świątecznym stole musi być żur. Bo żur to tradycyjna polska zupa gotowana na zakwasie i kiełbasie. Zupa do lekostrawnych nie należy, ale ja mając dzieci w wieku jedzącym już wszystkie potrawy zawsze myślę co przygotować żeby bylo trochę lżej niż zazwyczaj. I tak powstał lekki żur na bulionie warzywnym, a nie jal co roku na wędzonych kościach i boczku(...)żur 1 duża marchewka 1 ziemniak 1/2 selera 1 opieczona cebula 1,5-2 litry wody jajka przepiórcze lub kurze najlepiej od szczęśliwych kurek ;) 2-3 pętka białej kiełbasy sól, pieprz do smaku łyżeczka majeranku czubata łyżka chrzanu rzeżuszka Przygotowanie: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy obrane i starte na tarce o grubych oczkach warzywa. Tylko cebulę dodajemy w całości. Gotujemy
Życie zaczyna się w kuchniSKŁADNIKI: ( na 7 szt. ) majonez biała parzona kiełbasa jajko na półtwardo 4 suszone pomidory rzeżucha wykałaczki WYKONANIE: 1. Kiełbasę i jajko pokrój w grube plastry podobnej grubości. 2. Suszone pomidory odsącz z zalewy i przekrój na pół. 3. Każdy plaster kiełbasy posmaroj majonezem, posyp rzeżuchą, przykryj
Atlas SmakówKażdy prawie lubi chleb i kiełbasę, można te dwa smaki połączyć i upiec sobie roladę. -- Potrzebujemy ciasto, takie zwykłe na chleb... chleb-z-mąki-szymanowska-chlebowa... , kiełbasę, ser żółty, trochę zieleniny...koperek lub szczypiorek i jajko do posmarowania... Do upieczenia tej rolady zużyjemy połowę ciasta, z reszty pieczemy chleb lub bułki. Ciasto wałkujemy i wykładamy na nim zielone(...)kiełbasę. Potem zawijamy ściśle i przekładamy do wyłożonej formy/ keksówki 30 x 10 Smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy nasionami. Następnie nacinamy ostrym nożem, bo ciasto lubi pękać jak rośnie. Pieczemy w 200 st. C / 50-60 minut, zależy od piekarnika. Po upieczeniu studzimy na kratce lub desce około 30-60 minut. Kroimy bardzo ostrym nożem i zajadamy sobie pyszną roladę
chleba naszegoZbliżają się Święta Wielkanocne, więc biała kiełbasa musi być obowiązkowo. Różnie to bywa z tą kiełbasą, raz się trafi lepsza, raz gorsza. Dlatego najlepiej jest zrobić ją samemu. Nie jest to trudne, a wiecie co jecie. Przyznam się Wam, że po raz pierwszy robiliśmy z mężem białą kiełbasę i wyszła naprawdę nie zła :) Dlatego wrzucam przepis, może komuś się
Agusiowe smakołykijego skład, aby był tylko … chrzan :) Składniki 3-4 łyżeczki chrzanu 1 cebula 400g wędzonych żeberek 2 l bulionu warzywnego 5-6 ziemniaków 2 ząbki czosnku surowa, biała kiełbasa 150 ml śmietany 30% odrobina majeranku sól pieprz Zupa chrzanowa – przepis W garnku z grubym dnem szklimy posiekaną w kostkę cebulę. Jak będzie szklista dodajemy posiekany (albo przeciśnięty przez(...)wszystko dosłownie chwilę… dolewamy bulion, wkładamy żeberka i całość gotujemy przez około 30-40 minut aby wydobyć cały aromat wędzonych żeberek. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, wkładamy białą kiełbasę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy całość przez kolejne 20 minut. Zmniejszamy ogień i zupę zaprawiamy chrzanem. Czekamy aż się zagotujemy, zdejmujemy z ognia i zabielamy śmietaną . Zupę chrzanową najlepiej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pyszne, zdrowe i rozgrzewające danie jednogarnkowe. Fasolka jest gęsta i sycąca więc wystarczy w zamian za dwudaniowy obiad. 300 g fasoli "orzełek" Cenos 3 łyżki oleju pętko kiełbasy toruńskiej 1 marchewka 1/2 selera 1 cebula łyżka czosnku w płatkach łyżeczka papryki słodkiej sól, pieprz do smaku łyżeczka cukru 400 ml passaty pomidorowej natka pietruszki do posypania Fasolkę opłukać, zalać zimną(...)wodą i moczyć przez noc. Ugotować w tej samej wodzie do miękkości. W tym samym czasie na oleju podsmażyć pokrojoną w plasterki kiełbasę. Marchewkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę posiekać. Do kiełbasy dodać starte warzywa, czosnek, paprykę. Smażyć ok 5-10 minut. Wlać passatę i doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dodać ugotowaną fasolkę
