Świetny pomysł na niebanalne śniadanie Fajna alternatywa dla zwykłego omletu czy jajecznicy. Pięknie wygląda, a smakuje jeszcze lepiej! Składniki: 1 zielona papryka 1 jajko 1 łyżka mąki 1/2 kiełbasy zwyczajnej lub kilka plastrów wędliny papryka, 1/2 pomidora 2 pieczarki sól i pieprz Przygotowanie: Paprykę kroimy plastry o grubości 0.5 – 1 cm. Będą stanowić obręcze do naszych omletów. Kiełbasę
Za drzwiami kuchnidodajemy jeszcze 100 ml wody i mieszamy dokładnie. Napełniamy jelita. Osadzanie u mnie trwało 1,5 godz. przy wentylatorze.Osuszanie w wędzarni w temp. 35-45 st.do momenty gdy powierzchnia kiełbas będzie całkowicie sucha i ciepła . WĘDZENIE 3,5 godz. w temp. 55-60 st.olcha ODPARZANIE W temp. 72-75 stopniach do uzyskania w kiełbasie 70 stopni. SMACZNEGO
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.jest naprawdę bardzo dobre. Jest również bardzo proste do zrobienia, jedyną trudnością, jaka może wyniknąć to przypilnowanie, aby cukinia się zbytnio nie rozgotowała. Składniki: 2 średnie cebule 250 g kiełbasy typu śląska 2 papryki czerwone i 1 zielona (można dać również jedną żółtą) sporej wielkości cukinia albo kilka małych (około 500-700 g) 400 ml passaty pomidorowej 2 łyżki ostrego(...)ketchupu (opcjonalnie) oregano, sól, pieprz, papryka ostra Przygotowanie Cebulę kroimy w piórka, kiełbasę w kostkę. Oba składniki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodajemy pokrojoną w paski paprykę i podsmażamy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy cukinię pokrojoną w dość dużą kostkę (jeśli cukinia jest młoda, nie trzeba jej obierać ze skórki). Całość zalewamy passatą pomidorową i dusimy około
e-PrzepisyKulinarneKiełbasa smażona z cebulą, czyli proste danie dla zabieganych. Cebula podsmażona w ten sposób ma aromat i smak kiełbasek. Polecam na kolację lub szybki obiad. Składniki: 5 kiełbasek 3 większe cebule olej sól pieprz Wykonanie: Kiełbaski kroimy na pół i lekko nacinamy. Cebulę kroimy na półkrążki. Kiełbasę podsmażamy (z obu stron) na kilku łyżkach oleju. Po podsmażeniu, kiełbase zdejmujemy
Smak mojego domuSałatka z jajem i białą kiełbasą to sałatka z wielkanocnych resztek. Zebrałam to co mi zostało z wielkanocnych potraw, dorzuciłam trochę sałaty a całość polałam resztką sosu chrzanowego na bazie jogurtu. Pyszna sałatka gotowa a przy okazji nic się nie zmarnowało. składniki: 2-3 garście porwanej sałaty 3 ugotowane na twardo jajka 2 małe sparzone białe kiełbaski sos chrzanowy(...)bazie jogurtu rzeżucha do posypania Z podanych składników wyszły mi 2 porcje sałatki ( 2 talerze ). Na talerzach ułożyć porwaną sałatę. Jajka pokroić na ćwiartki a białą kiełbasę w plasterki. Pokrojone składniki ułożyć na sałacie. Całość polać sosem chrzanowym i posypać rzeżuchą
Monia miesza i gotujenapiszę- nie sądzę ;) Składniki na 4 porcje: 2 solidne garście jarmużu lub dowolnej sałaty 8 rzodkiewek ok. 10 cm świeżego ogórka 4 jajka 200-250 g białej, sparzonej kiełbasy nieduża czerwona cebula łyżka chrzanu łyżka majonezu 3 łyżki mleka 4 łyżki octu jabłkowego 4 łyżki oleju cukier sól pieprz Cebule kroimy w cienkie plastry. Zalewamy octem i olejem. Dodajemy(...)majonezem, dodajemy mleko, by lekko rozrzedzić sos. Doprawiamy odrobiną soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy obieramy. Kroimy dowolnie, na połówki, w ćwiartki lub ósemki. Kiełbasę kroimy w plastry. Rzodkiewki kroimy w ćwiartki lub ósemki. Ogórka w niezbyt cienkie plastry, a te na połówki. Na talerzu układamy jarmuż/sałatę, a na niej resztę składników., nie zapominając
PichceniomaniaBiały barszcz na żeberkach i mięsie obowiązkowo, bynajmniej u nas w domu. Na delikatnym wywarze z dodatkiem zakwasu i przypraw. Biały barszcz podaję z białą kiełbasą – najczęściej przesmażam pokrojoną w talarki na rumiano – oraz z jajkiem ugotowanym na twardo oraz koperkiem lub rzeżuchą. Jest wspaniały, delikatniejszy niż żurek, polecam! Dziś u nas goście, więc biały barszcz, syty, pyszny(...)kiełbasą na mięsie podany z jajkiem i świeżym koprem się kłania. Smacznego Składniki: 400 g żeberek 4 pałki z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula z łupinką dobrze wyszorowana połowa selera ćwiartka kapusty 3 liście laurowe 4 ziela angielskie sól, pieprz, lubczyk suszony woda, ok. 2-2,5 l, ma przykryć mięso i warzywa lekko ponad stan zakwas, butelka
