kiełbasa - 10142 przepisów (strona:238/677)

Spaghetti z dynią, kiełbasą, suszonymi pomidorami i rozmarynem 129

więcej, ale je przemilczę. Makaron, który zobaczycie poniżej został przeze mnie przygotowany jakiś czas temu, jak jeszcze byłam na chodzie. Do jego zrobienia użyłam słodkawej odmiany dyni i ostrej kiełbasy dla kontrastu. Wyszedł cudownie pyszny - i jest to mój przepis do powtarzania, powtarzania i powtarzania... :) Jak w większości przypadków moich przygód z makaronami - przygotowanie tego trwa około 10 minut, czyli(...)tyle, ile gotuje się makaron! :) Składniki: makaron - u mnie pełnoziarnisty 2 łyżki oliwy z oliwek 100-150 g ostrej kiełbasy - może być chorizo, ja miałam jakąś przyprawioną ostrą papryką 1 mała cebula 150-200 g dyni ok. 10 suszonych pomidorów w zalewie sól, pieprz do doprawienia tymianek Opcjonalnie: 1/3 łyżeczki ostrej papryki dla wzmocnienia smaku Wstawiamy wodę na makaron

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Sajgonko – krokieciki 135

krokiety, na które w najbliższej przyszłości dodam przepis. A tymczasem krokieciki sajgonkowe :) Farsz: 1 puszka białej fasolki 1 duża cebula 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 ząbek czosnku 3 kawałki kiełbasy śląskiej ½ łyżeczki pieprzu Cayenne Sól Pieprz czarny 30g margaryny Dodatkowo: Ok.15 listków papieru ryżowego (w zależności od wielkości) 1 jajko Bułka tarta Olej lub tłuszcz do smażenia Kiełbasę i cebulę(...)obieramy, kroimy w kosteczki. Margarynę rozpuszczamy, dodajemy cebulkę z kiełbasą. Dusimy chwile pod przykryciem. Następnie dodajemy pół szklanki wody, przeciśnięty czosnek i przecier pomidorowy. Z fasolki wylewamy zalewę, wysypujemy ją na talerz i miażdżymy widelcem, tak by powstała papkowata masa. Dodajemy ją do reszty farszu i przyprawiamy pieprzem Cayenne, solą i czarnym pieprzem. Po zagotowaniu masa powinna być gęsta. Jeśli

Smakowy Raj
Śmietankowe pieczarki, z kiełbaską lub bez 132

się także jako sos do zapiekanek. W zależności od upodobań smakowych można dodać kiełbaskę lub sobie ją podarować. W obu wersjach smakuje pysznie :) Składniki: 3/4 kg pieczarek *2 kawałki kiełbasy śląskiej 1 duża cebula 30g margaryny Ok.1 łyżeczka natki pietruszki 400 ml śmietany kremówki Sól, pieprz Gotowy sos można podawać z makaronem, pieczywem, ziemniaczkami lub kaszą- w zależności od tego(...)lubicie :) Pieczarki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w plasterki. Kiełbasę i cebulę kroimy w kosteczki. Na patelni rozpuszczamy margarynę i wrzucamy pieczarki. Smażymy na wolnym ogniu co pewien czas mieszając. Po około 7-10 minutach wrzucamy kiełbasę i cebulę, lekko solimy i smażymy kolejne 5 minut, po czym całość podlewamy śmietaną. Smażymy jeszcze około 10 minut, wówczas ze śmietanki

Smakowy Raj
Jajecznica z pomidorami, cebuliją, kiełbaską i szczypiorem :) 142

czegoś kolorowego i optymistycznego, np. od kolorowej jajecznicy :) Składniki: 1 kiełbaska np. śląska 1 duży pomidor 1 średnia cebulka 6 jajek Pęczek szczypiorku Sól i pieprz Obrane ze skórki: kiełbasę, cebulę i pomidor*, kroimy w kosteczki. Na patelni rozpuszczamy margarynę i wrzucamy pokrojoną kiełbasę i cebulą, podsmażamy, by cebula zmiękła, a kiełbasa się zarumieniła. Następnie dodajemy jajka i cały czas

