kiełbasa - 10142 przepisów (strona:189/677)

Smalec Adama 108

pyszny smalec jest dziełem jej męża Adama. Zdradził na swój przepis, za co bardzo mu dziękujemy. Warto spróbować- pyszota!     Składniki : -1 kg słoniny -0,7 kg kiełbasy podwawelskiej, śląskiej lub podobnej -3 spore cebule    i to wszystko. Słoninę kroimy w drobną kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Słoninę wytapiamy na patelni do zrumienienia. Dodajemy cebulę(...)smażymy do zeszklenia. W międzyczasie mielimy kiełbasę. Zmieloną kiełbasę dokładamy na patelnię. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Po kilku minutach przekładamy do słoiczków i zakręcamy. Smacznego

Maminek kulinarny
Bigos mięsny 90

bidi-language:#0400;} Są tu jacyś mięsożercy? To danie właśnie dla Was. Mieszanka smaków zadowoli podniebienie niejednego amatora takich potraw. Składniki: 500 g cebuli 4 ząbki czosnku 250 g kiełbasy zwyczajnej 250 g kiełbasy schabowej 150 g wędzonego boczku 200 g polędwiczki wieprzowej 150 ml bulionu warzywnego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mielonego sumaku 1 łyżka kaparów sól, pieprz(...)widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Cebulę kroimy w piórka. Czosnek siekamy. Kiełbasy, boczek polędwiczkę kroimy i smażymy na rozgrzanym oleju, często mieszając. Gdy mięso podsmażymy, dodajemy cebulę i dusimy pod przykryciem przez 15 minut, pod koniec dorzucając czosnek. Bulion łączymy z koncentratem

R'n'G Kitchen
Błyskawiczna pizza na chlebie tostowym 129

szybko. Mam dla was pomył na szybką pizzę z szynką, kukurydzą i żółtym serem na chlebie tostowym. Nie musicie czekać aż ciasto na pizzę urośnie. Chciałam Wam polecić wyśmienitą kiełbasę Czernichowską wędzoną od Dudy , nie zawiera fosworanów,barwników ani glutaminianu monosodowego. Zapraszam do wypróbowania:) Składniki: 8 kromek chleba tostowego 350 g sera żółtego startego na drobnych oczkach 2 małe cebule(...)szklanki kukurydzy 1 opakowanie kiełbasy krojonej Czernichowskiej wędzonej Duda   sól, pieprz do smaku ketchup blaszka o wymiarach 26/30 cm Wykonanie: Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na spodzie ściśle układamy kromki chleba tostowego. Chleb smarujemy ketchupem. Następnie posypujemy startym serem, na ser układamy plasterki cebuli, na cebulę układamy kukurydzę i plasterki kiełbasy, wierzch posypujemy resztą żółtego sera. Piekarnik rozgrzewamy

Sama słodycz i szczypta chili
Gołąbki Grażynki 64

Grażynka nas zaskoczyła, a my jak zwykle aby się przysłużyć dorzuciłyśmy perę grzybków do sosu Składniki 0,5 kg boczku gotowanego wędzonego 0,5 kg dobrej jakości kiełbasy swojskiej 40 dkg ryżu 2 cebule 2 łyżki oleju sól, pieprz 1 główka kapusty 1 litr bulionu Składniki na sos grzybowy 0,5 kg grzybów świeżych, najlepiej prawdziwków 1 łyżka masła(...)łyżki oliwy 1 cebula 125 ml śmietanki 30% sól, pieprz Wykonanie Ryż gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Boczek kroimy na kawałki , kiełbasę obieramy ze skórki i razem z boczkiem rozdrabniamy w malakserze. Cebulę siekamy i szklimy na oleju, po czym dodajemy do kiełbasy i boczku razem z przestudzonym ryżem. Wszystko razem porządnie mieszamy i doprawiamy

