kiełbasa - 10142 przepisów (strona:182/677)

Kuchnia Bawarii – co spróbować w Bawarii? 52

Bawarska kuchnia jest tłusta i pożywna. Dominują w niej mięsa, mąka i ziemniaki. Co trzeba koniecznie spróbować, aby uznać pobyt w Bawarii za udany? Propozycji jest kilka. Tradycyjną, bawarską kiełbasą jest jej biała, cielęca odmiana (Weiβwurst), gotowana i podawana z musztardą oraz preclem, popijana pszenicznym piwem. Natomiast bardziej fastfoodowa odmiana to kiełbaska z curry. I choć słynie z niej Berlin(...)opalanym drewnem i szyszkami. Znajdziemy je na przykład na tradycyjnych targach rozstawionych na głównych placach miast północnej części regionu. Co ciekawe, Niemcy żartują że linia podziału między rodzajami podawanych kiełbas przebiega po „równiku białej kiełbasy” (Weiβwurstaquator) biegnącym wzdłuż Dunaju. W restauracjach trzeba spróbować sznycli cielęcych. Sznycel po wiedeńsku (Wiener Schnitzel) to delikatny kawałek cielęciny, który z racji bliskości przywędrował

ProstePesto.pl
Proste danie jednogarnkowe 67

rozwiązania, jak proste dania jednogarnkowe. Dziś klasyka gatunku. Pyszne danie jednogarnkowe z cukinią i papryką, czyli popularne leczo. Dla wzbogacenia smaku i z myślą o mężu dodałam też pyszną kiełbasę myśliwską od Lipowe Wzgórza. Całość wyszła przepyszna, a przygotowanie takiego obiadu jest niezwykle proste. Składniki: 2 cukinie 2 czerwone papryki 2 kiełbasy myśliwskie od Lipowe Wzgórza 1 szklanka gęstej pasaty(...)łyżeczka suszonej bazylii olej do podsmażenia składników Przygotowanie: Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę (jeśli używamy suszonej dodajemy ją wraz z papryką). Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i chwilę smażymy.  Po czym dodajemy pokrojone w kostkę obie papryki,  passatę pomidorową i wodę (na początku mniejszą ilość, z czasem można dolać więcej, ja dodałam ostatecznie

Słodkie okruszki
Bigos z młodej kapusty II 72

Kiedyś robiłam podobną potrawę, ale z dodatkiem zasmażki, tym razem nieco ją zmieniłam i wyszło super☺️ Składniki: 1 duża główka młodej kapusty 1 cebula  1 marchewka 2 laski kiełbasy 1 pęczek koperku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczka cukru sól, pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Kiełbasę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i zrumienić. Zdjąć z patelni(...)marchewkę startą na tarce jarzynowej. Chwilę poddusić.  2. Kapustę pokroić w szersze paski lub grubą kostkę. Wrzucić do garnka, wlać 1/2 szklanki wody, dodać również podsmażone warzywa, kiełbasę, posiekany koperek. Jak kapusta trochę zmniejszy swoją objętość, dodać koncentrat pomidorowy, trochę soli i pieprzu. Całość dusić do miękkości (10-15 minut, w zależności od kapusty). Ewentualnie doprawić do smaku. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Dieta ciężarnych – produkty zabronione 50

zarażenie bezpośrednio od zwierzęcia jest wyjątkowo trudne, a większość kobiet ciężarnych ma styczność z pierwotniakami właśnie poprzez spożycie surowego mięsa lub niedomytych warzyw. A co z produktami mięsnymi? Większość kiełbas i szynek możesz bezpiecznie spożywać w ciąży. Zrezygnuj natomiast z produktów suszonych lub wędzonych „na zimno” i dokładnie sprawdzaj etykiety. W ciąży nie powinnaś spożywać m.in. surowych kiełbas (np. chorizo(...)kiełbasy bałkańskie), salami i szynek dojrzewających (np. szynka parmeńska) serwowanych na zimno. Zrezygnuj także z ryb wędzonych na zimno. Dobra wiadomość jest taka, że wystarczy krótkie podgrzanie wyrobów mięsnych, by pozbyć się bakterii i pierwotniaków, w tym tych wywołujących niebezpieczną toksoplazmozę. Możesz więc bez problemu pozwolić sobie na makaron z sosem z wędzonym łososiem lub pizzę z ulubionym salami. Sery

