kiełbasa - 10142 przepisów (strona:238/677)

Grochówka na wędzonych kościach 160

kilka ziarenek angielskiego ziela kilka ziarenek pieprzu do zupy: 230  g  grochu łuskanego   100 g boczku pokrojonego w kostkę 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę 100 g kiełbasy - dałam domową wędzoną 1/2 cebuli pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku majeranek olej przygotowanie Groch opłukać, zalać zimna wodą i odstawić. Kości zalać zimną wodą, dodać włoszczyznę, liście laurowe, pieprz(...)przecedzić, wsypać odcedzony groch, dodać cebulę i boczek. Przykryć i gotować tak długo aż groch będzie zupełnie miękki. W między czasie obrać kości z resztek mięsa. Na patelni podsmażyć kiełbasę. Do zupy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i podsmażona kiełbasę, czosnek, gotować aż ziemniaki będą miękkie. Zupę doprawić majerankiem, dodać obrane mięso, podawać gorącą. Smacznego

Stare Gary
Bigos 113

słodką  nutką  śliwki . Najlepiej smakuje  trzeciego  dnia . składniki na  4 litry bigosu 1 kg kwaszonej kapusty 1 kg świeżej kapusty 50 dag kiełbasy śląskiej 50 dag wieprzowiny 25 dag wędzonego boczku 5 dag suszonych grzybów 2 cebule 1 opakowanie śliwek wędzonych koncentrat pomidorowy sól kilka ziaren pieprzu , ziela angielskiego i jałowca kilka liści laurowych(...)przepis Suszone  grzyby  moczymy  kilka  godzin . Cebulę  dusimy  z pokrojoną kiełbasą , wieprzowiną  i  wędzonym  boczkiem . Kapustę świeżą  szatkujemy , podlewamy niewielką ilością wody i gotujemy z  uduszoną  wieprzowiną  kiełbasę i  boczek  z cebulą . Dodajemy przepłukaną kwaszoną kapustę suszone grzyby i śliwki a także ziele angielskie, pieprz

Smakowite Dania
Kiełbasa z pieczarkami i groszkiem 107

Zwykła a  jednak  niebanalna  przekąska  z  grubej kiełbasy , może stanowić  super  przystawkę , niezwykłe  jej doznania  smakowe  zapewni  połączenie pieczarek , zielonego groszku  z  cebulą        i nutką pieprzu . Zapraszam do  posmakowania . składniki na 4 porcje 4 plastry kiełbasy szynkowej pół puszki groszku(...)sól i pieprz przepis Pieczarki myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce jarzynowej . Cebulę bardzo drobno siekamy. Na patelni rumienimy cebulę i pieczarki , dodajemy groszek z puszki , mieszamy i przyprawiamy. Kiełbasę  rumienimy na gorącym tłuszczu z obu stron , wkładamy na nią gorący groszek z pieczarkami . Podajemy na gorąco

Smakowite Dania
Grochówka 122

przygotowaniu  , podana z pieczywem  może zastąpić danie główne. składniki na 6 porcji 200 g grochu  łuskanego w połówkach 10 średnich  ziemniaków  25 dag kiełbasy    20 dag wędzonego boczku włoszczyzna (3  marchewki, 1 pietruszka, pół pora, pół selera ) 2 ząbki czosnku liść laurowy ziele angielskie 1 większa cebula sól i pieprz przepis(...)Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy razem z pokrojoną cebulką i kiełbasą . Groch  namaczamy na kilka godzin w zimnej wodzie, a następne gotujemy w tej samej wodzie  w której się moczył, do miękkości, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Do gotującego się wywaru wrzucamy podsmażony boczek z cebulką i kiełbasą, dodajemy pokrojoną włoszczyznę, czosnek i ziemniaki, zupę doprawiamy

Smakowite Dania
Żurek 216

Pyszny, szybki i prosty żurek z białą kiełbasą i jajkiem przygotowany na kefirze i śmietanie . Z powodzeniem może zastąpić obiad , ponieważ w połączeniu z pieczywem jest bardzo treściwy  i syty. składniki na 3 litry żurku 1 i 1/2 opakowania litrowego kefiru 1 opakowanie kwaśnej śmietany 50 dag białej kiełbasy 2 łyżki suszonej włoszczyzny 4 jajka 1 cebula 2 ząbki(...)łyżki mąki kilka ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe szczypta majeranku sól i pieprz przepis W 0,50 litra wody z liściem laurowym, zielem angielskim i czosnkiem zagotowujemy białą kiełbasę, dodajemy suszoną włoszczyznę, przekrojoną na pół cebulę i trochę majeranku. Gdy wywar chwilę się gotuje dodajemy kefir dobrze rozmieszany z wywarem, a następnie śmietanę pomieszaną z mąką ,   całość doprawiamy

