jest bardzo prosty, wystarczy wymieszać kilka składników i doprawić do smaku. Sosu na zimno nie może zabraknąć na żadnym stole, na którym będą serwowane klasyczne potrawy, jajka, pasztet, biała kiełbasa. Sos musztardowy to nie to samo co musztarda z wielkanocną potrawą, to kwintesencja smaku. Sos musztardowy Sos musztardowy na zimno i sos chrzanowy to klasyka. Święta Wielkiejnocy(...)tradycja, a jak tradycja to i odpowiednie potrawy. Żurek, biała kiełbasa, jajka pod każdą postacią, a to wszystko w towarzystwie pysznego sosu. Sos chrzanowy, musztardowy, tysiąca wysp i oczywiście majonez. Każdy z tych sosów możemy szybko sami wykonać w domu. Jeżeli używamy do sosu musztardowego majonezu, to najlepiej domowej roboty. Jak zrobić kremowy majonez przeczytasz w artykule
Dieta moja pasjaWielką Sobotę przygotowuje się tzw święconkę czyli wielkanocny koszyczek z pokarmami, który zanosimy do kościoła w tym dniu aby je pobłogosławić. W koszyczku tradycyjnie powinien znaleźć się baranek, chleb, kiełbasa, jajka, sól, ciasto. ozdabianie wielkanocnych jajek – to zwyczaj, który szczególnie lubią dzieci. Tuż przed świętami, najczęściej w piątek lub sobotę ugotowane na twardo jajka zostają rodzinnie ozdobione. Teraz oczywiście(...)domu. Tradycyjne potrawy gotowane specjalnie na te święta są cały czas pieczołowicie przekazywane a w wielu domach w tych dniach na stole pojawia się: żurek lub barszcz biały, biała kiełbasa, szynka wędzona, pieczone mięsa, jajka na twardo, ćwikła z chrzanem, pascha, babka, mazurek, kołacz lub wieniec wielkanocny, sernik. dekorowanie domu – wedle tradycji stół świąteczny powinien być przykryty białym obrusem
Dorota Smakujezakwas na biały barszcz. Smak tak przygotowanego dania jest bliski oryginału, choć nie aż tak, żeby dać się oszukać. Barszcz na ogórczance podajemy w tradycyjny sposób, czyli z jajkiem, kiełbasą i chlebem. Przepis z Wierzbnej (gmina Pawłosiów) znalazł się wśród wielu ciekawych regionalnych przepisów opublikowanych w bogatym zbiorze pt. „Podkarpackie tradycje kulinarne. Informator z przepisami”. Barszcz biały na ogórczance – kuchnia(...)śmietany mieszamy z żółtkami i mąką pszenną, po czym hartujemy kilkoma łyżkami gorącego barszczu. Całość wlewamy do zupy i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą. Podajemy z jajkiem na twardo, kiełbasą i chlebem. Barszcz biały na ogórczance – kuchnia podkarpacka Więcej przepisów na podkarpackie zupy, w tym na tradycyjny lasowiacki biały barszcz w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA Zapraszam
Trzeci talerzSzybkie śniadanko? Proszę bardzo. Kilka składników, 15 minut i jesz. Co nam trzeba? 2 jajka 2 łyżki maślanki 2 łyżki mąki pszennej szczypta soli Kawałek kiełbasy pokrojonej w kostkę Kilka kawałeczków sera- u mnie pleśniowy Majonez, rukola olej Jajka roztrzepujemy, dodajemy maślankę i szczyptę soli. Dodajemy mąkę. Szykujemy małą patelnię (wielkości małego talerzyka). Lekko natłuszczamy olejem. Wylewamy naszą masę(...)szybciutko rozrzucamy kosteczki kiełbasy. Przykrywamy i na małym ogniu trzymamy kilka minut. Obserwujcie, by się nie palił. Ma się ściąć. Obracamy i zapiekamy 2-3 minuty. Znów obracamy, kładziemy kawałeczki sera i przykrywamy na chwilkę. Wyjmujemy na talerz. Lekko skrapiamy majonezem i obsypujemy porządnie rukolą. Smacznego! Jeśli nie macie małej patelni, to weźcie jaką posiadacie, tylko wyjdzie cieńszy i trzeba
