siedem przepisów, dzięki którym możecie zagospodarować pozostałości po świętach. Zapraszam! Forszmak – tradycyjny gulasz przygotowywany po świętach Przepis tutaj (KLIK) Idealny sposób na wykorzystanie poświątecznych mięs, szynek i kiełbas. Przygotowując ten pyszny gulasz wykorzystujemy pozostałe kawałki wędlin i pieczeni, które zostały nam w lodówce po świętach lub większych uroczystościach. Dodajemy także kiszonego ogórka oraz koncentrat pomidorowy i opcjonalnie możemy(...)pyszne krokiety! Poświąteczna zapiekanka czyli sposób na przetworzenie resztek Przepis tutaj (KLIK) Święta, święta i po świętach… a w lodówce zazwyczaj zostaje nam sporo kawałków pieczonego mięsa, wędlin, kiełbas, warzyw, sery itp. Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach? Na pewno nie wyrzucać! Podsyłam Wam świetny pomysł na zapiekankę, do przygotowania której możemy wykorzystać przeróżne mięsa, warzywa, sery oraz
Blog z Apetytemjednogarnkowe danie w kuchni polskiej. Przygotowywana jest z fasoli gotowanej lub duszonej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 400 g fasoli “Piękny Jaś” 300 g boczku wędzonego 5 szt kiełbasy śląskiej 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 puszki pomidorów krojonych Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz, papryka słodka i wędzona (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)miękkości pod przykryciem około 1-2 godzin. Następnie należy pokroić boczek w kostkę i podsmażyć na patelni tak, aby tłuszcz się wytopił. Na tym samym tłuszczu podsmażyć także kiełbasę pokrojoną w kostkę i dorzucić do tego posiekany czosnek i cebulę. Całość smażyć do czasu, aż cebula się zeszkli. Wszystkie składniki dodać do siebie, dokładnie wymieszać i gotować razem przez
ProstePesto.plauto'); ga('send', 'pageview'); -główka kapusty białej -500 g kapusty kiszonej -6 szt. podudzi z kurczaka -500 g mięsa z udźca indyka -500 g kiełbasy np. podlaskiej lub zwyczajnej -300 g tłustego boczku wędzonego -2 duże marchewki -1 duża pietruszka -5 ziemniaków -3 duże cebule -sól -pieprz w ziarnach -250 ml bulionu lub wody Kapustę poszatkować(...)marchewkę i pietruszkę w talarki, cebulę w krążki. Z podudzi kurczaka zdjąć skórę, mięso z indyka pokroić na kawałki. Oba mięsa obsypać ulubioną przyprawą i dokładnie wymieszać. Kiełbasę pokroić w krążki, boczek w plastry. Zwiotczałą od soli kapustę wymieszać z ziemniakami, marchewką, pietruszką i cebulą. Na dnie żeliwnego kociołka ułożyć kolejno: - plastry boczku - warstwę kapusty
Kulinarne przemysleniaKażdy ma swój własny sposób na bigos. Ja robię taki jak pamiętam z domu rodzinnego, obowiązkowo z kiełbasą. Na blogu jest kilka pomysłów na bigosy, ale ten akurat robię najczęściej. Ostatnio przygotowałam gar bigosu z okazji Wszystkich Świętych. Mieliśmy zapas jedzenia na parę dni, a ja odpoczęłam od gotowania :-) Składniki: 2 kg kiszonej kapusty 1 pęto dobrej kiełbasy zwyczajnej 200g(...)pokrojone w paski suszone śliwki, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować i w razie potrzeby uzupełniać wodę. 2. Cebulę posiekać, zarumienić na patelni i dodać do kapusty. 3. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Boczek lub podgardle pokroić w grubszą kostkę. Zarumienić na patelni, a jak kapusta już jest miękka, to dodać do niej podsmażone mięso wraz z kminkiem, koncentratem pomidorowym
Kuchnia domowa Aniwypłyną na powierzchnię gotuj 1-2 minuty, wyłóż łyżką cedzakową na talerz. Na patelni na oliwie podsmaż czosnek, świeży tymianek/majeranek/szałwię, dodaj kurki lub inne grzyby, plastry dobrej jakości kiełbasy, poczekaj aż wytopi się do chipsa. Zdejmij plasterki kiełbasy i na tłuszcz dodawaj partiami kluseczki, całość przesmaż, dodaj plasterki kiełbasy. Całość oprósz świeżo mielonym białym pieprzem
SMYKWKUCHNIznacznie skraca nam czas przygotowania zupy. Dziś podam przepis na fasolową z suchej grubej, fasoli ugotowaną na wędzonych żeberkach. Zupa jest pożywna i syta. A dodatek wędzonej, swojskiej kiełbasy podkręca jej smak. Składniki: ok 2 50 - 300 g białej fasoli 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera biała część 1 pora 1 cebula 3 średnie ziemniaki 250 g wędzonych(...)żeberek 2 wiejskie wędzone kiełbasy kawałek wędzonego boczku liście laurowe ziele angielskie 1 łyżka smalcu sól pieprz Wykonanie: Fasolę wieczorem zalewamy zimną wodą i zostawiamy do następnego dnia. Następnego dnia z fasoli odlewamy wodę w której się moczyła, przekładamy ją do garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i żeberka, zalewamy wodą, ok. 1,5 l. Gotujemy fasolę
