kiełbasa - 10142 przepisów (strona:258/677)

CIECIERZYCA PO BRETOŃSKU 160

przedstawić danie,które ostatnio bardzo nam zasmakowało.Ciecierzyca po bretońsku-danie takie jak fasolka po bretońsku tylko zamiast fasoli jest cieciorka. Zapraszam po przepis :) SKŁADNIKI kubek ciecierzycy suchej ok.330ml kiełbasa cebula 2 ząbki czosnku duża marchewka koncentrat pomidorowy olej pieprz,majeranek,słodka papryka listek laurowy 3 szt.ziela angielskiego łyżka mąki WYKONANIE Ciecierzycę wsypujemy do miski,zalewamy wodą tak ok.5cm(...)płukamy,wsypujemy do garnka ,zalewamy wodą i gotujemy ok.1 godziny. Ciecierzyca po ugotowaniu z zewnatrz jest twardawa ale w środku mięciutka. Następnie w osobnym garnku podsmażamy cebulę,dodajemy pokrojoną kiełbasę,dodajemy także przepuszczony przez praskę czosnek oraz marchewkę pokrojoną w cieniutkie plastry.Wlewamy trochę wody i dusimy.Gdy ciecierzyca się ugotuje dodajemy ją do kiełbaski wsypujemy przyprawy,ziele angielskie,listek laurowy

Mała w garnku miesza
Duszona cebula z kiełbasą i jajkiem 179

Składniki: 1 kg cebuli 2 kawałki długiej czosnkowej kiełbasy 3 jajka 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżka oleju sól Sposób wykonania: Cebulę szatkujemy w piórka.  Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę pod przykryciem do momentu aż lekko zmięknie. Kroimy kiełbasę w kostkę i dodajemy do cebuli. W dalszym ciągu smażymy

Qchnia po prostu
Warzywne leczo – idealne na letnie dni 168

nich pyszne posiłki. Warzywne leczo – składniki 2 małe cukinie 300g pieczarek 2 czerwone papryki puszka pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 cebula 400g kiełbasy 1 łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz majeranek Zobacz >>> Pyszna i szybka tarta truskawkowa Warzywne leczo – przepis W garnku na odrobinie oleju szklimy cebulę, a następnie podsmażamy pokrojoną(...)półplasterki kiełbasę. Następnie dodajemy pieczarki pokrojone w kostkę (nie musi być równej grubości), paprykę i cukinię. Całość dusimy razem przez ok. 20 minut. Dodajemy pomidory i całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką ostrą, słodką i majerankiem. Dusimy wszystkie składniki jeszcze przez 10 minut i nasze warzywne leczo jest gotowe do podania. Smacznego! Post Warzywne leczo – idealne na letnie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Portobello z kuskusem i kiełbasą 117

Portobello to przepyszne, olbrzymie pieczarki, w smaku obłędne, słodkawe i idealnie nadają się do nadziewania. Tym razem nadziałam je kaszą kuskus i kiełbasą wiejską. Efekt znakomity więc polecam gorąco, obiad na stole. Lubicie te pieczarki olbrzymy? jadacie? Portobello z kuskusem i kiełbasą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chłopska 203

momentu aż powierzchnia jelit będzie całkowicie sucha i ciepła. WĘDZENIE  3-4 godziny w temperaturze 55-65 stopni i następnie podpiekanie w 80-95 do momentu gdy kiełbasa w środku będzie miała 70-72 stopnie. Lub zamiast podpiekania można zastosować parzenie wona 75-85 i parzymy do momenty osiągnięcia w środku kiełbasy 68-70 stopni. Zostawiamy do ostygnięcia następnie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
DOMOWE DUSZONE ZIEMNIAKI-DUSZONKI 284

duszonki dojdą  nad ogniskiem - bezcenny ;). Polecam używanie dużej ilości przypraw, bo pikantne duszonki smakują najlepiej. SKŁADNIKI  6  średnich ziemniaków 2 duże cebule  4 marchewki kiełbasa  30 dag wędzonego boczku  burak sól, pieprz  słodka papryka w proszku 1 łyżka masła ziele angielskie liście laurowe  WYKONANIE  Ziemniaki i marchewki pokroić w cienkie plasterki(...)cebule w piórka,kiełbasę w plasterki i na pół, a boczek w paseczki.W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układać warstwami wszystkie składniki tak, żeby na dnie, w środku i na górze były plastry ziemniaków. Każdą  kolejną warstwę posypać przyprawami dodać listki laurowe i ziele angielskie według siebie.Kilka paseczków boczku ułożyć na ziemniakach razem z kilkoma wiórkami masła. Naczynie przykryć

Mała w garnku miesza
Zupa botwinkowa z ryżem i "Córeczka" 181

kolorowej zupy. Składniki : duża garść botwinki lub liści buraków jadalnych (u mnie to buraki kolorowe, więc zupa nie ma różowego koloru) szklanka ryżu marchew mała pietruszka kawałek selera pętko kiełbasy jałowcowej 3 liście laurowe łyżka domowej przyprawy magi śmietana sól pieprz natka pietruszki Ryż wypłukać w kilku wodach. Ziarna ryżu zalać poczwórną ilością wody (1 litr) i włączyć pod nimi(...)palnik, by zaczęły się gotować. Marchew, seler i pietruszkę obrać. Pietruszkę i seler wrzucić w całości do ryżu. Marchew pokroić na talarki i też wrzucić do ryżu. Kiełbasę jałowcową też pokroić na talarki, a potem przekroić na połówki. Dorzucić do zupy. Całość gotować, aż ryż będzie miękki. W tym czasie liście buraków dobrze umyć z piasku. Pokroić na kawałki