Smakowite Dania
Schabowe inaczej + film 164

Dzisiaj zapraszam na kotlety schabowe inaczej, zawijane w roladki z krążkiem cebuli i plastrem kiełbasy. Ta wersja kotletów bardzo przypadła do gustu moim bliskim dlatego serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu. składniki na 3 porcje 3 kotlety schabowe 3 plastry grubej kiełbasy 1 duża cebula 2 jajka sól i pieprz imbir w proszku bułka tarta (około 1/2 szklanki ) 3 łyżki oleju(...)smażenia przepis Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Na każdy rozbity kotlet kładziemy plaster kiełbasy i krążek cebuli. Mięso posypujemy szczyptą imbiru, solą i pieprzem i zawijamy w ruloniki i spinamy wykałaczką. Panierujemy w rozkłóconych jajkach i bułce tartej, po czym smażymy dokładnie z każdej strony na rozgrzanym oleju . Kotlety najlepiej smakują z ziemniakami i surówką

Smakowite Dania
Zapiekana biała kiełbasa + film 131

Biała kiełbasa zapiekana w marynacie sporządzonej z piwa, miodu i sosu sojowego zawsze kojarzy mi się ze świętami wielkanocnymi, chociaż często robię ją bez specjalnych okazji. To bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu potrawa, która najlepiej smakuje podana na gorąco z pieczywem . składniki na 3 porcje 3 parzone kiełbasy białe 1 szklanka jasnego piwa 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu(...)sojowy oraz olej i wszystko dokładnie mieszamy. Do marynaty wkładamy kiełbaski i wstawiamy je do lodówki na godzinę, od czasu do czasu obracamy w marynacie z każdej strony. Zamarynowaną kiełbasę przekładamy do formy do pieczenia posmarowanej tłuszczem i pieczemy około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C, co jakiś czas kiełbaski odwracamy z każdej strony i podlewamy marynatą. Upieczone

Smakowite Dania
Fasolka po bretońsku 146

sensacji uniknąć, albo je zminimalizować. Fasolka po bretońsku.     Składniki: - 800g fasoli Jaś - 2 – 3 cebule - kilka ząbków czosnku (ilość według uznania) - ok. 300g wędzonych żeberek - 4 kiełbasy (do wyboru) - 250g wędzonego boczku - 4 łyżki koncentratu pomidorowego - 4 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - majeranek (daję sporo) - sól morska (do smaku) - pieprz czarny mielony (do smaku) Opłukaną fasolę(...)których smakiem przejdzie fasola podczas gotowania, liscie laurowe i ziele angielskie – gotujemy pod przykryciem ok. 1 godziny. W międzyczasie na rozgrzanej patelni przesmażamy boczek, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Całość smażymy do zrumienienia. Gdy fasola będzie gotowa przekładamy kilka łyżek do blendera i miksujemy na gładką masę, którą zagęszczamy potrawę. Następnie dodajemy przesmażony

mojewypiekiinietylko
INDYCZA ROLADA Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ 254

gotowych, sklepowych wynalazków zwanych ... wędlinami :))  Spokojnie można ją konsumować na kanapce, ale i pysznie smakuje z surówką na ciepło, jako danie obiadowe.  Jej smak wzbogaca biała kiełbasa, która tutaj jest bardzo trafnym farszem.  Składniki: 1 kg piersi indyka sól pieprz tymianek 3 ząbki czosnku słodka papryka 2 cebule 3 łyżki masła 2szt surowej białej kiełbasy 2 łyżeczki(...)plaster mięsa. Dokładnie natrzeć solą, pieprzem, papryką, tymiankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawić do lodówki na co najmniej 1h.  Na rozłożonym płacie mięsa  ułożyć wzdłuż białe kiełbasy (jedna za drugą). Zwinąć tworząc roladę, związać nicią kuchenną. Na głębokiej patelni lub w brytfannie rozgrzać olej, obsmażyć roladę ze wszystkich stron, dorzucić cebulę, po czym podlać bulionem i dusić

Walijskie Pichcenie
Bliny drożdżowe po Wileńsku 166

wody mineralnej 30 g drożdży 1/4 szklanki mleka szczypta cukru szczypta soli olej kujawski do smażenia Dodatkowo: 6 jaj 1 opakowanie gęstej śmietany (150 g) 1 laska  białej kiełbasy  ( u mnie wyrób własny, poświąteczne zapasy) 100 g peklowanej słoniny Przygotowanie ;    Do miski przesiać mąkę, dosypać sodę i sól.W rondelku podgrzać mleko, dodać cukier i rozpuścić(...)Usmażone przekładamy na talerz i przykrywamy żeby nie wystygły W międzyczasie rozgrzewamy dużą patelnię, wrzucamy na nią drobno pokrojoną słoninę. Gdy się lekko zarumieni dorzucamy pokrojoną w plasterki białą kiełbasę.Gdy kiełbasa jest prawie gotowa, wbijamy jajka, solimy i przykrywamy patelnię pokrywką. Czas smażenia jajek zależy oczywiście od tego jakie lubicie. Do tego dania pasują idealnie z lekko płynnym żółtkiem

