łyżki siekanej natki pietruszki WYKONANIE: Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu (najlepiej al dente). Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim pokrojoną w większą kostkę (lub prostokąty) cebulę. Kiełbasę przekrój na pół, a następnie pokrój w półplasterki i dodaj do cebuli oraz posyp majerankiem i pieprzem. Smaż całość, aż kiełbasa i cebula ładnie się zrumienią. . Odcedzony makaron przełóż
Słodko-Słony Świat IlonyZupa "śmieciuchówka"..wszystkiego po trochę..co było w lodówce, zamrażarce...kombinacja dowolna.. biała kiełbasa sól, pieprz listek, ziele domowa vegeta 1-2 marchewki por kilka ziemniaków 2-3 łodygi selera naciowego 1 szkl.zielonego, mrożonego groszku 10 dkg fasolki szparagowej mrożonej 1-2 pomidory kilka pieczarek kilka listków sałaty Do garnka wlać wodę,włożyć kiełbasę
Moje domowe kucharzenierodzaju kiełbaski ( sausage ), są to kiełbaski z surowego mięsa (wieprzowego, wołowego, dziczyzny czy drobiu), często z różnymi dodatkami (jabłkami, cebulą, ziołami). W Polsce takie kiełbaski można zastąpić białą kiełbasą. Bangers & mash to typowe danie, które można zamówić niemal w każdym pubie , który serwuje jedzenie. Polecam! Kiełbaski w sosie cebulowym na pure z ziemniaków Składniki: 6-8 dobrej(...)jakości surowych kiełbasek z dowolnego rodzaju mięsa i z dowolnymi dodatkami (u mnie były to kiełbaski wieprzowe z karmelizowaną cebulką)* W Polsce można je zastąpić białą kiełbasą 2 średnie cebule 500ml bulionu wołowego 1 łyżka octu balsamicznego 1-2 łyżeczki cukru 1 łyżka octu balsamicznego 2-3 łyżki mąki kukurydzianej większa szczypta suszonego tymianku 4-5 większych ziemniaków 2 łyżki
Codzienne Gotowanieprzy wiatraku. Lub w chłodnym pomieszczeniu na około 10-12 godz. Następnie osuszamy w wędzarni przy szybkim ruchu powietrza bez dymu temp 35-40 stopni, do momentu, aż powierzchnia kiełbas będzie całkowicie sucha i ciepła.Odbywa się to w czasie około 60 min. Teraz wędzimy 3-3,5 godz. w temp.50-60 stopni. Po wędzeniu parzymy woda 70-75 stopni. Parzymy(...)momenty uzyskania temp. w środku kiełbasy 68 stopni. Odwieszamy w chłodne miejsce od ostygnięcia i chowamy do lodówki, na drugi dzień można kosztować . SMACZNEGO
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.przy wiatraku. Lub w chłodnym pomieszczeniu na około 10 godz. Następnie osuszamy w wędzarni przy szybkim ruchu powietrza bez dymu temp 35-40 stopni, do momentu, aż powierzchnia kiełbas będzie całkowicie sucha i ciepła.Odbywa się to w czasie około 45-60 min. Teraz wędzimy 3-3,5 godz. w temp.50-60 stopni. Po wędzeniu parzymy woda 70 stopni. Parzymy(...)momenty uzyskania temp. w środku kiełbasy 65 stopni. Odwieszamy w chłodne miejsce od ostygnięcia i chowamy do lodówki, na drugi dzień można kosztować . SMACZNEGO
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Przepis w oryginale zawiera dziczyznę oraz grzyby, jednak w uboższej wersji uległ modyfikacji. Jeśli ktoś lubi pikantniejsze potrawy można dodać nieco chili - wówczas danie będzie bardziej rozgrzewające. Składniki: 3 kiełbasy śląskie 500 g pieczarek 200 g (duży słoik) koncentratu pomidorowego 1/2 puszki kukurydzy 5-6 ogórków konserwowych 2-3 kawałki papryki konserwowej (lub świeżej) sól, pieprz, słodka papryka, cukier(...)Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć w garnku aż ładnie się zrumieni. Następnie dodać pieczarki. Oprószyć je lekko solą, pieprzem i słodką papryką. Smażyć pod przykryciem aż pieczarki zmiękną. Następnie wlać 500 ml wody i dodać koncentrat pomidorowy. Całość gotować na małym ogniu około 10-15 minut. Ogórki pokroić w kostkę, paprykę w paski
My simple kitchenSkładniki: makaron na łazanki 10 dag boczku wędzonego 20 dag kiełbasy kapusta kwaszona cebula sól pieprz olej liść laurowy ziele angielskie szczypta słodkiej papryki majeranek suszony Makaron gotujemy według czasu podanego na opakowaniu. Kapustę umieszczamy w garnku z wodą, dodajemy 1 łyżeczkę soli, 1 liść laurowy, 3 ziela angielskie. Gotujemy przez 15-20 minut. Na dużej patelni smażymy pokrojoną(...)kostkę cebulę. Dodajmemy pokrojony w kostkę boczek i pokrojoną kiełbasę. Smażymy. Dodajemy do mięsa pokrojoną, odcedzoną kapustę (bez liścia i ziela). Chwilę smażymy, dodajemy makaron. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, papryką, majerankiem. Jeszcze chwilę dusimy. Podajemy. Artykuł Łazanki z kwaszonej kapusty pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plIdealnie sprawdzi się przy każdej okazji, a nawet może zastąpić obiad, gdyż jest naprawdę pożywna. U mnie nie raz była hitem przy spontanicznej wizycie gości. Często przygotowywałam ją z kiełbasą, ale ostatnio użyłam frankfurterek. Całość wyszła tak smaczna, że nie mam pojęcia kiedy zniknęła. Polecam! 500g ziemniaków 100g frankfurterek (6-7 sztuk lub dowolnej kiełbasy - polecam Duda ) 1 pęczek
