bardzo szybka i łatwa do przygotowania. Cieszy zarówno oko jak i podniebienie. SKŁADNIKI: 3 sztuki kolorowej papryki (czerwonej, żółtej, pomarańczowej), 1 cukinia, 1 ogórek, 1 cebula, 4 pomidory, 300g kiełbasy cienkiej, 6 łyżek oliwy, sól, pieprz, oregano. PRZYGOTOWANIE: 1. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w paski. Ogórka i cebulę obieram. Cukinię oraz ogórka kroję w półplasterki. Pomidory kroję(...)większą kostkę. Kiełbasę kroję w półplasterki. Cebulę kroję w kostkę. 2. Kiełbasę razem z cebulą podsmażam na oliwie. Dodaję cukinię, ogórka i paprykę. Smażę około 10 minut. Następnie dodaję pomidory. Mieszam i duszę kolejne 10 minut. Potrawę doprawiam do smaku oregano, solą oraz pieprzem. Podaję z pieczywem
Tradycyjna kuchnia KasiŁazanki z młodą kapustą. Dziś polecam Wam prosty i szybki pomysł na obiad. Takie łazanki bardzo często goszczą na moim stole. Przeważnie wykorzystuję do nich resztki kiełbas, kabanosów (tu mamy dowolność). I młoda kapusta… No cóż, jak jej nie lubić Łazanki z młodą kapustą, to prosta, szybka i tania propozycja na obiad dla całej rodziny. Ja najczęściej podaję(...)pominąć ten składnik. Spróbujcie. Inne propozycje na wykorzystanie młodej kapusty: surówka z młodej kapusty z koperkiem gołąbki z młodą kapustą (bez zawijania) Składniki: 1 młoda kapusta 400 g pieczarek kiełbasa – u mnie podwawelska 3-4 cienkie kabanosy olej do posmażenia składników słodka czerwona papryka (u mnie 4-5 szczypt większych, dajemy do smaku) szczypta suszonej bazylii pieprz
Słodkie okruszkitortellini (u mnie prosciutto) 4 jajka 1 por 1 czerwona papryka 5-6 ogórków konserwowych 100-200 g kiełbasy krakowskiej 1 puszka kukurydzy 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Tortellini przygotowujemy wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Odcedzamy. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w kostkę. Por kroimy wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół(...)następnie kroimy na paseczki. Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w kostkę. Ogórki obieramy, kroimy w kosteczkę. Kiełbasę krakowską kroimy na krótkie paseczki. Kukurydzę osączamy z zalewy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Dodajemy majonez oraz musztardę. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, mieszamy. Sałatkę podajemy schłodzoną
Smaki Na Talerzuodgrzania. Można ugotować cały gar i mieć obiad na dwa trzy dni. Polecam, bardzo smaczne. Składniki: 40 dag makaronu łazanki 1 główka młodej kapusty 1 laska podwawelskiej cienkiej kiełbasy 30 dag wędzonego boczku 2 cebule 2 szklanki wody 1 duży pęczek świeżego koperku 2 łyżki octu 1,5 łyżki cukru sól, pieprz do smaku 1 łyżka oleju do podsmażenia(...)czubata łyżka masła 1 czubata łyżka mąki Sposób przygotowania: Boczek, kiełbasę pokroić w kostkę, wrzucić do dużego szerokiego garnka i podsmażyć pod przykryciem aż zacznie wytapiać się tłuszcz, kilka razy zamieszać. Wlać łyżkę oleju i dodać posiekane drobno cebule, zeszklić. Kapustę pokroić dość drobno, dodać do podsmażonej kiełbasy ,wlać wodę, dodać ocet oraz cukier i gotować pod przykryciem
Wanilia i Kardamonsię bardzo szybko, więc danie przygotowuje się praktycznie ekspresowo. Do tego ziemniaczki, świeży koperek i mamy pyszny obiad! Bigos możecie przygotować w wersji wegetariańskiej - na wywarze warzywnym bez dodatku kiełbasy lub innego mięsa, a jeśli nie lubicie kapusty z koncentratem pomidorowym do możecie go pominąć. Ja za pomocą koncentratu zagęszczam bigos, ponieważ w tym wiosennym daniu chcę pominąć zasmażkę. Zresztą(...)recepturę. Dajcie znać czy i jak gotujecie bigos z młodej kapusty. 1-2 główki młodej kapusty (w zależności od wielkości) kości schabowe lub żeberka (w wersji wege pomijamy) kiełbasa (opcjonalnie) 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 pęczka koperku 3-4 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe koncentrat pomidorowy (ilość według uznania; u mnie około 100g) 1 łyżeczka miodu
