kiełbasa - 10142 przepisów (strona:208/677)

Młode ziemniaki zapiekane z kiełbasą i boczkiem 176

Cieszmy się młodymi ziemniakami póki są:). Do ziemniaków dobrałam dziś ciężkie dodatki - boczek i kiełbasę, nie potrzeba więc tu niczego więcej, no może poza szklanką zimnej maślanki:). 1 kg młodych ziemniaków 250g wędzonego boczku 300g kiełbasy 1 pęczek szczypiorku 2 jajka L 200ml śmietany 18% sól, pieprz świeży koperek do posiekania 1. Ziemniaki skrobiemy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości(...)Odcedzamy i studzimy. Boczek i kiełbasę kroimy, podsmażamy na rozgrzanej patelni bez dodatkowego tłuszczu.  2. Jajka mieszamy ze śmietaną, dodajemy posiekany szczypior, sól i pieprz.  3. Masą śmietanowo-jajeczną zalewamy ziemniaki i mięso. Mieszamy do połączenia składników. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni, z termoobiegiem przez 30 minut

Szefowa kuchni
CUKINIA FASZEROWANA KIEŁBASĄ I PIECZARKAMI Z DWOMA SERAMI 154

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-6 Składniki: 3 średnie cukinie, 1 kiełbasa śląska, 50 dag pieczarek, duży pomidor, 3 łyżki startego sera żółtego, opakowanie mozzarelli, łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, papryka słodka, szczypta pieprzu cayenne, zioła prowansalskie. Przygotowanie: Cukinie myję, odcinam końcówki, przekrawam na pół, wydrążam środek do miseczki. Pomidora(...)sparzam i obieram ze skórki, kroję w drobną kostkę razem z pieczarkami i kiełbasą. Na oleju podsmażam kiełbasę, po chwili dodaję pieczarki i przyprawy - sól, pieprz cayenne, zioła prowansalskie i paprykę słodką. Smażę do momentu zezłocenia się pieczarek, co jakiś czas mieszając. Następnie dodaję pomidory i wydrążony środek z cukinii, gotuję na dużym ogniu (często mieszam), aż sok wyparuje

JejKuchnia
Lekki bigos z młodej kapusty 142

ustach. Koniecznie taki ugotujcie! Składniki: 750 g  kapusty kiszonej 750 g młodej kapusty słodkiej 400 g chudej wieprzowiny (np. szynki) 250 g salami w kawałku 350 g kiełbasy, np. głogowskiej garść grzybów suszonych ok. 6 śliwek suszonych (pominęłam) 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu ziarnistego kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżka kminku 1 duża, najlepiej młoda cebula(...)gotować na wolnym ogniu do miękkości. Do kiszonej kapusty, jeśli wyparuje woda, należy dolać wrzątku. Wieprzowinę oczyścić, umyć, pokroić w kostkę. Mięso przełożyć do garnka z kapustą świeżą. Kiełbasę i salami bez skóry pokroić w kostkę. Po pół godzinie duszenia mięsa przełożyć kiełbasę i salami do garnka ze słodką kapustą. Na patelni przesmażyć posiekaną cebulę, posiekany drobno czosnek i także

Czerwień i błękit
Muffinrollsy o smaku pizzy - optymalny wybór na piknik 165

pizze zwijane z nadzieniem i upieczone w formie do muffinek. Zrobiłam je w bardzo prostej wersji, bo ogólnie rzecz biorąc takie u nas mają najlepsze wzięcie, ale jednak prócz kiełbasy i sera pojawiła się cukinia. Mamy już na nią sezon i jest nawet w ogrodzie, dlatego zaczyna się rozgaszczać w codziennych posiłkach - i dobrze, bo to warzywo jest bardzo zdrowe(...)margaryny Optima Omega 3 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżeczka przyprawy do pizzy Nadzienie: sos lub koncentrat pomidorowy cukinia ser żółty w plastrach cienko pokrojona kiełbasa kanapkowa lub inna wędlina Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie, w które wlewamy ciepłe mleko, dodajemy cukier i wkruszamy drożdże. Dokładnie mieszamy, zagarniając coraz więcej mąki, aż wytworzy

Kolorowy Przepisownik
Arroz de Pato. Portugalski ryż z kaczką. 255

pęczek włoszczyzny 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 gałązka tymianku 1 listek laurowy 2 litry wody sól 175 ml suchego ryżu do risotto 20 plasterków chorizo (lub podobnej kiełbasy) 1/2 cebuli oliwa sól 1 żółtko Wykonanie: Kaczkę, obraną włoszczyznę, listek laurowy, cebulę i czosnek (w całości) umieścić w garnku i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować 2 godziny(...)gotować na małym ogniu nie mieszając ani razu 17 minut. Odstawić (wciąż pod przykryciem) na 10 minut. 1/2 cebuli pokroić w cienkie piórka i zeszklić na oliwie. Dodać kiełbasę (odłożyć 6 plasterków) i mięso kaczki i smażyć około 5 minut. Naczynie do zapiekania natłuścić i wyłożyć połową ryżu. Następnie ułożyć warstwę mięsną i przykryć pozostałym ryżem. Posmarować wierzch żółtkiem

