kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni na oliwie i maśle przesmażamy posiekaną szalotkę. Jak będzie szklista dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Po dosłownie 15 sekundach dodajemy pokroją w kostkę kiełbasę chorizo . Smażymy 2 minuty i dodajemy krewetki. Jak krewetki zaczną robić się różowe, dodajemy pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe. Smażymy wszystko ok. 3-4 minut i na sam koniec dodajemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!fasolka". Nie tym razem jednak, ponieważ zastępuje ją bardzo godnie ciecierzyca. Lubicie takie dania jednogarnkowe? :) Składniki: 2 słoiczki gotowej ciecierzycy w zalewie (może być ok 1kg z puszki) pęto kiełbasy 2 duże cebule 1l passaty pomidorowej 1l bulionu warzywnego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego łyżka majeranku suszonego 5 ziaren ziela angielskiego 3 listki liścia laurowego sól+ pieprz Przygotowanie: Najszybciej jest przyrządzić(...)godziny przed łączeniem składników. Ciecierzycę wraz z zalewą wlewamy do garnka i zalewamy bulionem. Zagotowujemy wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. W tym czasie kroimy w cienkie plastry kiełbasę i podsmażamy ją do zarumienienia na maśle. Pod koniec podsmażania dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. I dusimy około 2-3 minut. Mięso dorzucamy do cieciorki i podlewamy passata pomidorową. Gotujemy
ChilliJemykapusty przeznaczyłam na surówkę. A Wy co najczęściej przygotowujecie z młodej kapusty? A może też robicie taki prosty bigos? Składniki: pół główki młodej kapusty 1 marchewka pół cebuli 3 kiełbasy śląskie – u mnie z szynki Maestro Henryk Kania pół opakowania kabanosów z solą Henryk Kania 1 pełna łyżka przecieru pomidorowego 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 1 liść laurowy(...)bulionu* 2 szczypty majeranku świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku olej do podsmażenia składników Przygotowanie: Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na małej ilość oleju. Dodajemy pokrojoną kiełbasę i kabanosy, chwilę smażymy. Następnie dodajemy posiekaną młodą kapustę i marchewkę. Kolejno dolewamy nasz bulion (najpierw można dolać mniej jeśli wolicie gęstsze dania, ilość zależy od upodobań i wielkości kapusty). Doprawiamy
Słodkie okruszkimrożone, ale nie gotowane, jeszcze w pancerzykach. Ich smak po przygotowaniu jest znacznie inny, aniżeli tych już „gotowanych”. Składniki 20 dużych krewetek 12 pomidorków koktajlowych 150 g kiełbasy chorizo 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku makaron pappardelle sól pieprz szalotka Pappardelle z krewetkami – przepis Makaron gotujemy al dente wg. przepisu na opakowaniu. Krewetki obieramy z pancerzyków. Pomidorki(...)koktajlowe kroimy na połówki. Szalotkę i czosnek drobno siekamy. Na maśle szklimy szalotkę, a następnie dodajemy czosnek. Smażymy go dosłownie 20 sekund. Dodajemy pokrojoną w półplasterki kiełbasę chorizo i krewetki. Smażmy wszystko 2-3 minutki aż krewetki delikatnie się podsmażą, dodajemy pomidorki koktajlowe. Smażymy kolejne 2-3 minuty. Na patelnię dodajemy ugotowany makaron i 2-3 łyżki wody z gotowania
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Żurek z jajkiem i kiełbasą występuje u nas w różnych wersjach przygotowania. Zazwyczaj zakwaszam octem (jak w przepisie niżej), czasem kupuję torebki z mieszanką naturalnych składników (są takie!bez ulepszaczy, itd.). Za to jeszcze nigdy nie zrobiłam domowego zakwasu na żurek… Artykuł Żurek z jajkiem i kiełbasą
Kolorowy Przepisownikprzyprawione dlatego dodatek musztardy i piwa do pieczenia jest jak najbardziej właściwy. Danie to mogą jeść również dzieci, bo podczas pieczenia alkohol odparuje. Chociaż dla dzieci bardziej polecam białą kiełbasę pieczoną w cydrze . Składniki: 0,5 kg białej surowej kiełbasy 1 duża cebula 1 łyżka musztardy francuskiej 0,5 szkl. jasnego piwa (użyłam piwa Perła, bo jest niezbyt gorzkie
Codziennik KuchennyByła świąteczna tarta z grzybami na Boże Narodzenie a teraz pomysł na tartę na Wielkanoc. Jako farsz oczywiście wielkanocne smakołyki czyli biała kiełbasa i jajka z dodatkiem chrzanu. składniki: kruche ciasto 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła szczypta soli 1 jajko farsz 2 sparzone białe kiełbaski 2 ugotowane jajka 6 kopiastych łyżek śmietany 18 % 2-3 łyżki(...)kiełbaski pokroic w plasterki. Do miseczki przełożyć śmietanę, schan, jajka i dokładnie wymieszać. Do smaku doprawić soląi pieprzem. Ugotowane jajka pokroić w ćwiartki. Na podpieczonym spodzie rozłożyć plasterki białe kiełbasy i zalac masa śmietanowo-jajeczną. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 15 minut aż masa się nieco zetnie ale jeszcze będzie miękka. W tartę powciskać ćwiartki