Walijskie PichcenieSzybki BIGOS na kiełbasie Ostatnio Agnieszka wprowadziła do naszego menu bigos z cukinii. To chyb tak na zakończenie sezonu na cukinie. Smak Tradycyjnego bigosu chyba wszyscy znają, a bigos gości na polskich stołach od XVII choć w wersji elitarnej nie było tak kapusty. Kapusta pojawiła się dopiero w XVIII wieku(...)SZYBKI Przepis na BIGOS z CUKINII z chudą kiełbaską - Lekki i FIT obiad. Składniki: 800g cukinii 2 duże cebule 2-3 ząbki czosnku ok. 350g chudej kiełbasy puszka pomidorów lub 600g świeżych, które trzeba sparzyć, obrać i pokroić w kostkę ok. 250g marchewki 5 sztuk ziela angielskiego 2 listki laurowe sól pieprz 2 łyżki dowolnego tłuszczu Przygotowanie
Dieta Rozdzielna i Zdrowieczosnku -pół pęczka natki pietruszki -mały kubeczek słodkiej śmietany -kilka łyżek oliwę z oliwek najwyższej jakości -sól i pieprz do smaku -szczypta gałki muszkatołowej -pół laski bardzo dobrej wiejskiej kiełbasy -opcjonalnie granola gryczana z tymiankiem i rozmarynem, możesz pominąć ten krok i zamiast granoli dodać grzanek lub groszku ptysiowego Jak zrobić zupę krem z warzyw Do garnka wrzuć kiełbasę(...)wsyp mrożonki, dodaj czosnek, natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem, wlej wody tak, aby nieznacznie pokryła warzywa. Przykryj i duś wszystko do miękkości. Pod koniec gotowania wyciągnij kiełbasę i przypraw śmietaną. Całość wlej do blendera i zmiksuj na aksamitny krem oliwą z oliwek. Podawaj z granolą gryczaną lub grzankami czy groszkiem ptysiowym. Zupa krem z warzyw sprawdzi się zawsze wtedy
Z Kuchni Do KuchniDomowa mielonka w słoiku Przepis na pyszną domową konserwę w słoikach z galaretką na kanapki oraz na obiad. Mięso mielone w przyprawach można przygotować także jako domową kiełbasę w słoikach. Można także mięso z przyprawami umieścić w jelitach i zrobić białą kiełbasę. Taka domowa konserwa, albo jak kto woli domowa mielonka to idealna wędlina na kanapki oraz na szybki obiad(...)słoiku jakie mięso Aby zrobić smaczną domową konserwę potrzebna będzie łopatka. Łopata wieprzowa należy do mięs bardziej tłustych i dlatego idealnie nadaje się na mielonkę w słoiku czy białą kiełbasę. Mięso mielone na grubszych oczkach jest dużo lepsze niż te mielone bardzo drobno. Gotowe wędliny są klejone klejem do mięs, to taka
Dieta moja pasjawłoszczyzna rozdrobniona 1/2 pęczka, ziemniaki 8 sztuk średnie,woda 4 litry,kostka wołowa 3 sztuki, liście laurowe 3 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk, jałowiec ziarna 6 sztuk, pieprz mielony, kiełbasa śląska 6 sztuk, cebula 1 sztuka, smalec 1/4 kostki, czosnek 4 ząbki, majeranek 3 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, przyprawa w płynie do smaku na talerzu Groch łuskany zalać wodą(...)zjedzenie w zupie ), zagotować, zebrać łyżką pianę, dodać ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec. Dodać groch , kostki rosołowe, gotować z 35 minut. Na smalcu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, wsypać kiełbasę obraną z flaka pokrojoną w kostkę i zrumienić. Kiełbasę dodać do zupy, zagotować. Wsypać majeranek, pieprz mielony, z praski przeciśnięte ząbki czosnku i gotować z 3 minuty, zdjąć garnek
W Mojej Kuchni Lubięosoby 👨👨👨👨): 1. Makaron 300g mąki semola rimacinata czyli drobno mielonej mąki z twardej pszenicy 150g ciepłej wody szczypta szafranu szczypta soli 2. Sos 2 średnie cukinie 300g włoskiej kiełbasy Salsiccia (można, choć nie będzie to już to samo, zastąpić naszą białą, doprawioną solidnie zmielonym kminem rzymskim) 1 łodyga selera naciowego 1 cebula 1 marchew 1-2 ząbki czosnku(...)grubości ok 1cm, kroimy nożem na małe kawałki i za pomocą deseczki do gnocchetti formujemy makaron Malloreddus . 2. Sos marchew, seler i cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę; kiełbasę obieramy z jelita i rozdrabniamy widelcem; tymianek obieramy i drobno siekamy, czosnek obieramy i lekko rozgniatamy ząbki; cukinie kroimy w kostkę ok. 1,5 – 2cm; cukinię podsmażamy na oliwie razem
Pasta Po Polskupyszna, dla mnie to delikatniejsza wersja żurku. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 2 litry wody 1 butelka zakwasu na barszcz biały 600 g ziemniaków 2 laski dobrej kiełbasy 1 większa cebula 3 ząbki czosnku suszone grzyby 2 łyżeczki majeranku 3 - 4 łyżki śmietany 3 liście laurowe 3 - 4 ziarenka ziela angielskiego sól pieprz Dodatkowo: jajka 1. Suszone(...)laurowe i ziele angielskie. 3. Całość zalewamy wodą i gotujemy na średnim ogniu około 20 minut. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy w grubszą kostkę, tak samo kiełbasę. Ziemniaki i kiełbasę wkładamy do garnka i gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. 4. Wlewamy zakwas na barszcz biały i dodajemy majeranek. Mieszamy i zagotowujemy. Do miski odbieramy
kruche babeczki