kiełbasa - 10142 przepisów (strona:281/677)

pyszne kotlety z fasoli co została z obiadu... 131

około 1 litr, tarta bułka 3-4 szklanki, olej rzepakowy 1/2 litra Fasola była ugotowana i okraszona smażoną kiełbaską, do smaku dodano majeranek, sól czosnkową, paprykę ostrą. Fasolkę z kiełbasą jeśli jest za rzadka to odlać z niej wywar na durszlaku, fasolkę utłuc tłuczkiem do ziemniaków aby były grudki. Wsypać do fasolki tylko tartą bułkę i wyrobić gęstą masę, formować(...)średnim ogniu na rumiano z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy, doskonale smakują na ciepło i na zimno z surówką czy z sosem np. czosnkowym - zostało sporo fasolki z kiełbasą, wykorzystałam fasolkę do przygotowania smażonych kotletów, idealny sposób na wykorzystanie fasolki.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Żurek w chlebie domowym 77

kawałek pory 1 kawałek selera 1 marchewka 2 ziemniaki 2 liście laurowe 3 ziela angielskie przyprawa uniwersalna 500 ml zakwasu do żurku 200 ml śmietany 30 % 500 g kiełbasy / biała, śląska/ 20 dkg boczku wędzonego 1 łyżeczka majeranku olej rzepakowy natka pietruszki 4 jajka pomada: 1 łyżka mąki 120 ml wody szczypta soli Chleby: Do miski wykruszam drożdże, dodaję szczyptę(...)Dodaję cebulę pokrojoną i dalej smażę. Wlewam około dwa litry wody, dodaję warzywa obrane, liść laurowy, ziele angielskie i gotuję na wolnym ogniu około 20 minut. Następnie dodaję pokrojoną kiełbasę i gotuję kolejne 15 minut. Na końcu wlewam zakwas, zagotowuję. Odstawiam z ognia wlewam śmietanę, doprawiam majerankiem, przyprawą. Podaję z natką. Seler, por wyjmuję z zupy można ją zjeść. Resztę

wesoła kuchnia
Schab po warszawsku 161

właśnie schab po warszawsku z jajkiem i chrzanem, w galarecie. To idealne danie na Wielkanocne śniadanie! Zobacz też te przepisy: – schab pieczony – domowa szynka z szynkowaru – domowa biała kiełbasa – swojska wędzona kiełbasa – domowy baleron SCHAB PO WARSZAWSKU Przygotowanie: czas pieczenia schabu + 40 minut + chłodzenie Składniki: 10-15 cm pieczonego schabu (podaję w centymetrach określając wielkość kawałka z którego odkroisz

nietylkopasta.pl
Najlepsze przepisy na Wielkanoc 210

takie zestawienie tych nowych i tych odrobinę starszych przepisów. PRZEPISY NA WIELKANOC Farbowanie jajek barwnikami Chlebki do żurku Zakwas na żurek Żurek wielkanocny Żurek w chlebie Domowa biała kiełbasa Swojska kiełbasa Schab pieczony Domowy schab dojrzewający Pasztet tradycyjny Rolady z szynką i sałatką jarzynową Jaja faszerowane z łososiem Jajka faszerowane Żółte jajka – jajka w kurkumie Jajka w buraczkach – różowe jajka

nietylkopasta.pl
Schab pieczony 77

cały efekt który daje pieczenie w zamkniętym szczelnie opakowaniu, o to chodzi aby schab nie wyszedł suchy! Zobacz też te przepisy: –  domowa szynka z szynkowaru –  domowa biała kiełbasa –  swojska wędzona kiełbasa –  domowy baleron SCHAB PIECZONY Przygotowanie: 20 minut + 1-2 dni + 1h 20 minut Składniki: 1,2 – 1,5 kg schabu bez kości 5-6 ząbków

nietylkopasta.pl
Zupa chrzanowa krem 67

wówczas warto zacząć od ograniczenia mięsa. Święta wcale nie muszą być tu wyjątkiem. Mięso zajmuje czołową pozycję na świątecznych stołach wielkanocnych Polaków: są na nim wędliny, żurek z białą kiełbasą oraz pieczyste na obiad. Ja chcę Wam zaproponować w tym roku wprowadzenie małych zmian. Takim małym krokiem może być na przykład rezygnacja z żurku z kiełbasą na rzecz kremowej zupy

