zimne dni. Składniki: · ½ kg ziemniaków · Cebula · 2 laseczki kiełbasy podwawelskiej · 5 dag boczku wędzonego · 2 papryki czerwone · 3 pomidory(...)kroimy w kostkę, zalewamy wodą oraz solimy i gotujemy. 2. Cebulę obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. 3. Do cebuli dodajemy pokrojoną w pół plasterki kiełbasę oraz w kostkę boczek. 4. Papryki obieramy z nasion, kroimy w małe paseczki i łączymy z kiełbasą. 5. Następnie dodajemy pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w ćwiartki
Kulinarna ChwilaBiała kiełbasa z kapustą kiszoną i pieczarkami na piwie to pyszne danie, które można przygotować na obiad a mile będzie widziane na wielkanocnym stole. Potrawa nie jest skomplikowana w wykonaniu i to też zachęca by ją zrobić. Wiadomo, smak zależy również od kiełbaski jaką kupimy. Ja już mam sprawdzone miejsce, gdzie mogę dostać bardzo smaczne … Czytaj dalej Biała kiełbasa(...)kapustą i pieczarkami na piwie Artykuł Biała kiełbasa z kapustą i pieczarkami na piwie pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąBiała kiełbasa pieczona z fasolką – to pyszna propozycja na wielkanocne danie, ale nie tylko :) Super się sprawdzi również jako obiad lub kolacja w inne dni w roku. Taka biała kiełbasa z fasolką najlepiej smakuje z kawałkiem świeżego chleba, kt The post Biała kiełbasa pieczona z fasolką appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeprostu mieć na obiad w innym terminie. Ja dziś zrobiłam fasolkę szparagową z dodatkiem pieczarek. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250g fasoli typu Jaś ok. 500g cienkiej kiełbasy ok. 300g pieczarek 2 cebule 1 łyżka majeranku 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/4 łyżeczki papryki ostrej papryki w proszku 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz czarny mielony 2 łyżki przecieru(...)dnia przelałam fasolę razem z wodą, w której się moczyła do garnka, osoliłam ją i zagotowałam. Zmniejszyłam ogień i na małym ogniu powoli ją gotowałam. W tym czasie cienką kiełbasę pokroiłam na półplasterki i przesmażyłam na odrobinie oleju. Gdy się zarumieniła, przełożyłam ją do fasoli. Cebule obrałam, posiekałam i przesmażyłam na pozostałym z kiełbasy tłuszczu. Do cebuli dodałam roztarty majeranek
Waniliowe ImprowizacjeSkładniki: fasola jasiek 1 kg, woda do gotowania 1,5 litra, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, żeberka wędzone 70 dag, smalec 1 łyżeczka, kiełbasa toruńska 2 sztuki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 5 sztuk, papryka czerwona 2 sztuki mniejsze, kucharek 1 łyżka, papryka ostra 1 łyżeczka, cząber 1 łyżka Fasolę jasiek moczyć w wodzie całą noc, wodę(...)wylać z moczenia, wsypać do szybkowara, dodać ziele angielskie, liście laurowe, żeberka wędzone, wlać wodę, po zasyczeniu pary gotować 40 minut. W większym garnku na smalcu usmażyć pokrojoną kiełbasę, cebulę, paprykę, dodać kucharka, paprykę ostrą. Do kiełbasy dodać fasolę ugotowaną z wywarem, obrane mięso z żeberek, dodać cząber i krótko zagotować, nakryć pokrywką i zostawić najlepiej do następnego dnia, fasola