Latosiowydomprzyczynia się do powstawania w organizmie wolnych rodników. Już niebawem wraz z nadejściem wiosny i lata po raz kolejny rozpoczniemy sezon grilowy. Mięso grilowane niestety nie należy do najzdrowszych. Kiełbasa, karkówka i szaszłyki, czy jest możliwe zdrowe grilowanie? Kiełbasa i karkówka są bardzo tłuste i nie powinny być spożywane zbyt często. O wiele zdrowiej jest grilować warzywa z niewielką ilością
sierotka maRysia w kuchniZapiekanka chlebowa, to propozycja dla tych, którzy nie lubią wyrzucać jedzenia. Zapiekankę można skomponować z różnych składników, w zależności o zawartości lodówki. U mnie wersja „wiejska” z kiełbasą. Składniki na formę 25 cm na 35 cm: 500 g czerstwego chleba 10 jajek rozmiar L 330 g śmietany 18% 150 gr tartego sera żółtego 300 gr kiełbasy lub innego
moj przepis naSkładniki: 500 g kości wędzonych 1 pęczek włoszczyzny 400 g łuskanych połówek grochu 1 cebula, 2 ząbki czosnku 4 sztuki kiełbasy wędzonej majeranek ziele angielskie sól pieprz liść laurowy Przygotowanie: Ugotowałem wywar z włoszczyzny i kości wędzonych. Po zebraniu szumowin dodałem(...)opłukane połówki grochu, listki laurowe i ziele angielskie. Kiełbasę pokroiłem w kostkę. Przesmażyłem, dodałem cebulę. Zrumienione składniki wrzuciłem do garnka z zupą. Na koniec dodałem pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Dodałem przyprawy i czosnek. Gotowałem do miękkości warzyw
R'n'G KitchenKapusta, wędlina i mięsne kawałki...cudowne połączenie. Składniki: 1 średniej wielkości główka kapusty 500 g karkówki 200 g polędwiczki wieprzowej 2 pętka wędzonej kiełbasy 180 g koncentratu pomidorowego 2 cebule 1 łyżka smalcu 2 szalotki 1 łyżeczka cukru sól pieprz kilka suszonych prawdziwków 2 listki(...)patelnię. Smażyłem do czasu, aż cebula ładnie się zeszkliła. Przygotowałem garnek na kapustę. Wlałem trochę wody na dno (ok.2 szklanki) wrzuciłem do niego kapustę, dodałem zawartość patelni odsączając tłuszcz. Kiełbasę pokroiłem w plasterki. Również dodałem do kapusty. Zagotowałem. Dodałem do kapusty koncentrat pomidorowy, pokrojone namoczone wcześniej prawdziwki ( wraz z wodą z moczenia ), sól, pieprz, ziele, listki laurowe, cukier i pozostałe
R'n'G Kitchenprzepis na: Dziunia Gotuje 5. Roladki z tortilli z pastą jajeczną przepis na: Czarna Wisienka 6. Faszerowane marchewki przepis na: Wasze Przepisy 7. koreczki z jajek przepiórczych i białej kiełbasy przepis na: Straga 8. Jajka galaretki przepis na: Na Talerzu 9. Mini roladki z szynki przepis na: Alle Dobre 10. Szaszłyki z kiełbasy w cieście francuskim przepis na: Kulinarne Przeboje
BabskiePorady.pl - PrzepisyZapiekanka chlebowa, to propozycja dla tych, którzy nie lubią wyrzucać jedzenia. Zapiekankę można skomponować z różnych składników, w zależności o zawartości lodówki. U mnie wersja „wiejska” z kiełbasą. Składniki na formę 25 cm na 35 cm: 500 g czerstwego chleba 10 jajek rozmiar L 330 g śmietany 18% 150 gr tartego sera żółtego 300 gr kiełbasy lub innego
