kiełbasa - 10142 przepisów (strona:223/677)

Musztardowo- chrzanowa biała kiełbasa pieczona na piwie 151

przygotować na wielkanocne śniadanie, proponuję zrobić pyszne białe kiełbaski pieczone na piwie. Ich przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy, a efekt końcowy jest znakomity.  SKŁADNIKI: 4 parzone białe kiełbasy, 1 por, 2 cebule, 1,5 łyżki musztardy, 1/2 łyżki świeżego startego chrzanu, 150ml piwa jasnego, 1 łyżka masła, sól, pieprz, pieprz kolorowy ziarnisty, PRZYGOTOWANIE: 1. Pora kroję w plasterki(...)Cebulę obieram i kroję w piórka. Pora razem z cebulą smażę około 5 minut na maśle. Oprószam solą i pieprzem. 2. Musztardę mieszam z chrzanem. Białą kiełbasę nakłuwam wykałaczką w kilku miejscach. 3. Na dno naczynia żaroodpornego wykładam podsmażony por i cebulę. Na warzywach układam białe kiełbaski. Kiełbasę smaruję marynatą z musztardy i chrzanu. Posypuję ziarnami pieprzu kolorowego. Całość zalewam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Leczo z pieczarkami i kiełbasą 90

Dzisiaj zapraszam was do wypróbowania przepisu na moją wersję popularnej potrawy z Węgier - leczo.  Potrzebujemy: 3-4 kiełbasy śląskie 1 duża czerwona papryka 400g pieczarek 1 mała cukinia 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki przecieru/koncentratu pomidorowego sól/pieprz  przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek,zioła prowansalskie Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni razem z posiekaną(...)cebulą i czosnkiem. Kiedy kiełbasa się lekko zrumieni, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy przez około 1 min. Do garnka wlewam litr zimnej wody, wrzucam 3 ziela anielskie i 2 liście laurowe, przekładam wszystkie składniki z patelni i ustawiam na mały ogień.  Na tej samej patelni lekko podsmażam pokrojone na plasterki pieczarki, które również lądują w garnku.  Całość

Kolejny blog o gotowaniu
Kluski ziemniaczane 116

Jednak zdecydowania najbardziej to warzywo odpowiada mi właśnie w takiej formie. Składniki: 2 kg ziemniaków (waga po obraniu) 30 dag mąki żytniej 2 jajka sól 50 dag dobrej wędzonej kiełbasy 1 duża cebula 25 dag twarogu 4 łyżki posiekanej natki pietruszki tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania:   Ziemniaki ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Odciskamy na sitku z nadmiaru(...)zagniatamy ciasto. Formujemy podłużny wałek. Wykładamy na deskę. Za pomocą noża odcinamy podłużne kluseczki. Gotujemy w osolonym wrzątku 4-5 minut od momentu wypłynięcia. Odsączamy na sitku. Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę. Rumienimy na patelni. Kluski wykładamy na talerze. Na wierzch wykładamy kiełbasę z cebulą. Posypujemy pokruszonym twarogiem i natką pietruszki. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 1,30h Koszt

Pobite gary Barbary
Zupa fasolowa z kiełbasą, boczkiem i papryką 154

zupę fasolową z wędliną i warzywami. Zupa jest bardzo syta. To doskonała propozycja na obiad jednogarnkowy.  SKŁADNIKI: 300g wędzonych żeberek wieprzowych, 300g fasoli Jaś, 2 litry wody, 200g kiełbasy podwawelskiej, 200g boczku wędzonego, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 cebula, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku, 1/2 łyżki domowej przyprawy warzywnej, 1/2 łyżki papryki mielonej(...)kostkę i szklę na oliwie. Dodaję do zupy. Marchewkę oraz pietruszkę obieram i kroję w plasterki. Pomidora kroję na ćwiartki, a paprykę w kostkę. Warzywa dodaję do wywaru. Kiełbasę kroję w plasterki, natomiast boczek w kostkę. Boczek razem z kiełbasą podsmażam na rumiano na oliwie i dodaję do zupy. 3. Na końcu do zupy dodaję koncentrat i gotuję jeszcze przez

