kiełbasa - 10671 przepisów (strona:257/712)

Leczo z Cukinii 241

Proste, szybkie i smaczne - jak wszystkie potrawy Mojej Mamy. Przekonajcie się Sami! Składniki: 3 średniej długości cukinie (cienkie, nie wyrośnięte) 2 średnie cebule 4-5 ząbków czosnku 2 laski kiełbasy (użyłam swojskiej ze wsi i boczkowej z Inter Marche)  :) koncentrat pomidorowy majeranek lub bazylia  papryka słodka w proszku pieprz 2 kostki warzywne koperek posiekany Wykonanie: Moi drodzy czytelnicy(...)krojenie:) Chodzi o to aby półksiężyce przekroić jeszcze na połowę:) Czosnek kroimy w plasterki i to by było na tyle krojenia. Duży garnek stawiamy na średnim gazie i wrzucamy kiełbasę sklepową, jak stopi się tłuszcz rzucamy cebulę, po jej podsmażeniu wrzucamy czosnek, a na koniec kiełbasę wiejską. Po kilku minutach wrzucamy cukinię, podlewamy delikatnie wodą, wrzucamy kostki warzywne i dusimy

Blondynka Gotuje
Żurek według Blondynki :) 215

Chyba każdy lubi ta potrawę. Tu prezentuje moją własną wersję żurku - zapraszam! Składniki na wielki garnek: 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej 20 dag boczku wędzonego 5 małych lasek kiełbasy połowa główki czosnku 1 kostka bulionowa warzywna lub włoszczyzna,na której przygotowujemy własny wywar 2 łyżeczki startego chrzanu majeranek suszony pieprz sól 1 butelka zakwasu do żurku kilka listków laurowych(...)paseczki i smażymy na patelni, po czym wrzucamy do garnka w mięsem, tak żeby nie wlać do niego wytopionego z boczku tłuszczu. Następnie na patelnie wrzucamy pokrojona w półksiężyce kiełbasę i smażymy chwilę. W między czasie obieramy czosnek i siekamy bardzo drobno. Do wywaru wrzucamy czosnek i podsmażoną kiełbasę. Wlewamy zakwas, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i chrzanem. Gotujemy jeszcze kilka

Blondynka Gotuje
Męska Zapiekanka a`la Tartiflette 307

piwa. Jak dla ciężkie - bardzo długo czułam je w żołądku. Ale i tak raz na jakiś czas je robię, bo lubię ten smak. Składniki: ziemniaki  cebula boczek kiełbasa pieczarki pieprz vegeta papryka słodka oliwa ser żółty majonez ketchup     Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę i gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Kiełbasę kroimy w kostkę. Boczek(...)Cebulę przekroić na cztery, następnie w cienkie plasterki. Ugotowane ziemniaki odcedzamy. Przygotowujemy trzy blaszki, które smarujemy oliwą z oliwek. Do pierwszej wykładamy ziemniaki, do drugiej blaszki pieczarki, do trzeciej kiełbasę, boczek i cebulę. Blaszki wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy kilkanaście minut. Po tym jak już wszystkie składniki nam się zapieką wsypujemy je do dużej metalowej miski

Blondynka Gotuje
Łazanki 216

Makarony , marki którym jestem wierna za jakość i za to, że z daleka się trzymają od konserwantów. Składniki na 4 osoby: 250 g makaronu łazanki Czanieckie Makarony 2 laski kiełbasy z jałowcem ok. 250 g kapusty kiszonej ok. 300 g pieczarek 1 cebula sól morska Kamis świeżo zmielony pieprz czarny Kamis kminek mielony Kamis 2 liście laurowe Kamis masło(...)Włożyłam do garnka, zalałam wodą, tak aby zakryła kapustę i wrzuciłam listki laurowe. Ugotowałam do miękkości, odcedziłam, wystudziłam i odcisnęłam. Makaron ugotowałam al dente, odcedziłam i przelałam zimną wodą. Kiełbasę pokrojoną w kostkę wrzuciłam na patelnię i podsmażyłam. W głębokiej patelni roztopiłam masło i zeszkliłam cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Wrzuciłam pieczarki i poddusiłam, następnie odparowałam wodę, doprawiłam solą

