kiełbasa - 10142 przepisów (strona:250/677)

Leczo z marchewką 120

ciepłe kolacje. Zazwyczaj podawane z chlebem ale pasuje też do ziemniaków lub klusek śląskich – w ramach urozmaicenia obiadu. Składniki: 5 papryk 2 cebule 1 średniej wielkości cukinia 200g kiełbasy 2 zabki czosnku 3 lyzki oliwy lub oleju 2 lyzki suszonego oregano 2 lyzki sosu sojowego 2 lyzki sosu Worcestershire 400g przecieru pomidorowego z kartonu/puszki Wykonanie: Paprykę i cebule pokroić(...)cienkie paski. Kiełbasę, marchewkę i cukinię pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa poza cukinią włożyć do garnka. Dodać oliwę i przesmażyć około 2 minut. Następnie dodać przyprawy i około 400 ml wody (do przykrycia warzyw) Całość przykryć i gotować około 20 minut. Po tym czasie dodać cukinię i gotować jeszcze 20 min do miekkości warzyw. Doprawić solą i pieprzem

Mohiella
Polska pizza domowa. Przepis na placek drożdżowy z serem i dodatkami 67

szklanki mąki pszennej, kopiasta łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy, mąka do podsypywania. Dodatki około 350 gramów żółtego sera, 500 gramów pieczarek, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 200 gramów dobrej kiełbasy, 2 ogórki kiszone, mała papryka czerwona, oregano. Jak zrobić polską pizzę domową? Drożdże pokrusz, przełóż do miski, dodaj cukier i pół szklanki wody, wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się drożdży, odstaw(...)oleju, pod koniec dodaj posiekany czosnek. Ciasto rozwałkuj na wielkość blachy (użyliśmy największej blachy z piekarnika), blachę skrop oliwą, wyłóż ciasto. Najpierw rozłóż 3/4 startego sera, następnie przesmażone pieczarki, kiełbasę, paprykę i ogórka pokrojone w plasterki, na koniec posyp resztą sera i oregano. Pizzę piecz w temp. 220 stopni przez około 20 minut – aż ciasto się przyrumieni. Artykuł Polska

Kulinarna Polska
Leczo węgierskie 73

Przepisów na leczo jest mnóstwo ale na to klasyczne węgierskie niestety mniej. Dodajemy do lecza pieczarki, kiełbasę cukinię ale to nie jest klasyczne węgierskie leczo. W klasycznym leczo mamy paprykę, kiełbasę, cebulę, koncentrat pomidorowy lub przecier pomidorowy, smażymy wszystko na smalcu, koniec. Zapraszam zatem na pyszne leczo. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Makaron orzo z warzywami i kiełbasą 47

Czasami potrzeba naprawdę niewiele aby powstało smakowite danie. Tutaj kiełbasa śląska, groszek cukrowy i makaron orzo robią całą robotę. Makaron orzo to taki makaron, który wygląda jak ryż ale jest makaronem😁 Makaron ryżowy z kiełbasą. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Roladki z mielonej wołowiny 65

łatwiejszą wersję.  Mogę powiedzieć tylko że wyszły delikatne, soczyste i bardzo smaczne.  Polecam :) Składniki: 1 kg wołowego mięsa mielonego 250 g boczku wędzonego  250 g kiełbasy 4 ogórki kiszone 1 cebula 2 jajka 1 bułka czerstwa mąka pszenna musztarda smalec/masło do smażenia 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki sól, pieprz(...)Wykonanie: Boczek, kiełbasę, ogórki oraz cebulę kroję w kostkę. Wrzucam do miski, dodaję musztardę  i doprawiam pieprzem, by farsz był lekko pikantny, mieszam. Bułkę moczę w wodzie lub mleku, następnie odciskam .  Mięso przekładam do miski, dodaję jajka, bułkę, czerwoną papryka oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrabiam rękami. Mięso dzielę na 8-10 części i rozpłaszczam

magiczna kuchnia Kasi
Zapiekanka z kiełbasą i krokiecikami ziemniaczanymi 52

Lubisz zapiekanki? Ja uwielbiam! Bardzo często serwuję na kolację – wykorzystuję wtedy to, co zostało mi z obiadu (np. makaron czy ziemniaki). Dzisiejsza propozycja to zapiekanka z kiełbasą i krokiecikami… Artykuł Zapiekanka z kiełbasą i krokiecikami ziemniaczanymi pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik

Kolorowy Przepisownik
Fasolka szparagowa po bretońsku. Przepis na pyszne danie jednogarnkowe 94

cały garnek zniknął na jeden obiad. Fasolka szparagowa po bretońsku Składniki: 500 gramów żółtej fasolki szparagowej , Kilogram świeżych i dojrzałych pomidorów lub podobna ilość pomidorów w puszce, 4 kiełbasy śląskie lub podobne, 200 gramów wędzonego boczku, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, łyżka papryki słodkiej w proszku, pęczek natki pietruszki, olej, sól, pieprz. Jak zrobić fasolkę szparagową po bretońsku? Fasolkę umyj(...)szklankę wody (strączki nie muszą być całkowicie przykryte), ugotuj pod przykryciem do miękkości, co jakiś czas mieszając. W drugim dużym garnku rozgrzej trochę oleju, wrzuć boczek pokrojony w kostkę, kiełbasę pokrojoną w półplasterki i posiekaną cebulę. Smaż, często mieszając, aż do zrumienienia, dodaj drobno posiekany czosnek, smaż jeszcze przez 2 minuty, wsyp paprykę i wymieszaj. Świeże pomidory sparz wrzątkiem, obierz

Kulinarna Polska
Bigos z kiszonej kapusty i karkówki 52

Macie swój ulubiony przepis? Składniki na 5-6 porcji: – 800-1000g kiszonej kapusty – 750ml bulionu (lub 750ml wody + 2 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego ) – 400g karkówki – 200g kruchej kiełbasy – 2 cebule – 1 marchewka – 40g suszonych grzybów – 2 łyżki powideł śliwkowych – 2 łyżki koncentratu pomidorowego – 1 łyżka masła – 1 łyżka oleju – 1 łyżka majeranku – 1/2 łyżeczki kminku – 1 liść laurowy(...)minut. Dodajemy listek laurowy, ziela angielskie, kminek, majeranek, powidła i mieszamy. Następnie dorzucamy odciśniętą i pokrojoną kiszoną kapustę oraz pozostały bulion, mieszamy. Przykrywamy i gotujemy jeszcze przez 15 minut. Kiełbasę pokrojoną w kostkę dodajemy do kapusty i gotujemy przez 30 minut. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz masło, mieszamy i zagotowujemy. Smacznego! Artykuł Bigos z kiszonej kapusty i karkówki pochodzi

Be Fit Be Strong
Bigos ze słodkiej kapusty. Wychodzi bardzo dobry. Wystarczy kilka prostych składników. PRZEPIS 51

garnek pysznego domowego jedzenia gotowy. Przepis na bigos ze słodkiej kapusty Składniki: Większa główka młodej kapusty lub mała główka zwykłej, 2 duże cebule, 400 gramów dobrego wędzonego boczku, 3 kiełbasy śląskie lub podobne, słoiczek koncentratu pomidorowego 200 g, olej, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz. Jak zrobić bigos ze słodkiej kapusty? W dużym garnku rozgrzej trochę oleju. Cebulę posiekaj(...)boczek i kiełbasę pokrój w kostkę, wrzuć do garnka. Smaż często mieszając aż do zrumienienia. Kapustę posiekaj – młodą grubiej, zwykłą drobniej. Przełóż do garnka, dopraw majerankiem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim solą i pieprzem, wymieszaj i smaż wszystko jeszcze chwilę. Do garnka wlej 3/4 szklanki wody, przykryj, duś przez około 10-15 minut, aż kapusta zmięknie. Dodaj koncentrat pomidorowy, ponownie

Kulinarna Polska
Danie jednogarnkowe – wiosenne leczo 64

młodych warzyw. Leczo możemy podać zarówno z ryżem, kaszą, albo kromką świeżego pieczywa z odrobiną masła. Szybki przepis na Polędwiczki z indyka i sałatka grecka Składniki 1 cukinia 150g kiełbasy 2 dojrzałe pomidory 1 cebula 1 czerwona cebula 3-4 ziela angielskie świeżo zmielony pieprz sól olej do smażenia 100 ml passaty pomidorowej Dodatkowo kasz, ryż, ziemniaki świeże pieczywo Danie(...)jednogarnkowe, więc wszystko przygotujemy w jednym większym garnku. Najlepiej z grubym dnem, aby nam się nic nie przypaliło. Zaczynamy od zeszklenia drobno pokrojonej cebuli, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Całość smażmy 3-4 minuty i dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, a następnie paprykę Wszystko dusimy ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oraz dodajemy ziele angielskie. Pomidory zalewamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!