Polecam, jest pyszne. SKŁADNIKI 1 cebula, 1 cukinia zielona, 1 cukinia żółta, 2 papryki czerwone, 3 pomidory, 200 g suchej fasoli białej lub 1 puszka fasoli, kawałek cienkiej kiełbasy, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, ½ łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz, majeranek, olej, 1 łyżka mąki WYKONANIE Fasolę zalewamy wodą, odstawiamy na noc. Gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w piórka. Papryki(...)cukinię myjemy, pozbawiamy nasion. Kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w plastry lub półplastry. W garnku o grubym dnie na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy cukinię i papryki, podlewamy wodą, dusimy pod przykryciem. Gdy zmiękną dodajemy pomidory oraz fasolę. Kiełbasę podsmażamy, dodajemy do miękkich warzyw, dusimy 5 minut, zaprawiamy mąką i koncentratem, doprawiamy do smaku
słodki bratekpamiętam kiedy kupowałam wędlinę ze sklepowej półki, która nafaszerowana jest chemią :( Często przygotowuję w domu domowe wędliny, których smak zapach jest rozkoszą dla podniebienia. Przygotowując domową wiejską kiełbasę wiem z jakiej jakości mięsa została przygotowana jest zdrowa z czystym sercem polecam. Wiejskiej domowej kiełbasie. nie dorówna kiełbasa ze sklepu, wyróżnia ją smak, aromat
Kulinarne pyszności Molkiczas żeby ją przyrządzić więc postanowiłam sobie ułatwić i wykorzystałam fasolę z puszki. Fasolka wyszła bardzo smaczna i aromatyczna, polecam. Składniki: 1 puszka fasoli piękny Jaś 150 gram kiełbasy 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 300 ml. przecieru pomidorowego 1 łyżeczka smalcu Majeranek Sól, pieprz Słodka i ostra papryka 1 łyżeczka mąki pszennej Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek obieramy(...)drobno siekamy, w rondlu roztapiamy smalec, podsmażamy cebulę z czosnkiem. Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do cebuli i razem smażymy do momentu aż się zrumieni. Fasolę odsączamy z zalewy, dodajemy do kiełbasy, wlewamy przecier pomidorowy i dusimy pod przykryciem przez 10-15 minut. zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą
Bajeczna KuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 12 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 250 g makaronu wok noodles, 2 kiełbasy śląskie, średniej wielkości marchewka, kawałek pora, 1/2 mniejszej papryki żółtej (można użyć również czerwonej), łyżka oleju, 3 łyżki ketchupu pikantnego, sos: 1/4 szklanki soku z cytryny, 4 łyżki cukru trzcinowego, 3 łyżki wody. Przygotowanie: Makaron gotuję(...)według instrukcji na opakowaniu. Marchewkę i pora siekam w drobne paseczki, paprykę i kiełbasę kroję w kostkę. Na oleju podsmażam kiełbasę do momentu lekkiego przyrumienienia, dodaję warzywa, smażę około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie wlewam sos, zagotowuję, gotuję przez 2 minuty. Na koniec dodaję ketchup, mieszam i gotuję jeszcze przez minutę. Gotowy sos łączę z makaronem
JejKuchnialepszego niż ziemniaczana zapiekanka zjedzona latem, popita zimną maślanką:). 1 kg ziemniaków 300g kiełbasy 2 duże cebule 1 pęczek koperku 1/2 puszki kukurydzy 200g pomidorków koktajlowych Sos: 250ml śmietany 18% 3 jajka L 150g żółtego sera sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany olej 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Studzimy, kroimy na talarki(...)Cebulę kroimy w kostkę, kiełbasę w talarki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Koperek siekamy. 3. W misce mieszamy ze sobą ziemniaki, cebulę, kiełbasę, kukurydzę i koperek. W drugiej misce mieszamy dokładnie śmietanę, jajka, starty na tarce ser i przyprawy. Sosem zalewamy zapiekankę, delikatnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez
