często) postanowiłam przygotować po swojemu, czyli zdrowiej. Efekt był doskonały! I już nie będę kupować gotowca, bo swoje uważam za jeszcze lepsze! Składniki: 1 główka kapusty 2-3 laski kiełbasy 3 papryki czerwone około 10 ziemniaków 3 łyżeczki tymianku 2 łyżeczki bazylii 3 łyżeczki oregano 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka papryki(...)ostrej 3 łyżeczki papryki słodkiej 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ostrego keczupu 500 ml ciepłej wody Sposób przygotowania: Kiełbasę obieramy, kroimy w półksiężyce. Kapustę szatkujemy, paprykę kroimy w małe paseczki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy kiełbasę na złoty kolor. Dodajemy paprykę i razem dusimy około 5 minut. Następnie wrzucamy kapustę (jeśli
Kolorowy PrzepisownikTrudno sobie wyobrazić Wielkanoc w Polsce bez białej kiełbasy. Próbowałem wielu różnych kiełbas dostarczanych przez różnych producentów i mało jest takich, które mi naprawdę smakują. W mojej rodzinnej miejscowości kolejki po dobrą białą kiełbasę potrafią być jak za dawnych czasów ;) Warto więc poświęcić trochę czasu i zrobić ją w domu - ze sprawdzonych składników, z idealną dla siebie ilością przypraw
Milion Smakówmyśliwski jest idealnym wyborem dla ziemniaków, jego składniki można dowolnie zmieniać wedle upodobań smakoszy. Można dołożyć grzyby, zastąpić kiełbasę boczkiem wędzonym , słowem kombinujcie do woli, a ja życzę smacznego:) Składniki 2-3 cebule 1 parka kiełbasy ogórki słodko- kwaśne 1 łyżka masła 0,5 małego słoiczka koncentratu pomidorowego 2 kostki rosołowe mąka na zasmażkę Sposób Cebulę kroimy(...)mąkę i robimy zasmażkę. Po połączeniu mąki z cebulą, całość cały czas mieszając zalewamy wywarem zrobionym z 2 kostek rosołowych rozpuszczonych w 0,5 l gorącej wody. Ogórki oraz kiełbasę kroimy w kostkę, dokładamy do sosu. Podajemy z ziemniakami
Kuchenne aromatywczoraj co prawda, aczkolwiek nikt nie zgłasza sprzeciwu, bowiem jest to jedno z tych dań, które jest tym smaczniejsze im dłużej stoi bądź też im częściej podgrzewane. Fasola z kiełbasą bo o niej tu mowa jest właśnie taką propozycją, którą możecie przygotować dzień (bywa że nawet dwa dni) wcześniej, jako koło ratunkowe na zabiegany, pełen wrażeń dzień po którym sami(...)wiecie co ze sobą zrobić. Składniki 2 szkl. fasoli Jaś 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 por 30 dag kiełbasy mały koncentrat pomidorowy 2 łyżki ketchupu 1,5 łyżki mąki majeranek papryka słodka mielona pieprz, sól Sposób Warzywa pokroić w kostkę, pora w półtalarki. Namoczoną fasolę (12 godz.) gotować w osolonej wodzie, dodać warzywa
Kuchenne aromatymnie to świetna alternatywa dla tradycyjnie parzonej białej kiełbasy na Wielkanocnym stole. Duszona na czerwonym winie cebulka idealnie pasuje również do majeranku i musztardy. Przyznam szczerze, że myślałam, że nigdy nie polubie "białej" a okazało się, że smakuje mi i to bardzo. Wypróbuj przepis bo jest naprawdę łatwy i szybki w wykonaniu a efekt lepiej niż zadawalający(...)znać jak smakowało. Składniki: 2 białe, surowe kiełbasy dobrej jakości 1 duża cebula 50 ml wytrawnego wina sól pieprz majeranek olej Sposób przygotowania: Cebulkę pokrój w cienkie półkrążki. Przesmaż na gorącej patelni zwilżonej olejem. Dodaj czerwone wino i odparuj. Formę do zapiekania wyłóż cebulą, na której połóż białą kiełbasę. Wierzch posmaruj musztardą i posyp majerankiem. Zapiekaj
