kiełbasa - 10142 przepisów (strona:251/677)

Bigos z młodej kapusty 66

domowy bigos z młodej kapusty. Szybki smaczni i pełen świeżych warzyw. PRZEPIS NA BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY Składniki 1 główka młodej kapusty 2 marchewki 1 cebula 200 g kiełbasy 1 szklanka bulionu 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka octu 5 ziarenek pieprzu 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki pszennej Wykonanie Kapustę oczyszczamy(...)przekładamy go garnka. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do kapusty. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na łyżce smalcu. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną kiełbasę, całość chwilę dusić, a następnie przełożyć do kapusty. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy pieprz, sól, ziarna ziela, liść laurowy oraz ziarna pieprzu. Całość dusimy do miękkości na małym ogniu

Alle Dobre!
Ciecierzyca po bretońsku. Jeśli lubisz fasolkę, pokochasz też ten przepis 48

dzięki przepisom takim, jak ten, łatwo się do niej przekonać. Pysznie i w jednym garnku. Przepis na ciecierzycę po bretońsku Składniki: 400 gramów suchej ciecierzycy, 300 gramów boczku, 4 kiełbasy śląskie (lub podobne), 3 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 puszki pomidorów w zalewie, kopiasta łyżka papryki wędzonej w proszku (lub zwyklej), majeranek, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, olej(...)koniec wody powinno być tyle, aby ziarna lekko z niej wystawały. Boczek pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię i przesmaż – jeśli jest chudy, dodaj trochę oleju. Dorzuć kiełbasę pokrojoną w plasterki oraz posiekaną cebulę i czosnek, wszystko zrumień. Wsyp paprykę w proszku, wymieszaj, aby połączyła się z tłuszczem – odda najwięcej aromatu i koloru. Zawartość patelni dodaj do ciecierzycy

Kulinarna Polska
Babka ziemniaczana z wędzoną słoniną 68

Udostępnij Babka ziemniaczana z wędzoną słoniną – składniki 1 kg ziemniaków 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g wędzonej słoniny 200 g kiełbasy 150 g boczku wędzonego 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 / 2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżka majeranku 1 / 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 / 2 łyżeczki suszonego imbiru 1 / 4 łyżeczki chili(...)tarta do formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ze słoniny odciąć skórę, następnie słoninę pokroić w dość dużą kostkę. Przełożyć na rozgrzaną suchą patelnię, smażyć na średnim ogniu. Boczek i kiełbasę również pokroić w dużą kostkę, dołożyć do smażącej się słoniny. Czosnek obrać, pokroić na plasterki, cebule obrać, pokroić w kostkę, oba składniki przesypać na patelnię do podsmażonego mięsa. Dodać wędzoną

niecodziennikpary
Bigos 59

wodzie przez około 20 minut, a po tym czasie dodać do bigosu. W razie potrzeby przed wrzuceniem pokroić na mniejsze kawałki. Bigosówkę (u mnie składającą się z dwóch lasek kiełbasy zwyczajnej, pętko kiełbasy wiejskiej i kawałka boczku) pokroić w kostkę i dodać do karkówki. Całość mięsa smażyć jeszcze przez 15 minut przed dodaniem do kapusty. Dodać koncentrat pomidorowy i śliwki

KuchniaWeDwoje.pl
Kiełbasa drobiowa- INDYK, KURCZAK 129

mięsnej i klejącej konsystencji. Napełniamy jelita dość ściśle. Odwieszamy do osadzenia na 1 godzinę. OSUSZANIE W WĘDZARNI BEZ DYMU  W temperaturze 35-40 stopni do momentu, aż powierzchnia kiełbasy będzie całkowicie sucha i ciepła w dotyku. WĘDZENIE  W temperaturze 50-55 stopni do koloru jaki nas zadowala- osobiście wędziłem 2,5 godziny. PARZENIE  Woda 80 stopni(...)uzyskania 72 stopni w środku kiełbasy. Po parzeniu schładzamy w zimnej wodzie 20 minut -wodę wymieniałem po 10 minutach. Dalsze wychładzanie w lodówce w temperaturze 4 stopnie 12 godzin.  Ps: Kiełbaskę serdecznie polecam jest bardzo smaczna, konsystencja zwarta, wyrób bardzo soczysty.  SMACZNEGO

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Omleciki z piekarnika 54

Jeżeli nie macie pomysłów na śniadanie czy kolacje? Mam dla was propozycje, na wytrawny omlet w trochę innej formie. Z podanej ilości wychodzi 12 omlecików. 4 jajka kiełbasa lub szynka kawałek pora pół papryki sól olej do wysmarowania formy Paprykę i kiełbasę lub szynkę pokroić  … The post Omleciki z piekarnika appeared first on Polska Zupa

Polska Zupa
Tradycyjna fasolka po bretońsku / White Beans in Tomato Sauce 60

fasolki polecam pyszny i chrupiący chleb pszenny bez zagniatania: Tradycyjna fasolka po bretońsku, składniki: ok. 400 g białej fasoli (u mnie Piękny Jaś), ok. 300 g dobrej jakości kiełbasy, puszka pomidorów (możecie też dać dwie puszki i trochę mniej koncentratu), kilka łyżek koncentratu pomidorowego, kilka chochli wody z gotowania fasoli, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, opcjonalnie kilka plastrów wędzonego boczku(...)dużej ilości wody (około 12 godzin). Na drugi dzień odlać wodę i przepłukać fasolę. Zalać wodą i gotować do miękkości około 2 godzin.  Na patelni zrumienić pokrojoną kiełbasę i cebulę. Pod koniec smażenia dodać czosnek. Zalać całość kilkoma chochlami wody z gotowania fasoli, dodać fasolę, koncentrat, listki laurowe, ziele angielskie i pomidory z puszki. Doprawić. Gotować całość około