W Mojej Kuchni LubięŻurek można jadać na Wielkanoc, można go jadać od święta a jak ktoś lubi - można go jeść na co dzień. Zapraszam po przepis na szybki, prosty żurek z kiełbasą, bez zakwasu ale zakwaszony octem. Szybki, prosty i najlepszy jaki jadłam. Składniki: woda liście laurowe i ziele angielskie pieprz ziarnisty czosnek majeranek suszony chrzanu tarty ocet sól mąka, woda, śmietanka(...)kiełbasa jajka ugotowane na twardo Przygotowanie: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy przyprawy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarnach. Gotujemy. Na patelni podsmażamy kiełbasę. Wrzucamy do gotującej się wody. Dodajemy chrzan i majeranek. W tym czasie obieramy czosnek, drobno siekamy w plasterki lub kosteczkę. Proporcji nie podam gdyż, najlepszy żur wychodzi gotowany na tzw.oko. Wedle smaku
Życie zaczyna się w kuchniCiasto: 600 g mąki 12 g świeżych drożdży 400 ml ciepłej wody szczypta soli szczypta cukru 8 łyżek oleju Dodatkowo: sos pomidorowy (u mnie baza pomidorowa Pudliszki) 2 kawałki kiełbasy/ wędlina 1 papryka lub kilka pomidorków koktajlowych 500 g pieczarek 120 g żółtego sera 3/4 puszki kukurydzy suszone oregano Ciasto: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy mikserem (końcówka haki(...)powinno bez problemu odchodzić od miski). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju. Kiełbasę kroimy na plasterki. Pod koniec smażenia oprószamy je solą. Odstawiamy do wystudzenia. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach a paprykę lub pomidorki kroimy na mniejsze kawałki. Blachę wykładamy papierem
My simple kitchenkawałki z brzegiem lub bez niego – jak to w przypadku prostokątnej/kwadratowej pizzy z dużej blaszki. U mnie dziś pizzerinki z sosem pomidorowym, ze szpinakiem, pieczarkami, szynką, kiełbasą, cebulą i serem – czyli tak, jak lubimy najbardziej. Ciasto: około 400 g mąki na pizzę (typ 00) 1 op. suchych drożdży (7g) 250 ml ciepłej wody 3-4 łyżki oleju(...)morskiej Dodatkowo: około 220 ml passaty pomidorowej 1 duży ząbek czosnku bazylia, oregano sól, pieprz, cukier Dodatki: kilka pieczarek 1 duża cebula 100 g szynki 1-2 pętka cienkiej kiełbasy 300 g tartej mozzarelli około 50 g sera cheddar kilka listków świeżego szpinaku Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy suche drożdże, sól i mieszamy. Wlewamy ciepłą wodę oraz olej i zagniatamy
Smaki Na Talerzukawałki z brzegiem lub bez niego – jak to w przypadku prostokątnej/kwadratowej pizzy z dużej blaszki. U mnie dziś pizzerinki z sosem pomidorowym, ze szpinakiem, pieczarkami, szynką, kiełbasą, cebulą i serem – czyli tak, jak lubimy najbardziej. Ciasto: około 400 g mąki na pizzę (typ 00) 1 op. suchych drożdży (7g) 250 ml ciepłej wody 3-4 łyżki oleju(...)morskiej Dodatkowo: około 220 ml passaty pomidorowej 1 duży ząbek czosnku bazylia, oregano sól, pieprz, cukier Dodatki: kilka pieczarek 1 duża cebula 100 g szynki 1-2 pętka cienkiej kiełbasy 300 g tartej mozzarelli około 50 g sera cheddar kilka listków świeżego szpinaku Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy suche drożdże, sól i mieszamy. Wlewamy ciepłą wodę oraz olej i zagniatamy
Smaki Na Talerzutrochę pogotować, ale zupa z jego dodatkiem jest ugotowana w normalnym czasie. Aby otrzymać pyszną grochówkę, potrzebna jest wędzonka. Może to być najpopularniejszy boczek, ale świetnie się sprawdzi także kiełbasa myśliwska, wędzone żeberka czy wędzone kości wieprzowe. Oczywiście możemy użyć kilku rodzajów wędzonki, ale nuta “wędzonego” jest w zupie niezbędna. Pamiętajcie też o majeranku, który znacznie ułatwia trawienie(...)Skoro podstawowe zasady już znacie, czas przejść do przepisu. Zapraszam. Składniki: • 30 dag suchego łuskanego grochu • 30 dag wędzonki (boczek, kiełbasa, żeberka, itp.) • 3 litry wody • 2 marchewki • 1 pietruszka • kawałek selera • 1 cebula • kawałek pora • 2 pełne łyżki majeranku • 2 łyżki oleju • 2 ziela angielskie • 1 duży liść laurowy • sól, pieprz, przyprawa uniwersalna • 6-8 ziemniaków Sposób przygotowania
