kiełbasa - 10142 przepisów (strona:206/677)

LECZO!!! 125

Kolację podano! :)) Przepis - • 4 papryki - 2 czerwone, żółta i zielona • 2 pomidory + puszka pomidorów • jedna nieduża cukinia • podsmażona celula • Podsmażona kiełbasa (ilość wg uznania)  Na łyżce oliwy podsmażamy cebulkę razem z kiełbasą. Paprykę, pomidory i  cukinie kroimy w kostkę. Wkładamy go garnka, wlewamy pomidory z puszki, dodajemy cebulkę i kiełbasę - cukinię dodaję po ok 10 minutach duszenia

BezglutenowaIzabela
Leczo z cukinią i kiełbasą 144

zupę, a że mam spory zapas cukinii to pewnie jeszcze do listopada będzie można cieszyć się jej smakiem. Oprócz warzyw, które są podstawą tego dania zawsze wybieram dobrej jakości kiełbasę, która nadaje zupie lekko dymiony specyficzny aromat, a tą od  Hańderka  polecam szczególnie, bo jest naprawdę godna polecenia. Poza tym jeśli mogę Wam coś zasugerować to do smażenia(...)lecza zawsze wybieram smalec, bo i on ma duży wpływ na smak końcowy potrawy.  Składniki na gar zupy dla 6 osób: - 50 dag  kiełbasy dymionej - 3 średnie cebule - 4 czerwone papryki - 1 średnia cukinia - 3 duże pomidory - smalec do smażenia, ok 2 łyżek - sól - pieprz - majeranek 1. Warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Z pomidora wycinamy zieloną twardą

Apetyczna babeczka
Szybkie bułeczki wiejskie - bez drożdży, bez wyrastania 152

szklanki mąki  1 łyżeczka soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki oleju 1 szklanka maślanki 1 jajko L 1/2 puszki kukurydzy 200g kiełbasy 2 cebule 1 papryka 3 łyżki posiekanego koperku 1. Cebulę, paprykę i kiełbasę kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Studzimy. 2. W jednej misce mieszamy ze sobą: mąkę(...)sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. W drugiej: olej, maślankę, jajko, kiełbasę, kukurydzę, cebulę, paprykę i koperek. Składniki mokre wlewamy do składników suchych, krótko mieszamy do połączenia składnikó. 3. Z ciasta formujemy nieduże bułki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 20 minut w 220 stopniach

Szefowa kuchni
fasolka podlaska 131

składniki: 500 g fasoli jaś 1pietruszka 2 marchewki 1 cebula 4 ziemniaki ok. 200 g kiełbasy lub boczku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego tłuszcz sól, pieprz natka pietruszki wykonanie: Fasole zalewamy wodą, odstawiamy na min. 12 godz. a następnie gotujemy do miękkości z liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim. Marchew, pietruszkę oraz ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy(...)lekko osolonej wodzie. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu, dodajemy pokrojona w kostkę kiełbasę lub boczek, chwilkę podsmażamy. Do ugotowanej fasoli dodajemy ugotowane warzywa wraz z wodą w której się gotowały. Dodajemy kiełbasę z cebulą. Całość doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy do smaku. Podajemy z posiekana natką pietruszki

Domowy Smak Jedzenia
Fasolka po bretońsku 151

wolnowar, szybkowar i multicooker..Zwykłych garnków w sumie też używam.Tą fasolkę zrobiłam w wolnowarze, wieczorem zalałam fasolę wodą , rano przed wyjściem do pracy ustawiłam wolnowar ,podsmażyłam cebulkę z kiełbasą i poszłam do pracy.., w między czasie "wyskoczyłam "z pracy i do prawie miękkiej fasoli dodałam kiełbaskę ..No i tyle było mojej pracy z przygotowaniem obiadku., mąż przed wyjazdem(...)wyłączeniu trzyma  ciepło..Można także i już wieczorem ustawić wolnowar i rano będzie gotowe, można także gotować w zwykłym garnku. 30 dkg fasoli Cenos susz warzywny 50 dkg kiełbasy  1-2 cebule sól, pieprz  majeranek Cykoria wegeta liść laurowy Cykoria  ziele angielskie Cykoria  czerwona papryka słodka płatki Cykoria Fasolę zalać wodą i zostawić na noc.Nast

