duży zapas papryki postanowiłam zrobić leczo, którego nie jadłam od bardzo dawna;) 1kg papryki (różnokolorowa) 1kg cebuli 1kg pomidorów 2 papryczki chilli 200 g wędzonego boczku 400 g kiełbasy sól, pieprz bazylia, oregano Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w niezbyt wąskie paski. Cebulę pokroić w półplasterki, pomidory w kostkę. Boczek pokroić w drobną kostkę i przesmażyć(...)patelni aż tłuszcz się wytopi a boczek przysmaży. Tłuszcz przelać do garnka wrzucić cebulę, paprykę i chilli, smażyć przez kilkanaście minut, gdy papryka zacznie mięknąć dodać pomidory. W międzyczasie kiełbasę pokroić na plasterki i przesmażyć na patelni. Dodać do warzyw, dosypać soli, pieprzu i ziół, gotować na małym ogniu przez kolejne kilkanaście minut, aż warzywa zmiękną a sos stanie się
Codzienne Gotowaniewłasnych upodobań. Nie podaję również ilości poszczególnych składników, gdyż te ponownie zależą od tego co kto lubi i w jakich proporcjach jeść oraz od wielkości kociołka. boczek ziemniaki cebula kiełbasa marchew buraki sól, pieprz kilka wierzchnich liści kapusty Wszystkie składniki należy pokroić w niezbyt cienkie plasterki (około 0,5cm) boczek nieco cieniej. Na dnie kociołka najlepiej położyć skórę od boczku(...)Ścianki kociołka stopniowo wykładamy plastrami boczku, w kociołku układamy warstwy poszczególnych warzyw oraz kiełbasę, delikatnie posypywać solą i pieprzem, najlepiej warstwę ziemniaków. Warzywa układamy aż kociołek będzie pełny lub nawet lekko czubaty, przykrywamy liścimi kapusty, tak aby wystawały poza krawędź kociołka, przykrywamy i dokręcamy pokrywkę. W miarę jak zawartość zmniejszy swoją objętość, pokrywę należy dokręcić, aby kociołek był szczelny
Codzienne GotowanieSkładniki: 4 czerwone papryki 1 żółta papryka 1 zielona papryka 6 dużych pomidorów 300 g kiełbasy (parówka) 4 cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej do smażenia ostra mielona papryka sól, pieprz Wykonanie: Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Obraną cebulę pokroić w półksiężyce. Paprykę oczyścić, pokroić w paseczki,. Kiełbaskę pokroić w kostkę. Cebulę podsmażamy na oleju(...)razem z kiełbasą. Dodać paprykę oraz pomidory, dusić wszystko około 20 minut. Podlać wodą, doprawić, dusić około 15 minut. Po tym czasie dodać przecier i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku
magiczna kuchnia Kasiprosta w przygotowaniu. Składniki : 300 gr ryżu do paelli ew. carnarolli lub arborio (są to ryże do risotto) 1 litr bulionu drobiowego 40 dag filetu z kurczaka 100 gr kiełbasy (najlepiej chorizo) kilkanaście nitek szafranu 2-3 ząbki czosnku 1 papryka mała puszka kukurydzy 1 duży pomidor 1 łyżka koncentratu pomidorowego 30% pół łyżeczki mielonej papryki słodkiej pół łyżeczki mielonej(...)kurkumy pół łyżeczki mielonej papryki ostrej oliwa natka pietruszki Przygotowanie : Kiełbasę kroję w ćwierć-talarki o grubości ok 0,5 cm. Kurczaka po oczyszczeniu w ok 1,5 cm kosteczkę podobnie paprykę. Czosnek ścieram na tarce a pomidora parzę, ściągam skórkę i kroję w kostkę lecz bez miąższu. Bulion zagotowuję razem z szafranem. Na patelni głębokiej patelni rozgrzewam
Mechanik w kuchniPolecam przepis na pieczony w piekarniku placek ziemniaczany z pysznymi dodatkami na wierzchu. Składniki: 6 średnich ziemniaków cebula 2 jajka 3 łyżki mąki sól, pieprz Dodatki: pętko dobrej kiełbasy 250 g pieczarek 2 łyżki kukurydzy pomidor 1/2 papryki czerwonej 150 g sera żółtego Przygotowanie Ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy posiekaną cebulkę, mąkę, jajka(...)wyścieloną papierem do pieczenia tortownicę. Zapiekamy w temp 180 C przez około 35 minut, aż placek się lekko zezłoci. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i smażymy na maśle. Kiełbasę kroimy w kostkę, paprykę w paseczki, pomidora w plasterki, ser ścieramy na tarce. Na podpieczony placek wykładamy wszystkie składniki, przyprawiamy do smaku, na końcu posypujemy serem żółtym. Zapiekamy jeszcze około
e-PrzepisyKulinarnePrzepis kuchni portugalskiej zaczerpnięty z ulotki Biedronki. Danie przepyszne o ile oczywiście lubicie owoce morza i kalmary. Delikatnie nadziane tuby kalmarów idealnie komponują się z kiełbasą Porco Preto Painha która to dojrzewa powoli w specjalnych piwnicach w Alentejo. Kiełbasa wytwarzana jest z mięsa czarnych prosiąt. Zapraszam na danie godne mistrzów. Lulas recheadas czyli faszerowane kalmary po portugalsku. ROZWIŃ I CZYTAJ