ProstePesto.pl
Kapuśniak z młodej kapusty 74

kapusty to taki pachnący wędzonką i koperkiem! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Kapuśniak z młodej kapusty: 1 główka młodej kapusty (około 800 g) 150 g boczku wędzonego 300 g kiełbasy podwawelskiej lub toruńskiej 400 g żeberek wieprzowych 3 marchewki 1 pietruszka 5 średniej wielkości ziemniaków 1 nieduża biała cebula 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego(...)kostkę. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w większą kostkę. Warzywa przełożyć do garnka z żeberkami i gotować kolejne 30 minut (do miękkości warzyw). Boczek pokroić w paski lub kostkę. Kiełbasę pokroić w półplasterki lub plasterki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Boczek przełożyć na suchą patelnię i wstawić na gaz. Smażyć do zrumienienia boczku i wytopienia tłuszczu. Następnie na patelnię dodać pokrojoną

Danka Pichci
Tradycyjne dania kuchni polskiej – są po prostu pyszne! 65

bigos jest sycący, pachnący i treściwy. Żaden prawdziwy Polak nie przejdzie obok niego obojętnie! Składniki: 400 g karkówki albo szybki wieprzowej 200 g karkówki wołowej 200 g wędzonej kiełbasy 150 g wędzonego boczku 50 g suszonych grzybów 2 kg kiszonej kapusty 0,5 kg świeżej kapusty 2 śliwki wędzone 2 średnie cebule liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny, jałowiec, majeranek(...)zalej wrzątkiem i odstaw do wystygnięcia. Ugotuj je później, odcedź i odstaw wywar do ostudzenia. Pokrój boczek w kostkę. Karkówkę wołową i wieprzową pokrój na równe kawałki, zaś wędzoną kiełbasę skrój w półksiężyce. Podsmaż boczek na rozgrzanej patelni i przełóż go do garnka. Cebulę zeszklij na patelni i włóż do tego samego garnuszka, co boczek. Rozgrzej smalec i obsmaż

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Panierowana kapusta 55

stron na złoty kolor. My taką kapustę lubimy jeść samą, bez dodatków. Jest pachnąca, lekko chrupiąca z zewnątrz i delikatna, mięciutka w środku. Jest znakomitym dodatkiem do mięsa oraz kiełbasy z grilla lub z patelni. Pachnąca młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą , to przepis, który również bardzo polecamy. Tak samo jak pyszny i szybki sposób na makaron z kapustą(...)kiełbasą . Odkryj także przepis na ciapkaustę z młodej kapusty . Życzymy smacznego! Artykuł Panierowana kapusta pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie

Kuchnia Na Wypasie
BARSZCZ CZERWONY Z TŁUCZONYMI ZIEMNIAKAMI 55

liście laurowe * 4-5 ziarenek ziela angielskiego * 2 ząbki czosnku * pieprz * ocet do smaku * sól * około 2,5 litra wody * 1 udo kurczaka Dodatkowo: * około 1 kg ziemniaków * 1 kiełbasa typu śląska * 1 cebula * 3-4 łyżki oleju Wykonanie: Warzywa z włoszczyzny obrać. pokroić na nieduże kawałki. W garnku umieścić pokrojoną włoszczyznę, mięso z kurczaka, ziele angielskie, liście laurowe(...)octem. Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, zlać z garnka wodę. Na patelni rozgrzać  olej. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, tak samo kiełbasę pokroić z malutką kostkę. Cebulę razem z kiełbasą podsmażyć na patelni. Po podsmażeniu zawartość patelni przelać do garnka z ziemniakami. Całość utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Na talerz nalać barszcz

Zrób to smacznie
Leczo Draculi 98

Leczo Draculi Rozgrzewające leczo z różnymi warzywami oraz kiełbasą, które możemy podać na kolacje.   8 porcji 30 minut czas przygotowania Składniki: ·        1 cebula ·        ½ kg pieczarek ·        ½ kg kiełbasy podwawelskiej ·        870 g papryki konserwowej(...)Cebulę obieramy, drobno kroimy, szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy umyte, pokrojone plasterki grzyby. Doprawiamy pieprzem oraz solą. Następnie przekładamy do garnka. 2.    Kiełbasy kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju i łączymy z pieczarkami. 3.    Papryki kroimy w małe paseczki a ogórki w kostkę, przekładamy do garnka 4.    Dodajemy odlany z zalewy

Kulinarna Chwila
Biała kiełbasa w cieście francuskim 104

ciasta francuskiego 500 g białej kiełbasy parzonej mały słoiczek konfitury z cebuli 100 g sera żółtego białko do smarowania Kiełbasę kroimy na centymetrowe plasterki. Ciasto francuskie kroimy ma paski o ok 11-12 x na 1-1,2 cm  Owijamy każdy kawałek kiełbasy i smarujemy każdy rozmąconym białkiem, przed ułozeniem na blaszcze. Na każdym układamy odrobinę cebulki i malutki

