kiełbasa - 10142 przepisów (strona:274/677)

Kartoflak 1084

obiad lub kolację. Składniki 1 kg ziemniaków 1 duża cebula 2 średnie ząbki czosnku 1 duże jajko 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej ok. 250 g kiełbasy ok. 1/6 szklanki oleju 2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki soli pieprz Przygotowanie Zetrzeć ziemniaki i cebulę, dodać czosnek przepuszczony przez praskę, jajko, olej, oba rodzaje mąki i dokładnie wymieszać. Pokrojoną(...)kostkę kiełbasę podsmażyć i dodać do ziemniaczanej masy. Na koniec majeranek, sól i pieprz. Wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24 cm. Piec w temp. 180⁰ przez 1,5h. Najlepiej smakuje po wystudzeniu. Wtedy też robi się bardziej zwarty. Autor przepisu: Katarzyna Artykuł Kartoflak pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
KAPUSTA CZERWONA NA CIEPŁO + FILMIK 46

klusek śląskich. Przepis jest sprawdzony i bardzo smaczny.         SKŁADNIKI : 1 główka czerwonej kapusty  1  duża cebula 15 dkg boczku wędzonego 1 mała kiełbasa śląska 1 łyżeczka soli do kapusty 1 łyżka cukru 2 liście laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego kilka ziarnek pieprzu sól i pieprz do smaku  sok z całej, małej cytryny(...)garnka, zalać wodą, dodać liść laurowy ziele, pieprz w ziarnkach i 1 łyżeczkę soli. Gotujemy do miękkości, na małtm ogniu pod przykryciem. Około 20 minut.  Cebulę,boczek i kiełbasę drobno kroimy, podsmażamy na oleju do lekkiego zrumienienia. Cebulkę z boczkiem dodajemy do kapusty. Doprawiamy do smaku łyżką cukru, pieprzem, solą i octem. Mieszamy i przez chwilę podgrzewamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Babka ziemniaczna z surówką z jarmużu i jabłka 50

nazw regionalnych. Pod jaką nazwą wy ją znacie: blaszak, bugaj, pyrczok, rajbak, parepac, kajzer, kugiel, bulbynek. Składniki: 1 kg ziemniaków jajo 2 łyżki mąki orkiszowej cebula 2 kawałki kiełbasy ( u nas z indyka) boczek w kostkach  olej sól i pieprz do smaku Surówka: 2 liście jarmużu 1/2 szt. jabłka 2 łyżeczki octu jabłkowego sól i pieprz do smaku olej(...)tarce na najmniejszych oczkach. Przełóż ziemniaki na sito podstaw miskę na dnie zostanie krochmal. Wylej wodę z ociekających ziemniaków przełóż odsączone ziemniaki. Na patelni usmaż cebulkę, boczek i kiełbasę pokrojone w kostkę na niewielkiej ilości oleju. Odstaw do lekkiego wystygnięcia. Następnie zawartość patelni dodaj do startych ziemniaków, wbij jajo i dodaj mąkę. Wymieszaj i przełóż do natłuszczonej formy. Piecz

AZgotuj!
SMACZNY BIGOS Z MIĘSEM, GRZBAMI I ŚLIWKAMI 175

jest sprawdzony przez to polecam go państwu.  SKŁADNIKI :  2 kg kiszonej kapusty  1,3 kg mięsa ( łopatka, karkówka ) 1-2 udka z kurczaka 0,5 kg kiełbasy zwyczajnej 1 cebula 200 g wędzonego boczku 18 suszonych śliwek garść suszonych grzybów 2-3 łyżki jarzynki 2 liście laurowe 4 ziela angielskie kilka ziarnek pieprzu 1/2 łyżeczka kminku sól(...)śliwki, grzyby, przecier, kminek i przyprawy, startą na tarce marchew, seler i pokrojone pieczarki. Gorujemy na małym ogniu około 1 godziny, co jakiś czas mieszając.  Cebulę, boczek i kiełbasę drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Całość dodajemy do bigosu i mieszamy, chwilkę jeszcze gotujemy. Na koniec dodaję całe mięso i mieszamy. Gotujemy kilka minut i zakręcamy gaz. Bigos pozostawiamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Makarony – sposób na gotowanie bez marnowania  102

