trzeba) - ok.3/4-1 szklanki kwaśnej śmietany 12 lub 18% (lub jogurtu greckiego) - 4-6 łyżek aromatycznego majeranku - 1/2-1 garści suszonych grzybów - sól, świeżo mielony pieprz - ok.1l wywaru (albo od parzenia kiełbasy albo bulionu) Dodatkowo: 1-2 jajka na każdą porcję (ugotowane na twardo) Do dużego garnka przekładamy zakwas (domowy lub sklepowy), dodajemy kwaśną śmietanę i miksujemy , używam do tego ręczny blender(...)zmiksowaniu garnek ustawiamy na palniku, dodajemy nasz wywar (bulion lub wodę od parzenia kiełbasy), suszone grzyby i doprowadzamy całość do wrzenia ( na małym palniku), co jakiś czas mieszając, tak by mąka z zakwasu nam się nie przypaliła. Dolewamy także więcej wrzącej wody. Pod wpływem gotowania nasza zupa będzie się zagęszczała. Gotujemy ok.10-15 minut od zagotowania. W czasie gotowania zupy przygotowujemy
Smaczne ZdroweCzasami brak pomysłów co zrobić na kolację. Tym razem zrobiłam zapiekankę z bułki kanapkowej do której wykorzystałam kiełbasę krakowską z linii Nove -Natura. Bardzo nam smakowała zapiekanka i na pewno powtórzę. Podałam z sosem czosnkowy, pycha. Pomysł klik . Składniki: bułka kanapkowa żółty ser w plasterkach kiełbasa krakowska z linii Nove -Natura pomidory 100 ml kremówki 100 g żółtego sera(...)suszonych pomidorów z czosnkiem Kamis do smaku sól do smaku pieprz kolorowy Kamis masło Przygotowanie: Posmarować masłem z jednej strony każdą kromkę bułki. Położyć po plasterku sera żółtego, kiełbasy i pomidora. Ułożyć bułkę na okrągło w formie do tarty. Do śmietany wbić jaka, dodać przyprawy i zmiksować. Zalać bułki. Na wierzch zetrzeć żółty ser. Włożyć do nagrzanego piekarnika
Ala piecze i gotujeMakaron strozzapreti z bakłażanem, białą kiełbasą i opieńkami Jesienne danie na pierwszy dzień jesieni. Tylko trzy składniki, a jaka uczta dla podniebienia! Smażony, słodkawy bakłażan, fenomenalnie współgra z opieńkami i podsmażaną białą kiełbasą. Polecam bardzo! Znacie moje zamiłowania do fikuśnych makaronów, dzis powt ó rka pysznego makaronu strozzapreti (możecie poczytać o nim tu ) , a o bakłażanie tutaj(...)miedzy czasie, w głębokim tłuszczu usmażyć pokrojony w kosteczkę bakłażan. Osaczyć na papierowym papierze. Na osobnej patelni, na łyżce oliwy, podsmażyć pokrojoną na malutkie kawałeczki( dosłownie 0.5 cm) białą kiełbasę, odsączyć z ewentualnego tłuszczu. Ugotować makaron al dente, na patelni od grzybków wymieszać go z pozostałymi składnikami. Posypać natka pietruszki. Smacznego. Propozycja na obiad w akcji na Durszlaku
Mia Cucina Sofietajako przekąska, czy drugie śniadanie do pracy. Dzięki dodaniu oliwy i semoliny muffinki są puszyste, sprężyste i wyjątkowo długo zachowują świeżość. Jako dodatek wykorzystałam żółty ser, oliwki i suchą kiełbasę. Wy możecie dodać Wasze ulubione smaki: paprykę, zeszklony boczek, czy cebulkę, szynkę, grzybki, kosteczki ugotowanego na parze (al dente ) ziemniaka, czy pora. Pomysł z książki “365 chlebowych przepisów”. Polecam bardzo(...)jajka · 100 g kiełbasy · 100 g startego żółtego sera
Mia Cucina Sofietabalsamiczno-leśnego zapachu i lekko orzechowego smaku. Wytrawna babka rozmarynowa Składniki: 300 g mąkipszennej 4 jajka 150 ml mleka 100 oleju rzepakowego 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 100g suchej kiełbasy( lub innej wędliny) 60g suszonych pomidorków w zalewie 50g żółtego sera 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu ¾ łyżeczki soli, pieprz Suszone pomidorki odcedzamy z zalewy, kroimy w paski, a następnie(...)drobne kawałki. Następnie na małe kwadracikikroimy kiełbasę i ser żółty. Rozmaryn myjemy, osuszamy i też drobno kroimy.. Do miski wbijamy jajka, lekko ubijamy, dodajemy mleko, olej, mieszamy. W innej misce mieszamy suche produkty: mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem. Suche składniki dodajemy do jajeczej masy i mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojonąwcześniej kiełbasę, ser, pomidorki