Szefowa kuchniniezwykle aromatyczna – świetnie zagra z krewetkami. W dalszej części wpisu przeczytacie o warsztatach, w których miałam przyjemność brać udział. Były to warsztaty grillowe z Kamisem . Zabrakło na nim kiełbasy, kaszanki i karkówki. Była jednak cała masa zaskakujących i pysznych dań z grilla, które musicie koniecznie przygotować! Ps. Krewetki możecie przygotować na grillu jak i na patelni, jednak ja polecam(...)grillowych z Kamisem . Gdy tylko je wspominam – na twarzy odrazu pojawia się wielki uśmiech. Warsztaty były świetne, inspirujące. Potrawy – pyszne i zaskakujące. Grill kojarzy się głównie z kiełbasą, kaszanką i karkówką. Na warsztatach nie było żadnego z tych produktów. Było za to ciasto braai Pie z boczniakami i wołowiną, rozmarynowy stek z arbuza czy też „grillowana
Moja pasja smakuciągle coś nie tak. Aż tu nagle zobaczyłam w sklepie i jeszcze 50% tańszą, uwierzcie wyjścia nie było :) Przywiozłam do domu, a już w piątek było pierwsze wędzenie kiełbasy i serów. Kiełbasy zrobiliśmy tylko trochę na próbę, żeby nie zniszczyć mięsa za dużo. Wyszła tak dobra, że tydzień później już kolejną wędziliśmy. Wróćmy do serów, ja to zrobiłam bardzo(...)wymieszane 4 – zostawiłam nie posypane 1 ser feta obsypałam mieszanką oregano, tymianku, pieprzu i soli. Włożyłam je do wędzarni na specjalną siatkę i wędziłam razem z kiełbasami. Sery wędziłam 3 godziny w 50C. Wyszły pyszne, trzeba będzie to powtórzyć :) Tu lepsze zdjęcie serów z kolejnego wędzenia, żęby lepiej je było widać. Tu są obsypane mieszanką
Kuchnia na wzgórzubabką ziemniaczaną. Ale żeby nie przedłużać zapraszam do dalszej części postu, gdzie znajdziecie przepis! :) Składniki na blachę 25x11cm: 0,5kg obranych ziemniaków 100g wędzonego boczku 1-2 pętka kiełbasy 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju 1 jajko sól pieprz Przygotowanie: Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, pomijam w tym etapie olej(...)tłuszcz wytopi się z boczku. Kiedy boczek zacznie się rumienić dodajemy pokrojoną drobno cebulę oraz kiełbasę pokrojoną w pół talarki. Wszystko razem smażymy aż całość będzie podsmażone. Stopień wysmażenia zależy jak lubicie :) Obrane ziemniaki trzemy w maszynce lub na tarce o drobnych oczkach jeśli nie macie maszynki. Mleko zagotowujemy. Do startych ziemniaków wrzucamy przesmażony boczek z kiełbasą i cebulą, następnie
Gotuj z Mąkąpostacią smakuje wyśmienicie. Dziś przychodzę do Was z propozycją jednogarnkowego dania z młodej kapusty. Szybkie w przygotowaniu, proste, smaczne i sycące. Zapraszam ! Składniki: 1 główka młodej kapusty pętko kiełbasy – ok 300 g 150 g wędzonego boczku 2 cebule 3 ziemniaki 1 litr wywaru jarzynowego sól, pieprz do smaku garść posiekanego świeżego koperku 2 łyżki oleju Z kapusty(...)płuczemy główkę pod bieżącą wodą. Usuwamy głąb. Kapustę grubo szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebule kroimy w kostkę i wrzucamy na olej. Chwilkę smażymy . Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek. Do zrumienionej kiełbasy dodajemy poszatkowaną kapustę i zalewamy wywarem. Gotujemy 5 minut. Obrane ziemniaki kroimy w kosteczkę i dodajemy do kapusty. Dodajemy pól łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Gotujemy
Kasia i jej kobiecy światdania jednogarnkowe . Ale wcale się nie dziwię, bo ja sama je bardzo lubię. Według mnie takie dania są dużo bardziej aromatyczne i smaczne. Jakiś czas temu dodałam "Gulasz z kiełbasy z warzywami" a dzisiaj mam dla was trochę zmienioną wersję ale równie smaczną. Składniki: 500 g kiełbasy (śląska, podwawelska itp) 2 łyżki oleju kokosowego 1 cebula 3 ząbki czosnku(...)Marchewkę i pietruszkę pokroić w cienkie półplasterki. Cebulę i czosnek w drobną kostkę. Paprykę i ziemniaki w większą kostkę. Pieczarki pokroić na 4 lub 6 części jak są duże. Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na oleju kokosowym. Przełożyć na talerz pozostawiając tłuszcz na patelni. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę po chwili dodać czosnek i chwilkę podsmażać