Blondynka Gotuje
Młoda kapusta z grzybami 221

składniki: 2 kg kapusty białej 0,5 kg podgrzybków 0,5 kg cienkiej chudej kiełbasy 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 duża  cebula 1 l wody lub bulionu 3 łyżki mąki pszennej olej Rapso do smażenia sól  pieprz  2  liście laurowe 1 pęczek włoszczyzny (natka pietruszki, liście selera i pora) Kapustę poszatkować, grzyby drobno pokroić. Wszystko(...)smaku i dusić ok 40 minut aż kapustka i grzyby będą miękie, od czasu do czasu przemieszać. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i przysmażyć. Na koniec do kiełbasy dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Zawartość patelni dodać do kapusty, jeszcze chwilę gotować, często mieszając

Monia miesza i gotuje
Grochówka z cieciorką 226

kości wędzonych 1 szklanka grochu łuskanego połówki 1 szklanka cieciorki 2,2 l wody 2 łyżki majeranku pieprz czarny Kamis 3 listki laurowe Kamis 1 cebula 200 g cienkiej kiełbasy Groch z cieciorką namoczyć wcześniej we wodzie, ja zalałam wodą i odstawiłam na noc. Następnie osączyć na sicie z wody w której się moczyły. Kości wędzone zalać(...)słone i oddadzą ten smak zupie. Gotować na wolnym ogniu aż groch i cieciorka będą miękkie jak równiez mięsko na kostkach. Z wywaru wyłowić kostki, wystudzić i obrać mięsko. Kiełbasę pokroić w plasterki i zarumienić na patelni. Do zupy dodać obrane mięsko i zarumienioną kiełbasę, zagotować. Groch się nieco rozpadnie i sam zagęści zupę

Monia miesza i gotuje
Jesienny kociołek, czyli leczo 201

font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na 3-4 porcje: Kilka pieczarek 1 duża papryka 1 nieduże pętko kiełbasy 1 mała cukinia 1 ząbek czosnku 1 cebula 3 płaskie łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów w puszce lub 2 duże pomidory Olej do smażenia Opcjonalnie kostka rosołowa Papryka(...)proszku – słodka (ok. 0,5 łyżeczki) i ostra (ok. ¼ łyżeczki) Przygotowanie: Cebulę, paprykę, cukinię i kiełbasę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Jeżeli używamy   świeżych pomidorów, to sparzamy je, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Na patelni, z odrobiną oleju, smażymy cebulę, czosnek, kiełbasę i pieczarki. Następnie dodajemy pomidory i chwilę smażymy. Teraz pora dodać kostkę rosołową, solimy

Fabryka pomysłów
Fasolka po bretońsku 192

robię to jest oprawiona całym ceremoniałem wyczekiwania. Gości przeważnie u mnie w okresie zimowym, gdyż wtedy mamy najmniej świeżych owoców i warzywa. Ponadto, moja fasolka zawsze występuje w akompaniamencie kiełbasy, pomidorów i sporej ilości majeranku.  Chyba nie muszę Wam tego dania zachwalać, albo ktoś je lubi albo nie. Wskazówka: w celu skrócenia czasu gotowania fasoli, namoczcie ją w wodzie(...)najlepiej całą noc. Składniki na 2 spore porcje: 300g fasoli Jaś 20 dag kiełbasy dobrej jakości 1 nieduża cebula 2 małe ząbki czosnku 1-2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub pół puszki pomidorów i łyżeczka koncentratu Sól Pieprz Majeranek Łyżka oleju Przygotowanie: Fasolę zalać wodą w naczyniu, odstawić na kilka godzin, a najlepiej

