zapas – przecież dynia to taki świetny prezent… to działasz, wymyślasz. I tak właśnie powstały te łazanki i okazały się przepyszne. Świetne połączenie słodkiej dyni z pikantną białą kiełbasą, dla mnie bomba. Jeszcze jak pod koniec zostawiamy łazanki na patelni, podpiekamy i te cudownie podpieczone kawałki – niebo w gębie. Przepis do wykorzystania na jesień i do zapamiętania(...)obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę siekamy na drobno. Kiełbaski tniemy na małe kawałki. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy na to cebulę i kiełbasę – smażymy wszystko razem, od czasu do czasu mieszając, aż wszystko się ładnie zrumieni. Na minutę przed końcem smażenia, wrzucamy roztarty w rękach tymianek, mieszamy. Ściągamy wszystko z patelni
Smaczna StronaPomysł na sałatkę podsunęła nam Karinka. Weszła na stałe do naszego menu. Jest fajna, ponieważ można dowolnie mieszać składniki. Kiełbasę szynkową możemy zastąpić tuńczykiem, kurczakiem lub rybą wędzoną. Składniki: -rukola -ugotowany makaron -kiełbasa szynkowa -ser sałatkowy -gotowane jajka -oliwki -małe pomidorki(...)krem balsamiczny lub inny ulubiony sos Ilość składników uzależniamy od wielkości dania. Na półmisku układamy rukolę i makaron. Dodajemy pokrojoną w cienkie paski kiełbasę i ćwiartki jajek, kostki sera, oliwki, pomidorki i prażone nasiona. Skrapiamy kremem i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnysmaku doprawia się papryką w proszku, solą oraz pieprzem. Danie to może mieć prostą formę czyli składać się z samych tylko warzyw, lecz bardzo często znaleźć można w nim kiełbasę lub jajka. Jak na Węgrów przystało kiełbasa , którą dodają do leczo jest kiełbasą z dodatkiem papryki, na ogół lekko pikantną w smaku. Innym ze sposób na urozmaicenie leczo jest dodanie
MeCooksadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 marchewki 2 pietruszki por 0,5 litra zakwasu żytniego 2 śr. cebule o,5 kg białej kiełbasy parzonej 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego sól i pieprz do smaku mąka śmietana (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Gotujemy wywar na warzywach z przyprawami (ziele(...)liście laurowe i pieprz )Białą kiełbasę gotujemy osobno w małym garnku .Kroimy w kawałki i podsmażamy na oleju.Dokładamy do wywaru .Gotujemy chwilę na małym ogniu.Cebulę również kroimy w kostkę ,szklimy i dodajemy do zupy.Następnie wlewamy dobrze wymieszany zakwas.Gotujemy kilka minut .Zaciągamy mąką i dodajemy słodką śmietanę Żurek można podawać z ugotowanym jajkiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Wielkanocny
Olcia gotuje!sprawdza się jako posiłek dla całej rodzinki na obiad a nawet ciepłą kolację z chlebkiem. Serdecznie polecam mój sprawdzony przepis. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Leczo z cukinią – składniki 2 kiełbasy np. podwawelska – około 0,5 kg. 3 – 4 cukinie – około 1,2 kg 2 średnie papryki żółte 2 papryki czerwone 5 średnich ogórków kiszonych 2 ząbki czosnku(...)cukinie, które mają miękką skórkę. Cukinię umyłam, odcięłam końce i pokroiłam w dość dużą kostkę około 2 cm. Paprykę też oczyściłam z pestek, białych błon i pokroiłam w kostkę. Kiełbasę również pokroiłam w kostkę. Cebulkę obrałam z łupinek i też pocięłam w kosteczkę. Czosnek również obrałam i drobniutko posiekałam. Na głębokiej patelni zeszkliłam cebulkę. Następnie włożyłam do tego pokrojoną kiełbaskę
Olcia gotuje!Bardzo smaczne i tanie danie z ziemniakami, kiszoną kapustą i podsmażoną kiełbasą oraz cebulą. Ja podaję ciapkapustę z kefirem, polecam przepis. SKŁADNIKI : 1/5 kg ugotowanych ziemniaków 0,5 kg kiszonej kapusty 2 cebule 2 łyżki smalcu 1 kiełbasa zwyczajna lub odrobina boczku sól, pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE : Kapustę kiszoną gotujemy w garnku z odrobiną(...)wody do miękkości, odcedzamy i po ostudzeniu wyciskamy i kroimy na kawałki. Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i dodajemy do nich kapustę, sól i piperz oraz podpieczoną kiełbasę z cebulą na oleju. Wszystko dokładnie ubijamy. Ciapkapusta jest gotowa. Podajemy ją okraszoną podpieczoną cebulka z boczkiem, smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolisercówki, rozdaj małż, aby zarobić więcej, przygotowywali wieczorem i sprzedawali proste, tanie, tłuste i zarazem niesamowicie pyszne danie, właśnie z makaronu ryżowego, czosnku, jajek, szczypiorku czosnkowego, kulek ryżowych, chińską kiełbasą lub boczkiem. Char Kway Teow powinno być przygotowywane w woku na wolnym ogniu, by wysoka temperatura, fantastycznie przypalała danie i dawała mu wędzony posmak i podane na liściu bananowca. Char(...)Kway Teow Ciężko oczywiście jest dostać oryginalne produkty jak choćby chińska kiełbasa, ale czytając o niej w internecie, najbliżej jej było do chorizo, ciasto rybne też jest nie dostępne, ale jest robione między innymi z surimi, więc zdobyłem produkty najbardziej zbliżone, jakie mogły być i powstało to fantastyczne danie. Na zakończenie, zapraszam na makaron ryżowy z ulic Singapuru, czyli Char