lato. Fani bardziej sytych propozycji postawić mogą na mięsne sałatki. Można dodać do nich ko ńc ó wkę w ę dlin, w ędzonego fileta z piersi kurczaka czy kiełbasy. Całość dobrze uzupełni sos, do kt ó rego wykorzystać można np. jogurt naturalny. Sma żony makaron Na sam koniec propozycja na konkretny i, co najważniejsze, szybki obiad na ciepł(...)należ y do łożyć makaron i smażyć razem przez około 2-3 minuty. Smażony makaron można przygotować r ó wnież w wersji mięsnej, np. z końc ó wek wędlin, kiełbas czy mięsa, kt ó re nie zostało zjedzone podczas obiadu. Całość warto posypać odrobiną sera żółtego. Artykuł sponsorowany Artykuł Makarony – sposób na gotowanie bez marnowania pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Tradycyjny kapuśniak na żeberkach 46

Tradycyjny kapuśniak na żeberkach z kiszonej kapusty z ziemniakami. Kapuśniak na żeberkach z kiszonej kapusty to smaczne, pożywna i rozgrzewająca zupa. Czy to będzie kapuśniak z kiszonej kapusty z kiełbasą, na golonce czy na innym mięsie, zawsze to będzie prosty przepis na pyszny obiad. Ogólnie to jestem fanką dań z kapusty tak białej jak i kiszonej, dlatego na Blogu znajdziesz(...)Najprostszy kapuśniak na żeberkach Czy kapusta biała czy kiszona, zupę gotuje się podobnie. Klasyczny, tradycyjny kapuśniak na wieprzowinie smakuje najlepiej. Poza żeberkami, karczkiem czy golonką można zrobić kapuśniak na kiełbasie czy innej wędzonce. Taki kapuśniak na mięsie jest bardziej wyrazisty, ostrzejszy w smaku, łagodny będzie na kurczaku czy na szybko na rosole. Taka zupa z kiszonej kapusty też się sprawdzi

Dieta moja pasja
Żurek wielkanocny 47

kiełbasa biała parzona - 3 szt jajka na twardo 4 szt zakwas na żur - 2 szkl bulion warzywny - 1 litr cebula - 2 szt czosnek - 5 ząbków olej - 1 łyżka mąka pszenna - 1 łyżeczka majeranek pieprz sól Wywar zagotować, dodać pokrojona kiełbasę w plasterki i 3 ząbki czosnku, wlać zakwas i doprowadzić do wrzenia. Odlać pół szklanki zupy

Camilla w kuchni
Żurek świąteczny 49

zakwas na żurek - 1/2 litra biała kiełbasa parzona - 4 szt jajka na twardo -6 szt boczek wędzony -10 dag ziemniaki - 6 szt olej - 1 łyżka cebula - 2 szt czosnek - 5 ząbków majeranek sól pieprz Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę i ugotować. Kiełbasę pokroić w plasterki, boczek i obraną cebulę pokroić w kosteczkę i przesmażyć razem

Camilla w kuchni
Domowy bigos tradycyjny 50

inne okazje. Składniki: 2 kg kapusty kiszonej 1 mała główka białej kapusty kości od schabu 5 szt ,lub o,5 kg żeberek 1 kg.boczku świeżego 0,5 kg kiełbasy (może byś śląska lub podwawelska) 3 cebule garść grzybów suszonych (jak nie ma to bez ,też już gotowałam bez ) 6 liści laurowych 6 ziarenek ziela ang, olej do smażenia do smaku(...)godziny. Odstawiamy. .W razie ubytku wody ,,,zawsze troszkę dolewamy.Drugiego dnia podsmażamy cebulkę na rumiany kolor ,dodajemy do bigosu ,gotując na małym ogniu.Następnie kroimy w kostkę boczek i kiełbasę ,,,podsmażamy w rondlu i również dodajemy do bigosu razem z wytopionym tłuszczem.Cały czas gotujemy ok 3 godz..Pod koniec dodajemy słoiczek koncentratu i jeszcze chwilę gotujemy.W razie potrzeby solimy

Olcia gotuje!
Fasolka po Bretońsku wg przepisu mojej mamy 35

smaczną fasolkę po bretońsku którą od lat robię a przepis jest bardzo prosty!    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 400 g fasoli typu ” Jaś” 250 g kiełbasy 250 g boczku wędzonego 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka suszonych pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki suszonego majeranku 4 ziela angielskie 2 łyżki suszonego majeranku liść laurowy(...)angielskie i gotować aż zmięknie przez około 1,5 h. Boczek pokroić w większą kostkę, podsmażyć aż się zrumieni i dodać do fasoli. Potem tak samo kroimy w kostkę kiełbasę wraz z pokrojoną cebulą i również rumienimy. Na koniec dodajemy starty czosnek. Tak podsmażone przykładamy do garnka z fasolą i gotujemy razem jeszcze 15 minut. Na koniec dodajemy koncentrat wraz