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zalewajka 207

wody 1 kg obranych ziemniaków 2 cebule 3 listki laurowe 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku sól,pieprz zakwas na żurek ok 250 ml 350 g cienkiej wiejskiej kiełbasy 150 g śmietany 18 % Ziemniaki pokroić w kostkę. Cebule pokroić w półplastry. Warzywa zalać wodą. Dodać listki laurowe, majeranek oraz pokrojone ząbki czosnku. Zagotować i gotować aż ziemniaki będą miękkie(...)międzczasie cienką kiełbasę pokroić w drobną kostkę i zarumienić na patelni. Gdy ziemniaki będą już miękkie dolać żurek. Ilość wedle smaku tak aby zupa była lekko kwaśna, u mnie wystarczyło 250 ml. Dodać też podsmażoną kiełbasę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę jeszcze chwilkę gotować. Zestawić z ognia i zabielić śmietaną. Śmietanę wcześniej zahartować gorącym wywarem z zupy

Monia miesza i gotuje
Zakwas na żur i zakwas na barszcz biały 229

proste? Żur i biały barszcz to dwie bardzo podobne do siebie, kwaśne zupy. Obie obecne na naszych wielkanocnych stołach, ale smakują świetnie przez okrągły rok. Obie podawane zarówno z kiełbasą jak i jajkiem ugotowanym na twardo. Gdzie więc jest różnica?   Barszcz biały jest bardziej kremowy, jasny, „miękki” i aksamitny na podniebieniu. Wywar gotuje się na aromatycznej wędzące, najczęściej(...)wędzonych kościach i żeberkach, kiełbasie. Zupę dodatkowo zabiela się gęstą, kwaśną śmietaną i ‘dosmacza’ startym chrzanem. Do wywaru dodaje się zakwas naszykowany na mące pszennej – jasny, bardziej delikatny.   Żur , czyli zupa na bazie zakwasu z mąki żytniej, był kiedyś śniadaniem, a nie jak dzisiaj daniem obiadowym – najtańszą gorącą potrawą gotowaną przez chłopów i biedotę. Ilość składników i ich dostępność

Karo in the Kitchen
Ziemniaczana zupa krem z ciecierzycą i karmelizowaną cebulą 174

gustu przypadła mi bardzo. Ale kremu jeszcze nie próbowałam. Jako, że zakochałam się ostatnio w ciecierzycy postanowiłam nieco poeksperymentować. Zupa ta ma wszystko co uwielbiam: ziemniaki, kiełbasę, ciecierzycę i na to jeszcze cebulka. Ubóstwiam:) Składniki: 1,5 kg obranych ziemniaków 1,75 l. bulionu 3-4 ząbki czosnku 50 dag dobrej wędzonej kiełbasy 25 dag ciecierzycy (namoczona przez(...)gotujemy do miękkości. Ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy bulionem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy do miękkości. Całość miksujemy przy pomocy blendera. Doprawiamy gałką, solą i pieprzem.Dodajemy ciecierzycę. Kiełbasę kroimy w plasterki. Podsmażamy na rumiano. Dokładamy do kremu. Cebule kroimy w piórka, podsmażamy na patelni. Dodajemy cukier i chilli. Krótko przesmażamy do czasu aż cukier się rozpuści. Zupę nalewamy