moj przepis namożna przygotować na patelni. Smaczne i łatwe w wykonaniu, polecam. SKŁADNIKI : 1,5 kg ziemniaków 250 g boczku wędzonego 2 duże cebule 2 śląskie kiełbasy 2 marchewki kawałek selera 1 czerwona papryka 1/4 główka kapusty sól, pieprz, jarzynka do smaku słodka i ostra papryka do smaku PRZYGOTOWANIE : Na patelnię przekładamy pokrojony(...)boczek, cebulę i kiełbasę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podsmażamy, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, seler i paprykę, mieszamy, chwilkę podsmażamy i dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko doprawiamy przyprawami. Wlewamy odrobinę wody i dusimy kilka minut. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę, solimy, wlewamy jeszcze trochę wody i dusimy kilka minut co jakiś czas mieszając. Danie jest gotowe
Kulinarne Fantazje Mariolinatychmiast po przygotowaniu. Więcej łatwych przepisów na jajecznicę: Jajecznica z pomidorami>>> Jajecznica z mlekiem>>> Jajecznica z rybą wędzoną>>> Jajecznica z kiełbasą i cebulą>>> Jajecznica na maśle>>> Jajecznica z kiełbasą>>> Jajecznica Gordona>>> Miłego gotowania
Moja Książka Kucharskapapryką 3 marchewki, połowa papryki, 3 małe cebule 3 jajka 3 łyżki mąki orkiszowej (może być też zwykła) mała puszka kukurydzy (śmiało można pominąć) (można dodać szynkę lub kiełbasę) pieprz, sól olej do smażenia koperek do posypania ketchup Ścieramy marchewkę na grubych oczkach, kroimy bardzo drobno paprykę i cebulę. Następnie dodajemy jajka, mąkę, odcedzoną kukurydzę. Doprawiamy(...)smaku solą i pieprzem. Dla osób, które wybrały opcję z szynką (kiełbasą), trzeba ją drobno pokroić, aby smażenie placków było łatwiejsze. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Na rozgrzany na patelni olej kładziemy placuszki, formujemy je jak placki ziemniaczane. Smażymy aż będą rumiane. Smacznego! Ann. PS jako dzieciak jadłam je oczywiście z ketchupem
Kuchnia moimi oczamiMożna też podgrzać na patelni grillowej pod pokrywką. Dawniej pieczarkarz był trochę podgrzewany w opiekaczu, a czasem wcale. Pani w budce miała na blacie coś przypominające końcówkę do napełniania kiełbasy taki stożek metalowy. I tym dziurawiła, a raczej robiła w bagietce miejsce na farsz z pieczarek i cebuli. I to wszystko, można zajadać. Pierwszy(...)się na myśli wielkie sieci, krzyczące do nas z bilbordów lub medialnych reklam. A przecież kiedyś mieliśmy swoje zapiekanki z pieczarkami, paszteciki szczecińskie, kurczaka z rożna, frytki, smażoną kiełbasę często z cebulą oraz pieczarkarza. Nikt nie mówił że to fast food, to było jedzenie z budy. W latach 90 zostały wyparte przez zachodnie nowości, czasem zapomniane. A szkoda! Taki
Dieta moja pasjaprzypadku przypraw. Dodaj to co lubisz i co ci w duszy gra. My wsypaliśmy tymianek, rozmaryn, oregano i paprykę dla koloru. I wreszcie kiełbaski. Zamiast frankfurterek może być zwykła kiełbasa, kiełbasa biała, albo chorizo. Jednego tylko będziemy bronić: sosu. Składa się z dwóch rodzajów musztardy, jogurtu i czosnku. Warto trzymać się przepisu i dodać musztardę francuską, bo ziarenka gorczycy świetnie
Niedzielny kucharz