Żurek czy barszcz? Co Wy jadacie na wielkanocne śniadanie?! Ja w tamtym roku postawiłam na żurek. Z białą kiełbasą, jajkiem i domowymi bułeczkami był rozgrzewką przed kolejnymi pysznościami. Rozgrzewką dosłownie, bo nie wiem czy pamiętacie, ale w tamtym roku w zaspach szliśmy święcić pokarmy, no przynajmniej ja ;) Więc może w tym roku i Wy pokusicie się o przygotowanie takowego? Jeszcze(...)poleżeć do miesiąca czasu. Ok. 0.5l zakwasu wystarcza do zrobienia 3l. żurku. Składniki na żurek: 20 dkg pieczarek 20 dkg boczku wędzonego 2-3 kawałki białej kiełbasy 1 marchewka 1 pietruszka (korzeń) 2-3 ugotowane na twardo jajka (w zależności od ilości osób) 2 litry wody 0,4l zakwasu na żurek 1 łyżka śmietany 1 łyżka
Kuchnia w czekoladzieTradycyjnie łazanki przyrządza się z kapustą i grzybami, przynajmniej ja znam taką wersję. Zrobienie wersji męskiej zmusiło mnie do dodania mięsa. ;-) Najbardziej pasowała mi tutaj kiełbasa. Jeśli będzie dobrej jakości, danie na pewno będzie smaczne. 400g kiełbasy 1/2 główki białej kapusty 300g kiszonej kapusty garść suszonych grzybów sól, pieprz olej 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu(...)Kapusty gotujemy przez około 40 minut w osobnych garnkach. Wraz ze słodką kapustą gotujemy namoczone uprzednio we wrzątku suszone grzyby. Odcedzamy. 3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę i kiełbasę. Dodajemy obie kapusty, pokrojone drobno grzyby, wszystko razem podsmażamy kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec mieszamy z makaronem
Szefowa kuchniszczególności fasolową. Dzisiaj mam dla was przepis na szybką i prostą fasolową. Nie przepadam za gęstymi zupami, więc moja fasolowa nie będzie gęsta :) Potrzebujemy: 1 puszkę białej fasoli 3 kiełbasy śląskie 4 ziemniaki 1 marchew 1 korzeń pietruszki nieduży kawałek selera 2-3 ząbki czosnku przyprawy: pieprz, sól, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie Do garnka wlewam litr wody , dodaję(...)liście laurowe. Ustawiam na małym ogniu . Ziemniaki i marchew kroje w kostkę i wrzucam do garnka. Po ok. 15 min. dodaję pietruszkę, czosnek, seler oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę (ja obieram ją wcześniej ze skóry, ale to kto jak lubi). Kiedy ziemniaki i marchew są już miękkie dodaję puszkę fasoli wraz z zalewą, przyprawy i gotuję jeszcze przez
Kolejny blog o gotowaniuMakaron zapiekany pod beszamelem, a dodatkowo z serem mozzarella. Brzmi smacznie, ale jeszcze lepiej smakuje. Zapiekanka zniknęła w tempie ekspresowym. Dla nie jedzących mięsa powiem, że kiełbasę można pominąć i bedzie również bardzo smacznie. Dodatkowo można jeszcze całości posypać szczypiorkiem. Ja niestety go nie miałam. :) Polecam Wam na szybki obiad. Składniki 400 g makaronu świederki 3 kiełbasy dałam(...)mleka 2 łyżki masła 50 g mąki pszennej gałka muszkatołowa sól pieprz Makaron ugotować, odcedzić na sicie. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulkę. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i chwilę smażyć. Do naczynia włożyć ugotowany makaron, podsmażoną kiełbaskę i ugotowanego i podzielonego na różyczki brokuła. Sos W małym garnku rozgrzać masło i wsypać mąkę stale szybko mieszać trzepaczką
O kuchni z uczuciemchleb do żurku, gdyż przepisy na zakwas do żurku i na żurek na zakwasie jest już dawno na blogu (oba przepisy znajdziecie tutaj ). A przepis na najlepszą domową białą kiełbasę do żurku znajdziecie tutaj lub jej lżejszą drobiową wersję tutaj . Taka forma podania żurku w chlebie staje się coraz bardziej popularna, gdyż trzeba przyznać, że taki chleb jest jadalną ozdobą(...)najlepiej upiec je dzień wcześniej). Przed podaniem odcinamy wierzchy chlebów, wydrążamy je, smarujemy w środku roztrzepanym białkiem (środek nie będzie przemakał), chwilkę zapiekamy w 180 stopniach, wypełniamy pokrojoną białą kiełbasą ( najlepsza jest domowa biała kiełbasa ), można też dodać ugotowane jajka, na koniec wlewamy gorący żurek. Smacznego A gdy nie mamy domowego chleba do żurku? Czy kupny chleb się nadaje