Tajemnice Smaku
Zapiekanka z kiełbasą i warzywami -idealny posiłek gdy mamy mało czasu 169

obranych i ugotowanych w osolonej wodzie. olej cebula 1 czerwona papryka słodka i ostra 1 cukinia pieprz przyprawy inne gałka muszkatołowa 2 ząbki czosnku łyżka sosu sojowego 40 dag kiełbasy śląskiej oczyszczonej i pokrojonej drobno 3 jajka 5 łyżek śmietany 18 % 20 dag sera w kostce startego na tarce . przygotowanie 1 W żaroodpornym pojemniku ( wysmarowanym olejem) ułóż na dnie pokrojone(...)kostkę. Dodajemy przyprawy: paprykę i do tego cukinię oczyszczoną i pokrojoną i dalej smażymy. Potem dodajemy świeżo starty gałka muszkatołowa i sos sojowy oraz czosnek. Zdejmujemy z patelni. 2 Kiełbasę pokrojoną zarumień na patelni na oleju i wymieszaj z warzywami i pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Jajka ubij ze śmietaną solą i pieprzem. Dodaj do warzyw i kiełbasy, wymieszaj i wyłóż

Moje Wyroby
Łazanki 135

family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} 0,5 kg kiszonej kapusty 0,5 kg białej kapusty 2  cebule 40 dag parzonego wędzonego boczku 20 dag cienkiej kiełbasy sól, pieprz mielony, maggi 1 op. makaronu łazanki  olej Kapustę białą kroimy w niezbyt dużą kostkę.Kapustę kiszoną odciskamy drobno kroimy. Obie kapusty gotujemy oddzielnie.Białą w osolonej wodzie(...)Boczek kroimy w większą kostkę, kiełbasę w pół talarki a cebulę kroimy w drobna kosteczkę. Na rozgrzanym oleju przysmażamy wędliny, w połowie smażenia dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Smażymy aż cebula się zeszkli a wędliny przyrumienią. Kapusty odcedzamy, łączymy i dodajemy do nich boczek i kiełbasę z cebulką. Mieszamy, doprawiamy. Gotujemy makaron (nie za miękko). Dokładnie odcedzamy i łączymy

Co w garnkach piszczy
Bułeczki z Rokietnicy – kuchnia podkarpacka 125

Bułeczki z Rokietnicy - kuchnia podkarpacka Bułeczki z Rokietnicy to nietypowy wypiek. Choć wyglądem przypominają pieczywo drożdżowe, są to wytrawne bułeczki z ciasta krucho-drożdżowego. Charakterystyczny smak nadaje im kiełbasa i czerwona cebula, które pokrojone w kosteczkę miesza się z ciastem. Kropkę nad „i” stanowi majeranek, którym pospane są bułeczki. Przepis na ten regionalny przysmak pochodzi z miejscowości Rokietnica, położonej pomiędzy(...)około 40 sztuk: 7 szklanek mąki pszennej 100 g drożdży 500 g margaryny (można zastąpić masłem) 4 jajka ½ szklanki cukru pudru ½ szklanki kwaśnej śmietany 1 łyżka soli 1 pętko kiełbasy 3 czerwone cebule Na wierzch: 1 jajko, majeranek Drożdże rozkruszamy, dodajemy łyżeczkę cukru i rozcieramy aż zamienią się w płyn. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej pokrojone na mniejsze kawałki

Trzeci talerz
Kiełbasa surowa- wędzona podsuszana 186

powietrza na samym żarze lub jeżeli ktoś posiada w wędzarni elektrycznej co na pewno będzie łatwiejsze i wygodniejsze. Osuszamy w  temperaturze 30-35 st. do momentu, aż powierzchnia kiełbas będzie całkowicie sucha i ciepła. U mnie trwało to około 60 min. WĘDZENIE  Wędzenie przeprowadzamy w temp. 35-40 st. przez około 6-7 godzin. PODSUSZANIE  W moim(...)wypadku podsuszanie odbywało się przy uchylonym oknie temp. 15-18 stopni. Czas 5 dni. PS. Kiełbasę próbowałem również bez podsuszania też jest smaczna i polecam przypomina metkę bądź kiełbasę polską wędzoną na zimno