Mia Cucina Sofietaznaleźć trochę czasu, by wybrać się na grzybki. A na razie zużywam resztki zapasów;) Miałam troszkę zamrożonych kurek, musiałam więc zrobić z nimi coś ekstra! Powstała pizza z odrobiną kiełbasy, pomidora i chrupiących kurek... i obowiązkowo ciągnący się ser:) Ciasto: 200 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki soli, 10 g świeżych drożdży, 2 łyżki oleju. Drożdże rozpuścić w 40 ml letniej(...)wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godz. by podwoiło swą objętość. Farsz: 300g kurek, 2 łyżki pasty z bakłażana lub innej pasty pomidorowej, laska kiełbasy, duży pomidor, świeże listki bazylii, tymianek, oregano, 100g startego żółtego sera, 2 łyżki masła. Grzyby oczyścić, duże przekroić. Dusić na maśle ok. 15 min na małym ogniu. Ciasto rozwałkować, wylepić
Z miłości do słodkościpomysłu na obiad. Każdy dorzucił od siebie to, co lubi najbardziej i powstał bardzo smaczny obiad, na dodatek to danie jednogarnkowe:) A wszystko doprawione różnorodnymi ziołami... Składniki: 400 g kiełbasy np. zwyczajnej, 400 g ziemniaków, czerwona papryka, 200 g kapusty włoskiej, 2 cebule, 200 g pieczarek, ząbek czosnku, 1 liść laurowy, po szczypcie: chilli, kminku, majeranku, tymianku, bazylii(...)kolendry, do smaku sól i pieprz, łyżka mąki, olej do smażenia. Przygotowanie Kiełbasę obrać, pokroić w półksiężyce. Podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę, smażyć ok. 5 min. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry, kapustę poszatkować. Dodać do kiełbasy. Podlać wodą. Dodać przyprawy, dusić ok. 40 min pod przykryciem, często mieszając, aby się nie przypaliło
Z miłości do słodkościmoja mama. Fasolka po bretońsku to danie bardzo sycące, ale także rozgrzewające, idealne więc na zbliżającą się zimę;) Składniki: 1kg fasoli "Piękny Jaś", 200 g boczku wędzonego, 1 kg kiełbasy np. zwyczajnej, 2 duże marchewki, po kawałku pora i selera, 3 cebule, koncentrat pomidorowy (mała puszka), 4 łyżki pikantnego keczupu, sól, pieprz, łyżeczka przyprawa do fasolki po bretońsku, łyżeczka majeranku(...)Fasolę moczyć przez 12 godz. W tej samej wodzie ją ugotować wraz z oczyszczonymi pokrojonymi w kostkę warzywami oraz pokrojonym w kostkę boczkiem. Gotować do miękkości czyli około 80minut. Kiełbasę pokroić również w kostkę i podsmażyć. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju. Gdy fasolę będzie miękka dodać kiełbasę oraz cebulę. Dodać koncentrat i keczup, dodać przyprawy. Doprawić
Z miłości do słodkościPogoda ostatnio płata nam figle, raz jest słonecznie a raz pochmurnie. Dlatego przyda się na obiad pyszna rozgrzewająca zupka;) Ja proponuję kapuśniak ugotowany na wędzonym boczku z dodatkiem kiełbasy. Pikantny, sycący i rozgrzewający. Idealna zupa na aktualna pluchę... Składniki: 200 g wędzonego boczku, 1/2 kg kiszonej kapusty, 2 marchewki, 3 duże ziemniaki, 150 g kiełbasy np. zwyczajnej(...)tłuszczu. Dodać do kapusty wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać obrane i pokrojone w kostkę marchewki oraz ziemniaki. Gotować ok. 1,5 godz na małym ogniu. Kiełbasę pokroić w półplasterki, podsmażyć na suchej patelni. Dodać do zupy, dusić jeszcze 5 min. Doprawić do smaku
Z miłości do słodkościwiem czy pamiętacie ( pytam starszych , a może i nie tylko - może u kogoś w domu taką kapustkę się nadal gotuje) ,, stołówkową" kapustę z kiełbasą zaprawianą koncentratem ? Raz była to słodka kapusta raz kiszona. Rzadka , z reguły nie specjalnie doprawiona .Do tego tłuczone ziemniaki. Menu rodem ze stołówki, dworcowego baru czy barów mlecznych .Z reguły omijałam szerokim łukiem do chwili(...)którym nie zostało już nic innego , a po fakcie okazało się, ze kapustka była pyszna. W domu wymusiłam na Babci by zaczęła taką gotować. Samą , z kiełbasą - nie ważne byle była kwaskowato- pomidorowa. Potem jak zaczęłam sama gotować stwierdziłam, że jest to fantastyczny pomysł na ,, zapasowe" obiady. Starczy mieć w zamrażarce porcje obgotowanej kapusty a potem wsadzamy w nią