Fabryka pomysłów
Potrawka z brukselką 275

ziemniaków 350 g  oczyszczonej brukselki 2 łyżki oleju 1 cebula pokrojona w kostkę 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki sól pieprz słodka papryka w proszku opcjonalnie kawałek dobrej kiełbasy 150 g śmietany (u mnie 18%) Przygotowanie: Ziemniaki i brukselkę ugotuj w osolonej wodzie. W międzyczasie na łyżce oleju podsmaż cebulę. Gdy stanie się szklista, dorzuć do niej pieczarki, posól(...)całość i duś do czasu, aż grzyby zmiękną. Dodaj śmietankę i gotuj 2-3 minuty. Dopraw słodką papryką i pieprzem Ewentualnie na łyżce oleju podsmaż kiełbasę, aż się zumieni. Odcedź ziemniaki i brukselkę. Pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj z kiełbasą i sosem pieczarkowym. Można też jeszcze doprawić do smaku solą i pieprzem, gdy jest za mdłe. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Zupa pomidorowa z kurczakiem, kiełbasą i warzywami 24

Smaczna i sycąca zupa pomidorowa z kurczakiem, kiełbasą i warzywami. Pyszny, domowy przepis na sycący obiad jednogarnkowy z ziemniakami, cukinią, papryką i aromatycznymi ziołami. Artykuł Zupa

Przepiski.pl
Lecho z grillowaną papryką i kiełbasą 45

Lecho z grillowaną papryką – czerwony ogień w drewnianej misce Historia lecha, ale… na ostro Lecho (z węgierskiego lecsó) przywędrowało do Polski z kuchni Madziarów, gdzie

RafalCook
Pizza w airfryer 47

Pizza w airfryer Ostatnio mamy u nas jakąś ogromną fazę na pizzę – przez ostatni miesiąc mamy ją raz lub dwa razy w tygodniu. A ponieważ

Dorota Smakuje
Żurek w chlebie 78

też na YOUTUBE PRZEPIS ŻUREK W CHLEBIE Składniki: chlebek do żurku – 1 sztuka na 1 osobę białko jaja 0,5 litra zakwasu na żurek 0,5 kg białej kiełbasy 1 litr wywaru warzywnego lub rosołu lub bulionetka 1 kg ziemniaków 1 opakowanie włoszczyzny 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 grzybki suszone 10szt ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 łyżki(...)podsmażamy minutę. Dodajemy grzybki, liście laurowe i ziele angielskie, zalewamy wodą (do 2l). Gotujemy aromatyczny wywar ok 20 min. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, gotujemy 10 minut. Dodajemy białą kiełbasę w pętkach i gotujemy jeszcze 15 min na wolnym ogniu (zupa ma tylko mrugać). Wlewamy bulion oraz zakwas, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, majeranek. Zagotowujemy tylko. Doprawiamy

Dorota Smakuje
Kiełbasianka – pasta kanapkowa z kiełbasy 59

Kiełbasianka, czyli pasta kanapkowa z kiełbasy to pyszna i szybka propozycja na smaczne śniadanie, przekąskę czy kolację. Artykuł Kiełbasianka – pasta kanapkowa z kiełbasy pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Światowy Dzień Chleba 2024, Fougasse na zakwasie z chorizo i pszenno-żytni z kefirem 75

taka sama jak żytniej. Łatwo zapamiętać. Do tego kefir. Ujęłam odrobinę ciasta po 3 godzinnej fermentacji i upiekłam Fougasse, francuski chlebek w kształcie liścia z papryczką chili i plasterkami kiełbasy chorizo. To takie połączenie Francji z Hiszpanią i na dodatek na zakwasie. To mój Fougasse, pyszny, chrupiący i od razu można zajadać na ciepło:). Polecam takie chlebki, wtedy upieczony bochenek(...)godzin. Ciasto właściwe 350g zaczynu, całość, 400g mąki pszennej typ 750, 240g mąki żytniej typ 720, 380g kefiru, 100g wody, około 20g soli. Do fougasse  papryczką chili , kiełbasa chorizo. Składniki ciasta właściwego łączymy i zagniatamy ciasto przez 3-4 minuty. Ciasto jest klejące, miękkie, ale dość stabilne. Przykrywamy ciasto i pozostawiamy do fermentacji na 3 godziny w temperaturze pokojowej

Leśny Zakątek

Proponowane wyszukiwania