Pobite gary Barbary
Pizza z białą kiełbasą i papryką na oreganowym spodzie 173

się na nią przygotowałam ciasto drożdżowe z klasycznego przepisu z dużą ilością oregano co świetnie podkreśliło smak całości. Bo przecież pizza nie może być nudna ....  Pizza z białą kiełbasą i papryką na 'oreganowym' spodzie  SKŁADNIKI : 25 g świeżych drożdży 110 ml mleka 50 g masła 1/2 kg mąki pszennej  1,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli(...)kefiru 1 łyżka oregano  dodatki sos pomidorowy 300 g sera żółtego 250-300 g mozzarelli w bloku biała kiełbasa papryka czerwona PRZYGOTOWANIE : Masło roztapiamy, odstawiamy do ostygnięcia. Drożdże wkruszamy do garnuszka, zalewamy ciepłym mlekiem,  dodajemy łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, oregano 0 mieszamy. Dodajemy wyrośnięte drożdże oraz zimne roztopione masło

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka z kiełbasą i schabem. 115

robić! Najgorzej chyba, gdy zostaje schab(wtedy schab po żydowsku, ale jak często można?)! Ja wykorzystałam schab do śniadaniowej sałatki! SKŁADNIKI: 1-2 schabowe pocięte w paski 1 pokrojona kiełbasa  1/2 sałaty lodowej lub innej około 10 pomidorków koktajlowych 2-3 jajka 5 rzodkiewek  1 łyżka masła klarowanego pieprz,sól, lubczyk sos winegret lub czoskowy WYKONANIE: kawałki schabu(...)kiełbasy smażymy z przyprawami i lubczykiem do zrumienienia, odsączamy na ręczniku papierowym, na dno półmiska rwiemy sałatę lodową, układamy pokrojone na ćwiartki pomidorki, jajka, następnie dodajemy plasterki lub krążki rzodkiewek, układamy schab i kiełbasę, ozdabiamy rzodkiewką, Do sałatki można podać sos winegret lub czosnkowy, jak kto lubi-podajcie go w małym dzbanuszku(każdy doda sobie ile chce, a sałata zachowa

Kuchnia Beaty
Szaszłyki! 152

patelni, grillu elektrycznym czy w piekarniku. Dziś chce zaprezentować jak w prosty sposób zrobić szaszłyki w piekarniku. Składniki: -4 piersi z kurczaka -3 cebule -1 papryka -2 kiełbasy (śląska lub zwyczajna) -przyprawy (przyprawa do grilla, papryka, majeranek) -patyczki do szaszłyków -olej Sposób przygotowania: Piersi myjemy, oczyszczamy z błon, kroimy w kosteczkę o wielkości ok. 2x2 cm a następnie przyprawiamy. Cebule(...)kroimy na ćwiartki i oddzielamy warstwy a paprykę w kostkę 2x2cm. Kiełbasę kroimy w plasterki o grubości ok. 1,5 cm. Składniki można nabijać na patyczki według uznania. Ja robiłam 3 rodzaje ze względu na różne gusta w rodzinie. Pierwsze były z piersią, kiełbasą, cebulą i papryką. Drugie z piersią, cebulą i papryką. A trzecie z piersią i cebulą. Kiedy

Magia jedzenia.
Makaron z sosem pomidorowym. 115

Składniki: -3 śląskie kiełbasy -1 cebula -3 ogórki kiszone -koncentrat pomidorowy (mały) -1 łyżka mąki -1,5 szklanki wody -przyprawy (majeranek, kucharek) -makaron spaghetti Sposób przygotowania: Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Kiedy kiełbasa się zarumieni dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, ogórki kiszone i przyprawy. Całość podsmażamy z 5-7 minut po czym dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy

Magia jedzenia.
Delikatnie musztardowe tosty. Szybko i smacznie. 140

delikatnie musztardowe tosty. Szybko i smacznie. Składniki: (na 4 tosty) 8 kromki chleba tostowego Mulino Bianco od Smaki Południa 2 średnie pieczarka około 11/2 łyżeczki musztardy stołowej kawałek kiełbasy np. podwawelskiej około 1 łyżeczki suszonej bazylii 4 plastry żółtego sera np. typu Gouda Przygotowanie: Pieczarki obieramy i kroimy w drobne plasterki. Kiełbasę kroimy w plastry. Każdą kromkę chleba tostowego(...)delikatnie smarujemy z jednej strony musztardą. Na 4 kromkach układamy plasterki żółtego sera, pokrojone pieczarki i plasterki kiełbasy. Całość posypujemy delikatnie suszoną bazylią. Składamy nasze tosty (kromki z nadzieniem + kromka bez). Tosty wkładamy do opiekacza. Podajemy same lub z ketchupem. Smacznego

Słodkie okruszki
Pizza rustica siciliana. Rustykalna pizza sycylijska. Po mojemu. 139

Kiedy wracam pamięcią do tamtych lat, nie udaje mi się przypomnieć gdzie mogłam jeść tak samo, bądź przynajmniej-podobnie. Najlepszą pizzą była pizza con salsiccia locale. Pizza z lokalną kiełbasą, całą masą cebuli, sera i pomidorów. Dodatek bardzo ważny- oliwa z oliwek, którą osobiście od A do Z robił teść. Dziś postaram się zrobić pizzę teściowej, już nie pierwszy zresztą(...)Marzano lub Perina, u mnie znalazły się pomidory z puszki ser caciocavallo lub dla wersji delikatniejszej – ricotta- lub każdy inny jaki lubicie pieprz czarny i oregano, oliwa z oliwek kiełbasa z cielęciną  HAŃDEREK cebula, tej ile chcecie czosnek – ok. 2 ząbki suszone pomidory z zalewy natka pietruszki-opcjonalnie do podania lub bazylia W misce zalać mąkę wodą

Z Kuchni Do Kuchni
Żurek z jajkiem sadzonym 233

Żurek z jajkiem sadzonym... Składniki: 6 surowych białych kiełbas ok. 40 dkg surowego boczku wędzonego ok. 40 dkg wędzonego żeberka 1 marchewka 2 cebule 3 ząbki czosnku łyżka soli pieprz 4 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren pieprzu łyżka majeranku jajka  ziemniaki zakwas do żurku ew. koperek Do garnka wkładamy białą kiełbasę, dodajemy 2 cebule pokrojone w kostkę, marchewkę startą(...)Żeberka dzielimy na kostki i dorzucamy do wywaru, pod koniec gotowania oddzielamy mięso od kostek i dorzucamy do zupy. Od zagotowania zmniejszamy płomień, po 20-25 min wyciągamy białą kiełbasę, obieram ze skórki, kroję na kawałki i pod koniec gotowania wrzucam do żurku. Kiedy warzywa zmiękną, dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy będą już miękkie dolewamy zakwas. Zagotowujemy. Jak ktoś

Pelusiowa Kuchnia
Fasolka po bretońsku 113

najlepiej smakuje zwłaszcza w jesienno-zimowe dni. Głównym składnikiem jest oczywiście fasola, (najczęściej używa się odmiany „Piękny Jaś”, choć nie tylko) duszona w sosie pomidorowym z dodatkiem dobrej jakości kiełbasy oraz cebuli, doprawiona majerankiem. Ja dodatkowo dodaję jeszcze podsmażone pieczarki, a całość doprawiam przyprawą do dań z fasoli. Taką właśnie wersję fasolki po bretońsku przygotowuje się w moim rodzinnym domu(...)uzyskamy całkiem pokaźna porcję, która w zależności od apetytu, wystarczy na kilka dni. Zachęcam do wypróbowania przepisu :) Składniki: 1 kg fasoli „Piękny Jaś” 500 g pieczarek ok. 400 g kiełbasy (dowolnej, Waszej ulubionej) ok. 200 g koncentratu pomidorowego 2 cebule 1 czubata łyżka majeranku 1-2 łyżki przyprawy do dań z fasoli pieprz sól Wykonanie: Fasolę opłukujemy pod bieżącą wodą

MyCookBook.pl