kiełbasa - 10142 przepisów (strona:257/677)

Łazanki z kwaszonej kapusty 114

Składniki: makaron na łazanki 10 dag boczku wędzonego 20 dag kiełbasy kapusta kwaszona cebula sól pieprz olej liść laurowy ziele angielskie szczypta słodkiej papryki majeranek suszony Makaron gotujemy według czasu podanego na opakowaniu. Kapustę umieszczamy w garnku z wodą, dodajemy 1 łyżeczkę soli, 1 liść laurowy, 3 ziela angielskie. Gotujemy przez 15-20 minut. Na dużej patelni smażymy pokrojoną(...)kostkę cebulę. Dodajmemy pokrojony w kostkę boczek i pokrojoną kiełbasę. Smażymy. Dodajemy do mięsa pokrojoną, odcedzoną kapustę (bez liścia i ziela). Chwilę smażymy, dodajemy makaron. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, papryką, majerankiem. Jeszcze chwilę dusimy. Podajemy.   Artykuł Łazanki z kwaszonej kapusty pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Ekspresowa sałatka ziemniaczana z frankfurterkami lub kiełbasą 235

Idealnie sprawdzi się przy każdej okazji, a nawet może zastąpić obiad, gdyż jest naprawdę pożywna. U mnie nie raz była hitem przy spontanicznej wizycie gości. Często przygotowywałam ją z kiełbasą, ale ostatnio użyłam frankfurterek. Całość wyszła tak smaczna, że nie mam pojęcia kiedy zniknęła. Polecam!   500g ziemniaków 100g frankfurterek (6-7 sztuk lub dowolnej kiełbasy - polecam Duda ) 1 pęczek

Di gotuje
Bigos 189

Bigos z kiełbasa wiejska i ulubionymi przyprawami. Zasmażka fajnie podkreśla smak bigosu i nadaje właściwą konsystencję. Jest szybki i smaczny. Polecam. Bigos Składniki: kapusta kiszona 1 kg kiełbasa 30 dag boczek 30 dag grzyby suszone 3 dag cebula 1 sztuki konsenwat pomidorowy 2 łyżki czosnek 2 ząbki smalec 2-3 łyżki liście laurowe 2 angielskie ziele 10 ziarenek owoc jałowca

Gotowanie-uk
Kanapka drwala z białą kiełbasą i makaronowym burgerem 101

Kanapka, po zjedzeniu której będziesz miał siłę by góry przenosić!  Niezwykle smaczna, treściwa i bogata. Dasz radę jej się oprzeć? Potrzebujemy: 1 opakowanie kiełbasy białej z szynki Maestro Henryk Kania kilka kromek chleba wieloziarnistego Makaronowy burger: 200 g suchego makaronu typu kolanka, ja użyłam kolorowych mini kolanek  350 g żółtego sera sól, pieprz Tempura: 100 g mąki pszennej(...)składników mieszamy sos, który zawiera świeży czosnek, a więc nie potrzebuje więcej czasu, aby móc go podać. Kromki pieczywa podpiekamy na suchej patelni z obydwu stron. Każdą z białych kiełbas kroimy wzdłuż, nie przecinając z jednej strony flaka, tym samym będziemy mieć płaską kiełbaskę, którą grillujemy z obydwu stron. SKŁADANIE: Jedną z kanapek smarujemy sosem czosnkowym, kładziemy na niej kiełbaskę

MamaOskarka
Leczo 202

danie przygotowujemy w jednym garnku. Składniki: 2 papryki czerwone 1 papryka zielona 1 papryka żółta 4 cebule 5-6 pomidorów lub 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 400 g kiełbasy 2 łyżki smalcu 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 2 łyżki koncentratu pomidorowego Sól, pieprz Sposób przygotowania: Do garnka z grubym dnem dodajemy smalec. Następnie do tego(...)dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę. Smażymy cały czas mieszając. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze przez chwilę. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paski. Pokrojoną paprykę wrzucamy do garnka i smażymy przez kilka minut. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz słodką i ostrą papryką w proszku. Całość dusimy przez

