kiełbasa - 10142 przepisów (strona:250/677)

Leczo węgierskie 81

Przepisów na leczo jest mnóstwo ale na to klasyczne węgierskie niestety mniej. Dodajemy do lecza pieczarki, kiełbasę cukinię ale to nie jest klasyczne węgierskie leczo. W klasycznym leczo mamy paprykę, kiełbasę, cebulę, koncentrat pomidorowy lub przecier pomidorowy, smażymy wszystko na smalcu, koniec. Zapraszam zatem na pyszne leczo. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Makaron orzo z warzywami i kiełbasą 51

Czasami potrzeba naprawdę niewiele aby powstało smakowite danie. Tutaj kiełbasa śląska, groszek cukrowy i makaron orzo robią całą robotę. Makaron orzo to taki makaron, który wygląda jak ryż ale jest makaronem😁 Makaron ryżowy z kiełbasą. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Roladki z mielonej wołowiny 67

łatwiejszą wersję.  Mogę powiedzieć tylko że wyszły delikatne, soczyste i bardzo smaczne.  Polecam :) Składniki: 1 kg wołowego mięsa mielonego 250 g boczku wędzonego  250 g kiełbasy 4 ogórki kiszone 1 cebula 2 jajka 1 bułka czerstwa mąka pszenna musztarda smalec/masło do smażenia 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki sól, pieprz(...)Wykonanie: Boczek, kiełbasę, ogórki oraz cebulę kroję w kostkę. Wrzucam do miski, dodaję musztardę  i doprawiam pieprzem, by farsz był lekko pikantny, mieszam. Bułkę moczę w wodzie lub mleku, następnie odciskam .  Mięso przekładam do miski, dodaję jajka, bułkę, czerwoną papryka oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrabiam rękami. Mięso dzielę na 8-10 części i rozpłaszczam

magiczna kuchnia Kasi
Zapiekanka z kiełbasą i krokiecikami ziemniaczanymi 60

Lubisz zapiekanki? Ja uwielbiam! Bardzo często serwuję na kolację – wykorzystuję wtedy to, co zostało mi z obiadu (np. makaron czy ziemniaki). Dzisiejsza propozycja to zapiekanka z kiełbasą i krokiecikami… Artykuł Zapiekanka z kiełbasą i krokiecikami ziemniaczanymi pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik

Kolorowy Przepisownik
Fasolka szparagowa po bretońsku. Przepis na pyszne danie jednogarnkowe 105

cały garnek zniknął na jeden obiad. Fasolka szparagowa po bretońsku Składniki: 500 gramów żółtej fasolki szparagowej , Kilogram świeżych i dojrzałych pomidorów lub podobna ilość pomidorów w puszce, 4 kiełbasy śląskie lub podobne, 200 gramów wędzonego boczku, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, łyżka papryki słodkiej w proszku, pęczek natki pietruszki, olej, sól, pieprz. Jak zrobić fasolkę szparagową po bretońsku? Fasolkę umyj(...)szklankę wody (strączki nie muszą być całkowicie przykryte), ugotuj pod przykryciem do miękkości, co jakiś czas mieszając. W drugim dużym garnku rozgrzej trochę oleju, wrzuć boczek pokrojony w kostkę, kiełbasę pokrojoną w półplasterki i posiekaną cebulę. Smaż, często mieszając, aż do zrumienienia, dodaj drobno posiekany czosnek, smaż jeszcze przez 2 minuty, wsyp paprykę i wymieszaj. Świeże pomidory sparz wrzątkiem, obierz

Kulinarna Polska
Bigos z kiszonej kapusty i karkówki 54

Macie swój ulubiony przepis? Składniki na 5-6 porcji: – 800-1000g kiszonej kapusty – 750ml bulionu (lub 750ml wody + 2 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego ) – 400g karkówki – 200g kruchej kiełbasy – 2 cebule – 1 marchewka – 40g suszonych grzybów – 2 łyżki powideł śliwkowych – 2 łyżki koncentratu pomidorowego – 1 łyżka masła – 1 łyżka oleju – 1 łyżka majeranku – 1/2 łyżeczki kminku – 1 liść laurowy(...)minut. Dodajemy listek laurowy, ziela angielskie, kminek, majeranek, powidła i mieszamy. Następnie dorzucamy odciśniętą i pokrojoną kiszoną kapustę oraz pozostały bulion, mieszamy. Przykrywamy i gotujemy jeszcze przez 15 minut. Kiełbasę pokrojoną w kostkę dodajemy do kapusty i gotujemy przez 30 minut. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz masło, mieszamy i zagotowujemy. Smacznego! Artykuł Bigos z kiszonej kapusty i karkówki pochodzi

Be Fit Be Strong
Bigos ze słodkiej kapusty. Wychodzi bardzo dobry. Wystarczy kilka prostych składników. PRZEPIS 62

garnek pysznego domowego jedzenia gotowy. Przepis na bigos ze słodkiej kapusty Składniki: Większa główka młodej kapusty lub mała główka zwykłej, 2 duże cebule, 400 gramów dobrego wędzonego boczku, 3 kiełbasy śląskie lub podobne, słoiczek koncentratu pomidorowego 200 g, olej, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz. Jak zrobić bigos ze słodkiej kapusty? W dużym garnku rozgrzej trochę oleju. Cebulę posiekaj(...)boczek i kiełbasę pokrój w kostkę, wrzuć do garnka. Smaż często mieszając aż do zrumienienia. Kapustę posiekaj – młodą grubiej, zwykłą drobniej. Przełóż do garnka, dopraw majerankiem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim solą i pieprzem, wymieszaj i smaż wszystko jeszcze chwilę. Do garnka wlej 3/4 szklanki wody, przykryj, duś przez około 10-15 minut, aż kapusta zmięknie. Dodaj koncentrat pomidorowy, ponownie

