kiełbasa - 10142 przepisów (strona:226/677)

Bigos z cukinii 153

najważniejsze - jest szybszy w przygotowaniu. Osobiście - przepadam za kapustą, ale taką podmianę - uwielbiam!   (3-4 porcje) 650-700g cukinii (startej na grubych oczkach tarki) 250g kiełbasy/mięsa (użyłam dwóch gatunków kiełbas oraz wędzonego boczku) 100-150g pieczarek 1 cebula 1 marchewka 3 łyżki koncentratu pomidorowego czosnek granulowany ostra papryka w proszku sól, pieprz olej Pokrojoną kiełbasę

Di gotuje
JAJKA W KOSZULCE NA GRZANCE 130

pyszne śniadanie ,, JAJKO W KOSZULCE NA GRZANCE ''. Oto moja propozycja, ale każdy może skomponować swoją wersję. Zapraszam do zabawy. SKŁADNIKI: 2 jajka 3 chude plasterki boczku 6 plasterków kiełbasy wiejskiej 2 kromki chleba pełnoziarnistego Ruccola 6 plasterków ogórka zielonego 4 plasterki sera żółtego Masło czosnkowe Curry, czerwona papryka, czarny pieprz Ocet PRZYGOTOWANIE  Krok(...)piekarnika na 2-3 min na 180 stopni.   Krok 3             Na rozgrzanej patelni smażymy boczek i plasterki kiełbasy, tak aby boczek się wytopił a kiełbaska ładnie zarumieniła. Krok 4             Łączymy wszystkie składniki razem. PIERWSZA PROPOZYCJA: grzanka

Zdrowo i kolorowo
Gołąbki z kiszoną kapustą, tartymi ziemniakami i kiełbaską 113

będą idealnym daniem na piątkowy obiad. Bardzo smaczne, polecam! Składniki: 1 duża główka białej kapusty, 2 łyżki octu Na farsz: 1 kg ziemniaków, 30 dag kiszonej kapusty, 20 dag kiełbasy (u mnie chuda), 2 cebule, sól, pieprz, majeranek, przyprawa typu maggi, ziele angielskie, liście laurowe, 2 kostki bulionowe, olej do smażenia, Dodatkowo: ½ kostki masła lub inny tłuszcz Sposób przygotowania(...)miękkie liście. Jeśli pozostałe źle odchodzą to powtórzyć czynność parzenia (w tej samej wodzie). Z liści ściąć ostrym nożykiem grube nerwy. Farsz: Kiszoną kapustę opłukać, odcisnąć, poszatkować i przesmażyć. Kiełbasę i obraną cebulę pokroić w drobną kostkę, wrzuci na rozgrzany olej i smażyć do czasu zeszklenia cebulki. Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce (jak na placki) i odcisnąć. Przełożyć

Nie tylko w kuchni
Bigos staropolski 141

kiszonej kapusty z marchewką 1,2-1,5 kg różnych gatunków mięsa (wieprzowina, drób, dziczyzna) 200-250 ml bulionu sól, pieprz, papryka słodka, ostra i majeranek 0,5 kg kiełbasy śląskiej 300 g wędzonego boczku 50 g suszonych grzybów 10-12 wędzonych śliwek 3 liście laurowe ziele angielskie i ziele jałowca 200 ml czerwonego wina - opcjonalnie Wykonanie: suszone grzyby opłukać(...)międzyczasie ugotować kapustę. Odcisnąć z nadmiaru wody, jeśli jest taka potrzeba posiekać. Dodać grzyby z wodą, w której się moczyły oraz przyprawy. Następnie dodać pokrojone mięsa, upieczony boczek i kiełbasę. Pokrojoną kiełbasę można również przesmażyć na patelni. Wlać sos z pieczenia mięsa do bigosu i dodać czerwone wino. Dodać pokrojone w paski wędzone śliwki. Całość dusić pod przykryciem około

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa grzybowa na kiełbasie jałowcowej. 181

Dzisiaj zapraszam na rozgrzewającą  zupę grzybową którą ugotowałam na wyśmienitej kiełbasie jałowcowej dostałam ją  od Tradycyjnego Jadła .Wszystkich zainteresowanych produktami tej firmy zapraszam na stronę internetową http://www.tradycyjnejadlo.pl/ . Zupę podałam na przepięknej porcelanie Bogucice z kolekcji Miranda .  Składniki : 1 małe pętko  Kiełbasy jałowcowej Tradycyjne Jadło 1/2 szklanki makronu muszelki 4/5 ziemniaków 2 małe marchewki(...)Wykonanie :   Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc. Wszystkie warzywa myjemy, marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę.Do garnka przekładamy pokrojoną w plasterki kiełbasę, i pokrojone grzyby, dodajemy warzywa oprócz ziemniaków i zalewamy większą  połową wody . Gotujemy na małym ogniu około25 minut, następnie dodajemy ziemniaki, domowa vegetę do smaku, suszony lubczyk.Gotujemy, dolewamy resztę wody

