kiełbasa - 10671 przepisów (strona:182/712)

Domowa mielonka prasowana z galaretką 464

bardziej w szynkowarze. Obawiałam się, że wędlina będzie zbyt twarda albo że rozleci się po wyjęciu z szynkowaru lub przy krojeniu. Obawy okazały się zupełnie niesłuszne. Podjęłam wyzwanie Dobrej Kiełbasy i było warto. Mielonka wyszła pyszna, soczysta a przy tym bardzo dobrze zbita, można ją kroić nawet na bardzo cienkie plasterki. Zanim zabrałam się do pracy zrobiłam małe rozpoznanie(...)zachować maksymalną ostrożność. Stworzyłam swój przepis – dałam jedynie 3/4 łyżeczki żelatyny, zrezygnowałam z soli peklowanej; dodałam przyprawy, które lubię (można skorzystać z gotowej mieszanki przypraw od Dobrej Kiełbasy). Postanowiłam, że wędlina będzie chłodzić się w lodówce przez noc – chciałam mieć pewność, że rano moja wędlina będzie idealna, a galaretka wystarczająco ścięta. I tak też było. Ależ to było

OstryKęs
Szybki bigos z piersią z kurczaka 297

Pyszny, prosty bigos w wersji nieco odchudzonej. Według mnie równie pyszny co tradycyjny :) Składniki: mała główka białej kapusty 0,5kg kapusty kiszonej 2-3 filety z kurczaka kawałek kiełbasy słoiczek przecieru pomidorowego (200g) łyżeczka kminku pół łyżeczki majeranku papryka słodka 2 liście laurowe, ziele angielskie 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman pieprz, sól Przygotowanie: Biała kapustę szatkujemy i gotujemy na półtwardo(...)osolonej wodzie. Najlepiej w dużym garnku. W osobnym garnku gotujemy przez chwilkę kiszoną kapustę (nie płuczemy jej).   Mięso i kiełbasę kroimy w kostkę. Posypujemy słodką papryką i polewamy sosem sojowym. Dusimy razem do miękkości. Z białej kapusty odlewamy wodę a następnie dodajemy do niej kiszoną kapustę, mięso z kiełbasą, przecier pomidorowy i przyprawy. Gotujemy razem do miękkości

Ze smakiem i z pasją
Pizzerinki z papryką i salami (kat. mięso) 542

przecieru pomidorowego (użyłam Pudliszki) pół łyżeczki sosu z ostrej papryczki lub jedna bardzo drobno posiekana papryka chilli łyżeczka suszonego oregano łyżeczka czosnku granulowanego  100 g plastrów salami kawałek kiełbasy podsuszanej 1 papryka czerwona 250 g startego sera żółtego Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto umieścić w dużej misce i zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją(...)ułożyć na blaszkach. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. Przecier wymieszać z pięcioma łyżkami wody, sosem lub drobno posiekaną papryczką chilli, oregano i czosnkiem. Paprykę, salami i kiełbasę pokroić w kostkę. Gdy placki ciasta powiększą swoją objętość posmarować je przecierem, posypać tartym serem, kiełbasą, salami i papryką. Piec w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez 15-18 minut

Ze smakiem i z pasją
Z miłości do gotowania + pizza wiejska 285

świeże zioła: bazylia, oregano i tymianek (po ok. 0,5 łyżeczki) 1 ząbek świeżego (przeciśniętego przez praskę) lub 1 łyżeczka granulowanego czosnku odrobina cukru i soli szczypta pieprzu Dodatki: kiełbasa (zwykła lub taka z czosnkiem) jedna duża cebula pieczarki (ok. 200-300 g) pół puszki kukurydzy konserwowej ok. 200-300 g tartego żółtego sera (najlepiej ostrzejszego, o wyrazistym smaku(...)pieczarki, żeby na pizzy były miękkie. Cebulę smażymy więc na odrobinie oleju do chwili, gdy będzie szklista. Wtedy dodajemy pieczarki i całość chwilę dusimy. Solimy i pieprzymy do smaku. Kiełbasę kroimy w plastry. Możemy teraz zajrzeć do ciasta. Podwojenie swojej objętości zajmuje mu zazwyczaj ok. 1,5 godz. Jeśli jest już ładne i wyrośnięte rozwałkowujemy

Ratunku obiad
Coś jakby leczo 300

tyle pracy i wracam do domu tak zmęczona, że jeszcze bardziej cenię sobie takie błyskawiczne przepisy. Dlatego dziś... Leczo w trochę innej odsłonie Potrzebujemy: kawałek dobrej, mocno przyprawionej kiełbasy (u mnie jałowcowa) 2 czerwone papryki 0,5 puszki kukurydzy 1 cebulę 2 ząbki czosnku 200 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól pieprz, cukier, chilli, słodką mieloną paprykę, zioła prowansalskie olej(...)smażenia razową bagietkę Kiełbasę kroimy w kostkę, papryki również. Czosnek i cebulę drobno siekamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy najpierw samą kiełbasę, a później dodajemy także cebulkę. Gdy się zarumienią dodajemy paprykę, czosnek, koncentrat i kukurydzę. Dolewamy ok. 0,5 szklanki wody, mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chilli, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Dodajemy płaską łyżeczkę cukru. Całość dokładnie