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Młoda kapusta z kiełbasą 71

jest tak samo… Ta kapusta ma do siebie bałagan chyba …. Poruszając się w temacie młodych warzyw, napiszę jak przyrządzam moją kapustę. Składniki: * 2 młode kapusty * 2 laski kiełbasy np. podwawelskiej * 2 liście laurowe, 3-4 ziarenka ziela angielskiego * 3 łyżki smalcu, bądź stopiona słoninka * koncentrat pomidorowy * cebula * garść kopru * sól, pieprz * 1-2 łyżki mąki Kapustę obrałam(...)grubszych wierzchnich liści. Posiekałam drobno i sparzyłam. Wrzuciłam na wrzątek, przemieszałam chwilkę i za pomocą łyżki cedzakowej wyciągnęłam z garnka. Pokroiłam kiełbasę i cebulę w kosteczkę. Podsmażyłam na patelni z odrobiną smalcu. Dodałam do wcześniej sparzonej kapusty. Podlałam szklanką wody, dorzuciłam ziele i listek, posypałam odrobiną soli. Po chwili gotowania dodałam 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Wszystko dość szybko

Pieprzyć z Fantazją
Młoda kapusta z kiełbasą 61

kapusta ma do siebie bałagan chyba …. Poruszając się w temacie młodych warzyw, napiszę co popełniłam w domu. Tak dla odmiany kapustę. Składniki: * 2 młode kapusty * 2 laski kiełbasy np. podwawelskiej * 2 liście laurowe, 3-4 ziarenka ziela angielskiego * 3 łyżki smalcu, bądź stopiona słoninka * koncentrat pomidorowy * cebula * garść kopru * sól, pieprz * 1-2 łyżki mąki Kapustę obrałam z grubszych(...)wierzchnich liści. Posiekałam drobno i sparzyłam. Wrzuciłam na wrzątek, przemieszałam chwilkę i za pomocą łyżki cedzakowej wyciągnęłam z garnka. Pokroiłam kiełbasę i cebulę w kosteczkę. Podsmażyłam na patelni z odrobiną smalcu. Dodałam do wcześniej sparzonej kapusty. Podlałam szklanką wody, dorzuciłam ziele i listek, posypałam odrobiną soli. Po chwili gotowania dodałam 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Wszystko dość szybko się

Pieprzyć z Fantazją
Bigos z grzybami i kiełbasą 81

Cześć!   Bigos można robić na wiele sposobów. Ten zrobiłam z suszonymi grzybami. Pycha!     Składniki:   * 1 kg kapusty kiszonej * 60 dkg łopatki bądź szynki * 2 laski kiełbasy np. podwawelskiej czy toruńskiej ok. 40-50 dkg * 10 dkg suszonych grzybów leśnych * 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego * majeranek *3 liście laurowe * 5 ziarenek ziela angielskiego * sól, pieprz * 1 cebula(...)było ok. 1litra   Gotowałam kapustę do miękkości pod przykryciem.   W czasie gdy gotowała się kapusta rozdrobiłam mięso i przełożyłam je do garnka z gotującą się kapustą. Kiełbasę pokroiłam w kostkę i przesmażyłam na suchej patelni. Dodałam do kapusty. Gotowałam wszystko pod przykryciem, w miarę potrzeby podlewałam odrobiną wody. Dodałam 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego i 1 kopiastą

