fasolki polecam pyszny i chrupiący chleb pszenny bez zagniatania: Tradycyjna fasolka po bretońsku, składniki: ok. 400 g białej fasoli (u mnie Piękny Jaś), ok. 300 g dobrej jakości kiełbasy, puszka pomidorów (możecie też dać dwie puszki i trochę mniej koncentratu), kilka łyżek koncentratu pomidorowego, kilka chochli wody z gotowania fasoli, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, opcjonalnie kilka plastrów wędzonego boczku(...)dużej ilości wody (około 12 godzin). Na drugi dzień odlać wodę i przepłukać fasolę. Zalać wodą i gotować do miękkości około 2 godzin. Na patelni zrumienić pokrojoną kiełbasę i cebulę. Pod koniec smażenia dodać czosnek. Zalać całość kilkoma chochlami wody z gotowania fasoli, dodać fasolę, koncentrat, listki laurowe, ziele angielskie i pomidory z puszki. Doprawić. Gotować całość około
Lekcje w kuchnismakoszy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki do sałatki drwala: 1podwójna pierś z kurczaka 1 główka sałaty lodowej 1 średniej wielkości czerwona cebula 4 większe ogórki konserwowe 1 pojedyncze pętko dobrej kiełbasy ok 200 gram sera żółtego w kawałku 3 łyżki ketchupu 3 łyżki majonezu ulubiona przyprawa do kurczaka ( u mnie przyprawa do złocistego kurczaka) olej do smażenia sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Przygotowanie sałatki drwala: kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą do kurczaka, smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano. kiełbasę kroimy w cienkie półplasterki, ogórki, ser i cebulę w kostkę, sałatę kroimy lub rozrywamy na dość małe kawałki, przekładamy do dużej miski. do miski z sałatą przekładamy pozostałe składniki, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem a następnie mieszamy wraz z ketchupem
Blog kulinarny S9.PLSkładniki na 5-6 porcji: – 800-1000g kiszonej kapusty – 750ml bulionu (lub 750ml wody + 2 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego ) – 400g karkówki – 200g kruchej kiełbasy – 2 cebule – 1 marchewka – 40g suszonych grzybów – 2 łyżki powideł śliwkowych – 2 łyżki koncentratu pomidorowego – 1 łyżka masła – 1 łyżka oleju(...)minut. Dodajemy listek laurowy, ziela angielskie, kminek, majeranek, powidła i mieszamy. Następnie dorzucamy odciśniętą i pokrojoną kiszoną kapustę oraz pozostały bulion, mieszamy. Przykrywamy i gotujemy jeszcze przez 15 minut. Kiełbasę pokrojoną w kostkę dodajemy do kapusty i gotujemy przez 30 minut. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz masło, mieszamy i zagotowujemy. Smacznego! Artykuł Bigos z kiszonej kapusty i karkówki
Be Fit Be Strongprzygotowania potrzebujemy: Kapusta kiszona- 600g Kiełbasa- 190g Boczek- 150g Pieczarki- 90g Cebula- 60g Smalec- 40g Masło- 20g Sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy Kapustę lekko odciskamy, szatkujemy i gotujemy do miękkości z dodatkiem liścia laurowego, 2 sztuk ziela i pieprzu. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy pokrojone pieczarki, kiełbasę i boczek. po kilku minutach dodajemy cebulę. Ugotowaną kapustę lekko odcedzamy
serzmiesemzupę fasolową według tradycyjnego przepisu. Wyszła przepyszna. Przepis na zupę fasolową Składniki: 1 kg świeżej białej fasoli lub 500 gramów suszonej, 250 gramów niezbyt tłustego boczku wędzonego, 300 gramów kiełbasy śląskiej lub podobnej, 2-3 cebule, 3 ząbki czosnku, 2 marchewki, 1 pietruszka, 4-5 ziemniaków, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól, do podania natka pietruszki. Jak zrobić zupę(...)pokrój w kostkę, wrzuć do dużego garnka i smaż, aż się trochę wytopi – jeśli jest bardzo chudy, wlej odrobinę oleju. Teraz do garnka wrzuć drobno posiekaną cebulę oraz kiełbasę pokrojoną w plasterki, smaż wszystko do lekkiego zrumienienia, dorzuć posiekany czosnek i smaż jeszcze minutę. Marchewkę, pietruszkę pokrój w kostkę, wrzuć do garnka, zalej wodą do wysokości 3/4, dopraw solą