Ala piecze i gotujeDoskonała kiełbasa domowa, prosty przepis bez wędzenia po prostu dojrzewająca. Jak ktoś lubi domowe wyroby, to jest to bardzo smaczna domowa wędlina. Skład: mielona szynka 2 kg, mielone tłuste/garmażeryjne 1 kg, wołowina gulaszowa 0,5 kg, majeranek 10 łyżek, papryka 3 łyżki, pieprz 3 łyżeczki, sól kamienna niejodowana np. z Kłodawy do przetworów 4 łyżki,, cukier(...)można usmażyć kotlety. Osłonki/jelita moczymy w letniej wodzie 1 h i potem płuczemy dodatkowo pod kranem. Nadziewamy na lejek, wpuszczamy mięso żeby wypchnąć powietrze i zawiązujemy koniec. Napełniamy kiełbasy i robimy pętka/ przewiązujemy, jak komu wygodnie. Wieszamy na kiju i już po 4 dniach możemy robić pierwsze degustacje. Ja mniejsze kiełbaski upiekłem w piekarniku 130 st.C
chleba naszegolubię wyrzucać jedzenia. Kiedy w lodówce napotykam resztki wędlin, kiełbas czy innych produktów zastanawiam się jak je wykorzystać. Dzisiaj mam dla Was taki właśnie resztkowy przepis. Kurczak w kremowym sosie z dodatkiem kiełbaski i suszonych pomidorów – soczysty i aromatyczny. Danie jest szybkie i przygotujecie je zarówno na patelni jak i w piekarniku. Do przygotowania potrzebujemy: ok 200 g kiełbasy(...)Lidla bo mają mało tłuszczu) 3 piersi z kurczaka (w całości, nacięłam je tam gdzie były grubsze) 1 kubeczek śmietany ok 200 – 300 ml bulionu warzywnego Kiełbasę i suszone pomidory pokrójcie w kawałki i podsmażcie na patelni (ja nie dawałam już żadnego dodatkowego tłuszczu). Po ok 10 – 15 minutach połóżcie piersi kurczaka, doprawcie je solą oraz pieprzem
Szybko Tanio Smacznieuwielbia makarony. Nie dość, że są smaczne to jeszcze w prosty sposób można je przygotować:). Moja dzisiejsza nietypowa propozycja to makaron, sos serowo-śmietanowy i klopsiki z białej kiełbasy. Ciekawe i smaczne połączenie. 500g surowej, białej kiełbasy 200g makaronu spaghetti 2 cebule 2 ząbki czosnku 300 ml śmietanki 30% 100g topionego serka 100g startego sera cheddar 1 pęczek natki pietruszki(...)sól, pieprz, papryka słodka, majeranek olej 1. Kiełbasę wyciągamy z flaka. Formujemy małe pulpeciki. Wrzucamy je na wrzącą wodę, gotujemy około 20 minut. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną drobno cebulę. Dodajemy serek topiony, podlewamy niedużą ilością wody, dusimy do momentu aż serek się rozpuści. Wlewamy śmietankę, wsypujemy ser, posiekaną natkę i przyprawy
Szefowa kuchniŚwietny pomysł na szybki obiad po pracy. Biała kiełbasa uduszona z jabłkami i cebulką, odpowiednio doprawiona, podana z ziemniaczkami lub pieczywem i ogórkiem kiszonym lub konserwowym. Wykonanie całości zajmuje ok 30 minut. Składniki ok. 1/2 kg białej kiełbasy - ja wolę cienkie kiełbaski o dużej zawartości mięsa 1 duże, winne jabłko 1 duża, biała cebula 2 łyżki oleju(...)sól, pieprz, szczypta mielonej ostrej papryki, 1/2 łyżeczki łagodnej mielonej papryki Na patelni rozgrzać olej lub smalec i wrzucić cebulę pokrojoną w piórka. Zeszklić ją i lekko podsmażyć. Dodać kiełbasę i podsmażyć lekko. Doprawić tymiankiem, paprykami, odrobiną soli i pieprzu. Następnie dodać jabłko pokrojone na cienkie plasterki, podlać 100 ml wody, przykryć i dusić od czasu do czasu mieszając
Ze smakiem bez glutenuzajmuje sporo czasu. Ale jeśli namoczy się groch dzień wcześniej a w lodówce znajdzie się trochę rosołu z dnia poprzedniego to można zrobić grochówkę w 40 minut. Dodatek kiełbasy sprawia, że grochóweczka jest sycą i smaczna. Składniki na ok 3 litry: 1,5 szkl suchego grochu 1 duży ziemniak 1 litr rosołu wieprzowego + 1 litr wody jedna laska kiełbasy(...)zostało jej za dużo. Do garnka wlać rosół, uzupełnić wodą, dodać ziemniaka obranego i pokrojonego w kostkę i gotować do miękkości. W międzyczasie na patelni podsmażyć kiełbasę pokrojoną na półplasterki. I dorzucić do zupy. Kiedy ziemniaki są już prawie miękkie dodać groch i dalej gotować. Dodać majeranek - ok 2 łyżeczki. Bardzo lubię majeranek w grochówce więc dodaję nawet więcej
Ze smakiem bez glutenu