RafalCookbardzo pożywna i wyrazista w smaku, a do tego świetnie rozgrzewa. Gdy tyko za oknem zrobiło się jesiennie, przypomnieliśmy sobie o przepisie na hiszpańską zupę z zieloną soczewicą i kiełbasą chorizo . Jest tak pyszna, że od razu zrobiliśmy duży garnek. Przepis na hiszpańską zupę z soczewicą i chorizo Składniki: 2 większe cebule, 3 ząbki czosnku, 2 pętka hiszpańskiej kiełbasy chorizo(...)pieprzem, gotuj przez około 25 minut. Na koniec dodaj posiekaną natkę. Rada: już na talerzach zupę można skropić oliwą z oliwek. Artykuł Hiszpańska zupa z zieloną soczewicą i kiełbasą chorizo. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Przepisy, gotowanie, jedzenie
Kulinarna Polskazarazem bardzo smaczna. Szczerze polecam, bo naprawdę warto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fasolka po bretońsku – składniki: 1,1 kg żółtej fasolki szparagowej 250 g boczku wędzonego parzonego 500 g kiełbasy np. śląskiej 1 ząbek czosnku 2 średnie cebule 700 ml passaty pomidorowej 4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka majeranku 3 ziarna ziela(...)przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Wody tylko tyle, aby ją przykryć. Wodę solimy. Fasolkę gotujemy około 5 minut pod przykryciem. ( fasolka ma być półtwarda) Boczek kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Cebulkę kroimy w kosteczkę. Czosnek obieramy i drobniutko siekamy. Na zimną patelnię przekładamy boczek i smażymy na małym płomieniu, aż wytopi się tłuszcz. Następnie do boczku dodajemy
Olcia gotuje!Bigos z cukinii. Przepis na bigos z cukinii Pyszny i łatwy przepis na bigos z cukinii z podsmażonym boczkiem, wędzoną kiełbasą, porem, czosnkiem, świeżymi pomidorami i marchewką. Bigos z cukinii doprawiony tymiankiem, mielona papryką oraz posiekanym koperkiem. Bigos z cukinii Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania bigosu z cukinii: około 70g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę biała część(...)pora posiekana 2 posiekane ząbki czosnku 2 niewielkie marchewki pokrojone w kostkę 350g wiejskiej kiełbasy pokrojonej w kostkę 3-4 dojrzałe, obrane i pokrojone w kostkę pomidory około 1,8kg młodej cukinii pokrojonej w kostkę woda lub wywar mięsny albo jarzynowy do podlania bigosu (ile będzie potrzeba) około 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki po kilka ziarenek ziela
Moja Książka Kucharskaprosta w wykonaniu i niedroga. Przedstawiamy szybki przepis na idealną fasolkę po bretońsku! Fasolka po bretońsku jak zrobić? Składniki: – 500g fasoli jaś – 400g boczku wędzonego – 400g kiełbasy – 2 duże cebule – 4 puszki pomidorów krojonych (lub około 1,5kg świeżych pomidorów) – 50g koncentratu pomidorowego – olej do podsmażania – przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka(...)dlatego zalej ją w proporcjach około 1:3. 2. Po namoczeniu fasoli odlej pozostałą zawartość płynu i przepłukaj dokładnie pod zimną, bieżącą wodą. 3. Pokrój w kostkę boczek i kiełbasę. Na dużej, głębokiej patelni z rozgrzanym olejem dokładnie podsmaż oba produkty. Na tłuszczu zeszklij także drobno posiekaną cebulę. Na patelnię do boczku, kiełbasy i cebuli dodaj namoczoną fasolę i smaż
Kuchennyviral.plsztuk średnie, ziele angielskie 4 sztuki, ziarna jałowca 8 sztuk, liście laurowe 2 sztuki, woda 4 litry smalec 2 łyżki, cebula 1 sztuka większa, ząbki czosnku 8 sztuk, kiełbasa śląska 6 sztuk, pieprz mielony 2 łyżeczki, sól 2 łyżki, majeranek 4 łyżki Groch łuskany opłukać i zalać wodą zimną, moczyć całą noc. Do garnka wlać wodę, wsypać rozdrobnioną w rozdrabniaczu(...)liść laurowy i zagotować. Do gotującego się wywaru wlać wymoczony groch i gotować na średnim ogniu z 40 minut. Cebulę i ząbki czosnku drobno pokroić i zeszklić na smalcu, kiełbasę obrać z flaka, pokroić w kostkę, dodać do cebuli i usmażyć, dodać do zupy, gotować z 5 minut. Na koniec wsypać majeranek, pieprz mielony, sól do smaku, wymieszać i zdjąć
W Mojej Kuchni Lubięłatwa w przygotowaniu sałatka z młodych ziemniaków, koperku i ogórków małosolnych. Idealna na grilla i nie tylko, polecam. SKŁADNIKI : 1 kg małych, młodych, ugotowanych ziemniaków 1 kiełbasa podwawelska 1 czerwona cebula 4 ogórki małosolne pokrojony koperek(...)jogurtu greckiego 2 łyżeczki musztardy ( stołowej lub sarebskiej ) 2 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE : Ziemniaki gotujemy i studzimy, następnie kroimy w kostkę łącznie z kiełbasą, ogórkami i cebulą. Kiełbasę podsmażamy na złoto. Składniki sosu mieszamy. Do miski przekładamy wszystkie składniki i wlewamy sos, wsypujemy koperek, mieszamy. Sałatkę chłodzimy 1-2 godziny
Kulinarne Fantazje Marioli