Smakowy Raj
Pierogi z nadzieniem ziemniaczanym, gotowane i pieczone 172

jest bardzo podobny :) Ciasto makaronowe: 3 szklanki mąki (+ ½ do podsypania) 5 jajek Sól Farsz: 1kg ziemniaków 2 duże cebule 70g masła Sól Pieprz Dodatkowo: Ok.100g margaryny 3 – 4 kawałki kiełbasy np. śląskiej* * kiełbasę można zastąpić pieczarkami lub smażoną cebulką Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, gdy będą miękkie odcedzamy i przegniatamy. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle(...)minut od zawrzenia, po czym wyjmujemy łyżką cedzakową i podpiekamy na patelni z rozpuszczoną margaryną, obustronnie na złoty kolor. Upieczone pierogi podajemy z pokrojoną w kosteczkę i upieczoną kiełbasą, pieczarkami lub cebulką. Najlepiej zrobić większą ilość pierogów, wszystkie podgotować, a nadwyżki zamrozić - na czarną godzinę będą jak znalazł

Smakowy Raj
Naleśniki dla miłośników konkretów, czyli buritto z przepysznym pomidorowo – kiełbasowym nadzieniem 180

zdziwieni jak widzą naleśniki, no ale po spróbowaniu już nikt się nie dziwi :) Naleśniki: 3 jajka 3 szklanki mleka 3 szklanki mąki *ewentualnie olej do smażenia Nadzienie: 4 kawałki kiełbasy śląskiej (lub więcej :) 1 duża cebula 1 duża papryka (kolor dowolny) 1 łyżka oleju 1 puszka czerwonej fasolki 3 łyżki przecieru pomidorowego ½ łyżeczka pieprzu Cayenne 1 łyżeczka Gyrosu 1 płaska(...)dodatku oleju. Jeśli ciasto lepi się do patelni, wówczas możemy co pewien czas wlać kroplę oleju, lub przetrzeć patelnię papierem kuchennym nasączonym olejem. Po upieczeniu wszystkich naleśników przyrządzamy sos. Kiełbasę i cebulę obieramy ze skórki, kroimy w kosteczki. Paprykę kroimy w podłyżne paski, a następnie wrzucamy do rondla z olejem i cebulą, po czym dusimy około 5 minut. Następnie dodajemy

Smakowy Raj
Domowa Pizza wersja od A do Zet 130

pomidorowy: 90g koncentratu pomidorowego + 90ml wody (lub 200ml pomidorowej passaty) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli Dodatki: 200 – 300g sera np. gouda 2 cebule 1 – 2 łyżeczki ziół prowansalskich Kiełbasa śląska Pieczarki Do letniego mleka dodajemy drożdże i cukier (mleko nie może być zbyt ciepłe, gdyż sparzy nam drożdże i nie wyrosną), a następnie mieszamy widelcem tak długo, aż drożdże(...)przypalił. Jeśli lubicie grubsze boki ciasta, najlepiej je nieco przywinąć i mocno ścisnąć palcami. Następnie nakładamy pozostałe składniki pizzy, zaczynając od cebuli, ziół prowansalskich, sera, pieczarek i skończywszy na kiełbasie. Cebulę dajemy pod spód by się nie przypaliła, a kiełbasę układamy na wierzchu by była ładnie podpieczona :) Pizze wkładamy do gorącego piekarnika. Najlepiej najpierw go rozgrzać

Smakowy Raj
Kociołek do syta 814

obiad lub kolację, zwłaszcza jesienią i zimą. Składniki (na 5 – 8 osób): 3 papryki: czerwona, zielona i żółta (lub papryka do dań ze słoja ) 1 średnia cebula 500g kiełbasy najlepiej podwędzanej 500g ziemniaków 500g kapusty kiszonej 500g pomidorów świeżych lub z puszki 1 przecier 80g Ok. 2 – 3 łyżki oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki Pieprz, Sól Zrobienie kociołka rozpoczynamy(...)składników (obrania i pokrojenia). Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Świeże pomidory parzymy wrzątkiem, zdejmujemy z nich skórkę i kroimy w większe kawałki. Świeże papryki kroimy w podłużne paseczki. Kiełbasę kroimy w talarki, cebulę w kostkę. Do dużego garnka (około 5 litrowego) wlewamy olej i podgrzewamy, a następnie dodajemy kiełbasę i chwilę smażymy, co pewien czas mieszają, po czym dodajemy