Zasmakuj KuchniSkładniki: * kiełbasa żywiecka 300 g * cukinia * papryka czerwona * papryka zielona * pieczarki ok. 5 sztuk większych * duża cebula * puszka krojonych pomidorów * olej do smażenia * sól * pieprz * majeranek * słodka papryka * garść świeżej natki pietruszki Przygotowanie: W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną kiełbasę i podsmażamy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i jeszcze przez chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę warzywa: pieczarki
Kulinarne przygodySkładniki: * makaron 500 g * kiełbasa żywiecka 300 g * pieczarki 300 g * ser 300 g * 2 jajka ( można również ten składnik pominąć ) * cebula * pół papryki * pomidor sparzony i obrany ze skórki * łyżeczka przecieru pomidorowego * sól * pieprz * łyżeczka majeranku * łyżeczka słodkiej papryki * olej do smażenia Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Kroimy w kosteczkę cebulę
Kulinarne przygodyłyżki siekanej natki pietruszki WYKONANIE: Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu (najlepiej al dente). Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim pokrojoną w większą kostkę (lub prostokąty) cebulę. Kiełbasę przekrój na pół, a następnie pokrój w półplasterki i dodaj do cebuli oraz posyp majerankiem i pieprzem. Smaż całość, aż kiełbasa i cebula ładnie się zrumienią. . Odcedzony makaron przełóż
Słodko-Słony Świat IlonyZupa "śmieciuchówka"..wszystkiego po trochę..co było w lodówce, zamrażarce...kombinacja dowolna.. biała kiełbasa sól, pieprz listek, ziele domowa vegeta 1-2 marchewki por kilka ziemniaków 2-3 łodygi selera naciowego 1 szkl.zielonego, mrożonego groszku 10 dkg fasolki szparagowej mrożonej 1-2 pomidory kilka pieczarek kilka listków sałaty Do garnka wlać wodę,włożyć kiełbasę
Moje domowe kucharzenierodzaju kiełbaski ( sausage ), są to kiełbaski z surowego mięsa (wieprzowego, wołowego, dziczyzny czy drobiu), często z różnymi dodatkami (jabłkami, cebulą, ziołami). W Polsce takie kiełbaski można zastąpić białą kiełbasą. Bangers & mash to typowe danie, które można zamówić niemal w każdym pubie , który serwuje jedzenie. Polecam! Kiełbaski w sosie cebulowym na pure z ziemniaków Składniki: 6-8 dobrej(...)jakości surowych kiełbasek z dowolnego rodzaju mięsa i z dowolnymi dodatkami (u mnie były to kiełbaski wieprzowe z karmelizowaną cebulką)* W Polsce można je zastąpić białą kiełbasą 2 średnie cebule 500ml bulionu wołowego 1 łyżka octu balsamicznego 1-2 łyżeczki cukru 1 łyżka octu balsamicznego 2-3 łyżki mąki kukurydzianej większa szczypta suszonego tymianku 4-5 większych ziemniaków 2 łyżki
Codzienne Gotowanieprzy wiatraku. Lub w chłodnym pomieszczeniu na około 10-12 godz. Następnie osuszamy w wędzarni przy szybkim ruchu powietrza bez dymu temp 35-40 stopni, do momentu, aż powierzchnia kiełbas będzie całkowicie sucha i ciepła.Odbywa się to w czasie około 60 min. Teraz wędzimy 3-3,5 godz. w temp.50-60 stopni. Po wędzeniu parzymy woda 70-75 stopni. Parzymy(...)momenty uzyskania temp. w środku kiełbasy 68 stopni. Odwieszamy w chłodne miejsce od ostygnięcia i chowamy do lodówki, na drugi dzień można kosztować . SMACZNEGO
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.przy wiatraku. Lub w chłodnym pomieszczeniu na około 10 godz. Następnie osuszamy w wędzarni przy szybkim ruchu powietrza bez dymu temp 35-40 stopni, do momentu, aż powierzchnia kiełbas będzie całkowicie sucha i ciepła.Odbywa się to w czasie około 45-60 min. Teraz wędzimy 3-3,5 godz. w temp.50-60 stopni. Po wędzeniu parzymy woda 70 stopni. Parzymy(...)momenty uzyskania temp. w środku kiełbasy 65 stopni. Odwieszamy w chłodne miejsce od ostygnięcia i chowamy do lodówki, na drugi dzień można kosztować . SMACZNEGO
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Przepis w oryginale zawiera dziczyznę oraz grzyby, jednak w uboższej wersji uległ modyfikacji. Jeśli ktoś lubi pikantniejsze potrawy można dodać nieco chili - wówczas danie będzie bardziej rozgrzewające. Składniki: 3 kiełbasy śląskie 500 g pieczarek 200 g (duży słoik) koncentratu pomidorowego 1/2 puszki kukurydzy 5-6 ogórków konserwowych 2-3 kawałki papryki konserwowej (lub świeżej) sól, pieprz, słodka papryka, cukier(...)Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć w garnku aż ładnie się zrumieni. Następnie dodać pieczarki. Oprószyć je lekko solą, pieprzem i słodką papryką. Smażyć pod przykryciem aż pieczarki zmiękną. Następnie wlać 500 ml wody i dodać koncentrat pomidorowy. Całość gotować na małym ogniu około 10-15 minut. Ogórki pokroić w kostkę, paprykę w paski
My simple kitchen