Di gotujeBigos z kiełbasa wiejska i ulubionymi przyprawami. Zasmażka fajnie podkreśla smak bigosu i nadaje właściwą konsystencję. Jest szybki i smaczny. Polecam. Bigos Składniki: kapusta kiszona 1 kg kiełbasa 30 dag boczek 30 dag grzyby suszone 3 dag cebula 1 sztuki konsenwat pomidorowy 2 łyżki czosnek 2 ząbki smalec 2-3 łyżki liście laurowe 2 angielskie ziele 10 ziarenek owoc jałowca
Gotowanie-ukKanapka, po zjedzeniu której będziesz miał siłę by góry przenosić! Niezwykle smaczna, treściwa i bogata. Dasz radę jej się oprzeć? Potrzebujemy: 1 opakowanie kiełbasy białej z szynki Maestro Henryk Kania kilka kromek chleba wieloziarnistego Makaronowy burger: 200 g suchego makaronu typu kolanka, ja użyłam kolorowych mini kolanek 350 g żółtego sera sól, pieprz Tempura: 100 g mąki pszennej(...)składników mieszamy sos, który zawiera świeży czosnek, a więc nie potrzebuje więcej czasu, aby móc go podać. Kromki pieczywa podpiekamy na suchej patelni z obydwu stron. Każdą z białych kiełbas kroimy wzdłuż, nie przecinając z jednej strony flaka, tym samym będziemy mieć płaską kiełbaskę, którą grillujemy z obydwu stron. SKŁADANIE: Jedną z kanapek smarujemy sosem czosnkowym, kładziemy na niej kiełbaskę
MamaOskarkadanie przygotowujemy w jednym garnku. Składniki: 2 papryki czerwone 1 papryka zielona 1 papryka żółta 4 cebule 5-6 pomidorów lub 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 400 g kiełbasy 2 łyżki smalcu 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 2 łyżki koncentratu pomidorowego Sól, pieprz Sposób przygotowania: Do garnka z grubym dnem dodajemy smalec. Następnie do tego(...)dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę. Smażymy cały czas mieszając. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze przez chwilę. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paski. Pokrojoną paprykę wrzucamy do garnka i smażymy przez kilka minut. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz słodką i ostrą papryką w proszku. Całość dusimy przez
CookMagJakie wrażenia? Bardzo pozytywne. Wersja mniej wyrazista w smaku, ale równie dobra. Charakteru można dodać odpowiednią ilością pieprzu ;) Dla tych spragnionych wrażeń ;) Składniki: 1/2 główki małej kapusty białej 3 kiełbasy 1 cebula 250 g makaronu łazanki sól pieprz olej Wykonanie: Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem, przykryć pokrywką i odstawić na 5 minut. Po tym czasie odcedzić(...)sitku. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Kiełbasę pokroić w kostkę i dodać do cebuli, smażyć przez kilka minut. Następnie dodać odcedzoną kapustę, dusić ok. 30 minut, aż kapustą zmniejszy swoją objętość. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, dodać do kapusty i cebuli. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem
zadanie-gotowanieupiec i porównać smaki. Składniki (na blachę o wymiarach (22 x 34) cm: 2 kg dużych ziemniaków duża cebula 2 jajka 4 łyżki kaszy manny sól pieprz 10 dag kiełbasy wiejskiej 10 dag wędzonego boczku ewentualnie: masło Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce z zadziorami. Ewentualnie osączyć na sicie. Boczek podsmażyć. Wyłożyć na dno blachy. Do ziemniaków dodać pokrojoną(...)kostkę cebulę, jajka i kiełbasę pokrojoną na półtalarki. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę ziemniaczaną przełożyć na blachę. Piec ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. Na wierzch można położyć wiórki masła, by tarciuch szybciej się zrumienił
Weekendy w domu i ogrodzieprzełożyć do garnka z niewielką ilością oleju i zacząć dusić - pod przykryciem na małym ogniu. Obraną cebulę pokroić w piórka, lekko posolić i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Kiełbasę pokroić w grubszą kostkę, a następnie lekko zarumienić na patelni. Kiedy papryka z marchewką zmiękną - dodać cebulę z kiełbasą. Wszystko razem poddusić przez kilka minut, wymieszać z koncentratem oraz
Di gotujekażdej polskiej rodziny. Fasolka po bretońsku to prosta, nieskomplikowana potrawa urzekająca swoim tradycyjnym smakiem, który przywodzi na myśl babcine kuchnie. Fasolka po Bretońsku - Składniki: 500 g grochu 400 g kiełbasy wiejskiej (najlepiej dobrze podsuszonej) 150 g boczku wędzonego 400 g pomidorów (mogą być także z puszki) 2 duże cebule przecier pomidorowy przyprawy: 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego(...)wytapiamy na suchej patelni. Zrumieniony boczek dodajemy do fasoli starając się, aby tłuszcz pozostał na patelni. Na wytopionym tłuszczu przesmażamy cebulę pokrojona w piórka. Gdy się zezłoci dodajemy kiełbasę pokrojona w plasterki, zrumieniamy, a następnie dodajemy do gotującej się fasolki. Całość gotujemy do miękkości grochu (trwa to zwykle ok. 1,5-2 h). Ma on być miękki, ale nadal jędrny
Słodka Strona