Wielki apetytwarzywami, przypominającą węgierskie leczo. Do przyprawienia kapusty użyłam liści laurowych, które otrzymałam od hurtowni przypraw REFEX . SKŁADNIKI: 1 główka młodej kapusty, 1 cebula, 1,5 szklanki wody, 25 dag kiełbasy cienkiej, 1 papryka czerwona, 1 cukinia, 2 pomidory, 2 liście laurowe z hurtowni przypraw REFEX , 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1/2 łyżki przyprawy(...)drobno szatkuję. Cebulę kroję w kostkę. Kapustę z cebulą podsmażam na maśle. Wlewam wodę. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, kminek, paprykę mieloną i przyprawę uniwersalną. Gotuję 15 minut. 2. Kiełbasę kroję w plasterki. Podsmażam na oliwie. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Cukinię kroję w półplasterki. Pomidory kroję w ósemki. Przygotowane warzywa oraz kiełbasę dodaję do kapusty
Tradycyjna kuchnia Kasigotujemy, studzimy, wyduszamy z nadmiaru wody. Drobno siekamy. 2. Na patelni rozgrzewamy olej, rumienimy posiekaną cebulkę i dodajemy kapustę, całość dusimy. 3. Na drugiej patelni rumienimy pokrojoną w kostkę kiełbasę. 4. Kiełbasę dodajemy do kapusty, całość jeszcze chwilkę smażymy i doprawiamy solą i większą ilością pieprzu. 5. Ugotowany makaron mieszamy z kapustą i kiełbasą. Podajemy. Smacznego
Kuchnia domowa Anispokojnie dzień wcześniej a potem tylko odgrzewać.. na drugi dzień zyskuje na smaku :) Polecam. Składniki ( dla 3-4 osób ) - 4-5 średniej wielkości ziemniaków - 0.30 dkg cienkiej dobrej kiełbasy - 0.30 dkg pieczarek - puszka fasolki kolorowej - 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego - sól, pieprz,czosnek mielony, cebulka suszona, majeranek, papryka czerwona mielona - 0,5 szklanki mleka 0.5 % ... mleko można zastąpić(...)łyżki mąki pszennej Wykonanie Obrane i umyte ziemniaki kroje w grubsze półplasterki, zalewam wodą tak aby tylko przykryła ziemniaki, solę, dodaję wszystkie przyprawy i gotuje na wolnym ogniu. Kiełbasę kroję w plastry i obsmażam na suchej patelni do wytopienia tłuszczu. Do obsmażonej kiełbasy dodaję oczyszczone i pokrojone w ćwiartki... ósemki.. pieczarki. Całość smażę aż z pieczarek odparuje woda. Zawartość
Kuchnia z widokiem na ogródciasto: 450 ml mąki, 250 ml ciepłej wody, 1 łyżka stopionego masła, szczypta soli farsz: 220 g białej ugotowanej białej kiełbasy , 250 g kapusty kiszonej, cebula, smalec do smażenia, sól, pieprz Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut(...)odpoczęło. Kiełbasę wyjąć z flaka i zmiksować razem z kapustą. Nie miksujemy na miazgę. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na smalcu, dodać kiełbasę z kapustą. Chwilę poddusić, doprawić. Ciasto wałkować podsypując mąką, układać na nim porcję farszu, przykrywać ciastem i wycinać pierogi. Pierogi wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować około 4-5 minut. Następnie pierogi podsmażyć na złoty kolor
królestwo garówZiemniaki – około 4 kg, 1 kg kiełbasy, 1 kg boczku wędzonego, 1 kg cebuli, 2 buraki, 5 marchewek, 2-3 liście kapusty, tłuszcz – najlepiej gęsi smalec, sól, pieprz, garnek żeliwny Prażonki przygotowuje się w żeliwnym garnku ustawionym w ognisku. Garnek szczelnie zakręcany. Przed przystąpieniem do robienia prażonek trzeba rozpalić ognisko :) Boczek pokroić w plastry. Kiełbasę i warzywa pokroić w plastry(...)grubości około 0,5 cm. Dno i boki garnka wysmarować tłuszczem. Następnie ułożyć boczek, na nim układać warstwami buraki, ziemniaki, marchewkę, cebulę, kiełbasę. Oprószać solą i pieprzem. Następnie ułożyć kolejną warstwę boczku, buraków.... Warstwy układamy tak, aby składniki wystawały ponad brzeg garnka tworząc „kopczyk” – pokrywka nie jest płaska. Przykryć liśćmi kapusty i zamknąć garnek. Dokładnie zakręcić. Garnek ustawić w ognisku
królestwo garówSkładniki: 300 g kiełbasy (dałam śląską) 1 cukinia 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 puszka pomidorów krojonych 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 cebule 2 ząbki czosnku 200 g pieczarek 3 łyżki oleju 2 liście laurowe 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka majeranku 3 ziarenka ziela angielskiego sól i pieprz Wykonanie: Cebulę i kiełbasę pokroić(...)kostkę. Na oleju zeszklić cebulę i dodać kiełbasę, podsmażyć , a następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki. Dodać pomidory z puszki , pokrojoną paprykę, cukinię,przecier pomidorowy, drobno posiekany czosnek. Dolać 1 szklankę wody , liść laurowy, ziele angielskie i dusić do miękkości na wolnym ogniu około 30-40 minut. 10 minut przed końcem duszenia dodać przyprawy. Smacznego