CookMag
Łazanki ze słodką kapustą. 181

Jakie wrażenia? Bardzo pozytywne. Wersja mniej wyrazista w smaku, ale równie dobra. Charakteru można dodać odpowiednią ilością pieprzu ;) Dla tych spragnionych wrażeń ;) Składniki: 1/2 główki małej kapusty białej 3 kiełbasy 1 cebula 250 g makaronu łazanki sól  pieprz olej Wykonanie: Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem, przykryć pokrywką i odstawić na 5 minut. Po tym czasie odcedzić(...)sitku. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Kiełbasę pokroić w kostkę i dodać do cebuli, smażyć przez kilka minut. Następnie dodać odcedzoną kapustę, dusić ok. 30 minut, aż kapustą zmniejszy swoją objętość. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, dodać do kapusty i cebuli. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem

zadanie-gotowanie
Tarciuch 206

upiec i porównać smaki. Składniki (na blachę o wymiarach (22 x 34) cm: 2 kg dużych ziemniaków duża cebula 2 jajka 4 łyżki kaszy manny sól pieprz 10 dag kiełbasy wiejskiej 10 dag wędzonego boczku ewentualnie: masło Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce z zadziorami. Ewentualnie osączyć na sicie. Boczek podsmażyć. Wyłożyć na dno blachy. Do ziemniaków dodać pokrojoną(...)kostkę cebulę, jajka i kiełbasę pokrojoną na półtalarki. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę ziemniaczaną przełożyć na blachę. Piec ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. Na wierzch można położyć wiórki masła, by tarciuch szybciej się zrumienił

Weekendy w domu i ogrodzie
Szybkie a'la leczo z białą kiełbasą 132

przełożyć do garnka z niewielką ilością oleju i zacząć dusić - pod przykryciem na małym ogniu. Obraną cebulę pokroić w piórka, lekko posolić i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.   Kiełbasę pokroić w grubszą kostkę, a następnie lekko zarumienić na patelni.  Kiedy papryka z marchewką zmiękną - dodać cebulę z kiełbasą. Wszystko razem poddusić przez kilka minut, wymieszać z koncentratem oraz

Di gotuje
Fasolka po Bretońsku - Najlepszy Tradycyjny Przepis 3245

każdej polskiej rodziny. Fasolka po bretońsku to prosta, nieskomplikowana potrawa urzekająca swoim tradycyjnym smakiem, który przywodzi na myśl babcine kuchnie. Fasolka po Bretońsku - Składniki: 500 g grochu 400 g kiełbasy wiejskiej (najlepiej dobrze podsuszonej) 150 g boczku wędzonego 400 g pomidorów (mogą być także z puszki) 2 duże cebule  przecier pomidorowy przyprawy: 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego(...)wytapiamy na suchej patelni. Zrumieniony boczek dodajemy do fasoli starając się, aby tłuszcz pozostał na patelni. Na wytopionym tłuszczu przesmażamy cebulę pokrojona w piórka. Gdy się zezłoci dodajemy kiełbasę pokrojona w plasterki, zrumieniamy, a następnie dodajemy do gotującej się fasolki. Całość gotujemy do miękkości grochu (trwa to zwykle ok. 1,5-2 h). Ma on być miękki, ale nadal jędrny