Gotowanie jest łatwe
Solianka Andzi 116

mnie zostało. Bardzo sycąca aromatyczna zupa z typu gulaszowych. U mnie najczęściej jest gotowana po świętach bo świetnie można w niej wykorzystać pozostałe  kawałki mięs, nadmiar kiełbas czy wędlin. około 500 gramów mięsa wieprzowego (wykorzystałam  karkówkę i łopatkę) Około 400 gramów wędlin (użyłam 2 kiełbasy śląskie, kilka plasterków różnych szynek i kawałek boczku wędzonego) 4-5 ogórków kiszonych(...)Wlewamy około 1 litra wody lub dowolnego bulionu dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, drobno posiekany czosnek. Gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie. Wędliny, boczek kroimy w paseczki, kiełbasę w kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy do garnka. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, zalewę z ogórków i ogórki pokrojone w paseczki opcjonalnie pieczarki i oliwki pokrojone na połowę. W razie

Andzia Pichci
Keto jadłospis na 40 dni 151

przejdźmy do konkretów. Oto zatem keto jadłospis na 40 dni: DZIEŃ 1 ŚNIADANIE – sałatka z kurczakiem i orzechami pecan + bulletproof coffee LUNCH – zupa chrzanowa z kiełbasą i jajkiem OBIAD – kotlety mielone z puree z kalafiora i kapustą kiszoną Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Modern Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ 2 ŚNIADANIE – jajka poszowane z awokado(...)Instagramie. Post udostępniony przez Modern Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ 18 ŚNIADANIE – jajka zapiekane w szpinaku z łososiem wędzonym LUNCH – cząstki jabłka z masłem migdałowym OBIAD – potrawka z kiełbasy, cukinii i pieczarek Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Modern Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ 19 ŚNIADANIE – omlet z masłem migdałowym i czekoladą LUNCH – talerz przekąsek z ajwarem

Modern Cave Girl
Poświąteczny pasztet z pieczonych i gotowanych mięs 667

Pasztet z pieczonych i gotowanych mięs, to znakomity sposób na zagospodarowanie mięsnych  pozostałości poświątecznych, czy poimprezowych. Do jego przygotowania możemy wykorzystać każdą postać mięsa i kiełbasy. Pieczone, smażone, grillowne czy gotowane. Im bardziej różnorodnie tym pasztet smaczniejszy. Trzeba tylko pamiętać aby wszystkie składniki były świeże, ładnie pachniały i nie były wyschnięte. Ja taki pasztet przygotowuję dwa, trzy razy(...)specjalny pojemnik, do którego zbieram na bieżąco pozostałości obiadowe np. mięso z gotowania zupy, na które nikt w danym dniu nie ma ochoty, kawałki pieczonego kurczaka, czy grillowanego karczku, kiełbasy, której podałam za dużo itp. od razu mrożę, póki świeże, kiedy nazbiera się większa ilość jest jak znalazł. Polecam :) Składniki ( na keksówkę 25x12 cm ) - ok 1 kg pieczonych, gotowanych, grillowanych

Kuchnia z widokiem na ogród
Barszcz biały wg Wojtka 71

0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} 2 pętka białej kiełbasy 500 g wędzonego boczku 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 1 litr wody 500 ml zakwasu na barszcz biały 1 łyżka majeranku(...)słoniny 1 duża cebula 1 duże pętko wędzonej kiełbasy 150 g wędzonej szynki 2 jajka ugotowane na twardo 3 kromki czerstwego pieczywa Sól, pieprz     Przygotowanie:     Mięso płuczemy, zalewamy zimną wodą, dodajemy liście, pieprz i ziele angielskie. Zagotowujemy, płomień zmniejszamy, gotujemy przez kwadrans. Wywar przecedzamy (mięso wykorzystujemy wg uznania), wlewamy zakwas, ponownie zagotowujemy z   dodatkiem majeranku

R'n'G Kitchen
Żurek wielkanocny 66

okresie Świąt Bożego Narodzenia do żurku dodawane są również grzyby suszone. Jeśli lubicie cięższy, dość tłusty żurek to ugotujcie go na kilku mięsach wędzonych. Zarówno boczek jak i wędzona kiełbasa pozwolą Wam zrobić taki właśnie żurek. Nieco bardziej delikatny żurek uzyskacie poprzez dodanie do gotowania szynki wędzonej. Na taki właśnie żurek na wędzonej szynce zostawiam Wam przepis poniżej. Znajdziesz mnie(...)jajkiem ugotowanym na twardo i krojoną szynką, doprawiony świeżo tartym chrzanem. Żurek Warto wiedzieć robiąc żurek wielkanocny. Żurek wielkanocny najczęściej gotowany jest na wywarze z wędzonki lub białej kiełbasy. W formie wędzonej do kupienia jest boczek, szynka, kiełbasa. Ja lubię robić żurek z dodatkiem bulionu warzywnego, gdyż nadaje on żurkowi bardziej intensywnego smaku. Jeśli nie macie w domu gotowego wywaru

MeCooks