upiekłam go z dodatkiem gotowanych ziemniaków. Polecam naprawdę jest pyszny. Składniki: 1,5 kg ziemniaków surowych Od 0,5 kg – do 1 kg ziemniaków gotowanych 30 dag kiełbasy 1 cebula 2 małe jajka lub jedno duże 10 – 20 dag boczku ( najlepiej w plastrach) 1 łyżka mąki pszennej Olej Sól, pieprz, majeranek. Sposób wykonania: Surowe ziemniaki obrać i zetrzeć(...)tarce o drobnych oczkach, natomiast gotowane przepuścić przez praskę lub przetrzeć przez sitko. Pokroić na drobno cebulę i kiełbasę i podsmażyć do zeszklenia się cebuli na wolnym ogniu. Do startych surowych ziemniaków dodać gotowane, łyżkę mąki, jajka, usmażoną cebulę z kiełbasą, przyprawy do smaku i wszystko wymieszać. Dużą blachę natłuścić olejem ( natłuściłam pędzelkiem bo nie dużo oleju potrzeba
Na słodko lub wytrawniePizza "Wiejska" charakteryzuje się sporą ilością wędliny począwszy od szynki, poprzez boczek, a skończywszy na kiełbasie. Z "mięsną ucztą" idealnie komponują się dodatki warzywne w postaci ogórka konserwowego oraz cebuli, które również znajdziemy na tej wiejskiej wersji domowej pizzy. Pizza "Wiejska" przypadnie do gustu szczególnie panom, którzy w zdecydowanej większości nie wyobrażają sobie pizzy bez mięsnych dodatków. Najlepsza Domowa(...)łyżeczka soli ok. 150g mozzarelli (lub żółtego sera do zapiekania) ok. 100 ml sosu pomidorowego oregano, bazylia, sól, pieprz, ząbek czosnku (opcjonalnie) ponadto: po ok. 100 g: szynki, boczku, kiełbasy ok. 2-3 ogórki kiszone cebula Najlepsza Domowa Pizza - Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml lekko ciepłej wody (nie wrzącej, ani nie bardzo gorącej, ponieważ zabijemy drożdże
Słodka Stronabardziej w szynkowarze. Obawiałam się, że wędlina będzie zbyt twarda albo że rozleci się po wyjęciu z szynkowaru lub przy krojeniu. Obawy okazały się zupełnie niesłuszne. Podjęłam wyzwanie Dobrej Kiełbasy i było warto. Mielonka wyszła pyszna, soczysta a przy tym bardzo dobrze zbita, można ją kroić nawet na bardzo cienkie plasterki. Zanim zabrałam się do pracy zrobiłam małe rozpoznanie(...)zachować maksymalną ostrożność. Stworzyłam swój przepis – dałam jedynie 3/4 łyżeczki żelatyny, zrezygnowałam z soli peklowanej; dodałam przyprawy, które lubię (można skorzystać z gotowej mieszanki przypraw od Dobrej Kiełbasy). Postanowiłam, że wędlina będzie chłodzić się w lodówce przez noc – chciałam mieć pewność, że rano moja wędlina będzie idealna, a galaretka wystarczająco ścięta. I tak też było. Ależ to było
OstryKęsBędziecie oczarowani! Potrawa wolna od glutenu. Ilość porcji: ok. 12 porcji (Duży garnek) Czas przygotowania: 1h Składniki: 1kg marchewki 0,5kg cebuli Seler Pietruszka (korzeń) Słoiczek koncentratu pomidorowego 2 kiełbasy lekko podwędzane 2 parówki Przyprawy: Liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego, pieprz czarny ziarnisty Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Warzywa umieszczamy(...)mały gaz. W między czasie obieramy cebule i kroimy na piórka. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, aż się zeszkli. Dodajemy do marchewki. Dokładamy cały słoiczek przecieru pomidorowego oraz kiełbasę i parówki. Można je wcześniej podsmażyć, ale nie jest to konieczne. Gotujemy, aż marchewką zmięknie, ale nie dłużej bo zrobi się papka. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Gotowe. Smacznego. Wersja
Kolizje Smakówbretońsku, doprawionej na ostro a do tego kawałek świeżego chleba i rozgrzewające, sycące danie na jesienny wieczór jak znalazł Fasolka po bretońsku Składniki: 500 g fasoli Jaś 400 g kiełbasy 250 g boczku wędzonego 3 cebule, pokrojone w kostkę 1 puszka pomidorów lub 400 ml soku pomidorowego około 100 g koncentratu pomidorowego 3-4 listki laurowe 6-8 ziaren pieprzu(...)ziarnka pieprzu ale nie solić na tym etapie, żeby fasola nie była twarda. Gotować aż fasola będzie miękka ale nie rozgotowana. 3. Na patelni podsmażyć pokrojony boczek, dodać pokrojoną kiełbasę a jak się podsmaży dodać cebulę i czosnek. Całość smażyć na małym ogniu aż cebula się zeszkli i zmięknie. 4. Do rondelka z ugotowaną fasolą dodać zmiksowane pomidory, koncentrat, podsmażoną