Kulinarna Polskatygodnie. Gotuję zwykle porcję na dwa dni, i Wam też polecam takie rozwiązanie Fasolka po bretońsku – składniki (6 porcji): 400g suchej fasolki, 300g dobrej jakości kiełbasy, 1 duża biała cebula, 3 ząbki czosnku, łyżka oliwy z oliwek, 500ml passaty pomidorowej, 3 ziela angielska, 2 listki laurowe, majeranek, sól, pieprz. Sposób przygotowania Najpierw wsypuję fasolkę do garnka i zalewam(...)fasolę. Całość gotuję pod przykryciem przez około 1,5 godziny. W tym czasie kroję kiełbaskę i cebulę w kostkę, a czosnek drobno siekam. Przesmażam na łyżce oliwy z oliwek kiełbasę wraz z cebulą i czosnkiem. Gdy są już zarumienione, to przerzucam je do garnka z fasolą. Dodaję do garnka także passatę pomidorową i doprawiam całość majerankiem, solą i pieprzem. Mieszam
Natka Pietruszkiciepła. Wędzenie do koloru w 45-55 stopniach . Parzenie w wodzie w temp .80 st. do 70 stopni w środku kiełbaski .Studzenie w zimnej wodzie kilka minut. Dalsze wychładzanie kiełbasy w lodówce 4-6 st. Kiełbasa jest prosta w wykonaniu i bardzo smaczna, polecam
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojona w kostkę paprykę, liście laurowe, ziele angielskie i całość razem podsmażyć. Kiedy papryka lekko zmięknie do garnka dodać pokrojoną w kostkę lub plastry kiełbasę i podsmażyć ją wraz z warzywami. Do podsmażonej kiełbasy i warzyw dodać koncentrat pomidorowy, pokrojone w kostkę ziemniaki i całość zalać bulionem. Doprawić solą i zagotować. Zupę gotować do momentu
Pani M - kuchnia smakowitasposób na pyszną i szybką przekąskę na imprezę lub śniadanie. Proste w przygotowaniu, efektywnie prezentujące się na stole. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam takie przekąski z warzywami, kiełbasą i serem. A tortilla jest doskonała do ich przygotowania. Imprezowe roladki z tortilli wspaniale smakują w towarzystwie domowego sosu czosnkowego. Można je też wzbogacić o kawałki kiszonego ogórka. Koniecznie spróbujcie(...)czarny pieprz* *serek można też doprawić ulubioną mieszaną ziół Przygotowanie: Każdy placek tortilli smarujemy serkiem kanapkowym. Warstwę serka delikatnie doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Następnie układamy po 5 cienkich plasterków kiełbasy krakowskiej, kolejno 2 plastry żółtego sera i 2 liście sałaty. Na środek układamy cienko pocięte kawałki czerwonej papryki. Teraz powoli zwijamy tortille w dość ciasny rulon. Zwinięte tortille kroimy ostrym
Słodkie okruszkifasola więc nie mogłam się jej oprzeć. Idealna w dniu przygotowania, a jeszcze lepsza kolejnego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Fasolka po bretońsku Składniki 1 kg fasoli Jaś 400 g kiełbasy majeranek sól pieprz koncentrat pomidorowy papryka słodka 1 łyżeczka pieprz 4 ziarna ziele angielskie 4 ziarna liść laurowy 2 szt. Instrukcje Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy(...)namoczenia. Odlewamy wodę, dolewamy świeżą i gotujemy. Dodajemy pieprz, ziele, liść laurowy. Kiełbasę kroimy w kawałki, możemy ją zrumienić na patelni, ale niekoniecznie. Dodajemy do fasoli i gotujemy całość na małym ogniu. Kiedy fasola jest miękka dodajemy 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki majeranku (tu ilość dowolna ja lubię majeranek), paprykę słodką, sól i pieprz do smaku. Jeśli ktoś lubi