Di gotujesobie o tej pysznej Kartoflance Majerankowej , niezwykle aromatyczna ,rozgrzewająca , sycąca i co najważniejsze robi ją się bardzo szybko. Kartoflanka Majerankowa 500 gram ziemniaków 200/250 gram wędzonej kiełbasy lub wędzonego boczku 100 gram włoszczyzny (u mnie mrożona) pół średniej cebuli 5 ziarenek ziela angielskiego 3 większe liście laurowe 1 mały ząbek czosnku sól i pieprz do smaku płaska(...)łyżka majeranku ok 1,3 litra wody Łyżka masła Ziemniaki, cebulę kiełbasę lub boczek pokroić w kostkę. W garnku roztopić masło dodać pokrojoną kiełbasę i cebulę ,zeszklić. Następnie dodać pokrojone ziemniaki ,całość przesmażyć od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliły. Zalać wodą dodać przyprawy czosnek i włoszczyznę ,gotować na małym ogniu pod przykryciem aż ziemniaki będą miękkie. Można
Andzia Pichcimój mąż. Jak tylko jest w weekend lub ma jakieś wolne pada hasło „A może przygotujemy pizze?” Ostatnio postawiliśmy na prostotę. Trzy proste dodatki – pieczarki, cebula, kiełbasa i sprawdzone ciasto na pizze na świeżych drożdżach. Wyszło idealnie. Oczywiście możecie dodać inne ulubione składniki. W domowej pizzy liczy się przede wszystkim dobre ciasto i ser – polecam mozzarelle(...)pół łyżki cukru 3 łyżki oleju 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej) 40 g świeżych drożdży 4-5 pieczarek sos pomidorowy lub passata pomidorowa 1 cebula kilka plasterków ulubionej kiełbasy lub szynki mozzarella (najlepiej) lub opcjonalnie inny ser Będziemy potrzebować jeszcze: dużą blachę z piekarnika, papier do pieczenia i odrobinę oleju Przygotowanie: Do ciepłej wody wkruszamy świeże drożdże, dodajemy około
Słodkie okruszkiwodą i nastawiłam na gotowanie. Dodałam marchew, pietruszkę, ziele i liść laurowy. Kiedy utworzyły się szumy zebrałam je łyżką cedzakową. Po ok. 30 minutach gotowania dodałam białą surową kiełbasę i korzeń chrzanu. Gotowałam jeszcze ok. 15 minut. Kiedy kiełbasa już się ugotowała i napuchła wyciągnęłam ją z żurku. Wyciągnęłam również ugotowane żeberka i kości. Wlałam zakwas(...)żurku. Ja swój żurek zabielam. Często zabielam maślanką. Ok 300 ml maślanki hartuję z wywarem i wlewam do żurku. Podaję z gotowanym na twardo jajkiem, białą pokrojoną kiełbasą, kawałkiem wędzonego żeberka. Notatki: * co region to zwyczaj - nie ma potrzeby zabielać żurku * jeśli nie ma korzenia chrzanu dodać łyżeczkę chrzanu ze słoika Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazjąpisać? Nic, trzeba po prostu zrobić i już! Składniki: 1 kg świeżej białej fasoli 600 g białej kiełbasy surowej 1 puszka krojonych pomidorów wraz z zalewą 1 szklanka soku pomidorowego 4 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka czosnku suszonego 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka smalcu 1 łyżka mąki sól, pieprz Przygotowanie: Kiełbasę gotujemy, wykładamy studzimy i kroimy(...)plasterki. W wodzie z gotowania kiełbasy gotujemy fasolkę (do miękkości), w razie potrzeby uzupełniamy płyn. Dodajemy pomidory w puszce, sok pomidorowy, przyprawy, czosnek, gotujemy 20 min. Na rozgrzanym smalcu smażymy mąkę, wlewamy wywar z fasoli, dokładnie łączymy i dodajemy do całości. Zagotowujemy, do smaku doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem
R'n'G KitchenForszmak – tradycyjny gulasz przygotowywany po świętach Idealny sposób na wykorzystanie poświątecznych mięs, szynek i kiełbas. Przygotowując ten pyszny gulasz wykorzystujemy pozostałe kawałki wędlin i pieczeni, które zostały nam w lodówce po świętach lub większych uroczystościach. Dodajemy także kiszonego ogórka oraz koncentrat pomidorowy i opcjonalnie możemy także dołożyć inne warzywa lub np. pieczarki, u mnie była to papryka, której akurat(...)miałam za dużo w lodówce Składniki: ok 500g wędlin, pieczonych lub gotowanych mięs, kiełbasy 1 cebula 1 łyżka oleju ok. 3 szklanki bulionu opcjonalnie papryka czerwona lub żółta 2 ogórki kiszone 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki 2 łyżki posiekanej pietruszki Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, 1 łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżka majeranku