Moje domowe kucharzenie
Makaron z fasolą 112

Szybko i pożywny sposób np. na pozostały z wczoraj ryż czy makaron. Na dodatek smaczny i baaardzo sycący ;-) Składniki -15 dag makaronu (np. kolanek) -10 dag ryżu -20 dag kiełbasy -cebula -1/2 pora -2 łyżki oleju -strąk czerwonej papryki -40 dag fasoli z puszki -łyżeczka curry -sól, pieprz Przygotowanie Makaron ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku według przepisu(...)opakowaniu. Odcedzić. Ryż zalać 2 szklankami wody, oprószyć solą, gotować ok 20 minut często mieszając. Kiełbasę pokroić w paski lub kostkę. Cebulę obrać, pokroić na plasterki. Por oczyścić, umyć, przekroić na pół, pokroić na kawałki. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w cienkie paski. Fasolę osączyć z zalewy na sicie, przelać zimną wodą, osączyć. Olej rozgrzać na dużej patelni

Zielona Kuchnia
Leczo 152

wersję i traktuję jako danie jednogarnkowe. Bardzo dobrze smakuje również na ostro - z dodatkiem np. sosu piri-piri. Składniki - 3 czerwone papryki - 2 średnie cukinie - 2 marchewki - cebula - 200g kiełbasy - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - 2 łyżki oleju - czubata łyżeczka słodkiej papryki - czubata łyżeczka ostrej papryki - sól i pieprz - listek laurowy - 3-4 szt. ziela angielskiego - majeranek Przygotowanie Cebulę posiekać, kiełbasę(...)pokroić w plasterki lub kostkę. Cebulę zeszklić na oleju, dodać kiełbasę i przesmażyć. Dodać pokrojone w kostkę warzywa, ziele angielskie, listek laurowy, sól i pieprz. Dolać ok. pół szklanki wody. Dusić pod przykryciem na małym ogniu 15 minut. Dodać obie papryki, majeranek i koncentrat. Dokładnie wymieszać i dusić kilka minut. Podawać ze świeżym pieczywem albo gotowanymi ziemniakami. Smacznego

Zielona Kuchnia
Fasolka po bretońsku 150

fasola biała - 2 szkl kiełbasa podwawelska - 50 dag mąka pszenna 2-3 łyżki koncentrat pomidorowy 4 łyżki smalec cebula - 2 szt wywar mięsny czosnek cukier sól pieprz majeranek suszony Fasole białą przebrać, opłukać i zalać zimnym wywarem mięsnym, następnie to zagotować i odstawić na 2 godziny. Po upływie tego czasu ponownie postawić na gaz i ugotować do miękkości. Cebule obrać(...)piórek, opłukać i drobno pokroić, wrzucić ją na tłuszcz i delikatnie zrumienić. Kiełbasę pokroić w plasterki dodać do cebuli i razem podsmażyć i dodać do gotującej się fasoli. Smalec rozgrzać, dodać mąkę i zasmażyć nie rumieniąc jej, połączyć z koncentratem, następnie dodać zasmażkę pomidorową do garnka z fasolą i kiełbasą. Teraz doprawić do smaku solą, pieprze, cukrem i odrobina suszonego

Camilla w kuchni
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KIEŁBASĄ I WARZYWAMI W 30 MINUT 136

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 16 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 250 g makaronu penne, duża laska kiełbasy wiejskiej, 20 dag pieczarek, duża cebula, większa papryka czerwona, 20 dag tartego sera żółtego, sól, papryka słodka, papryka ostra, łyżka oleju. Przygotowanie: Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Kiełbasę kroję w półplastry, pieczarki w plasterki, cebulę(...)ćwierćplastry. Paprykę dzielę na mniejsze cząstki, następnie kroję w paski. Na oleju podsmażam kiełbasę z papryką i cebulą. Kiedy lekko się zarumienią dodaję pieczarki i przyprawy. Smażę do momentu wyparowania wody z pieczarek. Całość mieszam z makaronem. W blaszce układam warstwę makaronu, posypuję 2/3 sera, układam kolejną warstwę i posypuję pozostałym serem. Zapiekam w 180 stopniach 12-15 minut (termoobieg

JejKuchnia
Zupa ogórkowa z ryżem 178

Pyszna zupka ..ogórkowa z dodatkiem ryżu i białej kiełbasy. bulion biała kiełbasa  1  marchewka  kilka ziemniaków 2 -3 łyżki ryżu kilka ogórków kiszonych 2 łyżki śmietany 18% koperek  sól, pieprz listek, ziele Marchew  i ziemniaki obrać i pokroić, ogórki zetrzeć na tarce.Do bulionu dodać marchewkę, ziemniaki ,kiełbasę i przyprawy. Gotować, gdy warzywa będą półtwarde dodać

