Przepyszne tradycyjne danie polskiej kuchni, które podaje się na kilka sposobów. Bardzo dobra propozycja na dzisiejszy lodowaty dzień. Żeby przygotować to smaczne danie potrzebujemy: makaron, kapustę, kiełbasę, cebulę, sól i pieprz. Kiełbasę kroimy w kostkę, cebulę również kroimy i razem przesmażamy na patelni. Kapustę odciskamy z kwasu i grubo kroimy, żeby potem podgotować w garnku z wodą. Kiedy kapusta(...)już zmiękła, a woda prawie odparowała, dodajemy kiełbasę z cebulą. Jeżeli jest konieczne doprawiamy solą i pieprzem, należy posmakować żeby nie przesadzić. Wszystko dokładnie mieszamy i następnie dodajemy do ugotowanego makaronu. Podajemy na gorąco. Jeżeli zostanie nam porcja, co rzadko się zdarza możemy odgrzać na patelni. Odsmażane łazanki smakują jeszcze lepiej niż świeżo zrobione. Polecam ! Smacznego
chleba naszegoplanowaliśmy dziś smażyć kiełbaskę, silny wiatr wszystko zmienił. Dlatego dla radości naszego podniebienia i uczczenia w smaczny sposób tego wolnego dnia przygotowaliśmy z mężem pyszną pizze dwa sery z kiełbasą sycylijską . Choć składniki były nietypowe – pierwszy raz podałam pizze z serem korycińskim – pizza okazała się olbrzymim sukcesem. Polecam i Wam spróbować, bo warto. A korzystając z okazji życzę(...)szklanki mąki pszennej 7 g suchych drożdży niepełna szklanka ciepłej wody 1 łyżeczka cukru przyprawy do ciasta: szczypta (większa) soli, pieprz i duża szczypta suszonej bazylii 3 kiełbasy sycylijskie wieprzowo-drobiowe Duda 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki 2 małe cebulki żółty ser na spód kawałek sera korycińskiego (około 200-220 g) – u mnie naturalny Ser Koryciński Swojski Bielec kawałeczek
Słodkie okruszkiprzyniósł bób mrożony, chociaż nie było go na liście 😀 Zerknęłam szybko po pozostałych kupionych produktach i przyszedł mi go głowy pomysł na makaron z bobem, papryką i kiełbasą. Obiad robi się bardzo szybko, a najdłużej to mi zeszło z obieraniem bobu ze skórki 😄 Powiem Wam, że sama nie spodziewałam się, że to będzie takie dobre. Składniki: 2 cebule(...)ząbki czosnku 1 papryka czerwona ok. 200-250 g kiełbasy 450 g bobu mrożonego natka pietruszki oliwa z oliwek do smażenia sól, pieprz szczypta papryki chili 400 g makaronu (u mnie tagliatelle graham) ser żółty do posypania, np. parmezan Wykonanie: W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy mrożony bób. Gotujemy ok. 7 min, studzimy i obieramy ze skórki. Cebulę obieramy
Kuchnia MagdaLenySkładniki: Główka młodej kapusty; 2 średnie cebule; 400 g dobrej jakości kiełbasy (u mnie Morliny , z piersi kurczaka); Pęczek koperku; 1 litr zimnej wody; 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego; 1 kostka bulionowa, grzybowa; 1 łyżeczka białego cukru; Sól; Pieprz. Zasmażka: 3 łyżki masła; 2 łyżki mąki pszennej. Sposób przygotowania: Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować, włożyć do garnka. Koperek umyć(...)osuszyć, drobno posiekać. Cebule obrać, drobno posiekać. Kiełbasę pokroić w kostkę. Do garnka z pokrojoną kapustą dodać połowę posiekanego koperku i pokrojoną cebulę. Wlać zimną wodę (1 litr). Dodać kostkę bulionową, grzybową, sól i pieprz. Gotować na średnim ogniu, aż kapusta zmniejszy swoją objętość i stanie się miękka. Dodać pokrojoną kiełbasę i gotować na średnim ogniu, aż nadmiar wody odparuje
