wiem czy pamiętacie ( pytam starszych , a może i nie tylko - może u kogoś w domu taką kapustkę się nadal gotuje) ,, stołówkową" kapustę z kiełbasą zaprawianą koncentratem ? Raz była to słodka kapusta raz kiszona. Rzadka , z reguły nie specjalnie doprawiona .Do tego tłuczone ziemniaki. Menu rodem ze stołówki, dworcowego baru czy barów mlecznych .Z reguły omijałam szerokim łukiem do chwili(...)którym nie zostało już nic innego , a po fakcie okazało się, ze kapustka była pyszna. W domu wymusiłam na Babci by zaczęła taką gotować. Samą , z kiełbasą - nie ważne byle była kwaskowato- pomidorowa. Potem jak zaczęłam sama gotować stwierdziłam, że jest to fantastyczny pomysł na ,, zapasowe" obiady. Starczy mieć w zamrażarce porcje obgotowanej kapusty a potem wsadzamy w nią
Buniabaje w kuchniPrzepis bardzo prosty , ale idealny na obiad jak i na szybką kolację. Oczywiście moje lubione Wigilijne danie zaraz po krokietach. W wersji wigilijnej pamiętajcie by nie dodawać mięsa ani kiełbasy. Jednak na drugi dzień jest jeszcze smaczniejszy ten makaron, więc śmiało polecam ! Składniki : * makaron łazanki * pół kg kapusty kiszonej * 6 grzybów suszonych * duża cebula * kawałek kiełbasy bądź wędliny(...)Przygotowanie : Kapustę gotujemy razem z grzybami aż do miękkości. Odstawiamy do wystudzenia. Gotujemy makaron w osolonej wodzie. Na patelni musimy zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę wraz z wędliną bądź kiełbasą. Do tego dokładamy kapustę oraz makaron. Wszystko przesmażamy by składniki się połączyły. Przyprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz majerankiem
Magiczne Życie Martynarzeczonego zrobię. On lubi dobry chleb i smalec ale nie ze sklepu. Zapraszam na sprawdzony przepis. Składniki : * pół kg słoniny * 2 dowolne ulubione kiełbasy * 3 cebule * 2 winne jabłka * 3 ząbki czosnku * sól , pieprz Przygotowanie : Słoninę pokroić w kostkę , wrzucić do wysokiej patelni lub rondla i topić na małym ogniu. Kiełbasę(...)przesmażyć na drugiej patelni i gdy słonina już się wytopi i będą złote skwarki dodać kiełbasę do smalcu. Wrzucić cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz jabłko i czosnek. Wszystko razem poddusić około 15 minut. Doprawić. Przelać do kamionkowego naczynia
Magiczne Życie Martymnie świąt Wielkiej Nocy bez prawdziwego, domowe żuru na zakwasie, z kawałkami białej kiełbasy, z ugotowanym jajkiem. Żuru, który pachnie czosnkiem i majerankiem, który przypomina stare, dobre czasy świąt spędzanych na dziadkowych kolanach w wielkiej, jasnej "latowej" kuchni. Niestety, nie dano mi robić dobrego zakwasu - kiedy pewnego razu spróbowałam, żur był niejadalny. Od tej pory zaprzestałam kombinowania z własnym zakwasem(...)wielu sklepach. ŻUR WIELKANOCNY. (przepis od mamy;) na ok. 8 porcji 1,5 l wywaru z warzyw 1/2 l zakwasu na żurek 1/2 kg pokrojonej w plasterki białej kiełbasy 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 łyżki majeranku 5 ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowy 1 szklanka śmietanki kremówki 1 łyżka mąki sól do smaku
W kuchni Karmel-itkiskładnik energetyczny. Bo jak tu hasać, kiedy nie ma z czego czerpać sił? GROSZEK ZIELONY Z CHORIZO. /przepis własny, inspirowany smażonym groszkiem z boczkiem;/ dla dwóch osób 2 kiełbasy chorizo miseczka (taka 300ml) zielonego groszku 2 duże cebule 1/2 szklanki wrzątku miseczka kaszy Kaszę zalewam wodą w stosunku 1:2 (miseczka kaszy do dwóch miseczek wody), zagotowuję, zmniejszam ogień(...)chwilę gotuję. Wyłączam gaz i zostawiam w cieple (owijam w ręcznik i chowam pod koc/kołdrę), aby kasza doszła, co trwa około 30 minut. Kiełbasę kroję na plasterki, cebulę w półtalarki. Podsmażam ją, a kiedy staje się przeźroczysta, dodaję kiełbasę. Smażę razem, dorzucając zielony groszek. Po chwili wlewam wrzątek, całość duszę 5 minut pod przykryciem, zdejmuję pokrywkę i odparowuję