Kulinarna Polska
Danie jednogarnkowe – wiosenne leczo 70

młodych warzyw. Leczo możemy podać zarówno z ryżem, kaszą, albo kromką świeżego pieczywa z odrobiną masła. Szybki przepis na Polędwiczki z indyka i sałatka grecka Składniki 1 cukinia 150g kiełbasy 2 dojrzałe pomidory 1 cebula 1 czerwona cebula 3-4 ziela angielskie świeżo zmielony pieprz sól olej do smażenia 100 ml passaty pomidorowej Dodatkowo kasz, ryż, ziemniaki świeże pieczywo Danie(...)jednogarnkowe, więc wszystko przygotujemy w jednym większym garnku. Najlepiej z grubym dnem, aby nam się nic nie przypaliło. Zaczynamy od zeszklenia drobno pokrojonej cebuli, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Całość smażmy 3-4 minuty i dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, a następnie paprykę Wszystko dusimy ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oraz dodajemy ziele angielskie. Pomidory zalewamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bigos z młodej kapusty 69

domowy bigos z młodej kapusty. Szybki smaczni i pełen świeżych warzyw. PRZEPIS NA BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY Składniki 1 główka młodej kapusty 2 marchewki 1 cebula 200 g kiełbasy 1 szklanka bulionu 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka octu 5 ziarenek pieprzu 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki pszennej Wykonanie Kapustę oczyszczamy(...)przekładamy go garnka. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do kapusty. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na łyżce smalcu. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną kiełbasę, całość chwilę dusić, a następnie przełożyć do kapusty. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy pieprz, sól, ziarna ziela, liść laurowy oraz ziarna pieprzu. Całość dusimy do miękkości na małym ogniu

Alle Dobre!
Ciecierzyca po bretońsku. Jeśli lubisz fasolkę, pokochasz też ten przepis 57

dzięki przepisom takim, jak ten, łatwo się do niej przekonać. Pysznie i w jednym garnku. Przepis na ciecierzycę po bretońsku Składniki: 400 gramów suchej ciecierzycy, 300 gramów boczku, 4 kiełbasy śląskie (lub podobne), 3 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 puszki pomidorów w zalewie, kopiasta łyżka papryki wędzonej w proszku (lub zwyklej), majeranek, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, olej(...)koniec wody powinno być tyle, aby ziarna lekko z niej wystawały. Boczek pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię i przesmaż – jeśli jest chudy, dodaj trochę oleju. Dorzuć kiełbasę pokrojoną w plasterki oraz posiekaną cebulę i czosnek, wszystko zrumień. Wsyp paprykę w proszku, wymieszaj, aby połączyła się z tłuszczem – odda najwięcej aromatu i koloru. Zawartość patelni dodaj do ciecierzycy

Kulinarna Polska
Babka ziemniaczana z wędzoną słoniną 76

Udostępnij Babka ziemniaczana z wędzoną słoniną – składniki 1 kg ziemniaków 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g wędzonej słoniny 200 g kiełbasy 150 g boczku wędzonego 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 / 2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżka majeranku 1 / 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 / 2 łyżeczki suszonego imbiru 1 / 4 łyżeczki chili(...)tarta do formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ze słoniny odciąć skórę, następnie słoninę pokroić w dość dużą kostkę. Przełożyć na rozgrzaną suchą patelnię, smażyć na średnim ogniu. Boczek i kiełbasę również pokroić w dużą kostkę, dołożyć do smażącej się słoniny. Czosnek obrać, pokroić na plasterki, cebule obrać, pokroić w kostkę, oba składniki przesypać na patelnię do podsmażonego mięsa. Dodać wędzoną

niecodziennikpary
Bigos 67

wodzie przez około 20 minut, a po tym czasie dodać do bigosu. W razie potrzeby przed wrzuceniem pokroić na mniejsze kawałki. Bigosówkę (u mnie składającą się z dwóch lasek kiełbasy zwyczajnej, pętko kiełbasy wiejskiej i kawałka boczku) pokroić w kostkę i dodać do karkówki. Całość mięsa smażyć jeszcze przez 15 minut przed dodaniem do kapusty. Dodać koncentrat pomidorowy i śliwki

KuchniaWeDwoje.pl
Kiełbasa drobiowa- INDYK, KURCZAK 136

mięsnej i klejącej konsystencji. Napełniamy jelita dość ściśle. Odwieszamy do osadzenia na 1 godzinę. OSUSZANIE W WĘDZARNI BEZ DYMU  W temperaturze 35-40 stopni do momentu, aż powierzchnia kiełbasy będzie całkowicie sucha i ciepła w dotyku. WĘDZENIE  W temperaturze 50-55 stopni do koloru jaki nas zadowala- osobiście wędziłem 2,5 godziny. PARZENIE  Woda 80 stopni(...)uzyskania 72 stopni w środku kiełbasy. Po parzeniu schładzamy w zimnej wodzie 20 minut -wodę wymieniałem po 10 minutach. Dalsze wychładzanie w lodówce w temperaturze 4 stopnie 12 godzin.  Ps: Kiełbaskę serdecznie polecam jest bardzo smaczna, konsystencja zwarta, wyrób bardzo soczysty.  SMACZNEGO

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Omleciki z piekarnika 63

Jeżeli nie macie pomysłów na śniadanie czy kolacje? Mam dla was propozycje, na wytrawny omlet w trochę innej formie. Z podanej ilości wychodzi 12 omlecików. 4 jajka kiełbasa lub szynka kawałek pora pół papryki sól olej do wysmarowania formy Paprykę i kiełbasę lub szynkę pokroić  … The post Omleciki z piekarnika appeared first on Polska Zupa

Polska Zupa