Smakowy Raj
Kapuśniak 190

kapusty i warzyw gotowana na wywarze z żeberek wieprzowych. Bardzo sycąca i pożywna, podawana samodzielnie lub z pieczywem.   Składniki: 500 g kapusty kiszonej 250 g żeberek wieprzowych 2 kiełbasy 2 marchewki pietruszka 1/2 selera cebula kilka ziemniaków 2 liście laurowe 4 ziela angielskie łyżka suszonego majeranku sól, pieprz przecier pomidorowy lub passata - ewentualnie Żeberka pokroić na paski, wrzucić(...)pokroić.  Marchew, pietruszkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i razem z kapustą dodać  do gotującej się zupy. Po około 10 minutach zmniejszyć ogień. Kiełbasę pokroić w półksiężyce, a cebulę drobno posiekać. Na patelni podsmażyć kiełbasę. Gdy wytopi się z niej tłuszcz, dodać cebulę i całość podsmażyć, aż cebula się zeszkli. Dodać je do zupy

wyzwania kuchenne
Schab po bałkańsku 190

Aromatyczny, dobrze doprawiony schab z dodatkiem kiełbasy z cielęciny i ogórków kiszonych. Bardzo ciekawy i oryginalny smak! 500 g schabu Przyprawy: Sól. Pieprz, Chili pieprz cayenne, zioła prowansalskie Oliwa z oliwek 2 cebule 200 g pieczarek 1 pętko kiełbasy z cielęciną 1 czerwona papryka 1 szklanka wody 3 ogórki kiszone Schab myjemy i kroimy w paseczki grubości(...)kosteczkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę. Następnie dodajemy schab. Dusimy około 10 minut. Dokładamy pieczarki z papryką i podlewamy szklanką wody. Na końcu dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę i pokrojone w kostkę ogórki. Dusimy do miękkości mięsa. Gdy danie wydaje nam się za mało ostre doprawiamy

VioletoweKucharzenie
Duszonki, prażonki domowe z piekarnika 546

zrobione na ognisku. Ale dziś chciałam się podzielić przepisem na duszonki domowe przygotowane w piekarniku. Smaczne, szybkie i lubiane przez rodzinkę i znajomych :) Składniki - ziemniaki - boczek wędzony - dobra cieńka kiełbasa - cebula - domowa wegeta - majeranek - czerwona mielona papryka - olej Wykonanie Ziemniaki obieram i kroję w mniej więcej równe plasterki. Boczek, kiełbasę i cebulę kroję w kostkę. Naczynie żąroodporne, smaruje olejem, wykładam(...)niego połowę pokrojonych ziemniaków, na to daję cebulkę, kiełbasę i boczek, posypuje przyprawami i nakładam druga połowę pokrojonych ziemniaków i znów posypuje przyprawami. Całość polewam bardzo  delikatnie olejem i wstawiam do piekarnika. Piekę w temperaturze 180 stopni ok. godziny.U mnie termoobieg. Po tym czasie odkrywam pokrywkę, mieszam i wkładam ponownie do piekarnika na ok.10 minut. I gotowe. Podaję zazwyczaj

Kuchnia z widokiem na ogród
Bigos z młodej kapusty. Smaczne, szybkie wiosenne danie. 491

się na obiad jak i na kolację. Smakuje najlepiej z pajdą świeżego chleba. Polecam :) Składniki ( porcja dla 4-5 głodnych osób ) - dwie główki młodej kapusty - 30 dkg. dobrej cienkiej kiełbasy - 20 dkg. boczku wędzonego - kawałek pieczonego mięsa ( niekoniecznie ) - 25 dkg. pieczarek - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - ziele angielskie,listek laurowy, kminek mielony Wykonanie. Kapustę poszatkowałam na średniej grubości kawałki, włożyłam(...)garnka i zalałam niewielką ilością wody ( tylko tyle aby przykryła kapustę ). Do kapusty dodałam listek laurowy i ziele angielskie i powolutku gotowałam na wolnym ogniu. Boczek pokroiłam w kosteczkę, kiełbasę w ćwierć plasterki. Na suchej patelni teflonowej podsmażyłam boczek, jak się wytopił dodałam kiełbaskę. W osobnym rondelku podsmażyłam pieczarki pokrojone w plasterki. Kiedy kapusta była już w półmiękka, dodałam