Pieprzyć z Fantazją
Bigos świąteczny 94

wymaga chwili czasu, ale uwierzcie mi – warto! Spróbujcie sami! 😉 Składniki: 600 g białej kapusty 500 g kapusty kiszonej 400 g mięsa wieprzowego 100 g boczku wędzonego 200 g kiełbasy jałowcowej 1 duża cebula 2 średnie marchewki 40 g suszonych grzybów 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki garść suszonych śliwek garść wędzonych śliwek kilka kulek ziela angielskiego(...)drobne paski i dodajemy do mięsa (nie wylewamy wody z grzybów). Białą kapustę kroimy w cieniutkie paski i dorzucamy do garnka razem z kapustą kiszoną. Dolewamy wodę z grzybów. Kiełbasę oraz śliwki kroimy w małe kawałki i dorzucamy do pozostałych składników. Wszystko zalewamy wodą do przykrycia wszystkich składników i gotujemy nasz bigos na małym ogniu przez ok. 4 godziny

Mostek w kuchni
Tegoroczny bigos z winem marsala 103

porcji Składniki: 1 główka białej kapusty, średniej wielkości 1 l kiszonej kapusty 1 kg szynki wieprzowej 600 g karczka z wołowiny 150 wędzonego boczku 5 śląskich, kiełbasa śląska 100 ml koncentratu pomidorowego 2 duże cebule 1 czosnek solo 2 duże liście laurowe 5 ziaren jałowca 6 ziaren angielskiego ziela 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 2 łyżeczki suszonego majeranku 200 ml marsala(...)Dodaj pokrojone grzyby, sól i czarny pieprz. Smaż przez 5 minut. Przełóż do garnka z kapustą. Pokrój boczek i zrumień na tej samej patelni. Przełóż do kapusty. Pora na kiełbasę. Pokrój kiełbasę w kostkę i zrumień na patelni. Przełóż do garnka. Następnie dodaj poszarpane mięso, wszystkie przyprawy, wino i gotuj bigos przez godzinę. Ostudzony bigos wstaw do lodówki. Ja wystawiłam

codojedzenia
Jarmark Bożonarodzeniowy w Budapeszcie 131

królewski w Budapeszcie PRZERWA NA OBIAD Vörösmarty tér (jarmark nocą) Fővám tér (jarmark nocą) JEDZENIE Jedzenie na Węgrzech jest baaardzo tłuste. Na straganach przeważa mięso, kapusta, gulasze, różne rodzaje kiełbasy i langosze z przeróżnymi dodatkami. Standardem jest również grzane wino, gorąca czekolada, poncz, herbata cytrynowa i nowość dla nas - grzane, białe wino. Na wielu stoiskach zaopatrzyć się można w pierniczki(...)witryna, drzwi i okna. Co krok można spotkać mniejsze i większe jarmarki oraz choinki. Klimat powala.  CENY NA JARMARKU W BUDAPESZCIE Herbata/grzane wino/grzana czekolada – ok. 8-15 zł Kiełbasa, gulasze, mięsa - ok. 25-40 zł Pierniczki ok. 8 zł Kurtoszkołacze - ok. 15-30 zł  Pasta paprykowa w tubce - ok. 5 zł Pamiątki - ok. 5 - 30 zł Ceny jedzenia

Czarnawisienka
Leczo z papryki i cukinii 102

Jakiś czas temu dostałam od rodziny sporą ilość cukinii i musiałam ją jakoś wykorzystać. Dlatego z części zrobiłam leczo z dodatkiem papryki, pomidorów i kiełbasy. Danie jest ulubionym daniem w mojej rodzinie, jest łatwe do przyrządzenia i składa się z ogólnodostępnych składników. Domownicy lubią leczo na pikantnie, więc dodaję jeszcze szczyptę ostrej papryczki lub kawałek chilli. Podaję je z pieczywem(...)kolację lub jako danie obiadowe. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 mała cukinia 2-3 średnie cebule 2 czerwone papryki 3 pomidory 40 dag kiełbasy lub resztki wędlin, które mamy w lodówce 3 łyżki oleju sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Warzywa umyć, usunąć ziarna nasienne i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. 2. W garnku rozgrzać olej

Danka Pichci