Sama słodycz i szczypta chili
Sałatka z uszkami . 144

Moja rodzina uwielbia sałatki, więc co rusz muszę wymyślać coś nowego :) Dzisiaj zrobiłam taką z uszkami z dodatkiem kukurydzy i czerwonej fasoli od firmy Bonduelle oraz pysznej Kiełbasy Kasztelańskiej od Tradycyjnego Jadła . Jak sałatka to musi być majonez i musztarda którą dostałam od Społem Kielce .  Sałatka jest pyszna, zapraszam do wypróbowania:) Składniki : 600 g uszek z mięsem Iglotex 1malutka(...)puszka kukurydzy od Bonduelle 1 malutka puszka fasoli czerwonej od Bonduelle 1mała papryka czerwona     Kawałek pora   80 g kiełbasy Kasztelańskiej od Tradycyjnego Jadła 6 plastrów dobrej szynki 5 małych korniszonów 4/5 łyżek majonezu Społem Kielce 1 łyżeczka musztardy Społem Kilce sól, pieprz do smaku 3 łyżki suszonego szczypiorku  4 jajka ugotowane na twardo

Sama słodycz i szczypta chili
Przepisy sylwestrowe. Ponad 60 propozycji na Sylwestra! 997

Pizza domowa z ziołowym kurczakiem Chrupiący kurczak w miętowo-bazyliowej panierce Delikatne pieczone ziemniaczki z kiełbaskami bankietowymi i słodką sałatą Bezmięsne ryżowo-owsiane kotleciki z rzodkiewką Pieczone ziemniaki z kiełbasą - danie z piekarnika Leczo z miksem papryk, pieczarkami i kiełbasą Leczo z cukinią i kiełbasą Krokiety z serem i pieczarkami Roladki z piersi kurczaka z serem i wędliną - ciepłe danie

Słodkie okruszki
Zupa z gwoździa 316

Wyszło moim zdaniem pysznie, w domu wszystkim smakuje więc zapraszam do zabawy :) Zakupy: - pieczarki 500 g - marchewka z groszkiem - schab wieprzowy  1 kg - 1,5 kg - dwie laski kiełbasy - korniszony lub ogórki kiszone - papryka czerwona 6 szt - ziemniaki 7 szt - koncentrat pomidorowy - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra - woda według uznania Przygotowanie: Pieczarki, marchewkę z groszkiem, kiełbasę, ogórki(...)ktoś lubi.  Koszt: Pieczarki 500 g - 4,49 zł, Marchewka z groszkiem - 2,99 zł Schab wieprzowy  1 kg - 1,5 kg - 16,97 zł Dwie laski kiełbasy - 6,77 zł Korniszony - ja kupiłam z chilli - 4,48 zł Papryka czerwona 6 szt - 6,72 zł Ziemniaki 7 szt - (3 kg kosztuje 5,99 zł) więc szacuję koszt

Tanio smacznie i prosto
Feijoada po raz kolejny 165

opakowania). Gotujemy przez 40 minut, na wysokim ogniu. Pamiętajmy aby często mieszać mięso aby nie przywarło do garnka a także jeśli konieczne dodać gorącej wody. CZĘŚĆ DRUGA - KIEŁBASA I FASOLA CZARNA Kiełbasa najlepsza będzie z Sokołowa - cztery laski wystarczą. Kroimy w talarki. Jeśli chodzi o fasolę czarną (2 opakowania czarnej fasoli po 400 gram do zakupienia w sklepach z zdrową(...)żywnością) to najpierw zalejmy ją wodą i odstawmy na 30 minut, tak aby "straciła" trochę swojego koloru.  Pokrojoną kiełbasę oraz przepłukaną fasolę czarną wrzucamy do gotującego się z mięsem garnka. 40 minut dodatkowego gotowania tyle potrzebujemy aby feijoada była gotowa. Feijoada jak bigos najlepsza jest nazajutrz. To wygodna potrawa bo wiele dni może postać w lodówce nic nie tracąc

Smaki Brazylii
Leczo z Dyni – bez mięsa 145

serdecznie Propozycja na smaczne leczo z dyni, obecnie jest sezon dyniowy to polecam wypróbować przepis. Jeżeli lubimy leczo z mięsem to możemy dodać dodatkowo do lecza dwie laski dobrej kiełbasy cienkiej a danie będzie równie smaczne. Będziemy potrzebować: danie jest dość pikantne, jeżeli chcemy aby było łagodniejsze to dodajemy tylko jedną papryczkę chili 500 g obranej dyni 400 g pomidorów(...)minut. Na koniec dodaję dynię, kukurydzę, pomidory, doprawiam solą i pierzem całość dokładnie mieszam i duszę jeszcze około 10 minut do miękkości dyni – danie jest gotowe (jeżeli robimy z kiełbasą to dodajemy również kiełbasę do lecza). Leczo z dyni jest gotowe, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Grochowa zupa krem z ciecierzycą i papryką 127

