"Murzyny"

"Murzyny"

"Murzyn" jest tradycyjnym daniem na Śląsku Cieszyńskim, bez którego nie obędzie się żadne Wielkanocne Śniadanie. Stanowił on kiedyś obok kolorowych pisanek swoistego rodzaju rewanż za mokry dyngus. Jego smak trudno sobie wyobrazić, jeśli nigdy się go nie próbowało. Jest to bardzo efektowne danie, mimo iż nie wymaga zbyt dużych umiejętności kulinarnych. Podaje się go głównie na zimno. Choć prosto z piekarnika jest równie dobry! Składniki na ciasto: 50dag mąki pszennej 1 jajko 3/4 szklanki mleka 3dag drożdży 20dag r... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Kuchnia Pani Wiosny

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Babka Wielkanocna - zbiór najlepszych przepisów

Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.

Czytaj dalej...

Sałatka Wielkanocna - zbiór najlepszych przepisów

Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.

Czytaj dalej...

Przepisy na Wielkanoc - top 30

Najlepsze przepisy na Wielkanoc.

Czytaj dalej...

Autor

PaniW

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ciasto, kiełbasa, biała kiełbasa, śniadanie, śniadania, ciasta drozdzowe, ciasto drożdżowe, wielkanoc, drożdżowe, do pracy, boczek, boże narodzenie, szynka, kiełbaski, ciasto z białek , ciasto na boże narodzenie, ciasto na zimno, ciasto z bezami, pieczeń z szynki, pieczona szynka, pieczony boczek, ciasto bez pieczenia, ciasta bez pieczenia, bez pieczenia

Inne przepisy z Kuchnia Pani Wiosny

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.