W kuchni Karmel-itkiczekam. Czekam, aż w końcu doznam olśnienia, co zrobić na obiad. GULASZ MEKSYKAŃSKI . /autorski;/ 2-3 porcje puszka czerwonej fasoli puszka zielonego groszku puszka marchewki 300g dobrej kiełbasy (ewentualnie parówki) 3 duże cebule 200g koncentratu pomidorowego 2 czerwone papryki 1 papryczka chili Cebulę drobno siekam, szklę na 2 łyżkach oleju rzepakowego. Kiełbasę kroję w kostkę (parówki w plasterki(...)wrzucam do cebuli, smażę razem na złoty kolor. Paprykę i chili pozbawiam gniazd nasiennych i drobno kroję. Dodaję do kiełbasy, przesmażam. Następnie wrzucam osączoną z zalewy czerwoną fasolę i marchewkę. Groszek dodaję wraz z połową zalewy. Całość duszę około 10 minut, po czym dodaję koncentrat pomidorowy. Gotuję na wolnym gazie jeszcze 5-10 minut. Podaję na ciepło z kaszą
W kuchni Karmel-itkiProste, szybkie i smaczne - jak wszystkie potrawy Mojej Mamy. Przekonajcie się Sami! Składniki: 3 średniej długości cukinie (cienkie, nie wyrośnięte) 2 średnie cebule 4-5 ząbków czosnku 2 laski kiełbasy (użyłam swojskiej ze wsi i boczkowej z Inter Marche) :) koncentrat pomidorowy majeranek lub bazylia papryka słodka w proszku pieprz 2 kostki warzywne koperek posiekany Wykonanie: Moi drodzy czytelnicy(...)krojenie:) Chodzi o to aby półksiężyce przekroić jeszcze na połowę:) Czosnek kroimy w plasterki i to by było na tyle krojenia. Duży garnek stawiamy na średnim gazie i wrzucamy kiełbasę sklepową, jak stopi się tłuszcz rzucamy cebulę, po jej podsmażeniu wrzucamy czosnek, a na koniec kiełbasę wiejską. Po kilku minutach wrzucamy cukinię, podlewamy delikatnie wodą, wrzucamy kostki warzywne i dusimy
Blondynka GotujeChyba każdy lubi ta potrawę. Tu prezentuje moją własną wersję żurku - zapraszam! Składniki na wielki garnek: 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej 20 dag boczku wędzonego 5 małych lasek kiełbasy połowa główki czosnku 1 kostka bulionowa warzywna lub włoszczyzna,na której przygotowujemy własny wywar 2 łyżeczki startego chrzanu majeranek suszony pieprz sól 1 butelka zakwasu do żurku kilka listków laurowych(...)paseczki i smażymy na patelni, po czym wrzucamy do garnka w mięsem, tak żeby nie wlać do niego wytopionego z boczku tłuszczu. Następnie na patelnie wrzucamy pokrojona w półksiężyce kiełbasę i smażymy chwilę. W między czasie obieramy czosnek i siekamy bardzo drobno. Do wywaru wrzucamy czosnek i podsmażoną kiełbasę. Wlewamy zakwas, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i chrzanem. Gotujemy jeszcze kilka
Blondynka Gotujepiwa. Jak dla ciężkie - bardzo długo czułam je w żołądku. Ale i tak raz na jakiś czas je robię, bo lubię ten smak. Składniki: ziemniaki cebula boczek kiełbasa pieczarki pieprz vegeta papryka słodka oliwa ser żółty majonez ketchup Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę i gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Kiełbasę kroimy w kostkę. Boczek(...)Cebulę przekroić na cztery, następnie w cienkie plasterki. Ugotowane ziemniaki odcedzamy. Przygotowujemy trzy blaszki, które smarujemy oliwą z oliwek. Do pierwszej wykładamy ziemniaki, do drugiej blaszki pieczarki, do trzeciej kiełbasę, boczek i cebulę. Blaszki wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy kilkanaście minut. Po tym jak już wszystkie składniki nam się zapieką wsypujemy je do dużej metalowej miski
Blondynka GotujeMakarony , marki którym jestem wierna za jakość i za to, że z daleka się trzymają od konserwantów. Składniki na 4 osoby: 250 g makaronu łazanki Czanieckie Makarony 2 laski kiełbasy z jałowcem ok. 250 g kapusty kiszonej ok. 300 g pieczarek 1 cebula sól morska Kamis świeżo zmielony pieprz czarny Kamis kminek mielony Kamis 2 liście laurowe Kamis masło(...)Włożyłam do garnka, zalałam wodą, tak aby zakryła kapustę i wrzuciłam listki laurowe. Ugotowałam do miękkości, odcedziłam, wystudziłam i odcisnęłam. Makaron ugotowałam al dente, odcedziłam i przelałam zimną wodą. Kiełbasę pokrojoną w kostkę wrzuciłam na patelnię i podsmażyłam. W głębokiej patelni roztopiłam masło i zeszkliłam cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Wrzuciłam pieczarki i poddusiłam, następnie odparowałam wodę, doprawiłam solą
