kiełbasa - 10142 przepisów (strona:223/677)

Bogata sałatka wielkanocna 101

idealnie podkręcił całość. Dlatego dzielę się z Wami tym moim przepisem na najlepszą sałatkę świąteczną. Smacznego! Składniki : * ulubiony mix sałat * zielony ogórek * 100g sera pleśniowego no gorgonzoli  * 2 kiełbasy myśliwskie albo inne podsuszane np jałowcowe  * 4 jajka ugotowane na twardo   * sos : łyżka majonezu, łyżka śmietany 12%, łyżka soku z cytryny, pieprz * łyżeczka parmezanu i rzeżucha(...)posypania sałatki  Przygotowanie : Kiełbasę pokroić w półplasterki i usmażyć. Na talerzu ułożyć sałatę, plasterki ogórka, kosteczki sera, kiełbasę oraz jajko. Składniki sosu wymieszać, polać jajka. Całość posypać parmezanem i rzeżuchą

Magiczne Życie Marty
zupa chrzanowa na Wielkanocne śniadanie 100

składniki: 500 g białej kiełbasy 200 g wędzonego boczku 150 g tartego chrzanu (ja użyłam domowego kliknij ) 250 ml kwaśnej śmietany 1500 ml wody 2 surowe żółtka 1 mała cebula biała 1/2 cebuli czosnkowej 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki mąki pszennej 3 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy pieprz dodatkowo: 4 – 6 jaka ugotowane na twardo do podania (adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Przekładamy do garnka. Dodajemy kiełbasę, przekrojone cebule, pokrojony w plasterki czosnek, ziele angielskie, liść laurowy. Wszystko zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia a następnie gotujemy na małym ogniu przez ok. 15-20 min. Następnie przecedzamy wywar przez sito do innego garnka. Śmietanę mieszamy z żółtkami oraz mąką, dodajemy parę łyżek

Domowy Smak Jedzenia
Żurek 139

tylko od święta. Składniki: 500 ml żurku (naturalny lub w butelce) włoszczyzna 4 kulki ziela angielskiego 7 ziaren pieprzu 3 liście laurowe 40 dag pieczarek 50 dag dobrej wędzonej kiełbasy 2 cebule 4 ząbki czosnku 5 łyżeczek chrzanu 5 jajek łyżka masła sól, pieprz cukier Sposób przygotowania: Włoszczyznę oczyszczamy. Wkładamy do garnka i zalewamy 2 l. wody. Dodajemy ziele, pieprz(...)cienkie plasterki- podsmażamy na łyżce masła. Gdy uwolnią swój aromat przekładamy do garnka z warzywami. Warzywa gotujemy do czasu aż warzywa staną się miękkie. Wyciągamy je z wywaru. Kiełbasę i pieczarki  kroimy w plastry. Pieczarki odparowujemy z nadmiaru wody. Razem z kiełbasą dodajemy do wywaru i gotujemy przez ok. 15 minut. Dolewamy zakwas. Dodajemy chrzan i pokrojoną w kostkę

Pobite gary Barbary
Prosty żurek na domowym zakwasie 184

cudownie smakują.      Składniki (na 4-5 porcji): 2- 2,5 litra wody kostka rosołowa (domowa lub kupiona) 150-200g wędzonego boczku kilka grubych plastrów wędzonej kiełbasy 4 marchewki kawałek selera cebula 3 ząbki czosnku korzeń pietruszki czubata łyżeczka chrzanu ze słoiczka słoik zakwasu (u mnie ok. 300ml) łyżka śmietany majeranek sól, pieprz ziele angielskie liść laurowy(...)mąka- jeśli chcecie by wasz żurek był gęsty Wodę doprowadzamy do wrzenia razem z 3 listkami laurowymi i 5 ziarenkami ziela angielskiego. Boczek i kiełbasę podsmażamy i dodajemy do naszego wywaru. Gotujemy około 20 minut . Dodajemy marchewkę pokrojoną w kostkę, opaloną cebulę, seler i pietruszkę oraz przekrojone na pół ząbki czosnku. Gotujemy około 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie

Czerwona Porzeczka
FASOLKA PO BRETOŃSKU 128

kiedyś skorzysta.Uwielbiamy fasolkę,gdyż jest doskonałym jednogarnkowym daniem,do tego bardzo sycącym. Składniki:   50 dag fasoli Jaś wędzona kość  25-30 dag wędzonego boczku 30-40 dag kiełbasy( u mnie swojska wędzona,ale zwyczajna również może być) 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera i pora 1 cebula opalona jak do rosołu przecier pomidorowy 2 łyżki keczupu 2 łyżeczki(...)ziele angielskie i liść laurowy.Warzywa czyścimy,kroimy w kostkę i również dodajemy do gotującej się fasolki.Gdy boczek i mięso od kości będą już miękkie wyciągamy z wywaru,studzimy.Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę,podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.Mięso oddzielamy od kości,również kroimy w kostkę.Gdy fasolka jest miękka dodajemy nasze mięsko,boczek i kiełbasę.Pod koniec dodajemy przecier

Niespełnione zdolności kulinarne
Żurek vs barszcz biały, czyli co jemy w Wielkanoc + przepis 146

smaku i lekko kwaskowa. Sam skład zupy może się nam znacząco różnić w zależności od regionu Polski. W niektórych częściach Polski znajdziemy w nim grzyby, ziemniaki, skwarki i oczywiście kiełbasa – wędzona lub biała. Obowiązkowo żur musi być doprawiony dużą ilością majeranku, czosnkiem i powinien być serwowany z jajkiem. W Małopolsce do żuru podaje się pokruszony ser biały(...)Przepis na żurek wielkanocny window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 2 l wody 5 suszonych podgrzybków 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 3 ziarna pieprzu, kawałek boczku wędzonego laska kiełbasy wędzonej lub białej 500 ml zakwasu na żurek włoszczyzna 4 ząbki czosnku 2 łyżki chrzanu sól, pieprz, majeranek gotowane jajka Śmietana opcjonalnie Wykonanie Grzyby namaczamy w osobnym naczyniu

Mieszam w Garnku
Żurek z chrzanem i białą kiełbasą 137

Polecam na Wielkanocny obiad żurek z chrzanem i białą kiełbasą. Pyszne danie, zawsze robię na pierwszy dzień świąt . Dziś nawet nie miałam czasu by zrobić foteczki krok po kroku :( Składniki: włoszczyzna( marchewka , seler , pietruszka, por po 100 g każdego)  boczek 300 g  0,5 litra zakwasu na żur  liść laurowy 3 szt  ziele angielskie(...)majeranek 1-2 łyżki 6 łyżek  kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki chrzanu luksusowego sól i pieprz do smaku 3 ząbki czosnku sprasowanego biała kiełbasa ( sama robię) 4 pętka ziemniaki 4 duże Wykonanie: Do garnka wkładam włoszczyznę umytą, listek i ziele angielskie i boczek. Ziemniaki obieram i kroje w kosteczkę dodaje do włoszczyzny.Zalewam wodą

Różowa kuchnia
Żurek wielkanocny na zakwasie 195

Żurek czy barszcz? Co Wy jadacie na wielkanocne śniadanie?! Ja w tamtym roku postawiłam na żurek. Z białą kiełbasą, jajkiem i domowymi bułeczkami był rozgrzewką przed kolejnymi pysznościami. Rozgrzewką dosłownie, bo nie wiem czy pamiętacie, ale w tamtym roku w zaspach szliśmy święcić pokarmy, no przynajmniej ja ;) Więc może w tym roku i Wy pokusicie się o przygotowanie takowego? Jeszcze(...)poleżeć do miesiąca czasu. Ok. 0.5l zakwasu wystarcza do zrobienia 3l. żurku.   Składniki na żurek:  20 dkg pieczarek 20 dkg boczku wędzonego 2-3 kawałki białej kiełbasy  1 marchewka 1 pietruszka (korzeń) 2-3 ugotowane na twardo jajka (w zależności od ilości osób) 2 litry wody 0,4l zakwasu na żurek 1 łyżka śmietany 1 łyżka

Kuchnia w czekoladzie
Łazanki z kapustą i kiełbasą 156

Tradycyjnie łazanki przyrządza się z kapustą i grzybami, przynajmniej ja znam taką wersję. Zrobienie wersji męskiej zmusiło mnie do dodania mięsa. ;-) Najbardziej pasowała mi tutaj kiełbasa. Jeśli będzie dobrej jakości, danie na pewno będzie smaczne. 400g kiełbasy  1/2 główki białej kapusty 300g kiszonej kapusty garść suszonych grzybów sól, pieprz olej 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu(...)Kapusty gotujemy przez około 40 minut w osobnych garnkach. Wraz ze słodką kapustą gotujemy namoczone uprzednio we wrzątku suszone grzyby. Odcedzamy. 3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę i kiełbasę. Dodajemy obie kapusty, pokrojone drobno grzyby, wszystko razem podsmażamy kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec mieszamy z makaronem

Szefowa kuchni
Błyskawiczna zupa fasolowa 114

szczególności fasolową. Dzisiaj mam dla was przepis na szybką i prostą fasolową. Nie przepadam za gęstymi zupami, więc moja fasolowa nie będzie gęsta :) Potrzebujemy: 1 puszkę białej fasoli 3 kiełbasy śląskie 4 ziemniaki 1 marchew 1 korzeń pietruszki nieduży kawałek selera 2-3 ząbki czosnku przyprawy: pieprz, sól, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie Do garnka wlewam litr wody , dodaję(...)liście laurowe. Ustawiam na małym ogniu . Ziemniaki i marchew kroje w kostkę i wrzucam do garnka. Po ok. 15 min. dodaję pietruszkę, czosnek, seler oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę (ja obieram ją wcześniej ze skóry, ale to kto jak lubi).  Kiedy ziemniaki i marchew są już miękkie dodaję puszkę fasoli wraz z zalewą, przyprawy i gotuję jeszcze przez

Kolejny blog o gotowaniu
Makaron zapiekany pod beszamelem 287

Makaron zapiekany pod beszamelem, a dodatkowo z serem mozzarella. Brzmi smacznie, ale jeszcze  lepiej smakuje. Zapiekanka zniknęła w tempie ekspresowym. Dla nie jedzących mięsa powiem, że kiełbasę można pominąć i bedzie również bardzo smacznie. Dodatkowo można jeszcze całości posypać szczypiorkiem. Ja niestety go nie miałam. :) Polecam Wam na szybki obiad. Składniki  400 g makaronu świederki 3 kiełbasy dałam(...)mleka 2 łyżki masła 50 g mąki  pszennej gałka muszkatołowa sól pieprz Makaron ugotować, odcedzić na sicie. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulkę. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i chwilę smażyć. Do naczynia włożyć ugotowany makaron, podsmażoną kiełbaskę i ugotowanego i podzielonego na różyczki brokuła. Sos W małym garnku rozgrzać masło i wsypać mąkę stale szybko mieszać trzepaczką

O kuchni z uczuciem
Chleb do żurku. Chlebowe miski. 197

chleb do żurku, gdyż przepisy na zakwas do żurku i na żurek na zakwasie jest już dawno na blogu (oba przepisy znajdziecie tutaj ). A przepis na najlepszą domową białą kiełbasę do żurku znajdziecie tutaj lub jej lżejszą drobiową wersję tutaj . Taka forma podania żurku w chlebie staje się coraz bardziej popularna, gdyż trzeba przyznać, że taki chleb jest jadalną ozdobą(...)najlepiej upiec je dzień wcześniej). Przed podaniem odcinamy wierzchy chlebów, wydrążamy je, smarujemy w środku roztrzepanym białkiem (środek nie będzie przemakał), chwilkę zapiekamy w 180 stopniach, wypełniamy pokrojoną białą kiełbasą ( najlepsza jest domowa biała kiełbasa ), można też dodać ugotowane jajka, na koniec wlewamy gorący żurek. Smacznego A gdy nie mamy domowego chleba do żurku? Czy kupny chleb się nadaje

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Musztardowo- chrzanowa biała kiełbasa pieczona na piwie 140

przygotować na wielkanocne śniadanie, proponuję zrobić pyszne białe kiełbaski pieczone na piwie. Ich przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy, a efekt końcowy jest znakomity.  SKŁADNIKI: 4 parzone białe kiełbasy, 1 por, 2 cebule, 1,5 łyżki musztardy, 1/2 łyżki świeżego startego chrzanu, 150ml piwa jasnego, 1 łyżka masła, sól, pieprz, pieprz kolorowy ziarnisty, PRZYGOTOWANIE: 1. Pora kroję w plasterki(...)Cebulę obieram i kroję w piórka. Pora razem z cebulą smażę około 5 minut na maśle. Oprószam solą i pieprzem. 2. Musztardę mieszam z chrzanem. Białą kiełbasę nakłuwam wykałaczką w kilku miejscach. 3. Na dno naczynia żaroodpornego wykładam podsmażony por i cebulę. Na warzywach układam białe kiełbaski. Kiełbasę smaruję marynatą z musztardy i chrzanu. Posypuję ziarnami pieprzu kolorowego. Całość zalewam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Leczo z pieczarkami i kiełbasą 82

Dzisiaj zapraszam was do wypróbowania przepisu na moją wersję popularnej potrawy z Węgier - leczo.  Potrzebujemy: 3-4 kiełbasy śląskie 1 duża czerwona papryka 400g pieczarek 1 mała cukinia 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki przecieru/koncentratu pomidorowego sól/pieprz  przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek,zioła prowansalskie Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni razem z posiekaną(...)cebulą i czosnkiem. Kiedy kiełbasa się lekko zrumieni, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy przez około 1 min. Do garnka wlewam litr zimnej wody, wrzucam 3 ziela anielskie i 2 liście laurowe, przekładam wszystkie składniki z patelni i ustawiam na mały ogień.  Na tej samej patelni lekko podsmażam pokrojone na plasterki pieczarki, które również lądują w garnku.  Całość

Kolejny blog o gotowaniu
Kluski ziemniaczane 107

Jednak zdecydowania najbardziej to warzywo odpowiada mi właśnie w takiej formie. Składniki: 2 kg ziemniaków (waga po obraniu) 30 dag mąki żytniej 2 jajka sól 50 dag dobrej wędzonej kiełbasy 1 duża cebula 25 dag twarogu 4 łyżki posiekanej natki pietruszki tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania:   Ziemniaki ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Odciskamy na sitku z nadmiaru(...)zagniatamy ciasto. Formujemy podłużny wałek. Wykładamy na deskę. Za pomocą noża odcinamy podłużne kluseczki. Gotujemy w osolonym wrzątku 4-5 minut od momentu wypłynięcia. Odsączamy na sitku. Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę. Rumienimy na patelni. Kluski wykładamy na talerze. Na wierzch wykładamy kiełbasę z cebulą. Posypujemy pokruszonym twarogiem i natką pietruszki. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 1,30h Koszt

Pobite gary Barbary