W mojej kuchniosób oraz na około 8 słoików 500 g 1 kg suchej fasoli Jaś 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 200 g lub passaty pomidorowej 1 duża cebula 4 kiełbasy dobrej jakości, wędzone ( 500-600 g) 4 listki laurowe około 500 g boczku wędzonego (nie konieczne, czasem dajemy, czasem nie i tak wychodzi pyszna fasolka, a jest lżejsza na brzuch) 5-6 kulek(...)smaku i gotujemy to z około 1 do 1 i 1/2 godziny. 5. Jak już fasola zacznie robić się miękka zaczynamy przesmażanie boczku (jeśli go dajemy), a następnie kiełbasy. W czasie smażenia kiełbasy dokładamy pokrojoną w kostkę cebulkę i również ją przesmażamy. Dodajemy następnie do gotującej się fasoli. 6. Następnie dodajemy startą gałkę muszkatołową (tutaj ilość według waszego smaku
Gotowanie...to proste !pyszny smalec jest dziełem jej męża Adama. Zdradził na swój przepis, za co bardzo mu dziękujemy. Warto spróbować- pyszota! Składniki : -1 kg słoniny -0,7 kg kiełbasy podwawelskiej, śląskiej lub podobnej -3 spore cebule i to wszystko. Słoninę kroimy w drobną kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Słoninę wytapiamy na patelni do zrumienienia. Dodajemy cebulę(...)smażymy do zeszklenia. W międzyczasie mielimy kiełbasę. Zmieloną kiełbasę dokładamy na patelnię. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Po kilku minutach przekładamy do słoiczków i zakręcamy. Smacznego
Maminek kulinarnybidi-language:#0400;} Są tu jacyś mięsożercy? To danie właśnie dla Was. Mieszanka smaków zadowoli podniebienie niejednego amatora takich potraw. Składniki: 500 g cebuli 4 ząbki czosnku 250 g kiełbasy zwyczajnej 250 g kiełbasy schabowej 150 g wędzonego boczku 200 g polędwiczki wieprzowej 150 ml bulionu warzywnego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mielonego sumaku 1 łyżka kaparów sól, pieprz(...)widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Cebulę kroimy w piórka. Czosnek siekamy. Kiełbasy, boczek polędwiczkę kroimy i smażymy na rozgrzanym oleju, często mieszając. Gdy mięso podsmażymy, dodajemy cebulę i dusimy pod przykryciem przez 15 minut, pod koniec dorzucając czosnek. Bulion łączymy z koncentratem
R'n'G Kitchenszybko. Mam dla was pomył na szybką pizzę z szynką, kukurydzą i żółtym serem na chlebie tostowym. Nie musicie czekać aż ciasto na pizzę urośnie. Chciałam Wam polecić wyśmienitą kiełbasę Czernichowską wędzoną od Dudy , nie zawiera fosworanów,barwników ani glutaminianu monosodowego. Zapraszam do wypróbowania:) Składniki: 8 kromek chleba tostowego 350 g sera żółtego startego na drobnych oczkach 2 małe cebule(...)szklanki kukurydzy 1 opakowanie kiełbasy krojonej Czernichowskiej wędzonej Duda sól, pieprz do smaku ketchup blaszka o wymiarach 26/30 cm Wykonanie: Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na spodzie ściśle układamy kromki chleba tostowego. Chleb smarujemy ketchupem. Następnie posypujemy startym serem, na ser układamy plasterki cebuli, na cebulę układamy kukurydzę i plasterki kiełbasy, wierzch posypujemy resztą żółtego sera. Piekarnik rozgrzewamy
Sama słodycz i szczypta chili