Ratunku obiad
Fasolka po bretońsku 369

dziś zapraszam właśnie na ten mój wyjątkowy przysmak. Fasolka po bretońsku Potrzebujemy: 0,5 kg białej fasoli typu „Jaś” 0,3 kg wędzonego boczku 0,3 kg dobrze doprawionej kiełbasy (proponuję jałowcową) 1 puszka drobno krojonych pomidorów bez skóry ok. 100 g koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku przyprawy: 4 ziarna ziela angielskiego, 2 listki laurowe(...)mąki (opcjonalnie) Dzień wcześniej fasolkę należy opłukać i namoczyć na noc. Następnego dnia gotujemy ją w tej samej wodzie, w której była moczona. Boczek i cebulkę, kroimy w kostkę, kiełbasę w dość grube półplasterki lub również w kostkę (wszystko ma być podobnej wielkości, co fasola). Poszczególne składniki podsmażamy na patelni. Ja robię to tak, że najpierw wrzucam na patelnię boczek

Ratunku obiad
Leczo z pieczonych warzyw 40

22.07.2025 Magda Jak tylko pojawiają się przepyszne czerwone papryki, a dorodne cukinie urywają się z krzaczków, to leczo jest najlepszym obiadem jaki można sobie zrobić. Tym

Smaczna Strona
Szybkie leczo 39

  W końcu! Cały rok czekania na te właściwe, smaczne warzywa. Właściwie tutaj bardziej chodzi o pomidory, bo to one w okresie letnim, nabierają smaku i

R'n'G Kitchen
Grill: mięsa, sałatki, dodatki. Najlepsze przepisy! 40

Grill: mięsa, sałatki, dodatki. Najlepsze przepisy!   Grillowane skrzydełka buffalo Przepis tutaj (KLIK) Soczyste, rumiane i przepyszne marynowane skrzydełka drobiowe, które możemy upiec na grillu lub

Blog z Apetytem
Kapuśniak z białą kiełbasą 48

Na wielkanocnych stołach w Polsce królują tradycyjne zupy - barszcz biały, chrzanowa lub żurek. Choć kojarzą nam się one ze świątecznym śniadaniem w Wielkanoc, jadamy je również

Z notatnika dietetyka
Frittata z wiejską kiełbasą 62

Frittata z wiejską kiełbasą to danie, które doskonale oddaje ducha domowej, sycącej kuchni. To rodzaj włoskiego omletu, który różni się od klasycznego tym, że jest grubszy

Smaczne Potrawy
Zanurz się w Świecie Najsmaczniejszych Domowych Zup 66

kasz lub strączków. Grochówka: Zupa, która naprawdę syci Jeśli szukasz zupy, która naprawdę zaspokoi Twój głód, grochówka jest idealnym wyborem. Ta polska zupa na bazie grochu, często podawana z kiełbasą, jest znana z intensywnego smaku i prostoty przygotowania. Grochówka wojskowa, jak często jest nazywana, to danie, które nie tylko rozgrzewa, ale także dodaje energii. Jej krzepiący charakter sprawia, że jest(...)żurek. Te wyjątkowe zupy nie tylko rozgrzewają, ale także wprowadzają świąteczny nastrój, łącząc pokolenia przy jednym stole. Barszcz biały, z jego delikatnie kwaśnym smakiem, często podawany jest z białą kiełbasą i jajkiem, co czyni go nieodłącznym elementem wielkanocnego menu. Zupa Grzybowa: Wigilijny Skarb Zupa grzybowa to prawdziwy klejnot wigilijnego stołu. Przygotowywana z suszonych grzybów, takich jak borowiki i podgrzybki, zachwyca

Ugotowane pozamiatane
Udka z indyka w słoiku - konserwa drobiowa 83

znajdziesz także inne smakowite przepisy na domowe wędliny. Jeśli chcesz przejść do konkretnego przepisu, kliknij w wybrany link poniżej: Pierś z indyka na kanapki parzona w rękawie do pieczenia Kiełbasa żywiecka podsuszana bez wędzenia Golonka ze słoika - konserwa mięsna Kiełbasa żywiecka bez wędzenia Kiełbasa z piekarnika podsuszana Schab gotowany 20 minut Więcej inspiracji na moim Instagramie Po więcej przepisów, kulinarnych

Kulinarne przygody Gatity
Zupa ziemniaczana 72

godzina Ilość porcji:  3-4 osób Trudność przygotowania:  łatwe SKŁADNIKI : 500 g ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka (korzeń) 1 mały por 1 cebula 2 ząbki czosnku 200g kiełbasy 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżki oleju 2 łyżki śmietanki 18% 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki majeranku sól pieprz natka pietruszki 1. Obieramy(...)ziemniaki, marchewkę i pietruszkę a następnie kroimy je w kostkę. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę, aż stanie się chrupiąca. Odkładamy na talerz, zostawiając tłuszcz na patelni. Na tym samym tłuszczu szklimy posiekaną cebulę, por oraz czosnek. 3. Po chwili dodajemy ziemniaki, marchewkę i pietruszkę . Smażymy przez 3-4 minuty, mieszając. Przekładamy warzywa do garnka, zalewamy bulionem

karolgotuje

Proponowane wyszukiwania