zadanie-gotowanie
Makaron z kiełbasą, sosem serowym i serem korycińskim 107

Prosta i smaczna propozycja, która idealnie sprawdzi się na szybki obiad.  Makaron możecie urozmaicić pieczarkami, ale pamiętajcie, aby kiełbasa Wam smakowała, bo to ona wpływa m.in. na smak dania.  Do tego pyszny sos kremowo-serowy oraz uwielbiany w moim domu - ser koryciński! Polecam! (3 porcje) 200g dowolnej kiełbasy 1 cebula sól, pieprz olej   Sos: 300 ml śmietanki(...)Przygotować sos. Do rondelka wlać śmietankę i wymieszać z startym (na drobnych oczkach tarki) serem. Mieszając - całość podgrzać do połączenia się składników. Sos doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Kiełbasę pokroić w plasterki, podsmażyć na odrobinie oleju, a następnie dodać uprzednio posiekaną cebulę.   Gdy cebula będzie zarumieniona - połączyć z makaronem, a następnie zalać sosem i wymieszać. Na końcu wmieszać

Di gotuje
LECZO Z BIAŁĄ FASOLĄ 116

Polecam, jest pyszne.  SKŁADNIKI 1 cebula, 1 cukinia zielona, 1 cukinia żółta, 2 papryki czerwone, 3 pomidory, 200 g suchej fasoli białej lub 1 puszka fasoli, kawałek cienkiej kiełbasy, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, ½ łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz, majeranek, olej, 1 łyżka mąki WYKONANIE Fasolę zalewamy wodą, odstawiamy na noc. Gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w piórka. Papryki(...)cukinię myjemy, pozbawiamy nasion. Kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w plastry lub półplastry. W garnku o grubym dnie na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy cukinię i papryki, podlewamy wodą, dusimy pod przykryciem. Gdy zmiękną dodajemy pomidory oraz fasolę. Kiełbasę podsmażamy, dodajemy do miękkich warzyw, dusimy 5 minut, zaprawiamy mąką i koncentratem, doprawiamy do smaku

słodki bratek
Wiejska kiełbasa domowa. 153

pamiętam kiedy kupowałam wędlinę ze sklepowej półki, która nafaszerowana jest chemią :( Często przygotowuję w domu domowe wędliny, których smak zapach jest rozkoszą dla podniebienia. Przygotowując domową wiejską kiełbasę wiem z jakiej jakości mięsa została przygotowana jest zdrowa z czystym sercem polecam. Wiejskiej domowej kiełbasie. nie dorówna kiełbasa ze sklepu, wyróżnia ją smak, aromat

Kulinarne pyszności Molki
Ekspresowa fasolka po bretońsku 107

czas żeby ją przyrządzić więc postanowiłam sobie ułatwić i wykorzystałam fasolę z puszki. Fasolka wyszła bardzo smaczna i aromatyczna, polecam. Składniki: 1 puszka fasoli piękny Jaś  150 gram kiełbasy 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 300 ml. przecieru pomidorowego 1 łyżeczka smalcu Majeranek Sól, pieprz Słodka i ostra papryka 1 łyżeczka mąki pszennej Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek obieramy(...)drobno siekamy, w rondlu roztapiamy smalec, podsmażamy cebulę z czosnkiem. Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do cebuli i razem smażymy do momentu aż się zrumieni. Fasolę odsączamy z zalewy, dodajemy do kiełbasy, wlewamy przecier pomidorowy i dusimy pod przykryciem przez 10-15 minut. zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą

Bajeczna Kuchnia
WOK NOODLES Z KIEŁBASĄ I WARZYWAMI W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM 186

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 12 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 250 g makaronu wok noodles, 2 kiełbasy śląskie, średniej wielkości marchewka, kawałek pora, 1/2 mniejszej papryki żółtej (można użyć również czerwonej), łyżka oleju, 3 łyżki ketchupu pikantnego, sos: 1/4 szklanki soku z cytryny, 4 łyżki cukru trzcinowego, 3 łyżki wody. Przygotowanie: Makaron gotuję(...)według instrukcji na opakowaniu. Marchewkę i pora siekam w drobne paseczki, paprykę i kiełbasę kroję w kostkę. Na oleju podsmażam kiełbasę do momentu lekkiego przyrumienienia, dodaję warzywa, smażę około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie wlewam sos, zagotowuję, gotuję przez 2 minuty. Na koniec dodaję ketchup, mieszam i gotuję jeszcze przez minutę. Gotowy sos łączę z makaronem