Blondynka Gotujeskładniki: 2 kg kapusty białej 0,5 kg podgrzybków 0,5 kg cienkiej chudej kiełbasy 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 duża cebula 1 l wody lub bulionu 3 łyżki mąki pszennej olej Rapso do smażenia sól pieprz 2 liście laurowe 1 pęczek włoszczyzny (natka pietruszki, liście selera i pora) Kapustę poszatkować, grzyby drobno pokroić. Wszystko(...)smaku i dusić ok 40 minut aż kapustka i grzyby będą miękie, od czasu do czasu przemieszać. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i przysmażyć. Na koniec do kiełbasy dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Zawartość patelni dodać do kapusty, jeszcze chwilę gotować, często mieszając
Monia miesza i gotujekości wędzonych 1 szklanka grochu łuskanego połówki 1 szklanka cieciorki 2,2 l wody 2 łyżki majeranku pieprz czarny Kamis 3 listki laurowe Kamis 1 cebula 200 g cienkiej kiełbasy Groch z cieciorką namoczyć wcześniej we wodzie, ja zalałam wodą i odstawiłam na noc. Następnie osączyć na sicie z wody w której się moczyły. Kości wędzone zalać(...)słone i oddadzą ten smak zupie. Gotować na wolnym ogniu aż groch i cieciorka będą miękkie jak równiez mięsko na kostkach. Z wywaru wyłowić kostki, wystudzić i obrać mięsko. Kiełbasę pokroić w plasterki i zarumienić na patelni. Do zupy dodać obrane mięsko i zarumienioną kiełbasę, zagotować. Groch się nieco rozpadnie i sam zagęści zupę
Monia miesza i gotujefont-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na 3-4 porcje: Kilka pieczarek 1 duża papryka 1 nieduże pętko kiełbasy 1 mała cukinia 1 ząbek czosnku 1 cebula 3 płaskie łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów w puszce lub 2 duże pomidory Olej do smażenia Opcjonalnie kostka rosołowa Papryka(...)proszku – słodka (ok. 0,5 łyżeczki) i ostra (ok. ¼ łyżeczki) Przygotowanie: Cebulę, paprykę, cukinię i kiełbasę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Jeżeli używamy świeżych pomidorów, to sparzamy je, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Na patelni, z odrobiną oleju, smażymy cebulę, czosnek, kiełbasę i pieczarki. Następnie dodajemy pomidory i chwilę smażymy. Teraz pora dodać kostkę rosołową, solimy
Fabryka pomysłówrobię to jest oprawiona całym ceremoniałem wyczekiwania. Gości przeważnie u mnie w okresie zimowym, gdyż wtedy mamy najmniej świeżych owoców i warzywa. Ponadto, moja fasolka zawsze występuje w akompaniamencie kiełbasy, pomidorów i sporej ilości majeranku. Chyba nie muszę Wam tego dania zachwalać, albo ktoś je lubi albo nie. Wskazówka: w celu skrócenia czasu gotowania fasoli, namoczcie ją w wodzie(...)najlepiej całą noc. Składniki na 2 spore porcje: 300g fasoli Jaś 20 dag kiełbasy dobrej jakości 1 nieduża cebula 2 małe ząbki czosnku 1-2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub pół puszki pomidorów i łyżeczka koncentratu Sól Pieprz Majeranek Łyżka oleju Przygotowanie: Fasolę zalać wodą w naczyniu, odstawić na kilka godzin, a najlepiej
Fabryka pomysłówziemniaków 350 g oczyszczonej brukselki 2 łyżki oleju 1 cebula pokrojona w kostkę 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki sól pieprz słodka papryka w proszku opcjonalnie kawałek dobrej kiełbasy 150 g śmietany (u mnie 18%) Przygotowanie: Ziemniaki i brukselkę ugotuj w osolonej wodzie. W międzyczasie na łyżce oleju podsmaż cebulę. Gdy stanie się szklista, dorzuć do niej pieczarki, posól(...)całość i duś do czasu, aż grzyby zmiękną. Dodaj śmietankę i gotuj 2-3 minuty. Dopraw słodką papryką i pieprzem Ewentualnie na łyżce oleju podsmaż kiełbasę, aż się zumieni. Odcedź ziemniaki i brukselkę. Pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj z kiełbasą i sosem pieczarkowym. Można też jeszcze doprawić do smaku solą i pieprzem, gdy jest za mdłe. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłów