Szybko i pożywny sposób np. na pozostały z wczoraj ryż czy makaron. Na dodatek smaczny i baaardzo sycący ;-) Składniki -15 dag makaronu (np. kolanek) -10 dag ryżu -20 dag kiełbasy -cebula -1/2 pora -2 łyżki oleju -strąk czerwonej papryki -40 dag fasoli z puszki -łyżeczka curry -sól, pieprz Przygotowanie Makaron ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku według przepisu(...)opakowaniu. Odcedzić. Ryż zalać 2 szklankami wody, oprószyć solą, gotować ok 20 minut często mieszając. Kiełbasę pokroić w paski lub kostkę. Cebulę obrać, pokroić na plasterki. Por oczyścić, umyć, przekroić na pół, pokroić na kawałki. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w cienkie paski. Fasolę osączyć z zalewy na sicie, przelać zimną wodą, osączyć. Olej rozgrzać na dużej patelni
Zielona Kuchniawersję i traktuję jako danie jednogarnkowe. Bardzo dobrze smakuje również na ostro - z dodatkiem np. sosu piri-piri. Składniki - 3 czerwone papryki - 2 średnie cukinie - 2 marchewki - cebula - 200g kiełbasy - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - 2 łyżki oleju - czubata łyżeczka słodkiej papryki - czubata łyżeczka ostrej papryki - sól i pieprz - listek laurowy - 3-4 szt. ziela angielskiego - majeranek Przygotowanie Cebulę posiekać, kiełbasę(...)pokroić w plasterki lub kostkę. Cebulę zeszklić na oleju, dodać kiełbasę i przesmażyć. Dodać pokrojone w kostkę warzywa, ziele angielskie, listek laurowy, sól i pieprz. Dolać ok. pół szklanki wody. Dusić pod przykryciem na małym ogniu 15 minut. Dodać obie papryki, majeranek i koncentrat. Dokładnie wymieszać i dusić kilka minut. Podawać ze świeżym pieczywem albo gotowanymi ziemniakami. Smacznego
Zielona Kuchniafasola biała - 2 szkl kiełbasa podwawelska - 50 dag mąka pszenna 2-3 łyżki koncentrat pomidorowy 4 łyżki smalec cebula - 2 szt wywar mięsny czosnek cukier sól pieprz majeranek suszony Fasole białą przebrać, opłukać i zalać zimnym wywarem mięsnym, następnie to zagotować i odstawić na 2 godziny. Po upływie tego czasu ponownie postawić na gaz i ugotować do miękkości. Cebule obrać(...)piórek, opłukać i drobno pokroić, wrzucić ją na tłuszcz i delikatnie zrumienić. Kiełbasę pokroić w plasterki dodać do cebuli i razem podsmażyć i dodać do gotującej się fasoli. Smalec rozgrzać, dodać mąkę i zasmażyć nie rumieniąc jej, połączyć z koncentratem, następnie dodać zasmażkę pomidorową do garnka z fasolą i kiełbasą. Teraz doprawić do smaku solą, pieprze, cukrem i odrobina suszonego
Camilla w kuchniWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 16 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 250 g makaronu penne, duża laska kiełbasy wiejskiej, 20 dag pieczarek, duża cebula, większa papryka czerwona, 20 dag tartego sera żółtego, sól, papryka słodka, papryka ostra, łyżka oleju. Przygotowanie: Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Kiełbasę kroję w półplastry, pieczarki w plasterki, cebulę(...)ćwierćplastry. Paprykę dzielę na mniejsze cząstki, następnie kroję w paski. Na oleju podsmażam kiełbasę z papryką i cebulą. Kiedy lekko się zarumienią dodaję pieczarki i przyprawy. Smażę do momentu wyparowania wody z pieczarek. Całość mieszam z makaronem. W blaszce układam warstwę makaronu, posypuję 2/3 sera, układam kolejną warstwę i posypuję pozostałym serem. Zapiekam w 180 stopniach 12-15 minut (termoobieg
JejKuchniaPyszna zupka ..ogórkowa z dodatkiem ryżu i białej kiełbasy. bulion biała kiełbasa 1 marchewka kilka ziemniaków 2 -3 łyżki ryżu kilka ogórków kiszonych 2 łyżki śmietany 18% koperek sól, pieprz listek, ziele Marchew i ziemniaki obrać i pokroić, ogórki zetrzeć na tarce.Do bulionu dodać marchewkę, ziemniaki ,kiełbasę i przyprawy. Gotować, gdy warzywa będą półtwarde dodać