UgotujmyTo.plnich należy. Nuta pomidorów nadaje kapuśniakowi trochę niestandardowy smak, ale mnie on przekonał. Inspiracja: http://www.przepisy.pl/przepis/kapusniak-w-pomidorach Składniki: 300 g kapusty kiszonej 2 puszki pomidorów 1 długa laska kiełbasy 2 litry bulionu warzywnego lub mięsnego 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 duża cebula 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku pieprz, sól, cukier, vegeta 2 łyżki oleju Wykonanie: Kapustę(...)się nie rozpadały. Po ugotowaniu odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę szatkujemy i wrzucamy na olej. Delikatnie solimy i posypujemy szczyptą cukru. Do cebuli dorzucamy pokrojoną w kostkę kiełbasę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy wszystko przez około 5 minut. Następnie wlewamy na patelnię pomidory z puszki i gotujemy aż trochę wody wyparuje i zostanie zredukowany
Anielska Kuchnia Aniinnej odsłonie, zaraz biorę się do pracy. Właśnie w taki sposób powstało to danie. Jest jednym z naszych kuchennych eksperymentów i choć jest niezwykle banalne, jest również smaczne. Do kiełbasy, będącej głównym składnikiem naszego dania kolacyjnego, idealne są również pieczarki, niezawarte w przepisie. Dlatego, jeśli lubicie te grzyby, można je dodać w tym samym czasie, co cebulę. Potrzebne(...)kiełbasy (najlepiej śląskiej lub mazowieckiej) - 2 duże cebule - 5-6 dużych plastrów sera żółtego (ja użyłam złotego mazura, ale może być inny) - około 20 dag pieczarek (opcjonalnie) - czosnek w pudrze - vegeta lub inna uniwersalna przyprawa - pieprz - 2-3 łyżki oleju Przygotowanie: Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Podsmażamy aż krążki lekko się zrumienią. Następnie wrzucamy pokrojone
W poszukiwaniu inspiracjiprzykład poniżej. Ach jacy byliśmy piękni i młodzi ;-) SKŁADNIKI: Proporcje na garnek żeliwny o pojemności 7 litrów. 3 kg ziemniaków 200 g boczku 3 laski kiełbasy (podwawelska lub toruńska) 1 kg cebuli 1 duża marchewka 1 duży burak pęczek koperku przypraw do ziemniaków sól, pieprz do smaku 3 łyżki smalcu 1 - 2 liście kapusty SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)wykładamy dno i boki garnka boczkiem pokrojonym w cienkie plasterki. 2. Ziemniaki, marchewkę i buraka myjemy, obieramy, i kroimy w plasterki. 3. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. 4. Kiełbasę kroimy w plasterki lub w kostkę. 5. W dużej misce mieszamy pokrojone warzywa i kiełbasę, przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do ziemniaków oraz posiekanym koperkiem. Dokładnie mieszamy. Dawniej składniki układaliśmy
W kuchni KatieSkładniki: 2 szt. kiełbasa polska surowa ( może być biała) 70 ml. wino białe hiszpańskie 5 dag winogrona białe 5 dag winogrona ciemne 2 ziemniaki surowe rozmaryn, sól olej do smażenia 2 ziemniaki Surową kiełbasę nakłuć np. wykałaczką i smażyć na oleju. W trakcie smażenia podlać białym winem. Dobre wino podkreśla smak potrawy. Dodać winogrona i dusić do odparowania wina(...)drugiej patelni usmażyć ziemniaczane chipsy, czyli ziemniaczki pokrojone w cienkie plasterki. Pod koniec posypać rozmarynem i solą. Kiełbasę z winogronami można podać również z tostem
Kulinarny karnet Christopheraokresie tak obfitującym w warzywa grzechem byłoby nie zrobić leczo. Tradycyjne składniki lecza to kiełbasa, pomidory, papryka i cebula. My proponujemy Wam wersje wzbogaconą nieco o kabaczka. Naprawdę warto dodać to warzywo bo ciekawie wzbogaca smak poprawy. Również dobre leczo jest z cukinią zamiast kabaczka jeśli akurat mamy pod ręką. Czas przygotowania: 40 minut Ilość porcji:4 Składniki: 3 kolorowe(...)papryki 3 pomidory 1 mały kabaczek lub połowa dużego 4 kiełbasy 2 cebule Kawałek wędzonego boczku ( ok. 100g) 4 bułki Przyprawy: sól, pieprz, chili, słodka papryka Opcjonalnie: Szklanka bulionu + 3 łyżeczki przecieru pomidorowego Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy kropelkę oliwy i podgrzewamy cebulę. Boczek kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do cebuli. Podsmażamy. W między