Weekendy w domu i ogrodzie
Młoda kapusta po chłopsku – przepis na obiad 173

moich ulubionych wiosennych potraw. Jest pyszna i robi się ją bardzo szybko. Podajemy z młodymi ziemniakami albo pieczywem. Składniki: główka młodej kapusty 2 średnie marchwie ok 0,5 kg kiełbasy 2 średnie cebule ok 150 ml śmietany 30% łyżka mąki pęczek koperku sól, pieprz Przygotowanie Cebule kroimy w piórka, kiełbasę w kostkę. Oba składniki podsmażamy na maśle. Następnie przekładamy

e-PrzepisyKulinarne
Kiełbasa zwyczajna 209

26/28 mm -jelita wieprzowe do podpiekanej 30/32 mm -woda 400 mil dodana podczas mieszania z przyprawami  -woda  100 mil dodana przed nabijaniem jelit WYKONANIE Przygotowane mięso na kiełbasę tniemy w mniejsze kawałki i peklujemy 48 godzin w dwóch osobnych pojemnikach łopatkę i ścinki w jednym i ścinki klasa 3 w drugim. Następnie rozdrabniamy dodajemy wszystkie przyprawy do chudego(...)lodówki na 12 godzin. Napełniamy jelita i odkręcamy pętka. Odwieszamy na kije od osadzenia 1-2 godz. Podsuszanie w wędzarni 1 godz. w temp. 35-40 stopni. Powierzchnia kiełbas ma być sucha i ciepła. WĘDZENIE  -parzona 2,5 godziny w 50-60 stopniach następnie parzymy w wodzie temp.75-80 stopni do 68 w środku. -podpiekana 3 godziny

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kaszka Kuskus z Cieciorką i Pomidorami - Sałatka z Kaszką Kuskus 259

śniadanie. Do przygotowania kaszki kuskus będziemy potrzebować: 300 g kaszki kuskus 1 puszkę 400 g cieciorki 500 g pomidorów 1 pęczek szczypiorku 1/2 pęczka natki pietruszki 250 g suchej kiełbasy na sos: 1 ząbek czosnku 1 łyżka czerwonego octu winnego 4-5 łyżek oliwy lub oleju 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka papryki słodkiej(...)zalewy i płuczę pod bieżącą wodą. Umyte pomidory przekrawam na pół, wycinam zgrubienie od łodyżki i kroję razem ze skórką na mniejsze kawałki. Umytą i osuszoną zieleninę drobno kroję, Kiełbasę kroję w nie za dużą kostkę. Przygotowanie sosu: Do miseczki przeciskam przez praskę czosnek, dodaję wszystkie przyprawy, ocet, oliwę, sok z cytryny i całość dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Końcowe

Uwaga Babcia Gotuje
Szybki kapuśniak z kiszonej kapusty i kiełbasą 168

wodę która została po wyjęciu kapusty ze słoika plus 1,5 litra wody. Doprawić świeżo mielonym pieprzem. Ostrożnie z solą, doprawić dopiero po chwili gotowania. Dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę. Gotować 30 minut, dodać ziemniaki pokrojone w małą kostkę i gotować jeszcze 10 minut. Ziemniaki muszą być miękkie. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Kapuśniak 136

przygotowania obiadu. Dzisiaj znalazłam młodą, polską kapustkę. Na myśl przyszło mi od razu: „kapuśniak” i oto jest, a właściwie był… pyszny Składniki: młoda kapusta 30 dag kiełbasy wiejskiej 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera (korzeń) sól pieprz natka pietruszki Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę kiełbasę wiejską. Czekamy aż wodą

MojaQchnia.pl
Najlepszy żurek na zakwasie z oliwkami 142

tego przepisu, miała za mały garnek. Wracając do żurku, to jest najlepszy jeśli zrobimy go 2 dni przed świętami i przetrzymamy go w chłodzie np. na balkonie (bez białej kiełbasy). Przy okazji nie kumulujemy sobie pracy na ostatnią chwilę, tylko mamy już gotowe danie wcześniej. Składniki na 12 porcji:   wywar z żeberek: kilo żeberek (wędzonych) gotowanych(...)grzybów nie wyrzucamy – wkładamy je do połączonych wywarów w największym garnku jaki mamy. Dodajemy zakwas i odsączone oliwki. Zagotowujemy,ale nie doprowadzamy do wrzenia. Przed podaniem dodajemy kiełbasę i gotujemy na jak najmniejszym ogniu przez godzinę. Podawać z pokrojonymi na plasterki kiełbaskami, olikami z żurku, szczypiorkiem i połówką jajka. Można w chlebie, a można z chlebem. Artykuł Najlepszy żurek

Ugotowane pozamiatane
Zupa cyganówka 515

moim wykonaniu jest pyszna.. kilka  ziemniaków kawałek czerwonej papryki 1 cebula 2-3 łyżki konentratu pomidorowego 1 łyżka smalcu 10 dkg  boczku gotowanego 20 dag białej kiełbasy 2-3  łyżki ketchupu listek, ziele sól, domowa wegeta susz warzywny bulion drobiowy Na smalcu podsmażyć pokrojoną  cebulę, paprykę, oraz boczek, dodać także pokrojoną kiełbasę .Wlać około szklanki

Moje domowe kucharzenie