Moje Małe Czarowaniewierzchu. Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 500 g ziemniaków spora cebula 50 g drożdży pół łyżeczki cukru jajko 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Dodatki: 200 g kiełbasy pomidor garść oliwek 100 g sera żółtego 250 ml jogurtu naturalnego sól, pieprz, papryka wędzona, zioła prowansalskie Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, odstawiamy na chwilę do wystygnięcia. Cebulę(...)wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzamy po całej blaszce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 40 min. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, nakładamy na niego kiełbasę, pomidora i oliwki pokrojone w plasterki. Jogurt mieszamy z serem żółtym i przyprawami. Sos równomiernie rozprowadzamy na placku. Zapiekamy jeszcze 20-25 minut, aż sos się ładnie zezłoci
e-PrzepisyKulinarnekiełbaski 2 zielone papryki 2 czerwone papryki 4 - 5 ząbków czosnku przecier pomidorowy papryka mielona ostra papryka mielona słodka sól pieprz olej Wykonanie: Cebulę pokroić w pióra, kiełbasę pokroić w plastry, paprykę umyć, usunąć z niej gniazda nasienne i pokroić w paski, czosnek pokroić w plastry. W kociołku rozgrzać olej a następnie usmażyć cebulę i kiełbasę. Dodać paprykę, czosnek
Mama GotujePyszne danie, widowiskowe i znakomite dla gości bo robi wrażenie. Do ciasta jako składnik dodałam musztardę i dlatego ciasto ma charakterystyczny posmak, idealnie pasujący do kiełbasy. Polecam i zapraszam na fajną zabawę przy robieniu warkoczy. Biała kiełbasa pieczona w cieście musztardowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieproste oraz pyszne danie jednogarnkowe...przygotowane w multicookerze.. 1 cebula 1-2 marchewki 20-30 dkg grzybów [ u mnie maślaki] 1 pomidor kawałek papryki 30 dkg kiełbasy ziemniaki sól, pieprz listek , ziele Grzyby obrać, pokroić i ugotować. Do misy mulicookera urządzenia wlać oliwę, dodać cebulę .U stawić program FRY na 10 minut.Smażyć mieszając(...)czasu do czasu, d odając grzyby , pokrojoną kiełbasę oraz marchewkę, pomidora i paprykę pokrojone w kostkę .Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przyprawy .Wymieszać i ustawić pr ogram STEW oraz czas 20 minut. Zamknąć pokrywę
Moje domowe kucharzeniekebab-gyros z Folwarku .Jak widać taki sos nada się nie tylko do gyrosa czy tortilli ale także smacznie podkreśli smak sałatki.. makaron kukurydza ogórek pomidory papryka kiełbasa sól cebulowa sos kebab-gyros Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić.Ogórek, pomidory ,paprykę , kiełbasę pokroić w kostkę , dodać do makaronu.Dodać sos, wymieszać ,doprawić do smaku
Moje domowe kucharzenieSzybko i smacznie....na śniadanko lub kolację. kiełbasa cebula sól cebulowa Kiełbasę pociąć na kawałki, następnie rozciąć wzdłuż.Ponacinać i zrumienić na smalcu na złocisty kolor.Dodać cebulę, posypać solą i dusić na małym ogniu pod przykryciem ,aż cebula nabierze złocistego koloru
Moje domowe kucharzeniekiedy powinnam się zająć ważnymi rzeczami, jakoś tak wszystko inne staje się niecierpiące zwłoki ;) Składniki (dla 4 osób): - 5 dużych ziemniaków - pęczek szparagów - cebula pokrojona w półplasterki - kilkanaście plasterków kiełbasy krakowskiej suchej (małe, okrągłe plasterki) - sól, pieprz, przyprawy: papryka słodka, czosnek, chili cayenne, bazylia Ziemniaki obrać, ugotować na lekko twardo. Szparagi gotować przez 3 minuty. Ziemniaki, szparagi pokroić(...)dość małe kawałki. Kiełbasę pokroić drobno. Wszystko umieścić w naczyniu żaroodpornym. Przyprawić, wymieszać, ponownie przyprawić. Polać kilkoma łyżkami oleju rzepakowego. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach, a tak naprawdę tak długo, aż ziemniaki będą takie jak lubicie:) Przepis brał udział w akcjach: Sezon na szparagi oraz Szparagi na stół
Corner With RecipesPyszny sposób na urozmaicenie grilla - przepis na grillowaną kiełbasę w ostrej glazurze :) SKŁADNIKI 8 kiełbasek grillowych 1 szklanka ostrego keczupu 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka imbiru w proszku PRZYGOTOWANIE Keczup mieszamy z pozostałymi składnikami glazury. Kiełbaski nacinamy i podpiekamy na grillu. Smarujemy glazurą
Moje Kuchenne Rewelacje