kolorowej zupy. Składniki : duża garść botwinki lub liści buraków jadalnych (u mnie to buraki kolorowe, więc zupa nie ma różowego koloru) szklanka ryżu marchew mała pietruszka kawałek selera pętko kiełbasy jałowcowej 3 liście laurowe łyżka domowej przyprawy magi śmietana sól pieprz natka pietruszki Ryż wypłukać w kilku wodach. Ziarna ryżu zalać poczwórną ilością wody (1 litr) i włączyć pod nimi(...)palnik, by zaczęły się gotować. Marchew, seler i pietruszkę obrać. Pietruszkę i seler wrzucić w całości do ryżu. Marchew pokroić na talarki i też wrzucić do ryżu. Kiełbasę jałowcową też pokroić na talarki, a potem przekroić na połówki. Dorzucić do zupy. Całość gotować, aż ryż będzie miękki. W tym czasie liście buraków dobrze umyć z piasku. Pokroić na kawałki
Weekendy w domu i ogrodziemoich ulubionych wiosennych potraw. Jest pyszna i robi się ją bardzo szybko. Podajemy z młodymi ziemniakami albo pieczywem. Składniki: główka młodej kapusty 2 średnie marchwie ok 0,5 kg kiełbasy 2 średnie cebule ok 150 ml śmietany 30% łyżka mąki pęczek koperku sól, pieprz Przygotowanie Cebule kroimy w piórka, kiełbasę w kostkę. Oba składniki podsmażamy na maśle. Następnie przekładamy
e-PrzepisyKulinarne26/28 mm -jelita wieprzowe do podpiekanej 30/32 mm -woda 400 mil dodana podczas mieszania z przyprawami -woda 100 mil dodana przed nabijaniem jelit WYKONANIE Przygotowane mięso na kiełbasę tniemy w mniejsze kawałki i peklujemy 48 godzin w dwóch osobnych pojemnikach łopatkę i ścinki w jednym i ścinki klasa 3 w drugim. Następnie rozdrabniamy dodajemy wszystkie przyprawy do chudego(...)lodówki na 12 godzin. Napełniamy jelita i odkręcamy pętka. Odwieszamy na kije od osadzenia 1-2 godz. Podsuszanie w wędzarni 1 godz. w temp. 35-40 stopni. Powierzchnia kiełbas ma być sucha i ciepła. WĘDZENIE -parzona 2,5 godziny w 50-60 stopniach następnie parzymy w wodzie temp.75-80 stopni do 68 w środku. -podpiekana 3 godziny
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.śniadanie. Do przygotowania kaszki kuskus będziemy potrzebować: 300 g kaszki kuskus 1 puszkę 400 g cieciorki 500 g pomidorów 1 pęczek szczypiorku 1/2 pęczka natki pietruszki 250 g suchej kiełbasy na sos: 1 ząbek czosnku 1 łyżka czerwonego octu winnego 4-5 łyżek oliwy lub oleju 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka papryki słodkiej(...)zalewy i płuczę pod bieżącą wodą. Umyte pomidory przekrawam na pół, wycinam zgrubienie od łodyżki i kroję razem ze skórką na mniejsze kawałki. Umytą i osuszoną zieleninę drobno kroję, Kiełbasę kroję w nie za dużą kostkę. Przygotowanie sosu: Do miseczki przeciskam przez praskę czosnek, dodaję wszystkie przyprawy, ocet, oliwę, sok z cytryny i całość dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Końcowe
Uwaga Babcia Gotujewodę która została po wyjęciu kapusty ze słoika plus 1,5 litra wody. Doprawić świeżo mielonym pieprzem. Ostrożnie z solą, doprawić dopiero po chwili gotowania. Dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę. Gotować 30 minut, dodać ziemniaki pokrojone w małą kostkę i gotować jeszcze 10 minut. Ziemniaki muszą być miękkie. Smacznego
Kuchnia Pokoleńprzygotowania obiadu. Dzisiaj znalazłam młodą, polską kapustkę. Na myśl przyszło mi od razu: „kapuśniak” i oto jest, a właściwie był… pyszny Składniki: młoda kapusta 30 dag kiełbasy wiejskiej 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera (korzeń) sól pieprz natka pietruszki Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę kiełbasę wiejską. Czekamy aż wodą