Buniabaje w kuchniPrzepis bardzo prosty , ale idealny na obiad jak i na szybką kolację. Oczywiście moje lubione Wigilijne danie zaraz po krokietach. W wersji wigilijnej pamiętajcie by nie dodawać mięsa ani kiełbasy. Jednak na drugi dzień jest jeszcze smaczniejszy ten makaron, więc śmiało polecam ! Składniki : * makaron łazanki * pół kg kapusty kiszonej * 6 grzybów suszonych * duża cebula * kawałek kiełbasy bądź wędliny(...)Przygotowanie : Kapustę gotujemy razem z grzybami aż do miękkości. Odstawiamy do wystudzenia. Gotujemy makaron w osolonej wodzie. Na patelni musimy zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę wraz z wędliną bądź kiełbasą. Do tego dokładamy kapustę oraz makaron. Wszystko przesmażamy by składniki się połączyły. Przyprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz majerankiem
Magiczne Życie Martynarzeczonego zrobię. On lubi dobry chleb i smalec ale nie ze sklepu. Zapraszam na sprawdzony przepis. Składniki : * pół kg słoniny * 2 dowolne ulubione kiełbasy * 3 cebule * 2 winne jabłka * 3 ząbki czosnku * sól , pieprz Przygotowanie : Słoninę pokroić w kostkę , wrzucić do wysokiej patelni lub rondla i topić na małym ogniu. Kiełbasę(...)przesmażyć na drugiej patelni i gdy słonina już się wytopi i będą złote skwarki dodać kiełbasę do smalcu. Wrzucić cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz jabłko i czosnek. Wszystko razem poddusić około 15 minut. Doprawić. Przelać do kamionkowego naczynia
Magiczne Życie Martymnie świąt Wielkiej Nocy bez prawdziwego, domowe żuru na zakwasie, z kawałkami białej kiełbasy, z ugotowanym jajkiem. Żuru, który pachnie czosnkiem i majerankiem, który przypomina stare, dobre czasy świąt spędzanych na dziadkowych kolanach w wielkiej, jasnej "latowej" kuchni. Niestety, nie dano mi robić dobrego zakwasu - kiedy pewnego razu spróbowałam, żur był niejadalny. Od tej pory zaprzestałam kombinowania z własnym zakwasem(...)wielu sklepach. ŻUR WIELKANOCNY. (przepis od mamy;) na ok. 8 porcji 1,5 l wywaru z warzyw 1/2 l zakwasu na żurek 1/2 kg pokrojonej w plasterki białej kiełbasy 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 łyżki majeranku 5 ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowy 1 szklanka śmietanki kremówki 1 łyżka mąki sól do smaku
W kuchni Karmel-itkiskładnik energetyczny. Bo jak tu hasać, kiedy nie ma z czego czerpać sił? GROSZEK ZIELONY Z CHORIZO. /przepis własny, inspirowany smażonym groszkiem z boczkiem;/ dla dwóch osób 2 kiełbasy chorizo miseczka (taka 300ml) zielonego groszku 2 duże cebule 1/2 szklanki wrzątku miseczka kaszy Kaszę zalewam wodą w stosunku 1:2 (miseczka kaszy do dwóch miseczek wody), zagotowuję, zmniejszam ogień(...)chwilę gotuję. Wyłączam gaz i zostawiam w cieple (owijam w ręcznik i chowam pod koc/kołdrę), aby kasza doszła, co trwa około 30 minut. Kiełbasę kroję na plasterki, cebulę w półtalarki. Podsmażam ją, a kiedy staje się przeźroczysta, dodaję kiełbasę. Smażę razem, dorzucając zielony groszek. Po chwili wlewam wrzątek, całość duszę 5 minut pod przykryciem, zdejmuję pokrywkę i odparowuję
W kuchni Karmel-itkiczekam. Czekam, aż w końcu doznam olśnienia, co zrobić na obiad. GULASZ MEKSYKAŃSKI . /autorski;/ 2-3 porcje puszka czerwonej fasoli puszka zielonego groszku puszka marchewki 300g dobrej kiełbasy (ewentualnie parówki) 3 duże cebule 200g koncentratu pomidorowego 2 czerwone papryki 1 papryczka chili Cebulę drobno siekam, szklę na 2 łyżkach oleju rzepakowego. Kiełbasę kroję w kostkę (parówki w plasterki(...)wrzucam do cebuli, smażę razem na złoty kolor. Paprykę i chili pozbawiam gniazd nasiennych i drobno kroję. Dodaję do kiełbasy, przesmażam. Następnie wrzucam osączoną z zalewy czerwoną fasolę i marchewkę. Groszek dodaję wraz z połową zalewy. Całość duszę około 10 minut, po czym dodaję koncentrat pomidorowy. Gotuję na wolnym gazie jeszcze 5-10 minut. Podaję na ciepło z kaszą
W kuchni Karmel-itki