Wiszniówka
Zupa chrzanowa z jajkiem sadzonym i chrupiącym boczkiem 65

Mniej znana i jednocześnie mniej popularna zupa przygotowywana w czasie Wielkanocy. Najczęściej na zajączka przygotowuje się żurek z białą kiełbasą i jajkiem , zaraz po nim barszcz biały. Zupa chrzanowa jest następna w kolejności, ma kremową konsystencję gdyż bulion blendujemy łącznie z ugotowanymi jarzynami i tartym chrzanem. Jeśli zastanawiasz się właśnie czy jest jakaś różnica między żurkiem a barszczem, odpowiedź brzmi(...)zakwasie żytnim z czosnkiem, natomiast barszcz biały bazuje na znacznie delikatniejszym zakwasie z mąki pszennej. Kolejną odmienną kwestią jest baza, żurek gotowany jest na wywarze z mięsa wędzonego (kiełbasy, wędzonego boczku lub żeberek) bez dodatku jarzyn, natomiast barszcz biały bazuje na bulionie mięsno – warzywnym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zupa chrzanowa z jajkiem sadzonym, grzankami i czipsem boczku

ProstePesto.pl
Zupa z brukselki i papryki 93

wywar mięsny 1,5 L · brukselka 50 dag · papryka 1 strąk · tłuszcz · kiełbasa 20 dag · fasola konserwowa 4 łyżki · śmietana 18 proc 2/3 szkl · mąka pszenna 1-2  łyżki · musztarda 1  łyżka · sól · czarny pieprz mielony · cukier · majeranek · czosnek · przyprawa do zup i potraw w płynie · sok z cytryny Brukselkę oczyścić, opłukać, większe główeczki przekrajać na pół, zalać(...)wywarem, ugotować. Paprykę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć. Kiełbasę obrać z osłonki, pokrajać w półplasterki, podsmażyć, połączyć z brukselką, fasolką i śmietaną połączoną z mąką i musztardą, chwilę pogotować i doprawić do smaku

przepisy- Milki
Wielkanocne inspiracje – sprawdź propozycje dań które wszyscy pokochają 68

Menu wielkanocne nie może obyć się bez barszczu białego. Przygotowanie tej tradycyjnej świątecznej zupy nie musi być czasochłonne, aby uzyskać znakomity efekt. Barszcz można przyrządzić na wywarze z białej kiełbasy, wzbogacając Barszczem białym Nasza Specjalność WINIARY. Zawiera idealną kompozycję dodatków, dzięki którym danie nabierze charakteru – majeranek, czosnek, cebula i inne aromatyczne przyprawy. Na koniec wystarczy tylko dodać ugotowane na twardo(...)jajka i białą kiełbasę. Ugotowanie barszczu zajmie mniej niż pół godziny!  Jajka z orzechowym farszem i boczkiem  Przepisów z jajkami w roli głównej jest bardzo dużo, jednak w tym roku można zaserwować ich wyjątkową, faszerowanych wersję. Danie wzbogacą chrupiące dodatki takie jak orzechy i boczek. To dość niecodzienne połączenie, jednak warto nieco poeksperymentować, aby odkryć zupełnie nowe, pyszne

Cztery Fajery
Wiosenna z kiełkami 86

pastą z awokado. Polecam zrobić ją na święta Wielkanocne.     50 g roszponki 3 jajka 1 awokado 1/2 cytryny 1 garść kiełków mix 1/2 papryki czerwonej 70 g kiełbasy żywieckiej 1 kawałek sera feta sos: 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu winnego 2 łyżki wody sól,czosnek granulowany 1/2 łyżeczki musztardy szczypta bazylii, koperku suszonego  Składanki(...)kroję na pół. Awokado, sok z cytryny przekładam do miseczki i miksuję blenderem na pastę. Doprawiam solą, pieprzem. Na talerzu układam roszponkę, dodaję połówki jajek. Dekoruję je pastą. Plastry kiełbasy zwijam w rulon i robię kwiatki. Dodaję do sałatki. Paprykę kroję w kostkę, układam kiełki, kawałki sera. Sałatkę polewam sosem