Smakołyki AsiMuszę przyznać, że jest to bardzo przyjemna odmiana po fasoli, którą również bardzo lubię. Jeśli chcecie, aby danie było mniej kaloryczne, przygotujcie cieciorkę bez boczku, a tylko z dobrą kiełbasą. Ciekawa jestem, czy lubicie ciecierzycę i w jaki sposób ją przygotowujecie? Składniki: (duża porcja, dla 5 - 6 osób) 2 szklanki suchej ciecierzycy 2 marchewki 5 średnich ziemniaków 2 łodygi(...)selera naciowego 1 papryka czerwona Duża cebula 5 ząbków czosnku 200 g boczku wędzonego 200 g dobrej cienkiej kiełbasy 1 puszka krojonych pomidorów 300 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka roztartego w moździerzu kuminu 1 łyżeczka kolendry 1/2 łyżeczki cząbru 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki curry 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki chili sól (u mnie
Kuchcik gotujeCiekawa alternatywa na Wielkanocny barszcz Składniki 4 szt szarej renety 1 cebula 1 marchewka 4 ziemniaki 2 pętka białej kiełbasy 1 l bulionu drobiowego 4 jajka kieliszek białego wytrawnego wina pół szklanki śmietany 18 % 3 ząbki czosnku 3 łyżki startego chrzanu 2 łyżki masła 1 łyżka mąki sok z cytryny 1 łyżka majeranku liść laurowy 5 ziaren pieprzu 5 ziaren(...)ziela angielskiego cukier sól biały pieprz koperek Przygotowanie Jajka ugotowałem na twardo, ostudziłem, obrałem, przekroiłem na pół. Białą kiełbasę ugotowałem. Odstawiłem. Jabłka umyłem, obrałem, starłem na tarce do warzyw, skropiłem sokiem z cytryny. Cebulę i czosnek obrałem, posiekałem. Rozgrzałem masło, włożyłem cebulę i czosnek, przesmażyłem. Dodałem starte jabłka. Podsmażyłem, wlałem wino, dusiłem pod przykryciem, aż jabłka się rozpadły. Marchewkę
R'n'G Kitchenłyżki oleju 500 ml wody około 120 ml gęstego soku z pomidorów sól do smaku 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 2 łyżeczki mielonego kuminu opcjonalnie 2 pętka ulubionej kiełbasy słodka śmietanka lub mleczko kokosowe Cebulę obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Papryczkę przekroić, usunąć nasionka i posiekać ją drobno. Marchew obrać, pokroić w kostkę wielkości(...)wsypać pokrojoną marchew, wlać wodę. Pod przykryciem gotować całość na niewielkim ogniu aż marchewka będzie prawie miękka. Dodać odsączoną ciecierzycę, przyprawić solą, słodką papryką i kuminem. W wersji z kiełbasą: dodać pokrojoną w plasterki dowolną kiełbasę. Ja użyłam domowej, mocno suszonej. Całość gotować jeszcze przez około 2 minuty. Przed podaniem wlać słodką śmietankę lub kokosowe mleczko w dowolnej ilości
Codzienna kuchnia niecodziennaŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4 Składniki: 2 duże garści grzybów mrożonych (u mnie wcześniej obgotowane), 8 ziemniaków średniej wielkości, kawałek kiełbasy, mała cebula, łyżka masła, barszcz w butelce, majeranek Cykoria , sól, pieprz, 2 liście laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, ząbek czosnku, 4 łyżeczki śmietany. Przygotowanie: Grzyby rozmrażam. Ziemniaki kroję w kostkę(...)zalewam około 1 litrem wody. Gotuję z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych około 20 minut. W międzyczasie podsmażam na maśle drobno posiekaną cebulę i kiełbasę pokrojoną w kostkę. Do ziemniaków dodaję pokrojone grzyby, gotuję kolejne 5 minut. Do zupy stopniowo dodaję barszcz (uważać, aby nie dodać za dużo, wtedy zupa będzie zbyt kwaśna). Następnie dodaję podsmażoną kiełbasę, posiekany czosnek