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzygotować na wielkanocne śniadanie, proponuję zrobić pyszne białe kiełbaski pieczone na piwie. Ich przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy, a efekt końcowy jest znakomity. SKŁADNIKI: 4 parzone białe kiełbasy, 1 por, 2 cebule, 1,5 łyżki musztardy, 1/2 łyżki świeżego startego chrzanu, 150ml piwa jasnego, 1 łyżka masła, sól, pieprz, pieprz kolorowy ziarnisty, PRZYGOTOWANIE: 1. Pora kroję w plasterki(...)Cebulę obieram i kroję w piórka. Pora razem z cebulą smażę około 5 minut na maśle. Oprószam solą i pieprzem. 2. Musztardę mieszam z chrzanem. Białą kiełbasę nakłuwam wykałaczką w kilku miejscach. 3. Na dno naczynia żaroodpornego wykładam podsmażony por i cebulę. Na warzywach układam białe kiełbaski. Kiełbasę smaruję marynatą z musztardy i chrzanu. Posypuję ziarnami pieprzu kolorowego. Całość zalewam
Tradycyjna kuchnia KasiDzisiaj zapraszam was do wypróbowania przepisu na moją wersję popularnej potrawy z Węgier - leczo. Potrzebujemy: 3-4 kiełbasy śląskie 1 duża czerwona papryka 400g pieczarek 1 mała cukinia 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki przecieru/koncentratu pomidorowego sól/pieprz przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek,zioła prowansalskie Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni razem z posiekaną(...)cebulą i czosnkiem. Kiedy kiełbasa się lekko zrumieni, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy przez około 1 min. Do garnka wlewam litr zimnej wody, wrzucam 3 ziela anielskie i 2 liście laurowe, przekładam wszystkie składniki z patelni i ustawiam na mały ogień. Na tej samej patelni lekko podsmażam pokrojone na plasterki pieczarki, które również lądują w garnku. Całość
Kolejny blog o gotowaniuJednak zdecydowania najbardziej to warzywo odpowiada mi właśnie w takiej formie. Składniki: 2 kg ziemniaków (waga po obraniu) 30 dag mąki żytniej 2 jajka sól 50 dag dobrej wędzonej kiełbasy 1 duża cebula 25 dag twarogu 4 łyżki posiekanej natki pietruszki tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Odciskamy na sitku z nadmiaru(...)zagniatamy ciasto. Formujemy podłużny wałek. Wykładamy na deskę. Za pomocą noża odcinamy podłużne kluseczki. Gotujemy w osolonym wrzątku 4-5 minut od momentu wypłynięcia. Odsączamy na sitku. Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę. Rumienimy na patelni. Kluski wykładamy na talerze. Na wierzch wykładamy kiełbasę z cebulą. Posypujemy pokruszonym twarogiem i natką pietruszki. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 1,30h Koszt
Pobite gary Barbaryzupę fasolową z wędliną i warzywami. Zupa jest bardzo syta. To doskonała propozycja na obiad jednogarnkowy. SKŁADNIKI: 300g wędzonych żeberek wieprzowych, 300g fasoli Jaś, 2 litry wody, 200g kiełbasy podwawelskiej, 200g boczku wędzonego, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 cebula, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku, 1/2 łyżki domowej przyprawy warzywnej, 1/2 łyżki papryki mielonej(...)kostkę i szklę na oliwie. Dodaję do zupy. Marchewkę oraz pietruszkę obieram i kroję w plasterki. Pomidora kroję na ćwiartki, a paprykę w kostkę. Warzywa dodaję do wywaru. Kiełbasę kroję w plasterki, natomiast boczek w kostkę. Boczek razem z kiełbasą podsmażam na rumiano na oliwie i dodaję do zupy. 3. Na końcu do zupy dodaję koncentrat i gotuję jeszcze przez
Tradycyjna kuchnia Kasiwody 1 kg obranych ziemniaków 2 cebule 3 listki laurowe 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku sól,pieprz zakwas na żurek ok 250 ml 350 g cienkiej wiejskiej kiełbasy 150 g śmietany 18 % Ziemniaki pokroić w kostkę. Cebule pokroić w półplastry. Warzywa zalać wodą. Dodać listki laurowe, majeranek oraz pokrojone ząbki czosnku. Zagotować i gotować aż ziemniaki będą miękkie(...)międzczasie cienką kiełbasę pokroić w drobną kostkę i zarumienić na patelni. Gdy ziemniaki będą już miękkie dolać żurek. Ilość wedle smaku tak aby zupa była lekko kwaśna, u mnie wystarczyło 250 ml. Dodać też podsmażoną kiełbasę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę jeszcze chwilkę gotować. Zestawić z ognia i zabielić śmietaną. Śmietanę wcześniej zahartować gorącym wywarem z zupy