Gosia gotuje
Wielkanocna sałatka szczypiorkowa 2269

Wielkanocy, ale też jest wspaniałym dodatkiem który jest dostępny cały rok. W dzisiejszej sałatce zagra pierwsze skrzypce tuż obok wyrazistych kiełków rzodkiewki, czerwonej cebuli, soczewicy czy wysokiej jakości chudej kiełbasy drobiowej. Jeśli lubicie wyraziste sałatki o ostrym posmaku - ta trafi w Wasze gusta. Szczypiorek to dobry środek na pobudzenie apetytu, jest bogaty w siarkę, kwas foliowy, witaminy(...)kolację ze względu na mocny intensywny smak jak również na wielkanocne śniadanie z jajkiem na twardo. Dla 2-3 osób Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 100-150g Kiełbasy drobiowej wysokiej jakości Mały pęczek szczypiorku 50g ugotowanego ryżu Basmanti  3,5 łyżki soczewicy konserwowej lub świeżo ugotowanej brązowej 2 łyżki kiełków rzodkiewki 1 mała cebula czerwona 2,5 łyżki

Kuchnia PROzdrowotna
Najlepsza grochówka. Co zdrowego znajdziesz w grochu? 276

kanapek. W międzyczasie obrać i pokroić w drobną kostkę warzywa. Przygotować drugi mniejszy garnek. Wrzucić warzywa, ziele angielskie i listki laurowe. Po 15 minutach gdy warzywa są miękkie, wyłączyć Kiełbasę śląską pokroić w kosteczkę i wrzucić na patelnię. Wytapiam tłuszcz, a przy tym kiełbaska lekko podsmażona doda smaku zupie. Gdy groch będzie już miękki, zmiksowć go blenderem, do uzyskania aksamitnego(...)kremu. Połączyć teraz oba wywary, dodać podsmażoną kiełbasę. Doprawić majerankiem solą i pieprzem. Zagotować wszystko razem. Gdy pominiemy dodatek boczku i kiełbasy, uzyskamy przepyszną wegeteriańską grochówkę. Bez mięsnych dodatków smakuje również wybornie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Spaghetti z dynią, kiełbasą, suszonymi pomidorami i rozmarynem 117

więcej, ale je przemilczę. Makaron, który zobaczycie poniżej został przeze mnie przygotowany jakiś czas temu, jak jeszcze byłam na chodzie. Do jego zrobienia użyłam słodkawej odmiany dyni i ostrej kiełbasy dla kontrastu. Wyszedł cudownie pyszny - i jest to mój przepis do powtarzania, powtarzania i powtarzania... :) Jak w większości przypadków moich przygód z makaronami - przygotowanie tego trwa około 10 minut, czyli(...)tyle, ile gotuje się makaron! :) Składniki: makaron - u mnie pełnoziarnisty 2 łyżki oliwy z oliwek 100-150 g ostrej kiełbasy - może być chorizo, ja miałam jakąś przyprawioną ostrą papryką 1 mała cebula 150-200 g dyni ok. 10 suszonych pomidorów w zalewie sól, pieprz do doprawienia tymianek Opcjonalnie: 1/3 łyżeczki ostrej papryki dla wzmocnienia smaku Wstawiamy wodę na makaron

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Sajgonko – krokieciki 126

krokiety, na które w najbliższej przyszłości dodam przepis. A tymczasem krokieciki sajgonkowe :) Farsz: 1 puszka białej fasolki 1 duża cebula 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 ząbek czosnku 3 kawałki kiełbasy śląskiej ½ łyżeczki pieprzu Cayenne Sól Pieprz czarny 30g margaryny Dodatkowo: Ok.15 listków papieru ryżowego (w zależności od wielkości) 1 jajko Bułka tarta Olej lub tłuszcz do smażenia Kiełbasę i cebulę(...)obieramy, kroimy w kosteczki. Margarynę rozpuszczamy, dodajemy cebulkę z kiełbasą. Dusimy chwile pod przykryciem. Następnie dodajemy pół szklanki wody, przeciśnięty czosnek i przecier pomidorowy. Z fasolki wylewamy zalewę, wysypujemy ją na talerz i miażdżymy widelcem, tak by powstała papkowata masa. Dodajemy ją do reszty farszu i przyprawiamy pieprzem Cayenne, solą i czarnym pieprzem. Po zagotowaniu masa powinna być gęsta. Jeśli

Smakowy Raj
Śmietankowe pieczarki, z kiełbaską lub bez 126

się także jako sos do zapiekanek. W zależności od upodobań smakowych można dodać kiełbaskę lub sobie ją podarować. W obu wersjach smakuje pysznie :) Składniki: 3/4 kg pieczarek *2 kawałki kiełbasy śląskiej 1 duża cebula 30g margaryny Ok.1 łyżeczka natki pietruszki 400 ml śmietany kremówki Sól, pieprz Gotowy sos można podawać z makaronem, pieczywem, ziemniaczkami lub kaszą- w zależności od tego(...)lubicie :) Pieczarki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w plasterki. Kiełbasę i cebulę kroimy w kosteczki. Na patelni rozpuszczamy margarynę i wrzucamy pieczarki. Smażymy na wolnym ogniu co pewien czas mieszając. Po około 7-10 minutach wrzucamy kiełbasę i cebulę, lekko solimy i smażymy kolejne 5 minut, po czym całość podlewamy śmietaną. Smażymy jeszcze około 10 minut, wówczas ze śmietanki

Smakowy Raj