Składniki: 50 dag grochu 35 dag ciecierzycy (zalana wodą na noc) 50 dag wędzonej kiełbasy 1 duża czerwona papryka 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4 ziela angielskie   tłuszcz do smażenia sól, pieprz majeranek Sposób przygotowania: Ciecierzycę gotujemy w osobnym garnku przez ok. 1 h. Groch płuczemy. Zalewamy 2,5 l. wody i zagotowujemy. Ściągamy szumowiny(...)Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy do miękkości. W tym czasie cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy aż się zeszkli. Dodajemy do grochu.  Paprykę kroimy w cienkie paseczki, kiełbasę w plasterki. Wszystko podsmażamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy groch się ugotuje wyciągami ziele i liście. Miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy kiełbasę z warzywami i odcedzoną ciecierzycę. Doprawiamy

Pobite gary Barbary
Tradycyjny bigos staropolski . 530

proponuje Wam tradycyjny staropolski bigos do którego użyłam wyśmienitych przypraw od firmy Skworcu  i firmy Eco Blik . Zapraszam :) Składniki : 3 kg kiszonej kapusty  1 kg dobrej cienkiej kiełbasy  2 kg karkówki wieprzowej 200 g boczku  1 szklanka oleju 1 łyżka zielonego pieprzu od  Eco Blik   1 /2 łyżki pieprzu czerwonego od  Eco Blik(...)kawałki i zalewamy wodą , dodajemy troszkę soli , kilka ziarenek ziela angielskiego , kawałek pora i selera. Gotujemy mięso aż będzie miękkie . Grzyby moczymy około 30 minut , następnie kroimy w paseczki . Kiełbasę ,boczek ,   ugotowane mięso i cebulę kroimy w grubą kostkę. W rondlu rozgrzewamy oliwę , przekładamy cebulę i lekko podsmażamy , następnie dodajemy  mięso , kiełbasę , grzyby oraz wszystkie przyprawy  mieszamy

Sama słodycz i szczypta chili
Bigos z patisonów. Rozgrzewające jesienne jednogarnkowe danie. 183

całkiem spory garnek... myślałam, że będzie na dwa dni...ale było tak smacznie, że już wszystko znikło :) Polecam :) Składniki - 3 duże patisony - 40 dkg pieczarek - 2 pętka cienkiej dobrej kiełbasy - 20 dkg. boczku wędzonego - 1 duża cebula - sól, pieprz,czosnek mielony, papryka mielona, majeranek, kminek mielony, sos sojowy. - 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego Wykonanie  Boczek i cebulę kroję(...)kostkę, pieczarki i kiełbasę w półplasterki. Patisony obieram ze skórki, przekrawam na pół wyjmuję pestki i kroję w większa kostkę lub słupki. Na głębokiej patelni rozgrzewam odrobinę oleju wrzucam boczek i przesmażam, jak puści trochę tłuszczu i lekko się zrumieni dodaję kiełbasę, przesmażam, dodaję pieczarki, przesmażam, dokładam cebulę, mieszam, zmniejszam ogień i chwilkę duszę, aż cebula i pieczarki puszczą

Kuchnia z widokiem na ogród
Placki ziemniaczane z kiełbasą i jajkiem 254

Miałam dziś wielką ochotę na placki ziemniaczane ale chciałam coś w nich zmienić bo znudziły nam się trochę te tradycyjne. Dodałam więc do nich kawałek kiełbasy a na środek wbiłam jajko. Nie wiem czy Was przekona ten przepis ale jak dla mnie to był świetny pomysł! Polecam na obiad lub nawet ciepłą kolację. 6 dużych ziemniaków cebula jajko pętko kiełbasy(...)obrać i zetrzeć, dodać do ziemniaków. Wbić jajko, dodać tyle mąki aby ciasto nie było zbyt wodniste. Ewentualnie odlać trochę wody. Ciasto doprawić do smaku, dodać pokrojoną w kosteczkę kiełbasę, wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, nakładać porcje ciasta formując okrągłe, niezbyt grube placuszki o śr. ok 12cm. Gdy placki usmażą się z jednej strony, obrócić, łyżką zrobić niewielkie wgłębienie

Smakołyki Asi
Czerstwiaczki – szybka kolacja 179

gdyż z weekendu ciut się nazbiera . Kur jeszcze nie mam , a do kosza wywalać nie znoszę , więc wymyśliłam czerstwiaczki. Czerstwiaczki to szybkie i bardzo smaczne zapiekanki , z czerstwego chlebka , kiełbasy i jaja , czasem cebulki lub sera ..pychotka . Moje dzieciory uwielbiają czerstwiaczki i nawet nie wiedzą , zapewne co jedzą " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : kilka kromek(...)czerstwego chleba kilka plastrów masła jajka ( tyle sztuk , ile porcji nam potrzeba ) kawałek sera do utarcia cebulka parę kawałków kiełbasy 0 tym razem śląska , ale może być dowolna lub szynka sól , pieprz do smaku odrobina czosnku granulowanego małe foremki – kokilki do zapiekania Do każdej kokilki, wkładamy plaster masła , na dno . Następnie układamy pocięte kawałki chleba . Kawałek na spodzie , resztę

Ogrodnik w podróży