MojaQchnia.pltego przepisu, miała za mały garnek. Wracając do żurku, to jest najlepszy jeśli zrobimy go 2 dni przed świętami i przetrzymamy go w chłodzie np. na balkonie (bez białej kiełbasy). Przy okazji nie kumulujemy sobie pracy na ostatnią chwilę, tylko mamy już gotowe danie wcześniej. Składniki na 12 porcji: wywar z żeberek: kilo żeberek (wędzonych) gotowanych(...)grzybów nie wyrzucamy – wkładamy je do połączonych wywarów w największym garnku jaki mamy. Dodajemy zakwas i odsączone oliwki. Zagotowujemy,ale nie doprowadzamy do wrzenia. Przed podaniem dodajemy kiełbasę i gotujemy na jak najmniejszym ogniu przez godzinę. Podawać z pokrojonymi na plasterki kiełbaskami, olikami z żurku, szczypiorkiem i połówką jajka. Można w chlebie, a można z chlebem. Artykuł Najlepszy żurek
Ugotowane pozamiatanemoim wykonaniu jest pyszna.. kilka ziemniaków kawałek czerwonej papryki 1 cebula 2-3 łyżki konentratu pomidorowego 1 łyżka smalcu 10 dkg boczku gotowanego 20 dag białej kiełbasy 2-3 łyżki ketchupu listek, ziele sól, domowa wegeta susz warzywny bulion drobiowy Na smalcu podsmażyć pokrojoną cebulę, paprykę, oraz boczek, dodać także pokrojoną kiełbasę .Wlać około szklanki
Moje domowe kucharzenieskładniki: 500 ml zakwasu z na żurek (najlepiej domowego, przepis tutaj) 1000 ml rosołu lub wywaru z warzyw 3 suszone grzyby 400 g białej kiełbasy, parzonej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka mąki orkiszowej lub pszennej sól, pieprz, majeranek wykonanie: Grzyby płuczemy, zalewamy ok. 120 ml zimnej wody i odstawiamy na ok. 3 godz. Kiełbasę kroimy
Domowy Smak JedzeniaZupki, zupki i dalej u mnie zupki..oj,a jeszcze ile ich będzie...ciągle coś nowego gotuję. biała kiełbasa 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora 1 cebula kilka suszonych grzybków kilka ziemniaków sól, pieprz vegeta domowa listek, ziele śmietana Do garnka wlać wodę, włożyć białą kiełbasę .Dodać pokrojone warzywa, grzybki [ ja delikatnie je zmieliłam,a by było ciut
Moje domowe kucharzenietego co jest w domu :) Makaron gotujemy, majonez swojski robimy wg majonez-domowy-w-10-s , ogórki kiszone ze spiżarni, papryka też, ser żółty w plastrach, czosnek 3 ząbki, kiełbasa śląska, kukurydza z puszki... ...dorzucamy sól, pieprz, paprykę w proszku... Paprykę konserwową, kiełbasę, ser i ogórki kroimy w kostkę :) Wszystkie produkty wkładamy do dużej miski i dokładnie mieszamy, na końcu
chleba naszegopośpiechu podrzucać od czasu do czasu moje pomysły na świątecznie śniadaniowy stół. Pierwsze wskakują grubiutkie, drożdżowe zające :D Puchate, o chrypiących uszkach i wypełnione przepysznym farszem z białą kiełbasą, ziołami i kremowymi nutami miodu z musztardą. U wielu podaje się barszcz biały z jajkiem ugotowanym na twardo lub sadzonym, albo bez jajek ale za to z kiełbasą, a w mojej
Kuchnia w Słońcu Skąpanagodz.Po tym czasie dodajemy 400 mil wody dokładnie wyrabiamy i napychamy osłonki.Wieszamy na kije do osadzenia.U mnie osadzanie trwało 12 godz. temp.pokojowa pod wentylatorem. Przed wędzeniem kiełbasę i wędzarnie trzeba osuszyć jeśli tego wymaga i wygrzać wędzarnie i kiełbasę aby była ciepła. WĘDZENIE -olcha,buk -3,5 godziny do koloru jaki mnie zadowalał w temperaturze 55 stopni PARZENIE
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Fajny sposób na niespodziankę i zaskoczenie rodziny :) Co tata mówi ? Pierożki z kiełbasą ? W piekarniku ? Robimy ciasto drożdżowe takie jak na bułki, wałkujemy, wycinamy krążki... ...dobrą śląską kiełbasę kroimy na grube plasterki... ...układamy i lepimy :) Pierożki układamy na blasze i smarujemy rozbitym jajkiem. Posypujemy np. kminkiem i wkładamy do piekarnika... ...pieczemy
chleba naszego