Monia miesza i gotujebiały. Różnica polega na tym, że żurek robi się na zakwasie żytnim, a barszcz na zakwasie pszennym. Samo przygotowanie zupy jest podobne. Gotujemy ją na warzywach i wędzonce bądź kiełbasie, doprawiamy czosnkiem i majerankiem, podajemy z jajkami, kiełbasą i ziemniakami. Mniam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikodkręcamy odcinki 10-12 cm, odwieszamy do osadzenia na 2 godz.w temperaturze pokojowej. Po osadzeniu osuszamy w wędzarni w temp. 35-40 st. przy dużym ruchu powietrza. Gdy powierzchnia kiełbas będzie całkowicie sucha i ciepła zaczynamy wędzenie. Temp. wędzenia 55-60 st 2,5-3 godz.Po wędzeniu parzenie w wodzie 75 stopni do momentu gdy kiełbaska będzie miała 72 stopnie(...)środku. Po parzeniu od razu schładzamy w zimnej wodzie i chowamy do lodówki na 8-10 godzin. SMACZNEGO. PS. Mięsko które zostało mi w nadziewarce wykorzystałem do zrobienia kiełbasy w osłonce białkowej
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę 100-150 g boczku 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka soli świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżeczka majeranku Przygotowanie: Boczek i kiełbasę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na patelni na niewielkim ogniu, aby tłuszcz się wytopił, ale mięso za bardzo nie przysmażyło. Mięso przestudzić. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce(...)oczkach. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odcisnąć i odlać nadmiar wody. Przełożyć do dużej miski. Do startych ziemniaków dodać startą cebulę, przesmażony boczek z kiełbasą, wbić jajko, dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, sól, pieprz i majeranek oraz mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Masę ziemniaczaną przełożyć do foremki (najlepiej keksówka, ja użyłam
Codzienne Gotowanietradycyjnie. Taka jest po prostu najlepsza. Składniki: 400 gramów suszonej białej fasoli o jak największych ziarnach (piękny jaś tyczny będzie najlepszy), 4 duże cebule, 200 gramów boczku, 300 gramów kiełbasy, słoiczek koncentratu pomidorowego 30 proc., sól, pieprz, kopiasta łyżka słodkiej papryki w proszku, majeranek. Zrób tak: fasolę namocz dzień wcześniej. Najlepiej zrobić to wieczorem i zostawić na noc na minimum(...)pieprzu. Powinno to zająć około godzinę. Jeśli wody będzie zbyt mało, uzupełnij. W międzyczasie na patelni przesmaż boczek pokrojony w kostkę, gdy się wytopi, dodaj posiekaną cebulę i kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Wszystko zrumień, po wyłączeniu ognia dopraw papryką, wymieszaj i przełóż do garnka z fasolą. Dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw majerankiem. Jeśli wody jest zbyt mało, ponownie ją dodaj. Fasolka
Kulinarna Polskasiekania białej kapusty używam szatkownicy Hebel V5 PowerLine Borner Polska Składniki: 150 g kapusty kiszonej (u mnie domowa z tego przepisu) pół mniejszej główki białej kapusty 300 g kiełbasy (można dać mniej) – u mnie krakowska 120 g paprykowych kabanosów kilka pieczarek (u mnie dziś 7 większych) 3 czubate łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 pełna łyżeczka mielonej suszonej bazylii pieprz(...)gotowałam do miękkości, w tym czasie przygotowując pozostałe składniki łazanek. Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy obrane i pokrojone w półplasterki pieczarki, podsmażamy. Po chwili dodając pokrojoną kiełbasę i kabanosy. Całość doprawiamy słodką czerwoną papryką, bazylią oraz solą i pieprzem. Chwilę smażymy, mieszając. Następnie dodajemy kiszoną kapustę mieszamy i zostawiamy chwilę na małym ogniu pod przykryciem. Kolejno dodajemy stopniowo
Słodkie okruszkiZiemniaczana zapiekanka z kiełbasą to pyszne, wiejskie danie. Do tej potrawy najbardziej nadają się ziemniaki typu kulinarnego B, tzw. do … Przeczytaj cały artykuł Artykuł Ziemniaczana <span>zapiekanka</span> z kiełbasą pochodzi z serwisu My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerkażdy (w szczególności panowie). Do takich pasztecików możecie podać czerwony barszcz. Jeśli przygotowujecie inne dania z kapustą cały proces przygotowania pasztecików będzie jeszcze szybszy. Spróbujcie. Składniki: 2 kiełbasy śląskie z szynki Maestro Henryk Kania pół szklanki kapusty kiszonej (można dodać więcej) 1 mała cebula pieprz i sól do smaku 1 płat ciasta francuskiego XL 1 jajko do posmarowania pasztecików sezam(...)można dodać liść laurowy). Cedzimy i odstawiamy do przestudzenia. Cebulę kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Do misy blendera z nożami wkładamy przestudzoną kapustę, pokrojoną na mniejsze kawałki kiełbasę i podsmażoną cebulę. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Miksujemy, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy (ja zawsze dodaję więcej pieprzu, farsz ma być wyrazisty w smaku). Rozwijamy płat ciasta. Kroimy
Słodkie okruszki