wesoła kuchnia
Zalewajka 74

około 0,5 litra zakwasu z piekarni około 1,5 litra wody 5-6 średnich ziemniaków kilka kawałków suszonych grzybków około 25 dag słoniny albo wędzonego boczku lub swojskiej kiełbasy, albo wszystkiego po trochu 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 kulki ziela angielskiego 1 płaska łyżka majeranku  kilka ziarenek czarnego pieprzu 2 liście laurowe sól i pieprz do smaku(...)dużym garnku gotuję wodę. Dodaję pokrojone grzyby i ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i sól do smaku. Gotuję około 15 minut. 3. Słoninę (albo boczek lub kiełbasę) kroję w kostkę i podsmażam na patelni. Kiedy wytopi się trochę tłuszczu dodaję posiekaną cebulę i smażę, aż się zeszkli. Na koniec dodaję posiekany czosnek i smażę jeszcze około pół

Cztery Fajery
Chłopski Filet 82

Sól ·        olej do smażenia ·        ½ cebuli ·        1 laska kiełbasy podwawelskiej ·        ½ papryki czerwonej ·        ½ pęczka szczypiorku ·        1 serek topiony z ziołami(...)błonki, obsypujemy przyprawą do kurczaka oraz sola. W każdym kawałku mięsa robimy otwór. 2.    Cebulę obieramy drobno kroimy, dusimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy drobno pokrojona kiełbasę oraz paprykę. Farsz przekładamy do naczynia, dodajemy posiekany drobno szczypiorek oraz pokrojony w kostkę ser topiony. Mieszamy wszystko razem. 3.    Gotowym farszem napełniamy otwór w mięsie, mięso układamy

Kulinarna Chwila
Sos musztardowy na zimno 74

jest bardzo prosty, wystarczy wymieszać kilka składników i doprawić do smaku. Sosu na zimno nie może zabraknąć na żadnym stole, na którym będą serwowane klasyczne potrawy, jajka, pasztet, biała kiełbasa. Sos musztardowy to nie to samo co musztarda z wielkanocną potrawą, to kwintesencja smaku.  Sos musztardowy Sos musztardowy na zimno i sos chrzanowy to klasyka. Święta Wielkiejnocy(...)tradycja, a jak tradycja to i  odpowiednie potrawy. Żurek, biała kiełbasa, jajka pod każdą postacią, a to wszystko w towarzystwie pysznego sosu. Sos chrzanowy, musztardowy, tysiąca wysp i oczywiście majonez. Każdy z tych sosów możemy szybko sami wykonać w domu. Jeżeli używamy do sosu musztardowego majonezu, to najlepiej domowej roboty. Jak zrobić kremowy majonez przeczytasz w artykule

Dieta moja pasja
Zajączek wielkanocny i inne zwyczaje świąteczne 67

Wielką Sobotę przygotowuje się tzw święconkę czyli wielkanocny koszyczek z pokarmami, który zanosimy do kościoła w tym dniu aby je pobłogosławić. W koszyczku tradycyjnie powinien znaleźć się baranek, chleb, kiełbasa, jajka, sól, ciasto. ozdabianie wielkanocnych jajek – to zwyczaj, który szczególnie lubią dzieci. Tuż przed świętami, najczęściej w piątek lub sobotę ugotowane na twardo jajka zostają rodzinnie ozdobione. Teraz oczywiście(...)domu. Tradycyjne potrawy gotowane specjalnie na te święta są cały czas pieczołowicie przekazywane a w wielu domach w tych dniach na stole pojawia się: żurek lub barszcz biały, biała kiełbasa, szynka wędzona, pieczone mięsa, jajka na twardo, ćwikła z chrzanem, pascha, babka, mazurek, kołacz lub wieniec wielkanocny, sernik. dekorowanie domu – wedle tradycji stół świąteczny powinien być przykryty białym obrusem

Dorota Smakuje