To co lubię - gotuję i polecamŁączny czas 1 godz Porcje 6 Składniki 300 g makaronu świderki 1 szklanka pokrojonej zielonej fasolki 1 mały brokuł 1 mała czerwona papryka 1 mały por 20 dag chudej kiełbasy 1 łyżka masła klarowanego sól, pieprz Sos: 2 jajka 4 łyżki śmietany 18% 1 szkl. mleka ½ łyżeczki czubrycy zielonej duża szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz 150 g startego parmezanu pół(...)pęczka natki pietruszki Instrukcje Na patelni rozpuszczamy masło klarowane, podsmażamy pokrojony w półplasterki por oraz paprykę czerwoną pokrojoną w średnią kostkę. Po chwili dodajemy kiełbasę pokrojoną w paski, fasolkę szparagową pokrojoną na kawałki, a także brokuły podzielone na małe różyczki. Całość smażymy około 10 minut pod przykryciem, od czasu do czasu delikatnie mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. W tym czasie
To co lubię - gotuję i polecammłodej kapusty Składniki: średniej wielkości główka młodej kapusty (może być też zwykła, wówczas użyj jednak małej główki), 2 cebule, 2 marchewki, 3-4 ziemniaki, 400 gramów surowej wędzonej kiełbasy (tym razem użyliśmy frankfurterek), 1 papryka, puszka pomidorów w zalewie, kopiasta łyżka papryki słodkiej w proszku, sól, pieprz, olej. Jak zrobić pikantny kapuśniak z młodej kapusty? W garnku na odrobinie oleju(...)przesmaż posiekaną cebulę, dodaj paprykę słodką w proszku, wymieszaj, wrzuć pokrojone dość grubo kapustę, marchewkę, paprykę świeżą, ziemniaki, kiełbasę, wlej pomidory razem z zalewą. Wlej około 2 litrów wody, dopraw solą i pieprzem, ponownie dokładnie wymieszaj. Zagotuj, następnie gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 10-15 minut – aż warzywa zmiękną. Rada: zamiast papryki słodkiej w proszku możesz użyć
Kulinarna Polskaząbki czosnku 3 łyżki kukurydzy konserwowej 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego ok 150 gram sera żółtego w kawałku sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, na oleju na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem, gdy się lekko zeszkli dorzucamy kiełbasę, mieszamy i całość podsmażamy. Pod koniec dodajemy
Blog kulinarny S9.PLJAJKIEM W ŚRODKU 4 kromki pieczywa żytniego 4 jajka z chowu ściółkowego ROLADKI Z PARÓWKĄ 6 plasterków szynki 3 plasterki sera żółtego 2 parówki z szynki DODATKOWO 1 swojska kiełbasa 1 pomidor olej rzepakowy do smażenia sól i pieprz Sposób przygotowania: TOSTY Z JAJKIEM W kromkach pieczywa wydrążamy niewielki otwór. Na patelni rozgrzewamy mocno niewielką ilość tłuszczu. Układamy kromki pieczywa(...)części. Na plasterku szynki układamy plasterek sera oraz kawałek parówki. Zawijamy w rulonik i spinamy wykałaczką. Smażymy na patelni z każdej strony, do przyrumienienia i roztopienia serka. POZOSTAŁE DODATKI Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy do chrupkości i rumianego odcienia. Pomidor kroimy na ćwiartki. Wszystkie przygotowane elementy śniadania układamy na talerzach i zajadamy na gorąco. Instagram Oznacz @prostepesto i dodaj
ProstePesto.pljaki nas zadowala. U mnie wędzenie trwało 3 godz. Następnie kiełbaskę odparzamy w wodzie 75-80 st. do momentu jak w środku będzie miała 70 st. Po parzeniu natychmiast kiełbasę topimy w zimnej wodzie . Później chowamy do lodówki w celu dalszego wychłodzenia kiełbasy. SMACZNEGO
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.