Obiad z blachy Szybki i bardzo smaczny obiad z piekarnika. I to wszystko razem, za jednym zamachem. Na blaszce znajdziemy zapiekane, rumiane ziemniaczki, chrupiące krążki kiełbasy oraz soczystą cukinię i paprykę. Palce lizać! Składniki: ok 1 kg ziemniaków 3 kiełbasy (u mnie polskie surowe) 1 cukinia (u mnie pół żółtej i pół zielonej) 1 czerwona papryka 3 łyżki(...)garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy prawie do miękkości *** *** Podgotowane ziemniaki przecedzamy i układamy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Między ziemniakami układamy pokrojoną w plastry kiełbasę *** *** Cukinię kroimy w półplasterki, a paprykę w grube paski. Warzywa układamy na patelni *** *** Do miseczki wlewamy olej, dodajemy łyżeczkę słodkiej papryki, po pół łyżeczki ostrej papryki i soli oraz szczyptę pieprzu
Blog z ApetytemKulinarne przygody Gatity postanowiłam spróbować i zrobiłam swoją wersję. Przyprawy i mięsa możecie dać pod swoje smaki. Ja podam Wam swoją kombinacje. Z podanych proporcji wyszły mi 4 kiełbasy. Ważne jest aby dobrze ucisnąć mięso w osłonce. U mnie gdzieś tam jeszcze były małe przerwy. Ale jak na pierwszy raz jestem zadowolona i na pewno będę robić inne kombinacje(...)kiełbasy. Pieczona kiełbasa
Ewa w kuchnidodatkowo syci. Co nam trzeba? Użyłam okrągłej ceramicznej formy o średnicy ok 24cm 1,5 kg ziemniaków 3 średnie cebule żółte 2 młode cukinia ok 0,5 kg kiełbasy- ja użyłam głogowskiej 300g mąki 4 jajka sól i pieprz ziołowy 200g posiekanych świeżych liści bazylii oliwa z oliwek (ewentualnie olej rzepakowy) Robimy!! Ziemniaki obieramy, myjemy i tarkujemy na papkę, bądź(...)cebulą i cukinią Mieszamy. Lekko posypujemy solą i dostawiamy, aż puści sok- zlewamy go (około 10 minut) Do masy wbijamy jajka i dodajemy mąkę. Mieszamy na gładką masę. Kiełbasę kroimy w grubą kostkę i dodajmy do masy ziemniaczanej. Można ją wcześniej przesmażyć, ja wybrałam opcję bez smażenia. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy do połączenia wszystkich składników dodając drobno posiekaną bazylię
LatosiowydomTaka potrawa zrobiona na FIT nie tylko jest zdrowsza, a często bywa nawet smaczniejsza. Zapraszamy na przepis na fasolkę szparagową po bretońsku z kiełbasą i boczkiem. Mariusz i Agnieszka Link do filmu z przepisem Przepis na FASOLKĘ SZPARAGOWĄ po bretońsku z kiełbasą i boczkiem🥓 - FIT obiad💚 Składniki: 750g fasolki szparagowej 250g(...)wędzonego boczku 300g kiełbasy 2 szt. cebuli 700g passaty pomidorowej natka pietruszki do posypania do ozdoby Przyprawy: 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki wędzonej ostrej lub słodkiej 2 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 1 łyżka majeranku sól pieprz Przygotowanie: Smacznego :) Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
Dieta Rozdzielna i Zdrowieskarbnicą witamin, także wspaniale smakują. Dziś przepis na trochę inny bigos niż tradycyjny, ale równie pyszny, a do tego bardzo szybki do zrobienia! Składniki: 2 kiełbasy polskie 10 dkg boczku wędzonego 1 cebula kilka pieczarek (4-5 sztuk) 1/3 młodej kapusty 1 młoda cukinia (u mnie pół żółtej i pół zielonej) 1 marchew pół pęczka siekanego koperku(...)łyżeczki koncentratu pomidorowego kilka pomidorków koktajlowych 1/3 szklanki wody Przyprawy: sól, pieprz, cukier *** Kiełbasę kroimy w plastry i podsmażamy na patelni *** *** Gdy kiełbasa się zrumieni dokładamy pokrojony na duże kawałki boczek *** *** Gdy boczek się wytopi dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę *** *** Kapustę grubo szatkujemy, a cukinię i marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Warzywa dokładamy na patelnie, zalewamy