Słodka Strona
CIECIERZYCA PO BRETOŃSKU 163

przedstawić danie,które ostatnio bardzo nam zasmakowało.Ciecierzyca po bretońsku-danie takie jak fasolka po bretońsku tylko zamiast fasoli jest cieciorka. Zapraszam po przepis :) SKŁADNIKI kubek ciecierzycy suchej ok.330ml kiełbasa cebula 2 ząbki czosnku duża marchewka koncentrat pomidorowy olej pieprz,majeranek,słodka papryka listek laurowy 3 szt.ziela angielskiego łyżka mąki WYKONANIE Ciecierzycę wsypujemy do miski,zalewamy wodą tak ok.5cm(...)płukamy,wsypujemy do garnka ,zalewamy wodą i gotujemy ok.1 godziny. Ciecierzyca po ugotowaniu z zewnatrz jest twardawa ale w środku mięciutka. Następnie w osobnym garnku podsmażamy cebulę,dodajemy pokrojoną kiełbasę,dodajemy także przepuszczony przez praskę czosnek oraz marchewkę pokrojoną w cieniutkie plastry.Wlewamy trochę wody i dusimy.Gdy ciecierzyca się ugotuje dodajemy ją do kiełbaski wsypujemy przyprawy,ziele angielskie,listek laurowy

Mała w garnku miesza
Duszona cebula z kiełbasą i jajkiem 184

Składniki: 1 kg cebuli 2 kawałki długiej czosnkowej kiełbasy 3 jajka 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżka oleju sól Sposób wykonania: Cebulę szatkujemy w piórka.  Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę pod przykryciem do momentu aż lekko zmięknie. Kroimy kiełbasę w kostkę i dodajemy do cebuli. W dalszym ciągu smażymy

Qchnia po prostu
Warzywne leczo – idealne na letnie dni 175

nich pyszne posiłki. Warzywne leczo – składniki 2 małe cukinie 300g pieczarek 2 czerwone papryki puszka pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 cebula 400g kiełbasy 1 łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz majeranek Zobacz >>> Pyszna i szybka tarta truskawkowa Warzywne leczo – przepis W garnku na odrobinie oleju szklimy cebulę, a następnie podsmażamy pokrojoną(...)półplasterki kiełbasę. Następnie dodajemy pieczarki pokrojone w kostkę (nie musi być równej grubości), paprykę i cukinię. Całość dusimy razem przez ok. 20 minut. Dodajemy pomidory i całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką ostrą, słodką i majerankiem. Dusimy wszystkie składniki jeszcze przez 10 minut i nasze warzywne leczo jest gotowe do podania. Smacznego! Post Warzywne leczo – idealne na letnie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Portobello z kuskusem i kiełbasą 121

Portobello to przepyszne, olbrzymie pieczarki, w smaku obłędne, słodkawe i idealnie nadają się do nadziewania. Tym razem nadziałam je kaszą kuskus i kiełbasą wiejską. Efekt znakomity więc polecam gorąco, obiad na stole. Lubicie te pieczarki olbrzymy? jadacie? Portobello z kuskusem i kiełbasą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chłopska 214

momentu aż powierzchnia jelit będzie całkowicie sucha i ciepła. WĘDZENIE  3-4 godziny w temperaturze 55-65 stopni i następnie podpiekanie w 80-95 do momentu gdy kiełbasa w środku będzie miała 70-72 stopnie. Lub zamiast podpiekania można zastosować parzenie wona 75-85 i parzymy do momenty osiągnięcia w środku kiełbasy 68-70 stopni. Zostawiamy do ostygnięcia następnie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
DOMOWE DUSZONE ZIEMNIAKI-DUSZONKI 289

duszonki dojdą  nad ogniskiem - bezcenny ;). Polecam używanie dużej ilości przypraw, bo pikantne duszonki smakują najlepiej. SKŁADNIKI  6  średnich ziemniaków 2 duże cebule  4 marchewki kiełbasa  30 dag wędzonego boczku  burak sól, pieprz  słodka papryka w proszku 1 łyżka masła ziele angielskie liście laurowe  WYKONANIE  Ziemniaki i marchewki pokroić w cienkie plasterki(...)cebule w piórka,kiełbasę w plasterki i na pół, a boczek w paseczki.W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układać warstwami wszystkie składniki tak, żeby na dnie, w środku i na górze były plastry ziemniaków. Każdą  kolejną warstwę posypać przyprawami dodać listki laurowe i ziele angielskie według siebie.Kilka paseczków boczku ułożyć na ziemniakach razem z kilkoma wiórkami masła. Naczynie przykryć

Mała w garnku miesza