Gospodyni MiejskaBlueberry Corner by "jagodzianka" Pierogi z białą kiełbasą i chrzanem powstały na potrzebę chwili. Tydzień przed Wielkanocą zaczęłam testować białą kiełbasę z kilku (dostępnych … Przeczytaj cały artykuł Post Pierogi z białą kiełbasą i chrzanem pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerSkładniki: 1/2 kg białej fasoli 190g (słoiczek) przecieru pomidorowego spory kawałek tłustego boczku dwa kawałki kiełbasy spora cebula 2 ząbki czosnku majeranek sól pieprz ziele angielskie Fasolę namoczyć przez noc i ugotować do miękkości. Nie odlewać całej wody. Boczek, kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelnie wytopić tłuszcz z boczku, dodać kiełbasę, potem cebulę. Na koniec wrzucić posiekany
stajnia gołębie od kuchniCIASTO 125 g masła 250 g mąki pełnoziarnistej lub pszennej 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody szczypta soli Wykonanie WYPEŁNIENIE W niedużym garnku zagotuj wodę wrzuć do niej białą kiełbasę na ok. 3 minuty. Wyjmij ją z wody, wystudź i pokrój w półplasterki. Ugotuj jajka na twardo – jeśli gotujesz przepiórcze – wystarczy 5 minut od momentu zagotowania wody(...)zostać) oraz 2 jajka. Przelej do patelni. Wlej na patelnię śmietanę i dodaj suszony majeranek – wszystko wymieszaj z masą żurkową. Na upieczony spód tarty wylej masę, ułóż kiełbasę, a na górze rozłóż jajka. Wstaw do piekarnika na ok. 35 minut. Składniki WYPEŁNIENIE 200 g białej kiełbasy 2 łyżki masła (ok. 60 g) 2 łyżki mąki ¾ szklanki zakwasu na żurek
Eat me! Fit me!dostepność składników no i niski koszt. Takie pyszności przyżądzicie niezależnie od pory roku. Jeżeli macie ochotę, możecie całośc przygotować w piekarniku. W sam raz sprawdzi się jako zagospodarowanie resztek kiełbasy po Wielkanocy ; ) Do przygotowania potrzebujemy: 750 g zielonej fasolki szparagowej (mrożona) 1 spora cebula (czerwona) 250 g kiełbasy (moja była podwedzana, surowa, ale wykorzystajcie to co macie akurat pod ręką(...)albo kupcie ulubioną) 500 ml bulionu warzywnego 200 g ziemniaków (drobno utartych) sól, pieprz, zioła Kiełbasę pokrójcie w plastry i podsmazcie na średnim ogniu. Dodajcie posiekaną cebulę i gotujcie tak długo aż będzie szklista. Wrzucamy fasolę (wcześniej przepłukałam ją gorącą wodą) i pogurjemy ok 5 minut. Dodajemy bulion i gotujemy całośc ok 15 minut. Dodajemy drobno utarte ziemniaki i gotujemy
Szybko Tanio SmacznieSmaczna propozycja na kolację :) Rolada z mięsa mielonego, z warzywami i kiełbasą :) Potrzebujemy mięso 0,5 kg, włoszczyznę w paskach 0,5 kg, przyprawy, jajko i kawałek kiełbasy :) Mięso, jajko i przyprawy łączymy razem i wykładamy na folię, rozpłaszczamy dłonią... Potem przykrywamy druga folią i wyrównujemy wałkiem...ściągamy folię. Nakładamy warzywa, coś zielonego i kiełbasę. Zawijamy... Chowamy
chleba naszegoidealny. Na lubelszczyźnie – skąd pochodzę – żur wielkanocny podawany jest z białym serem.Uwielbiam ten niepowtarzalny smak. Składniki: 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 6 szt. białej kiełbasy 200 g wędzonego boczku bulion drobiowy zakwas na żur 1 łyżka chrzanu ze słoika 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżka masła jajka ugotowane na twardo biały(...)garnka dodajemy masło, pokrojoną w plastry marchewkę, posiekaną cebulę. Chwilę podsmażamy. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek. Chwilę dusimy. Zalewamy bulionem drobiowym. Dodajemy zakwas do żuru. Wkładamy białką kiełbasę. Gotujemy około 20 minut. Wyjmujemy białką kiełbasę, obieramy ze skórki, kroimy w plastry i wrzucamy z powrotem do żurku. Dodajemy chrzan, śmietanę, majeranek, sól, pieprz. Gotujemy jeszcze chwilę. Podawany w chlebku smakuje