Moje domowe kucharzenie
Sałatka z fasolką szparagową, kolorową marchewką i piernikowym dressingiem i posypką 104

ciepło, będzie pysznie ! 😋 Sałatka z fasolką szparagową, kolorową marchewką i piernikowym dressingiem i posypką Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 200 g zielonej fasolki szparagowej 50 g  podsuszanej szerokiej kiełbasy  3 kolorowe marchewki 1 szalotka Dressing: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1 łyżka płynnego miodu  1 łyżka octu balsamicznego 2 pierniczki Katarzynki sół pieprz dodatkowo(...)pomocy obieraczki do warzyw kroimy we wstążki. Wstążki wkładamy do miseczki z woda i lodem, po tym zabiegu marchewkowe wstążki będą bardzo chrupiące. Szalotkę obieramy i kroimy w piórka, kiełbasę kroimy w plasterki, a następnie w paski i przesmażamy na rozgrzanej patelni prze 5 minut. W międzyczasie przygotowujemy dressing. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dwa pierniczki dokładnie blendujemy na sypki piasek

Kulinarne przygody Gatity
Zupa "bigos" 264

już jesień więc warto wypróbować rozgrzewające przepisy.     Na 3 porcje potrzebujemy   400 g białej kapusty 150 g kiszonej kapusty 2 kostki bulion wołowy 2-3 sztuki kiełbasy śląskiej lub innej 2 łyżki koncentratu pomidorowego garść suszonych grzybów 1 łyżka miodu 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego pieprz olej do smażenia   Kapustę poszatkować, włożyć do garnka(...)wraz z kostkami wołowymi, suszonymi grzybami, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.   Kapustę kiszoną ugotować w osobnym garnku w 0,5 litra wody. Wody po ugotowaniu nie wylewać!   Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na oleju.   Do ugotowanej kapusty dodać ugotowaną kiszoną kapustę, podsmażoną kiełbasę, miód i koncentrat. Wodę z gotowania kiszonej kapusty  dodajemy według własnego uznania

Jadło i czytadło
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA MOCNO SEROWA 437

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 17 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 7 dużych ziemniaków (ugotowanych), 2 kiełbasy śląskie, mała cebula, opakowanie sera pleśniowego (u mnie z ziołami prowansalskimi), 25 dag tartego sera żółtego, 200 g śmietany, jajko, łyżka oleju, sól, pieprz, zioła prowansalskie, szczypta gałki muszkatołowej, papryka słodka, curry, szczypta pieprzu cayenne, suszona natka(...)pietruszki. Przygotowanie: Kiełbasę i cebulę kroję w kostkę, podsmażam na oleju z dodatkiem słodkiej papryki, curry i pieprzu cayenne. Ser żółty mieszam z jajkiem, śmietaną i przyprawami - solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, gałką i słodką papryką. 5 ziemniaków kroję w plastry, 2 w półplasterki. Ser pleśniowy przekrawam na pół, następnie kroję w plastry. Układam warstwy zapiekanki: na spodzie 5 pokrojonych

JejKuchnia
Kartoflanka 157

dodaniu przyprawy do ziemniaków  zrobiła się jeszcze smaczniejsza . Składniki: * kość ze schabu,  * 5 ziemniaków, * 2 marchewki, * 1 cebula, * kawałek korzenia selera, * kawałek korzenia pietruszki, * 2 laski kiełbasy, * 1 opakowanie przyprawy do ziemniaków,  * pęczek natki pietruszki, * liść lubczyku,  * 2 małe serki topione śmietankowe, * kilka łyżek śmietany. Sposób przygotowania przepisu: Kartoflanka 1.  Koś ze schabu zalać wodą(...)dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę oraz liść lubczyku. Gotować wszystko aż zmiękną warzywa. 2.  Na patelnię wlać 2 łyżki oleju. Włożyć pokrojoną kiełbasę i cebulkę, i smażyć aż cebulka się zrumieni. Dodać podsmażoną kiełbasę do zupy, przyprawę do ziemniaków, serki topione i śmietanę.  Gotować wszystko mieszając aż się rozpuszczą serki. Wyjąć kość. Mięsko można

W królestwie smaków Beaty
Zupa grochowa 148

SKŁADNIKI -groch połówki -ziemniaki -marchew -cebula -wędzona kiełbasa,boczek i skóra wieprzowa - kulki z mięsa mielonego przyprawione jak na kiełbasę np;białą PRZYPRAWY -majeranek -sól -pieprz czarny -ziele angielskie -liść laurowy Wykonanie Do garnka wlewamy wodę do połowy wrzucamy skórę wieprzową wędzoną,listki laurowe,ziele angielskie oraz sól i gotujemy.  Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy razem

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.