Lekcje w kuchni
Sałatka Drwala 108

smakoszy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki do sałatki drwala: 1podwójna pierś z kurczaka 1 główka sałaty lodowej 1 średniej wielkości czerwona cebula 4 większe ogórki konserwowe 1 pojedyncze pętko dobrej kiełbasy ok 200 gram sera żółtego w kawałku 3 łyżki ketchupu 3 łyżki majonezu ulubiona przyprawa do kurczaka ( u mnie przyprawa do złocistego kurczaka) olej do smażenia sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Przygotowanie sałatki drwala: kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą do kurczaka, smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano. kiełbasę kroimy w cienkie półplasterki, ogórki, ser i cebulę w kostkę, sałatę kroimy lub rozrywamy na dość małe kawałki, przekładamy do dużej miski. do miski z sałatą przekładamy pozostałe składniki, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem a następnie mieszamy wraz z ketchupem

Blog kulinarny S9.PL
Bigos z kiszonej kapusty i karkówki 66

Składniki na 5-6 porcji: – 800-1000g kiszonej kapusty – 750ml bulionu (lub 750ml wody + 2 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego ) – 400g karkówki – 200g kruchej kiełbasy – 2 cebule – 1 marchewka – 40g suszonych grzybów – 2 łyżki powideł śliwkowych – 2 łyżki koncentratu pomidorowego – 1 łyżka masła – 1 łyżka oleju(...)minut. Dodajemy listek laurowy, ziela angielskie, kminek, majeranek, powidła i mieszamy. Następnie dorzucamy odciśniętą i pokrojoną kiszoną kapustę oraz pozostały bulion, mieszamy. Przykrywamy i gotujemy jeszcze przez 15 minut. Kiełbasę pokrojoną w kostkę dodajemy do kapusty i gotujemy przez 30 minut. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz masło, mieszamy i zagotowujemy. Smacznego! Artykuł Bigos z kiszonej kapusty i karkówki

Be Fit Be Strong
Kapusta kiszona smażona 184

przygotowania potrzebujemy: Kapusta kiszona- 600g Kiełbasa- 190g Boczek- 150g Pieczarki- 90g Cebula- 60g Smalec- 40g Masło- 20g Sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy Kapustę lekko odciskamy, szatkujemy i gotujemy do miękkości z dodatkiem liścia laurowego, 2 sztuk ziela i pieprzu. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy pokrojone pieczarki, kiełbasę i boczek. po kilku minutach dodajemy cebulę. Ugotowaną kapustę lekko odcedzamy

serzmiesem
Tradycyjny przepis na zupę fasolową. Pożywna i pyszna 82

zupę fasolową według tradycyjnego przepisu. Wyszła przepyszna. Przepis na zupę fasolową Składniki: 1 kg świeżej białej fasoli lub 500 gramów suszonej, 250 gramów niezbyt tłustego boczku wędzonego, 300 gramów kiełbasy śląskiej lub podobnej, 2-3 cebule, 3 ząbki czosnku, 2 marchewki, 1 pietruszka, 4-5 ziemniaków, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól, do podania natka pietruszki. Jak zrobić zupę(...)pokrój w kostkę, wrzuć do dużego garnka i smaż, aż się trochę wytopi – jeśli jest bardzo chudy, wlej odrobinę oleju. Teraz do garnka wrzuć drobno posiekaną cebulę oraz kiełbasę pokrojoną w plasterki, smaż wszystko do lekkiego zrumienienia, dorzuć posiekany czosnek i smaż jeszcze minutę. Marchewkę, pietruszkę pokrój w kostkę, wrzuć do garnka, zalej wodą do wysokości 3/4, dopraw solą

Kulinarna Polska
Fasolka po bretońsku 82

tygodnie. Gotuję zwykle porcję na dwa dni, i Wam też polecam takie rozwiązanie Fasolka po bretońsku – składniki (6 porcji): 400g suchej fasolki, 300g dobrej jakości kiełbasy, 1 duża biała cebula, 3 ząbki czosnku, łyżka oliwy z oliwek, 500ml passaty pomidorowej, 3 ziela angielska, 2 listki laurowe, majeranek, sól, pieprz. Sposób przygotowania Najpierw wsypuję fasolkę do garnka i zalewam(...)fasolę. Całość gotuję pod przykryciem przez około 1,5 godziny. W tym czasie kroję kiełbaskę i cebulę w kostkę, a czosnek drobno siekam. Przesmażam na łyżce oliwy z oliwek kiełbasę wraz z cebulą i czosnkiem. Gdy są już zarumienione, to przerzucam je do garnka z fasolą. Dodaję do garnka także passatę pomidorową i doprawiam całość majerankiem, solą i pieprzem. Mieszam

Natka Pietruszki
Kiełbasa z karkówki 276

ciepła. Wędzenie do koloru w 45-55 stopniach . Parzenie w wodzie w temp .80 st. do 70 stopni w środku kiełbaski .Studzenie w zimnej wodzie kilka minut. Dalsze wychładzanie kiełbasy w lodówce 4-6 st. Kiełbasa jest prosta w wykonaniu i bardzo smaczna, polecam

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Zupa cygańska a’la leczo. 98

cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojona w kostkę paprykę, liście laurowe, ziele angielskie i całość razem podsmażyć. Kiedy papryka lekko zmięknie do garnka dodać pokrojoną w kostkę lub plastry kiełbasę i podsmażyć ją wraz z warzywami. Do podsmażonej kiełbasy i warzyw dodać koncentrat pomidorowy, pokrojone w kostkę ziemniaki i całość zalać bulionem. Doprawić solą i zagotować. Zupę gotować do momentu

Pani M - kuchnia smakowita