Blog z ApetytemFasolka po hiszpańsku Składniki: 500g fasolki Jaś karłowy ok 300g hiszpańskiej kiełbasy chorizo 1 cebula 3 papryki (najlepiej w różnych kolorach) ok 3 litry bulionu 1 puszka krojonych pomidorów Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, cukier kilka listków bazylii, liść laurowy, ziele angielskie *** Fasolkę przekładamy do garnka, zalewamy wodą i odstawiamy na około 12 godzin(...)zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy i dwie kulki ziela angielskiego. Całość gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 1 godzinę *** *** W międzyczasie na patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki kiełbasę *** *** Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę *** *** Papryki kroimy w paseczki *** *** Gdy cebula się zeszkli dodajemy paprykę, mieszamy i smażymy całość przez chwilę *** *** Warzywa z kiełbasą dodajemy do fasoli, mieszamy
Blog z ApetytemSkładniki: 1/2 główki młodej kapusty garść żółtej fasolki szparagowej dowolna kiełbasa 1 cebula olej sól pieprz słodka i ostra papryka koncentrat pomidorowy Wykonanie: Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy w lekko osolonej wodzie tak, żeby nie była rozgotowana. Kapustę kroimy, gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodajemy pokrojoną kiełbasę. Podsmażamy całość(...)zrumienienia. Teraz wystarczy połączyć ugotowaną kapustę, fasolkę i podsmażoną kiełbasę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy całość chwilę, aby smaki się połączyły. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem
Walijskie Pichceniekolację. Krucho u mnie z czasem ostatnio, dlatego robię coś szybkiego, by zjeść ciepły obiad. Zapraszam. Składniki: 1 puszka pieczonej fasolki w sosie pomidorowym (420g) 3-4 kiełbasy śląskie 1 cebula 1 pomidor 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku sól, pieprz majeranek olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Na patelni(...)rozgrzać troszkę oleju. Wrzucić posiekaną cebulę, a po chwili dodać czosnek. Podsmażyć. Dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę i smażyć, aż się zarumieni. 2. Do kiełbasy z cebulą dodać puszkę z fasolką wraz z sosem, koncentrat pomidorowy i pokrojonego pomidora. Całość podgrzewać jakieś 5 minut, aż wszystko będzie gorące. Doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem. 3. Zawartość patelni przełożyć
Kuchnia domowa AniBigos z młodej kapusty Pyszny wiosenny obiad albo letni obiad, który przygotujemy w kilka chwil. Lekki, smaczny, rozpływający się w ustach. Dzisiaj wersja z kiełbasą, ale można też użyć tu boczku wędzonego. Super smakuje ze świeżym pieczywem albo z ziemniakami gotowanymi. Sprawdzi się jako danie na komunię czy inne letnie przyjęcie. Po inne przepisy zapraszam do postu Młoda kapusta – przepisy(...)moje konta Instagram oraz TikTok . PRZEPIS BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY Składniki: 3 małe główki młodej kapusty ok 1,5kg 2 cebule 5 łyżek oliwy 350g – 500g kiełbasy cienkiej 2 marchewki 3 pomidory 2 liście laurowe 5 szt ziela angielskiego sól pieprz 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki posiekanego koperku świeżego lub mrożonego 1 łyżka mąki i 2 łyżki oleju
Dorota SmakujeKotlety z białej kiełbasy z pieczarkami są doskonałym pomysłem na szybki i smaczny posiłek, który z pewnością zadowoli podniebienia wszystkich smakoszy klasycznych polskich dań. Kotlet z białej kiełbasy z pieczarkami to danie, które łączy w sobie tradycyjny smak kiełbasy z delikatnością pieczarek, tworząc wyjątkową kombinację aromatów. czytaj przepis