O kuchni z uczuciempowszechne (wśród młodych szczególnie) umiejętności swoje i swojego brata. Dzięki temu na naszym "przyjątku" nie zabraknie typowo polskich przysmaków. Co ja tu będę dalej zanudzać... lepiej pokażę te pyszności: Kiełbasa i kaszanka autorstwa mojego Teścia Od razu mówię, że przepisu nie będzie. Niektóre rzeczy trzeba po prostu zostawić fachowcom. W każdym razie w ramach dzisiejszego obiadu dokonaliśmy degustacji i mogę(...)wysiłki nie poszły na marne, choć niestety Teść cały proces twórczy przypłacił solidnym przeziębieniem. Mam nadzieję, że do chrzcin Dziadek Maksia się wykuruje. Kaszanka lepsza była poprzednim razem, ale kiełbasa po prostu pierwsza klasa. ... tak się smakowicie na patelni grillowej wygrzewały A że oprócz dobrego smaku ważny jest klimat imprezy: .... ;) Butelka, która zaplątała się w kiełbasę jeszcze nasz ślub pamięta
Kuchnia po mojemuchciało się nic więcej robić to i z samą bułeczką będzie pyszne. Składniki: (na niewielki garnek): 1 papryka czerwona 1 i 1/2 papryki żółtej 1/2 pętka niezbyt tłustej dobrej kiełbasy 1 duża cebula 2 średnie pomidory sól, pieprz papryka mielona słodka papryka mielona wędzona Przygotowanie: Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Kiełbasę - w półplasterki. Pomidora parzymy, obieramy ze skóry(...)kroimy w kostkę. Cebulę szklimy na oleju. Przerzucamy do garnka. Na tym samym tłuszczu obsmażamy kiełbasę z dodatkiem pieprzu. Następnie podsmażamy chwilę paprykę - z dodatkiem słodkiej papryki mielonej. Przerzucamy do garnka. Na odrobinie rozgrzanej oliwy podsmażamy pomidora - z dodatkiem soli i pieprzu by wydobyć smak. Całość dusimy pod przykryciem do miękkości papryki. W razie potrzeby podlewamy odrobina wody. Doprawiamy ewentualnie
Kuchnia po mojemuwykorzystać pieczywo jakie tylko lubicie, bardzo popularne są zgrzewane kanapki z ciabatty, a dodatki jakie znajdą się w środku to już Wasza wyobraźnia! Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki, kiełbasą krakowską, pomidorem i serem Składniki: 2 kromki ulubionego pieczywa, u mnie pełnoziarniste 4 plasterki pomidora malinowego 4 liście botwinki, opłukane i osuszone 2 plastry kiełbasy krakowskiej z dodatkiem zielonego pieprzu(...)plastry sera gouda 1/3 łyżeczki masła sól do smaku Przygotowanie: Na kromkę pieczywa układamy kolejno: plasterek sera, liście botwinki, 2 plasterki pomidora, plasterek sera, plastry kiełbasy krakowskiej i ponownie pomidora. Przykrywamy drugą kromką. Układamy na wysmarowanym masłem zgrzewaczu do kanapek, podajemy na ciepło
Moja smaczna kuchniamamy pomysłu na przekąskę lub nie ma wystarczającej ilości czasu by poświęcić go na pichcenie, koreczki są idealnym rozwiązaniem. Składniki: wykałaczki ser żółty w kawałku kabanos niewielki kawałek kiełbasy kilka oliwek np. z nadzieniem paprykowym kilka marynowanych pieczarek ogórek konserwowy świeża papryka żółta lub czerwona Wykonanie: Ser pokroić na niewielkie równe kostki. Ogórek pokroić na grube plastry, jeśli(...)większe niż kostki sera to przekroić je jeszcze na pół. Kabanosy pokroić na kawałki długością zbliżone do wielkości kostek sera. W zależności jaką mamy kiełbasę, kroimy ją na plastry lub w kostkę. Paprykę pokroić w kostkę. Nabijać na wykałaczkę dowolną kompozycję składników np. ser, kabanos, papryka, oliwka lub kiełbasa, ser, ogórek, pieczarka. Jakie składniki, ich ilość i kolejność należy wybierać
Mama Gotuje