Kuchnia z widokiem na ogród
Leczo cukiniowo-paprykowe z dodatkami. Pyszny obiad na lato. 209

najlepiej 1 czerwona, 1 zielona ) - pomidory 4- 5 szt. - cebula - czosnek 1 duży ząbek, lub 2 mniejsze - pieczarki 8-10 szt. - boczek wędzony 15 dkg. - dobra cienka kiełbasa 1 pętko - domowa wegeta ( ew. sól i pieprz do smaku) - majeranek, bazylia - olej Wykonanie. Boczek i cebulę kroję w drobna kosteczkę , kiełbasę i pieczarki w półplasterki i plasterki, paprykę, cukinię i pomidory(...)usuwam, z małej nie ma takiej potrzeby. W garnku z grubym dnem, rozgrzewam odrobinę oleju wrzucam boczek i przesmażam, jak puści trochę tłuszczu i lekko się zrumieni dodaję kiełbasę, przesmażam, dodaję pieczarki, przesmażam, dokładam cebulę, mieszam, zmniejszam ogień i chwilkę duszę, aż cebula i pieczarki puszczą sok. Następnie dodaję paprykę, kiedy trochę zmięknie dodaję cukinię. Gdy cukinia jest już prawie

Kuchnia z widokiem na ogród
Zupa ziemniaczano - fasolowa z boczkiem i kiełbasą. Jesienna kartoflanka z fasolą. 149

pożywna i rozgrzewająca. Polecam :) Składniki - 6 dużych ziemniaków - 2 marchewki, kawałek selera, pietruszka, cebula, 2 ząbki czosnku - puszka czerwonej fasolki - 10-15 dkg. wędzonego boczku - 30 dkg dobrej cienkiej kiełbasy - sól, listek laurowy, ziele angielskie, majeranek,kminek mielony,  domowa wegeta - łyżka masła - łyżka mąki Wykonanie Obrane ziemniaki kroję w grubsze plasterki, dodaję do nich podobnie pokrojoną marchewkę, pietruszkę(...)seler, zalewam wodą, solę, dodaje cebulę,czosnek i wszystkie przyprawy. Gotuje na wolnym ogniu. Boczek kroję w słupki, kiełbasę w półplasterki, obsmażam na suchej patelni do wytopienia tłuszczu i zrumienienia. Zawartość patelni ( bez wytopionego tłuszczu ) przekładam do zupy. Kiedy warzywa i ziemniaki są już miękkie dodaję do zupy fasolkę z puszki wraz z zalewą. Na patelni, na której smażyłam boczek

Kuchnia z widokiem na ogród
Kiełbasa po cygańsku 209

stołu. ;-) Można jeść je jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką lub po prostu z chlebem. Bardzo rozgrzewające i sycące. Zasmakuje nawet tym, którzy nie jadają na co dzień kiełbasy i uparcie twierdzą, że jej nie lubią. :-)  400g dobrej jakości kiełbasy (u mnie drobiowa) 100g wędzonego boczku 2 średnie cebule 1 czerwona papryka 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki(...)Kiedy cebula się zeszkli dolewamy szklankę wody i dusimy około 30 minut. 2. Na drugiej patelni podsmażamy do zarumienienia pokrojony w kostkę boczek i pokrojoną w dość grube plastry kiełbasę.  3. Łączymy składniki z obydwu patelni, dodajemy paprykę w proszku, koncentrat, przyprawiamy do smaku. Na sam koniec dorzucamy pokrojone w kostkę korniszony. 4. Podajemy z ziemniakami i surówką

Szefowa kuchni