Kolizje Smakówwoli. pęczek botwinki 1 marchew 2 małe białe kiełbaski pęczek koperku ocet, sól, pieprz, cukier do smaku ziele angielskie, liść laurowy jogurt do zaprawienia 2 kromki chleba tostowego Białą kiełbasę zagotowałam w 1,5l wody z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Botwinkę, marchew opłukałam i pokroiłam. Ugotowaną kiełbasę wyjęłam, a w jej miejsce wrzuciłam warzywa, które gotowałam do miękkości(...)koniec botwinkę doprawiłam octem, solą, pieprzem i cukrem. Ostatecznie zaprawiłam jogurtem naturalnym. Podałam z plastrami białej kiełbasy na czosnkowych grzankach. Aha, i koperek. Koniecznie dużo koperku
bastalenapewnego stopnia. Uważam, że we wszystkim należy zachować umiar i dobry smak, a każda normalna kobieta ma cyc i piczy kłak, o tak!!! bułka do hamburgerów z sezamem biała kiełbasa sałata plaster szynki szwarcwaldzkiej ogórek zielony szczypiorek musztarda Białą kiełbasę przekroiłam wzdłuż, zgrillowałam. Rumianą zdjęłam z patelni, a w jej miejsce położyłam i bułkę oraz plaster szynki. Szczypior posiekałam. Ogórka(...)pokroiłam w podłużne plastry. Na bułkę kolejno poszło: kleks musztardy, sałata, plaster szynki, plaster ogórka, biała kiełbasa, znowu ogórek i kleks musztardy zwieńczony szczypiorkiem
bastalenaProsty i szybki sposób na obiad...robiłam te sznycle jakiś czas temu jak byłam chora...kiedyś taką kiełbasę smażyłam jak schabowe , panierowałam w mące, jajku ,a potem w bułce tartej..tym razem zrobiłam ciut inaczej i według książki Kuchnia Polska są to sznycle pruszkowskie.. 8 plasterków (ok. 40 dag) grubej kiełbasy (szynkowa, krakowska, mortadela itp.) 1 szkl. przesianej(...)mleka sól, mielona ostra papryka tłuszcz do smażenia Z mąki, jajek, śmietany i szczypty soli oraz papryki przygotować ciasto, odstawić na 30 minut. Wymieszać z posiekaną zieleniną. Plastry kiełbasy maczać w cieście i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać najlepiej z surówką i pieczywem albo ziemniakami z wody lub frytkami. Wersja dla wegetarian Wegetarianie zamiast mięsa mogą wykorzystać
Moje domowe kucharzeniewykonania tej sałatki użyłam makaronu świderki Mamma Mia , a reszta składników dowolna...u mnie ser , kiełbasa, papryka, ogórek..a wszystko delikatnie doprawione przyprawą do sałatek Prymat . 1/2 opakowania makaronu świderki Mamma Mia 20 dkg kiełbasy papryka [ różne kolory] ogórek zielony kawałek sera feta lub innego sałatkowego słonego przyprawa do sałatek Prymat sól oliwa Makaron ugotować(...)osolonej wodzie.Odcedzić i ostudzić.Kiełbasę pokroić w półplasterki, paprykę i ogórek w kostkę, ser również w kostkę.Wymieszać wszystko razem dodając oliwę i przyprawę do sałatek
Moje domowe kucharzenieKolejny domowy wyrób z szynkowaru Duet ...co prawda dałam do środka kawałek kiełbasy [ takiej ze sklepu]...a efekt ..jak widać ...składników dokładnie nie podam..u mnie to zawsze jest na oko i wedle własnego smaku....ilość mięsa zależy też od pojemności szynkowaru.. mięso mielone 1 łyżeczka żelatyny [ niekoniecznie] przyprawa Szeherezada około 50 ml wody kawałek(...)kiełbasy Do mięsa dodać przyprawy i wodę, wyrobić mięso dłonią,aż mięso wchłonie wodę.Wyrobione mięso- połowę mięsa przełożyć do szynkowaru , położyć kiełbasę i wyłożyć resztę mięsa mielonego. Zamknąć szynkowar i wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać do 3/4 wysokości i parzyć przez około 60 minut od momentu, aż woda zawrze. Następnie zamknięty szynkowar wystudzić, a później włożyć
Moje domowe kucharzenie