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 300 g makaronu penne, nieduży kawałek kiełbasy, średniej wielkości cukinia, łyżka oleju, 80 ml gorącej wody, 1/2 kostki bulionowej, 4 trójkąty serków topionych o kremowym smaku, 5 łyżeczek śmietany, sól, pieprz, bazylia, curry. Przygotowanie: Makaron gotuję w osolonej wodzie, odcedzam. Kiełbasę i cukinię(...)kroję w kostkę. Na oleju podsmażam przez chwilę kiełbasę, następnie dodaję cukinię i przyprawy - sól, pieprz, curry i bazylię. Smażę około 5 minut często mieszając. W międzyczasie w gorącej wodzie rozpuszczam kostkę bulionową, dokładnie mieszam ze śmietaną. Bulion wlewam na patelnię, dodaję serki topione. Gotuję na małym ogniu do momentu całkowitego rozpuszczenia się serków. Przygotowany sos łączę z makaronem
JejKuchniazapowiadana to, że jutro będzie lepiej. A co na takie zimno najlepsze? Oczywiście pyszna i rozgrzewająca zupa i ja na taką właśnie Was zapraszam. Składniki : 1 laska kiełbasy u mnie Kiełbasa ze Wsi Hańderek 1 korpus z kurczaka podłużne buraki słoik 0,7 l wraz z zalewą ( przepis na blogu ) 40 dkg fasoli jasiek 2 średnie(...)miękkości warzyw. Na koniec dodać starte na tarce o grubych oczkach buraczki, sok z buraków, śmietanę, czosnek i koperek. Na patelni rozgrzać olej , dodać masło i podsmażyć plastry kiełbasy. Ułożyć na talerzu z zupą. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego
Gosia gotujewymaga dużego nakładu pracy, a jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, jest proste a zarazem wykwintne. składniki na 3 porcje 300 g makaronu penne 200 g kiełbasy chorizo 500 g przecieru pomidorowego 2- 3 cebule 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki oleju 200 g startego żółtego sera 1 łyżeczka oregano szczypta cukru czarny pieprz sól przepis Makaron gotujemy(...)garnku z lekko osolonym wrzątkiem, według przepisu na opakowaniu, po czym odcedzamy. Obraną cebulę kroimy w piórka, a ząbki czosnku w cienkie plasterki. Kiełbasę chorizo kroimy w plastry a następnie w paski. W garnku lub na dużej patelni z rozgrzanym tłuszczem podsmażamy pokrojoną kiełbasę około 3 minut, od czasu do czasu mieszając. Do chorizo dodajemy pokrojony czosnek oraz cebulę
Smakowite Daniawędzonce, która rozgrzeje każdego smakosza. -- Skład: kapusta biała 1,0-1,5 kg, włoszczyzna 0,5-0,7 kg, kości wędzone z mięsem 0,5-0,7 kg, kiełbasa 0,5 kg, wędzonka na skwarki 0,25 kg, sól, pieprz, listek, ziele, przecier pomidorowy. Kapustę szatkujemy lub kroimy drobno i wkładamy do dużego garnka. -- Dorzucamy włoszczyznę, ziele, liść, kości(...)zalewamy 4-5 litrów zimnej wody. Włączamy grzanie na dosyć duży ogień, który jak się zagotuje możemy zmniejszyć. Kiełbasę i wędzonkę kroimy w kostkę i smażymy powoli na patelni. Gdy zupa pogotowała się już 12-15 minut, to dodajemy przecier pomidorowy. Następnie dodajemy przesmażone skwarki z kiełbasą. Na tej samej rozgrzanej patelni ...z 2-3 łyżek mąki możemy
chleba naszegokurczaka 1 filet (pokrojony na mniejsze kawałki) 50 dag ryżu risotto 1 papryka żółta 1 papryka zielona 1 papryka żółta 1 cebula 2 ząbki czosnki 20dag groszku mrożonego 2 kiełbasy śląskie słodka papryka w proszku olej do smażenia sól, pieprz Do przygotowania ryżu 1,2 l bulionu 100g masła Risotto Wykonanie: Cebulę obrać i drobno posiekać, po czym razem(...)oleju. Dodać udka kurczaka, oraz filet oprószone solą oraz pieprzem i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Papryki umyć, osuszyć, a po usunięciu gniazd, nasiennych pokroić w małe kawałki. Kiełbasę pokroić na bardzo cienkie paseczki, podsmażyć na patelni na chrupiące skwarki. Groszek ugotować, uważając aby nie był za bardzo rozgotowany, ma pozostać delikatnie twardy. Ryż przygotować według przepisu na opakowaniu
Pomysłowa kuchnia