Kulinarna Chwilaszybkowarze: Barszcz ukraiński – aromatyczna i pełna smaku zupa, idealna na chłodniejsze dni. Czerwona buraczana baza z dodatkiem warzyw i ziemniaków stworzy niezapomniany obiad lub kolację. Kapusta z kiełbasą – tradycyjne danie, które dostarczy Ci pełnię smaku i aromatu. Soczysta kapusta duszona z aromatyczną kiełbasą to połączenie, które rozgrzeje Twoje podniebienie. Gulasz wołowy z papryką – mięsna uczta, która rozpływa(...)kasze i wiele innych. Ograniczenia w gotowaniu w szybkowarze praktycznie nie ma. Jakie przepisy można przygotować w szybkowarze? Przykładowe potrawy do przygotowania w szybkowarze to barszcz ukraiński, kapusta z kiełbasą, gulasz wołowy z papryką, duszone warzywa z kurczakiem czy risotto z grzybami. Możliwości są liczne i zależą od osobistych preferencji smakowych i kreatywności kucharza. Jakie są zalety szybkowaru w kontekście
Ekscentryczny ParowarBardzo smaczne danie, expressowe w wykonaniu z młodą kapustą, ziemniakami i kiełbasą. Idealny pomysł na szybki i tani obiad. Zasmażkę dodajemy według uznania, można ją pominąć. SKŁADNIKI : 2 główki młodej kapusty 2 duże ziemniaki 1 marchew 2 kiełbasy śląskie 1 duża cebula 3 łyżki oleju 1 łyżka naturalnej jarzynki 1 płaska łyżeczka soli pieprz(...)PRZYGOTOWANIE : W wysokim garnku, na oleju podsmażamy pokrojoną cebulę z kiełbasa. Następnie po chwili dodajemy pokrojone ziemniaki z marchewką i podsmażamy jeszcze około 5 minut. Kapustę szatkujemy i dodajemy do garnka, przyprawiamy całość solą, naturalną jarzynka oraz pieprzem. Wlewamy 250 ml wody i dusimy pod przykryciem około 25 minut. Należy po opadnięciu kapusty całość pomieszać. Z masła
Kulinarne Fantazje Marioliprzepisy! Poświąteczna zapiekanka czyli sposób na przetworzenie resztek Przepis tutaj (KLIK) Święta, święta i po świętach… a w lodówce zazwyczaj zostaje nam sporo kawałków pieczonego mięsa, wędlin, kiełbas, warzyw, sery itp. Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach? Na pewno nie wyrzucać! Podsyłam Wam świetny pomysł na zapiekankę, do przygotowania której możemy wykorzystać przeróżne mięsa, warzywa, sery oraz(...)możemy użyć mięso gotowane, pieczone, smażona, a także duszone w sosie. Polecam! Forszmak – tradycyjny gulasz przygotowywany po świętach Przepis tutaj (KLIK) Idealny sposób na wykorzystanie poświątecznych mięs, szynek i kiełbas. Przygotowując ten pyszny gulasz wykorzystujemy pozostałe kawałki wędlin i pieczeni, które zostały nam w lodówce po świętach lub większych uroczystościach. Dodajemy także kiszonego ogórka oraz koncentrat pomidorowy i opcjonalnie możemy
Blog z Apetytemprzepis na „żurek” na zsiadłym mleku. Składniki: 1 l zsiadłego mleka około 1,5 l wody 200 g wędzonych żeberek 150 g wędzonego boczku 2 białe kiełbasy (ja użyłam surowych) 1 większa marchewka 1 większy korzeń pietruszki mały kawałek selera biała część małego pora 1 cebula 4 ziemniaki 4 łyżki kwaśnej śmietany (ja użyłam 18%) czubata łyżka mąki(...)porcji) Cebulę kroimy w poprzek, opalamy ją nad ogniem lub prażymy na suchej patelni (jak przy robieniu rosołu). Do garnka wlewamy wodę, dodajemy do niej żeberka, boczek, kiełbasy, marchewkę, korzeń pietruszki, seler, por i cebulę. Wody ma być tyle aby tylko przykryła wszystkie składniki. Wszystko gotujemy około 30 minut. Po tym czasie z wywaru wyciągamy wszystkie składniki i wrzucamy
Kardamonovy