kiełbasa - 10142 przepisów (strona:262/677)

Kwiatki wielkanocne z białą kiełbasą 126

prosta przekąska, która zachwyca wyglądem. Smakuje przepysznie zaraz po upieczeniu, jak i następnego dnia. Świetnie również wkomponuje się w małym koszyczku wielkanocnym.  Składniki: rolka ciasta francuskiego 2 białe kiełbasy parzone chrzan Ciasto francuskie rozciągamy, wycinamy kwiatki i układamy w odstępach na blaszce. Białą kiełbasę kroimy na plasterki, każdy z nich układamy na środku kwiatka i dociskamy do ciasta

Gotowanie i blogowanie
Leczo 117

Kolejny szybki posiłek, który świetnie pasuje do upalnego dnia. Roboty mało, nie trzeba stać godzinami przy kuchni, a efekt smaczny i pełen witamin :-) LECZO 400 g kiełbasy podwawelskiej 2 czerwone papryki 1 średnia cukinia 2 średnie cebule ok 350 ml domowego przecieru pomidorowego lub dwa duże pomidory sól pieprz papryka mielona 4 łyżki oleju roślinnego Warzywa myjemy i osuszamy. Cebulę(...)dodajemy do zeszklonej cebuli. Dodajemy połowę przecieru pomidorowego. Cukinię kroimy w kostkę (nie obieramy) i dodajemy do papryki z cebulą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Kiełbasę kroimy w kostkę i dodajemy gdy warzywa zmiękną. Dodajemy resztę przecieru pomidorowego i dusimy razem jeszcze przez około 5-10 minut. Leczo SMACZNEGO

peggiwkuchni
Błyskawiczna fasolka po bretońsku 162

Przepis na szybką zupę z fasolą z puszki i pomidorami. Smaczna i sycąca. Składniki: puszka czarnej fasoli (może być biała lub czerwona) duża marchew puszka pomidorów 250 g dobrej kiełbasy 200 g boczku cebulka ok 1, 5 l bulionu łyżka sosu sojowego oregano, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra, sól Przygotowanie Boczek, kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy

e-PrzepisyKulinarne
Kiełbasa drobiowo wieprzowa 385

wyrabiamy do kleistości. Mięso wkładamy do lodówki 6-8 godz.Po tym czasie mięso jeszcze raz wyrabiamy do kleistości w razie konieczności można dać troszkę wody. Nabijamy jelita i odwieszamy kiełbasę najlepiej w chodne przewiewne miejsce u mnie było około 6. Osuszanie w wędzarni  Czas 40-45 min temp 35-45 stopni bez dymu Wędzenie 2,5-3 godz(...)koloru który nam pasuje w temp 50-60 stopni Parzenie woda 75-80 stopni i do uzyskania temperatury w środku kiełbasy 72 stopnie Wyjmujemy z wody i odwieszamy w chłodne miejsce gdy wystygnie chowamy do lodówki. Koniec

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa Lisiecka według Jacka W 321

mieszamy do kleistości mięsa Zostawiamy tak na 12 godzin w lodówce Następnie ponownie mieszamy w razie konieczności dajemy 50-100 g wody Dokładnie mieszamy Nabijamy jelita ciasno Osadzanie (kiełbasa wisi w chłodnym i przewiewnym miejscu) U mnie było 6 godzin.Czyli kiełbasa musi odpocząć powisieć w chłodnym przewiewnym miejscu. Osuszanie w wędzarni Temperatura 40-45 stopni czas godzina Wędzenie Dwie godziny

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa śląska z patelni. 127

Składniki: -kiełbasa śląska (ilość zależy od tego ile chcemy zjeść) -cebula -przyprawa do grilla -odrobina oleju lub masła Sposób przygotowania: Kiełbasę nacinamy w kwadraciki i kładziemy na rozgrzanym oleju. Doprawiamy przyprawą do grilla z obu stron. Smażymy aż się zarumieni. Pod koniec dodajemy cebule pokrojoną w plastry i rozwarstwioną na "krążki" i smażymy aż się zarumieni. Smacznego

Magia jedzenia.
Zupa Zalewajka 135

majeranek sól  Przygotowanie: Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy do namoczenia na parę godzin. Cebulę kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju i szklimy cebulkę.  Białą kiełbasę kroimy w półplasterki, i podsmażamy razem z cebulką. Gdy kiełbasa się ładnie zarumieni zalewamy wszystko wodą do około 3/4 wysokości garnka. Dodajemy posiekane grzyby, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, sporą