Olcia gotuje!
LECZO Z CUKINIĄ 49

podaję z pieczywem. Jego przygotowanie jest naprawdę bardzo szybkie i proste, a smakuje rewelacyjnie.  Leczo z cukinią - składniki: * 4 czerwone papryki * 3-4 cukinie * 500 g dobrej jakości kiełbasy typu wiejska, śląska * 1 większa cebula * 3 ząbki czosnku * około 600-700 ml passaty pomidorowej * do smaku sól, pieprz czarny mielony, papryka ostra mielona, papryka słodka mielona, oregano suszone, majeranek(...)suszony (użyłam przypraw  Skworcu ) * olej do smażenia Wykonanie: Do garnka wlać odrobinę oleju. Dodać obraną, pokrojoną w piórka cebulę, podsmażyć. Kolejno dodać pokrojoną w półplasterki kiełbasę, wszystko razem podsmażać około 4-5 minut. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do garnka, wszystko razem wymieszać. Czerwoną paprykę oczyścić, pokroić w kostkę. Dodać ją do garnka, całość razem podsmażać około 5 minut

Zrób to smacznie
Zupa ziemniaczana z grzybami i wędzonym boczkiem 57

smaku 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki Śmietanę kremówkę możesz zastąpić kwaśną, gęstą śmietaną 18% lub 12%. Zamiast świeżych grzybów leśnych możesz użyć mrożonych, a boczek zastąpić pikantną kiełbasą np. chorizo.  Zupa ziemniaczana przepis Oto przepis krok po kroku na zupę ziemniaczaną z grzybami i wędzonym boczkiem Krok 1. W garnku na zupę podsmażyć na rumiano boczek, dodać pora(...)przepisów na domowe zupy , które mogą Ci się spodobać: Zupa z młodej botwinki i buraków Przepis na pomidorową Zupa krem z cukinii z ziemniakami Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą Zupa ogórkowa: najlepszy przepis na rosole Barszcz czerwony z ziemniakami Zupa z soczewicy Zupa krem z soczewicy czerwonej Rosół z indyka Zupa z dyni z mlekiem kokosowym Miłego gotowania! Zupa

Moja Książka Kucharska
Makaron z kurkami w sosie śmietanowym 67

Jest to jeden z moich ulubionych, łatwych przepisów ze względu na niesamowity smak kurek. Jeśli chcesz dodać lub ulepszyć ten makaron z kurkami , oto kilka składników, które możesz dodać: kiełbasa chorizo lub boczek filet z kurczaka olej truflowy do skropienia gotowej potrawy cukinia szpinak, jarmuż Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania makaronu z kurkami: około 180-200 g makaronu(...)pesto Tagliatelle z kurczakiem i cukinią w sosie curry Tortellini z brokułami w sosie curry Spaghetti Napoli Sałatka z makaronem z zupek chińskich Łazanki z kapustą kiszoną i kiełbasą Mam nadzieję, że przepis na makaron z kurkami w sosie śmietanowym spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :) Makaron z kurkami

Moja Książka Kucharska
Prażone z kurczakiem 61

Prażone to potrawa regionalna pochodząca z kuchni małopolskiej, dokładniej z rejonu powiatu chrzanowskiego. Tradycyjnie przygotowywane są z boczkiem i kiełbasą, gotowane w kociołku umieszczonym nad ogniskiem. Nie ukrywam że tak ugotowane prażonki smakują najlepiej, przeniknięte posmakiem dymu z ogniska i jedzone na świeżym powietrzu. Alternatywnym i o wiele łatwiejszym sposobem jest przygotowanie prażonek zwyczajnie w garnku na palniku kuchenki. Chcąc(...)przygotować ten posiłek dla całej rodziny, także dla mojej rocznej córki, tradycyjny boczek i kiełbasę zastąpiłam kurczakiem. Przyznam że wyszło przepysznie. Jedynym istotnym warunkiem jest użycie mięsa z podudzi kurczaka, które jest tłustsze i po ugotowaniu będzie mięciutkie i rozpadające się w buzi dziecka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Prażonki z mięsem z podudzi kurczaka 5 z 1 głos Autor: Martyna

ProstePesto.pl

Proponowane wyszukiwania