Monia miesza i gotujeproste? Żur i biały barszcz to dwie bardzo podobne do siebie, kwaśne zupy. Obie obecne na naszych wielkanocnych stołach, ale smakują świetnie przez okrągły rok. Obie podawane zarówno z kiełbasą jak i jajkiem ugotowanym na twardo. Gdzie więc jest różnica? Barszcz biały jest bardziej kremowy, jasny, „miękki” i aksamitny na podniebieniu. Wywar gotuje się na aromatycznej wędzące, najczęściej(...)wędzonych kościach i żeberkach, kiełbasie. Zupę dodatkowo zabiela się gęstą, kwaśną śmietaną i ‘dosmacza’ startym chrzanem. Do wywaru dodaje się zakwas naszykowany na mące pszennej – jasny, bardziej delikatny. Żur , czyli zupa na bazie zakwasu z mąki żytniej, był kiedyś śniadaniem, a nie jak dzisiaj daniem obiadowym – najtańszą gorącą potrawą gotowaną przez chłopów i biedotę. Ilość składników i ich dostępność
Karo in the Kitchengustu przypadła mi bardzo. Ale kremu jeszcze nie próbowałam. Jako, że zakochałam się ostatnio w ciecierzycy postanowiłam nieco poeksperymentować. Zupa ta ma wszystko co uwielbiam: ziemniaki, kiełbasę, ciecierzycę i na to jeszcze cebulka. Ubóstwiam:) Składniki: 1,5 kg obranych ziemniaków 1,75 l. bulionu 3-4 ząbki czosnku 50 dag dobrej wędzonej kiełbasy 25 dag ciecierzycy (namoczona przez(...)gotujemy do miękkości. Ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy bulionem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy do miękkości. Całość miksujemy przy pomocy blendera. Doprawiamy gałką, solą i pieprzem.Dodajemy ciecierzycę. Kiełbasę kroimy w plasterki. Podsmażamy na rumiano. Dokładamy do kremu. Cebule kroimy w piórka, podsmażamy na patelni. Dodajemy cukier i chilli. Krótko przesmażamy do czasu aż cukier się rozpuści. Zupę nalewamy
Pobite gary Barbarysię na nią przygotowałam ciasto drożdżowe z klasycznego przepisu z dużą ilością oregano co świetnie podkreśliło smak całości. Bo przecież pizza nie może być nudna .... Pizza z białą kiełbasą i papryką na 'oreganowym' spodzie SKŁADNIKI : 25 g świeżych drożdży 110 ml mleka 50 g masła 1/2 kg mąki pszennej 1,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli(...)kefiru 1 łyżka oregano dodatki sos pomidorowy 300 g sera żółtego 250-300 g mozzarelli w bloku biała kiełbasa papryka czerwona PRZYGOTOWANIE : Masło roztapiamy, odstawiamy do ostygnięcia. Drożdże wkruszamy do garnuszka, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, oregano 0 mieszamy. Dodajemy wyrośnięte drożdże oraz zimne roztopione masło
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkirobić! Najgorzej chyba, gdy zostaje schab(wtedy schab po żydowsku, ale jak często można?)! Ja wykorzystałam schab do śniadaniowej sałatki! SKŁADNIKI: 1-2 schabowe pocięte w paski 1 pokrojona kiełbasa 1/2 sałaty lodowej lub innej około 10 pomidorków koktajlowych 2-3 jajka 5 rzodkiewek 1 łyżka masła klarowanego pieprz,sól, lubczyk sos winegret lub czoskowy WYKONANIE: kawałki schabu(...)kiełbasy smażymy z przyprawami i lubczykiem do zrumienienia, odsączamy na ręczniku papierowym, na dno półmiska rwiemy sałatę lodową, układamy pokrojone na ćwiartki pomidorki, jajka, następnie dodajemy plasterki lub krążki rzodkiewek, układamy schab i kiełbasę, ozdabiamy rzodkiewką, Do sałatki można podać sos winegret lub czosnkowy, jak kto lubi-podajcie go w małym dzbanuszku(każdy doda sobie ile chce, a sałata zachowa
Kuchnia Beatypatelni, grillu elektrycznym czy w piekarniku. Dziś chce zaprezentować jak w prosty sposób zrobić szaszłyki w piekarniku. Składniki: -4 piersi z kurczaka -3 cebule -1 papryka -2 kiełbasy (śląska lub zwyczajna) -przyprawy (przyprawa do grilla, papryka, majeranek) -patyczki do szaszłyków -olej Sposób przygotowania: Piersi myjemy, oczyszczamy z błon, kroimy w kosteczkę o wielkości ok. 2x2 cm a następnie przyprawiamy. Cebule(...)kroimy na ćwiartki i oddzielamy warstwy a paprykę w kostkę 2x2cm. Kiełbasę kroimy w plasterki o grubości ok. 1,5 cm. Składniki można nabijać na patyczki według uznania. Ja robiłam 3 rodzaje ze względu na różne gusta w rodzinie. Pierwsze były z piersią, kiełbasą, cebulą i papryką. Drugie z piersią, cebulą i papryką. A trzecie z piersią i cebulą. Kiedy
Magia jedzenia.