Taste Therapy
Babka ziemniaczana z kiełbasą i czosnkiem 137

kuchni. Uwielbiamy w domu babkę ziemniaczaną, kartacze i kiszkę ziemniaczaną. A skoro już jesień, za oknami zimnoooo to przyszedł czas na babkę ziemniaczaną. Składniki: 3kg ziemniaków 0,5kg swojskiej kiełbasy 300ml mleka 180g mąki pszennej 3 cebule szalotki 2 jajka 4 łyżeczki koncentratu czosnkowego od Proeco 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz 1 łyżka masła Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce(...)misce mieszamy starte ziemniaki, skrobię powstałą z odsączonych ziemniaków, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, roztrzepane jajka oraz mleko. Doprawiamy solą i pieprzem. Na łyżce masła podsmażamy poszatkowane szalotki, następnie dodajemy kiełbasę pokrojoną w kawałki i podsmażamy wszystko na ciemno-złoto. Zawartość patelni dodajemy do masy ziemniaczanej, dokładnie mieszamy.  Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę ziemniaczaną i wstawiamy do zimnego

Gotowanie i blogowanie
Babka ziemniaczana z kawałkami ziemniaków 130

Babka ziemniaczana w kolejnej wersji. Wpadliśmy na pomysł, żeby w środek babki wsadzić połówki ziemniaków. Wyszło wspaniale. Składniki: 4kg ziemniaków 0,7kg kiełbasy wiejskiej 2 duże cebule 2 łyżki masła 2 jajka 300ml mleka 200g mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki majeranku sól, pieprz ogórki konserwowe Obieramy ziemniaki. Odkładamy 8-10 ziemniaków w całości(...)skrobię powstałą z odsączonych ziemniaków, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, roztrzepane jajka oraz mleko. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Na łyżce masła podsmażamy poszatkowane cebulę, następnie dodajemy pokrojoną w kawałki kiełbasę, pociętą natkę pietruszki i podsmażamy wszystko na ciemno-złoto. Zawartość patelni dodajemy do masy ziemniaczanej, dokładnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy połowę masy ziemniaczanej. Odłożone wcześniej ziemniaki kroimy

Gotowanie i blogowanie
Pieczarkowa potrawka 131

Składniki: 1 kg pieczarek 1 duża cebula 60 dag wędzonej kiełbasy 2 marchewki szklanka groszku ( u mnie mrożony) 7-8 kiszonych ogórków 2 łyżki koncentratu pomidorowego słodka papryka sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w piórka. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Gdy wędlina się ładnie zrumieni dokładamy pokrojone w plastry pieczarki i startą na tarce marchew. Smażymy

Pobite gary Barbary
Golonka z mięsem mielonym z szynkowara 187

Postanowiłam sobie, że zacznę robić kiełbasy. Tu w Anglii nie lubię kupować kiełbas, wszystkie smakują tak samo. Trochę się bałam bo robiłam tak pierwszy raz, ale się udało wyszła pycha. Golonkę przeciąć na pół, wyciąć kość i odciąć skórę. Mięso pokroić na małe kawałki i każdy lekko rozbić. Wrzucić do dużej miski. Dodać mięso mielone, pieprz ziołowy, zmiażdżone ząbki czosnku

Kuchnia Pokoleń
Kiełbasa białowieska 218

koniec dodajemy stopniowo gorczycę w kulkach i dobrze mieszamy. Mięso do lodówki na 6-8 godz po tym czasie jeszcze raz mieszamy i nabijamy osłonki. Nasze batony i kiełbasa teraz musi sobie odpocząć w chłodnym miejscu.U mnie to było około 8 godz. Dwie godz.przed wędzeniem kiełbasę przenosimy w temp.pokojową kiełbaska troszkę zacznie się pocić wycieramy i tyle idziemy dymić

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbaska BIAŁOWIESKA podsuszana 170

koniec dodajemy stopniowo gorczycę w kulkach i dobrze mieszamy. Mięso do lodówki na 6-8 godz po tym czasie jeszcze raz mieszamy i nabijamy osłonki. Nasze batony i kiełbasa teraz musi sobie odpocząć w chłodnym miejscu.U mnie to było około 8 godz. Dwie godz.przed wędzeniem kiełbasę przenosimy w temp.pokojową kiełbaska troszkę zacznie się pocić wycieramy i tyle idziemy dymić

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Ciecierzyca po bretońsku 166

Zdecydowanie polecam wypróbować wszystkim amatorom cieciorki, jak i fasolki po bretońsku. Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: cała noc do moczenia ciecierzycy + 45 minut Składniki: Szklanka ciecierzycy 2 duże podwędzane kiełbasy Puszka pomidorów krojonych Mały słoiczek koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ szklanki wody Łyżka oleju do smażenia Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, ziele angielskie, liść laurowy, oregano(...)garnku razem ze strączkami. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Pod koniec smażenia cebuli dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy dwie minutki i dorzucamy kiełbasę pokrojoną w plasterki. Całość smażymy kilka minut i dorzucamy pomidory w puszce. Przesmażamy i przelewamy do ciecierzycy. Koncentrat pomidorowy rozpuszczamy w ½ szklanki wody i dolewamy do garnka.  Doprawiamy całość

Kolizje Smaków