Moje domowe kucharzenieciepło, będzie pysznie ! 😋 Sałatka z fasolką szparagową, kolorową marchewką i piernikowym dressingiem i posypką Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 200 g zielonej fasolki szparagowej 50 g podsuszanej szerokiej kiełbasy 3 kolorowe marchewki 1 szalotka Dressing: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka octu balsamicznego 2 pierniczki Katarzynki sół pieprz dodatkowo(...)pomocy obieraczki do warzyw kroimy we wstążki. Wstążki wkładamy do miseczki z woda i lodem, po tym zabiegu marchewkowe wstążki będą bardzo chrupiące. Szalotkę obieramy i kroimy w piórka, kiełbasę kroimy w plasterki, a następnie w paski i przesmażamy na rozgrzanej patelni prze 5 minut. W międzyczasie przygotowujemy dressing. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dwa pierniczki dokładnie blendujemy na sypki piasek
Kulinarne przygody Gatityjuż jesień więc warto wypróbować rozgrzewające przepisy. Na 3 porcje potrzebujemy 400 g białej kapusty 150 g kiszonej kapusty 2 kostki bulion wołowy 2-3 sztuki kiełbasy śląskiej lub innej 2 łyżki koncentratu pomidorowego garść suszonych grzybów 1 łyżka miodu 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego pieprz olej do smażenia Kapustę poszatkować, włożyć do garnka(...)wraz z kostkami wołowymi, suszonymi grzybami, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Kapustę kiszoną ugotować w osobnym garnku w 0,5 litra wody. Wody po ugotowaniu nie wylewać! Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na oleju. Do ugotowanej kapusty dodać ugotowaną kiszoną kapustę, podsmażoną kiełbasę, miód i koncentrat. Wodę z gotowania kiszonej kapusty dodajemy według własnego uznania
Jadło i czytadłoWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 17 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 7 dużych ziemniaków (ugotowanych), 2 kiełbasy śląskie, mała cebula, opakowanie sera pleśniowego (u mnie z ziołami prowansalskimi), 25 dag tartego sera żółtego, 200 g śmietany, jajko, łyżka oleju, sól, pieprz, zioła prowansalskie, szczypta gałki muszkatołowej, papryka słodka, curry, szczypta pieprzu cayenne, suszona natka(...)pietruszki. Przygotowanie: Kiełbasę i cebulę kroję w kostkę, podsmażam na oleju z dodatkiem słodkiej papryki, curry i pieprzu cayenne. Ser żółty mieszam z jajkiem, śmietaną i przyprawami - solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, gałką i słodką papryką. 5 ziemniaków kroję w plastry, 2 w półplasterki. Ser pleśniowy przekrawam na pół, następnie kroję w plastry. Układam warstwy zapiekanki: na spodzie 5 pokrojonych
JejKuchniadodaniu przyprawy do ziemniaków zrobiła się jeszcze smaczniejsza . Składniki: * kość ze schabu, * 5 ziemniaków, * 2 marchewki, * 1 cebula, * kawałek korzenia selera, * kawałek korzenia pietruszki, * 2 laski kiełbasy, * 1 opakowanie przyprawy do ziemniaków, * pęczek natki pietruszki, * liść lubczyku, * 2 małe serki topione śmietankowe, * kilka łyżek śmietany. Sposób przygotowania przepisu: Kartoflanka 1. Koś ze schabu zalać wodą(...)dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę oraz liść lubczyku. Gotować wszystko aż zmiękną warzywa. 2. Na patelnię wlać 2 łyżki oleju. Włożyć pokrojoną kiełbasę i cebulkę, i smażyć aż cebulka się zrumieni. Dodać podsmażoną kiełbasę do zupy, przyprawę do ziemniaków, serki topione i śmietanę. Gotować wszystko mieszając aż się rozpuszczą serki. Wyjąć kość. Mięsko można
W królestwie smaków BeatySKŁADNIKI -groch połówki -ziemniaki -marchew -cebula -wędzona kiełbasa,boczek i skóra wieprzowa - kulki z mięsa mielonego przyprawione jak na kiełbasę np;białą PRZYPRAWY -majeranek -sól -pieprz czarny -ziele angielskie -liść laurowy Wykonanie Do garnka wlewamy wodę do połowy wrzucamy skórę wieprzową wędzoną,listki laurowe,ziele angielskie oraz sól i gotujemy. Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy razem
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Leczo "na wypasie" - czyli z mięsem i kiełbasą! Podana ilość na kilka dużych porcji. Można włożyć do słoików, zawekować i namiastka lata w środku zimy gotowa! Składniki: 2 kiełbasy głogowskie , 0,5 kg mięsa z szynki, 4 cebule, 4 papryki białe, 3 papryki żółte, 4 papryki czerwone, 3 papryki zielone, 2 cukinie, 8 dużych pieczarek, 3 pomidory, 3 łyżki przecieru(...)pomidorowego, sól,pieprz do smaku, łyżeczka słodkiej i ostrej papryczki w proszku, majeranek Przygotowanie: Cebulę kroimy w piórka. Kiełbasę w plasterki, szynkę w małą kostkę. Podsmażamy w garnku 5-6 minut. Dodajemy pół szklanki wody oraz papryki pokrojone w paski i cukinię pokrojoną w kostkę. Dusimy na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Po około 15 minutach dodajemy pokrojone
Lena GotujeBardzo lubię różnego rodzaju zapiekanki makaronowe. Ostatnio zrobiłam makaron rigatoni zapiekany z kiełbasą w sosie beszamelowym. Niby nic ale bardzo pyszne danie. Składniki około dwóch garści makaronu rigatoni 2 białe kiełbasy 1 czerwona cebula 25 g masła 50 g maki pszennej 500 ml ciepłego mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makaron gotujemy al dente. Cebulę kroimy w piórka, kiełbasę kroimy w plasterki
Delusional TrineOstatnio znalazł się na niej także Kurczak duszony z warzywami . Przepis na leczo z dynią i papryką Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 1, 5 godziny Składniki 300 g kiełbasy śląskiej duża cebula jedna dynia piżmowa 3 małe papryki w różnych kolorach 2 pomidory 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki ostrej papryki pół łyżeczki białego pieprzu łyżeczka tymianku płaska łyżeczka soli(...)olej do podsmażenia pół szklanki wody Przepis 1 Kiełbasę kroimy w kostkę, cebulę kroimy w pióra. Podsmażamy na odrobinie oleju do zrumienienia się składników. Przekładamy do garnka. 2 W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki. Dynie obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Paprykę dzielimy na ćwiartki i kroimy ją w paski. Pomidory obieramy ze skórek i kroimy w kostkę
Kuchnia Bazyliikapuśniaku na świeżych pomidorach , jest lekki, łatwy do przygotowania z warzywami, w zupełności wystarczy za dwu daniowy obiad. Składniki: 60 dag świeżej kapusty 5 małych ziemniaków 25 dag cienkiej kiełbasy np. zwyczajnej 2 marchewki 1 pietruszka 3 świeże pomidory malinowe 10 cm kawałek pora 1 łyżka koncentratu pomidorowego Pęczek natki pietruszki Pęczek świeżego koperku Sól do smaku Pieprz do smaku(...)Szczypta ostrej papryki 2 łyżki masła Jak wykonać ? Kapustę myjemy, drobno szatkujemy nożem, obraną pietruszkę i marchewkę kroimy w krążki, por, ziemniaki i kiełbasę w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy ziemniaki, marchewkę , pietruszkę, kiełbasę oraz por, dusimy 10 minut pod przykryciem, po tym czasie wrzucamy poszatkowaną kapustę, zalewamy wodą tak aby przykryła warzywa, gotujemy 15 minut
Wanilia i Kardamonskładniki: 400 g fasoli z puszki Piękny Jaś Jamar 200 g pieczarek 1 cebula ok. 300 g kiełbasy, ulubionej 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego ok. 200 ml wody 1 łyżka mąki 1 łyżka masła natka pietruszki sól, pieprz wykonanie: Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle z pokrojoną np. w kostkę lub piórka cebulę. Kiełbasę obieramy z osłonek(...)kroimy w grubszą kostkę i podsmażamy na osobnej patelni. Do garnka przekładamy pieczarki z cebulą, podsmażoną kiełbasę, koncentrat pomidorowy wymieszany z wodą oraz mąką. Wszystko razem mieszamy i chwilkę gotujemy. Na koniec dodajemy odsączoną z zalewy Fasolę Piękny Jaś Jamar oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość doprawiamy, doprowadzamy do wrzenia. Podajemy z pieczywem. * wpis zawiera lokowanie produktu
Domowy Smak Jedzenia