JejKuchnia
Zapiekanka ziemniaczana z sosem jajecznym 192

lepszego niż ziemniaczana zapiekanka zjedzona latem, popita zimną maślanką:).  1 kg ziemniaków 300g kiełbasy 2 duże cebule 1 pęczek koperku 1/2 puszki kukurydzy 200g pomidorków koktajlowych Sos: 250ml śmietany 18% 3 jajka L 150g żółtego sera sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany olej 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Studzimy, kroimy na talarki(...)Cebulę kroimy w kostkę, kiełbasę w talarki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Koperek siekamy. 3. W misce mieszamy ze sobą ziemniaki, cebulę, kiełbasę, kukurydzę i koperek. W drugiej misce mieszamy dokładnie śmietanę, jajka, starty na tarce ser i przyprawy. Sosem zalewamy zapiekankę, delikatnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.  4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez

Szefowa kuchni
Krewetki na dwa sposoby. Najlepsze! Warsztaty grillowe z Kamisem #grillujzkamisem 134

niezwykle aromatyczna – świetnie zagra z krewetkami. W dalszej części wpisu przeczytacie o warsztatach, w których miałam przyjemność brać udział. Były to warsztaty grillowe z Kamisem . Zabrakło na nim kiełbasy, kaszanki i karkówki. Była jednak cała masa zaskakujących i pysznych dań z grilla, które musicie koniecznie przygotować! Ps. Krewetki możecie przygotować na grillu jak i na patelni, jednak ja polecam(...)grillowych z Kamisem . Gdy tylko je wspominam – na twarzy odrazu pojawia się wielki uśmiech. Warsztaty były świetne, inspirujące. Potrawy – pyszne i zaskakujące. Grill kojarzy się głównie z kiełbasą, kaszanką i karkówką. Na warsztatach nie było żadnego z tych produktów. Było za to ciasto braai Pie z boczniakami i wołowiną, rozmarynowy stek z arbuza czy też „grillowana

Moja pasja smaku
Jak uwędzić ser ? 206

ciągle coś nie tak. Aż tu nagle zobaczyłam w sklepie i jeszcze 50% tańszą, uwierzcie wyjścia nie było :) Przywiozłam do domu, a już w piątek było pierwsze wędzenie kiełbasy i serów. Kiełbasy zrobiliśmy tylko trochę na próbę, żeby nie zniszczyć mięsa za dużo. Wyszła tak dobra, że tydzień później już kolejną wędziliśmy.  Wróćmy do serów, ja to zrobiłam bardzo(...)wymieszane 4 – zostawiłam nie posypane  1 ser feta obsypałam mieszanką oregano, tymianku, pieprzu i soli.  Włożyłam je do wędzarni na specjalną siatkę i wędziłam razem z kiełbasami. Sery wędziłam 3 godziny w 50C.  Wyszły pyszne, trzeba będzie to powtórzyć :)  Tu lepsze zdjęcie serów z kolejnego wędzenia, żęby lepiej je było widać. Tu są obsypane mieszanką

Kuchnia na wzgórzu
Kartoflak/Babka ziemniaczana - najlepsza, najsmaczniejsza 186

babką ziemniaczaną. Ale żeby nie przedłużać zapraszam do dalszej części postu, gdzie znajdziecie przepis! :) Składniki na blachę  25x11cm: 0,5kg obranych ziemniaków 100g wędzonego boczku 1-2 pętka kiełbasy 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju 1 jajko sól pieprz Przygotowanie: Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, pomijam w tym etapie olej(...)tłuszcz wytopi się z boczku. Kiedy boczek zacznie się rumienić dodajemy pokrojoną drobno cebulę oraz kiełbasę pokrojoną w pół talarki. Wszystko razem smażymy aż całość będzie podsmażone. Stopień wysmażenia zależy jak lubicie :) Obrane ziemniaki trzemy w maszynce lub na tarce o drobnych oczkach jeśli nie macie maszynki. Mleko zagotowujemy. Do startych ziemniaków wrzucamy przesmażony boczek z kiełbasą i cebulą, następnie

Gotuj z Mąką
Młoda kapusta po chłopsku 92

postacią smakuje wyśmienicie. Dziś przychodzę do Was z propozycją jednogarnkowego dania z młodej kapusty. Szybkie w przygotowaniu, proste, smaczne i sycące. Zapraszam ! Składniki:   1 główka młodej kapusty pętko kiełbasy – ok 300 g 150 g wędzonego boczku 2 cebule 3 ziemniaki 1 litr wywaru jarzynowego sól, pieprz do smaku garść posiekanego świeżego koperku 2 łyżki oleju   Z kapusty(...)płuczemy główkę pod bieżącą wodą. Usuwamy głąb. Kapustę grubo szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebule kroimy w kostkę i wrzucamy na olej. Chwilkę smażymy . Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek. Do zrumienionej kiełbasy dodajemy poszatkowaną kapustę i zalewamy wywarem. Gotujemy 5 minut. Obrane ziemniaki kroimy w kosteczkę i dodajemy do kapusty. Dodajemy pól łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Gotujemy

Kasia i jej kobiecy świat