MojaQchnia.plpierwszym co przyszło mi na myśl to "będzie ostro!". Niestety próg tolerancji ostrości potraw w mojej rodzinie jest dość niski. Dlatego też postawiłam na sytość. W zupie znalazły się kiełbasa, soczewica i makaron. To one pozwoliły mi spełnić wspomniany wcześniej warunek. Danie zrodziło się w mojej głowie, choć zapewne odniesień w sieci znajdziecie wiele. Przeglądam sporo przepisów, z których nieliczne(...)zazwyczaj niekompletne, zapadają w moją pamięć ;) Zatem improwizację, inspirowaną zasobami internetowymi, uważam za wielce udaną ;) Składniki: 3/4 szkl. czerwonej soczewicy 3/4 szkl. drobnego makaronu 300 g kiełbasy wieprzowej 1 cebula 2-3 marchewki 1 korzeń piertuszki 1/2 papryczki chili (lub więcej, jeśli zupa ma być ostrzejsza) 400 g passaty pomidorowej 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 1/3 łyżeczki kminu
zadanie-gotowanieKIEŁBASA ŚCINKOWA PODPIEKANA SUROWIEC -ścinki wieprzowe po rozbiórce 12 kg -słonina bez skóry 1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól do ścinek 18 g/kg -sól nie jodowana do słoniny 18 g/kg -pieprz czarny mielony 1 g/kg -pieprz kolorowy w kulkach rozdrabniany w moździerzu 2 g/kg -czosnek świeży dobrej jakości zgnieciony przez praskę 4 g/kg -gorczyca czarna ziarno 2 g/kg(...)ściśle jelita wieprzowe. OSADZANIE -6 godzin w przewiewnym chłodnym pomieszczeniu. U mnie odbywało się to pod wentylatorem. OSUSZANIE - w wędzarni przy dużym ruchu powietrza bez dymu do momentu gdy kiełbasa będzie ciepła i całkowicie sucha . WĘDZENIE -3-3,5 godziny w temperaturze 55-60 stopni PODPIEKANIE W WĘDZARNI -w temperaturze 85-90 stopni do momentu uzyskania 68 stopni w kiełbasie
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Kartoffelsalat – sałatka przygotowywana jest przede wszystkim na bazie ziemniaków. Moja wersja nieco różni się od oryginału: zamiast majonezu jest sos winegret i dużo warzyw oraz kiełbasy, także panom będzie smakowała. Można powiedzieć, że jest to chłopska delikatna sałatka z warzywami i kiełbasą. Czas wykonania: 2 h 30 min Ilość porcji: 8 Składniki(...)ziemniaków (jesiennych) ½ cebuli białej 1 […] Artykuł Sałatka ziemniaczana z groszkiem i kiełbasą pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.pldoskonałą alternatywę dla tych tradycyjnych z mięsem. Suszone figi są już szeroko dostępne a ich dodatek bardzo wzbogaca smak tego dania. Oprócz fig do nadzienia dodaje się także posiekaną kiełbasę i skórkę pomarańczową, dzięki której pierogi aż pachną świętami. Ciasto pierogowe od lat robię to samo, tradycyjne na mące Poznańskiej Lubelli i wodzie, i zawsze wychodzą super. Podałam w wersji(...)Puszysta Poznańska Lubelli 1 szklanka wrzątku 1/2 łyżeczki soli Składniki na nadzienie: 1 pierś z kaczki, pokrojona na kawałki 2 łyżki pietruszki, posiekanej 100 g pora, posiekanego 100 g kiełbasy pokrojonej w drobną kostkę 1 duża suszona figa (lub 2 mniejsze), pokrojona w drobną kostkę skórka starta z 1/2 pomarańczy 2 łyżki wina porto, lub innego słodkiego 1 jajko
karmelowy