Blog z Apetytemwiem jak Ty, ale ja nie mam chwilowo ochoty ma pieczony schab, żurek z białą kiełbasą czy kolejny kawałek drożdżowej babki… tylko jest mały problem w lodówce nadal jest dużo świątecznego jedzenia. Co więc z nim zrobić, żeby się nie zmarnowało? Istniej kilka opcji. Jedna to przemóc się i przez najbliższy tydzień zjeść jakoś te świąteczne smakołyki, ale ja raczej(...)drób ok 3 miesięcy, wieprzowina ok pół roku. Mięsa pieczone i sosy powinno się wykorzystać w ciągu 2-3 miesięcy. Wędliny i sery (nie mrozimy serów miękkich) – schab, szynka, kiełbasa, boczek, pasztet itp. mrozimy osobno i po rozmrożeniu ponownie wykorzystujemy do kanapek. Możemy jej użyć do domowej pizzy lub zapiekanek. Kiełbasy i wędliny mogą pozostać zamrożone ok pół roku sery
Między kuchnią a pokojemPoświąteczna zapiekanka czyli sposób na przetworzenie resztek Święta, święta i po świętach… a w lodówce zazwyczaj zostaje nam sporo kawałków pieczonego mięsa, wędlin, kiełbas, warzyw, sery itp. Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach? Na pewno nie wyrzucać! Podsyłam Wam świetny pomysł na zapiekankę, do przygotowania której możemy wykorzystać przeróżne mięsa, warzywa, sery oraz zieleninę, które zalegają(...)lodówce. Składniki: 250g makaronu (u mnie świderki i muszelki) ok. 300g wędlin, pieczonego lub gotowanego mięsa, kiełbasy itp. warzywa – u mnie: pomidor, ogórek gruntowy, ogórek kiszony, papryka żółta i czerwona, szczypiorek pół brokuła ok. 10 dkg żółtego sera (u mnie gołda i mozzarella) sos: 2 łyżki ketchupu 2 łyżki majonezu 4-5 łyżek jogurtu naturalnego 2 ząbki
Blog z Apetytemzajrzałam do starych zeszytów z przepisami,które skrywają jeszcze parę innych smacznych dań. SKŁADNIKI: 0.5kg polędwiczki wieprzowej 20 dag wędzonej słoniny lub boczku 2 parki cienkiej wędzonej kiełbasy 4 świeże pomidory obrane ze skórki lub 1 puszka 1 szalotka sól,pieprz WYKONANIE: boczek kroimy w kostkę i smażymy, polędwiczkę i kiełbasę kroimy na 2-3 cm kawałki, polędwiczki ugniatamy(...)ręką, kawałki polędwiczek smażymy na na tłuszczu z boczku, dodajemy kiełbasę, podsmażamy, dodajemy pokrojone pomidory, cebulę i skwarki boczku, dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa
Kuchnia BeatyZbliżają się święta Wielkiej Nocy, biała kiełbasa staje się bardziej popularna, niż zwykle. Chociaż muszę napisać ,że w mojej kuchni dość często gości surowa biała kiełbasa, jako dodatek do żurku. Bardzo lubimy żurek i kiełbaskę jako dodatek. Dzisiaj w innym stylu, pieczona ze śliwkami. Doskonale smakuje z chrzanem lub ćwikłą. Pokochacie ten przepis:) Składniki … Czytaj dalej Biała kiełbasa pieczona
gotuj ze mnąZupa chrzanowa - kuchnia podkarpacka Dzisiaj zapraszam na zupę chrzanową z Komborni, ugotowaną na wywarze z białej kiełbasy, boczku i warzyw. Zupa zabielona jest śmietaną, a świeży starty chrzan nadaje jej specyficzny lekko ostry smak. Podana z gotowanym jajkiem kojarzy się z okresem Wielkanocy, choć tak naprawdę to danie na każdą porę roku, na obiad lub kolację. W oryginalnym przepisie(...)przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania”. Zupa chrzanowa - kuchnia podkarpacka Składniki: 4 l wody 300 g surowego boczku 200 g białej kiełbasy 200 g chrzanu (korzeń) 500 m l śmietany 1 łyżka mąki pszennej 2 ząbki czosnku sól, pieprz jarzyny: 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera ugotowane jajka Do garnka z gotującą
Trzeci talerz