kiełbasa - 10142 przepisów (strona:290/677)

Makaron ze szpinakiem i chorizo 89

Dzisiaj prosty przepis na bardzo smaczne danie obiadowe -  Makaron z dodatkiem szpinaku, kiełbasy chorizo, mięsa mielonego i suszonych pomidorów oraz parmezanu. To danie podbije podniebienie najbardziej wymagających smakoszy makaronów. Składniki na 2 porcje: makaron wstążki - ilość wg uznania (na 2 porcje) ok. 200 g mięsa mielonego (np. z indyka) 10 plasterków kiełbasy chorizo 6 kawałków suszonych pomidorów (w oliwie

Alutka-Gotuje
Jambalaya z kurczakiem i chorizo 81

chorizo. Do tego dania możecie dodać wszystko co lubicie. Robi się szybko, a satysfakcja gwarantowana :-) Polecam i miłego dnia życzę wszystkim :-) Składniki: 2 filety z kurczaka około 200 g kiełbasy chorizo 250-300 g ryżu w czerwona cebula 3-4 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 papryczki chilli 4 łodyżki selera naciowego 2 pęczki szczypiorku 2 łyżki(...)krojonych pomidorów 1 łyżka masła 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego sól pieprz świeża kolendra 1. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w paseczki. Papryki w kostkę, seler naciowy też. Kiełbasę obieramy z osłonki i kroimy w plasterki, kurczaka w kostkę.  2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, jak się zeszkli dodajemy czosnek i kurczaka. Smażymy około

kruche babeczki
Jajecznica z kapustą – tanie danie 98

kapustą smakuje naprawdę spoko, choć może nie wydaje się to takie oczywiste Polecam spróbować! PRZEPIS JAJECZNICA Z KAPUSTĄ Składniki jajecznica z kapustą: 6-8 jaj 1 łyżka masła 100g kiełbasy wędzonej 1 marchewka 1 garść kapusty białej poszatkowanej drobno sól szczypta pieprzu 2 łyżki posiekanego szczypiorku Jak zrobić jajecznicę z kapustą: Zaczynamy od przygotowania warzyw. Najpierw marchewkę obieramy, kroimy(...)drobną kostkę lub ścieramy na tarce. Następnie kapustę szatkujemy drobno. Potem rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią masło. W tym czasie kiełbasę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i podsmażamy aż zacznie się rumienić. Następnie na patelnię wrzucamy marchewkę i kapustę, podsmażamy 2-3 minuty mieszając. Wszystko oprószamy przyprawami, dodajemy szczypiorek. Następnie na patelnię wbijamy jajka i smażymy aż się

Dorota Smakuje
Podsumowanie roku 2019 106

jeszcze: Lazania Makaronowe muszle nadziewane kanapkowym serkiem, łososiem i warzywami Sałatka ryżowa z wędzonym kurczakiem i porem Bananowe rogaliki drożdżowe z jabłkiem Pizza balls Sałatka z makaronem orzo i kiełbasą krakowską Szakszuka z papryką i kiełbasą Gulasz z szynki z porem i pieczarkami Batony musli Surówka z kapusty z żurawiną i suszonymi pomidorami – pyszna! Filet z kurczaka z boczkiem

Smaki Na Talerzu
Zupa pomidorowa z chorizo 67

Zupa pomidorowa na rosole wołowo-kaczym z dodatkiem dietetycznej kiełbasy chorizo Wam proponujemy. Z orkiszowym makaronem, wow!  Składniki: 1 litr rosołu drobiowo-wołowego włoszczyzna 150 g chorizo 2 szalotki 750 ml passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka ziół prowansalskich śmietana 18% 1/4 łyżeczki ostrej papryki natka pietruszki 1 szklanka wody sól, pieprz Przygotowanie: Wykorzystując rosół z niedzielnego(...)ugotowałem na nim włoszczyznę ( jeśli rosołu jest zbyt mało dolewamy troszkę wody ). Kiełbasę chorizo wraz z pokrojonymi szalotkami podsmażyłem na odrobinie oliwy z oliwek. Ugotowałem makaron. Do rosołu dodałem pokrojoną marchewkę, seler, por. Wlałem pulpę pomidorową. Gotowałem kilka minut. Doprawiłem solą, pieprzem, koncentratem pomidorowym, ostrą papryką w proszku, ziołami prowansalskimi. Wszystkie przyprawy dodajemy wg upodobań. Podałem z makaronem orkiszowym

R'n'G Kitchen
Bigos z kiełbasą 75

wykręcali. Wstawiłam do gara i wrzuciłam 3 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego i odrobinę kminku. Dodałam pokrojoną pekinkę i  marchewkę. Podsmażyłam na słonince 1,5 laski kiełbasy i 20 dkg boczku z całą cebulą. Dodałam też skórę z boczku. Po tym jak już ugotuje się  wyciągam ją. Można wkroić do kapusty….albo zjeść z octem(...)przypadku, wrzucam kapustę…itd. Dodatkowo tylko do kapusty wrzucam rozdrobnione mięso z gotowania. No to wtedy już jest bajka w smaku! Smacznego! Lidka Artykuł Bigos z kiełbasą pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Bigos ze słodkiej kapusty z suszonymi grzybami 98

pominąć.  Bigos najlepiej smakuje w kolejnych dniach po ugotowaniu! Polecam. Bigos ze słodkiej kapusty z suszonymi grzybami - składniki: 1 główka kapusty (średnia) kości schabowe lub żeberka (można pominąć) kiełbasa, mięso 1 cebula 1 marchewka 3-4 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe koncentrat pomidorowy (ilość według uznania; u mnie około 150g) 1 łyżka majeranku papryka słodka i ostra(...)lekko doprawić solą, pieprzem oraz papryką i gotować około 30-40 minut.  (Co jakiś czas przemieszać.) W międzyczasie mięso oddzielić od kości i dorzucić do kapusty. Cebulę z kiełbasą podsmażyć na odrobinie oleju i również przełożyć do gotującego się bigosu. Kiedy kapusta będzie już miękka - wmieszać koncentrat pomidorowy oraz majeranek.   Bigos doprawić pozostałymi przyprawami i podgotować kilka minut

Di gotuje
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami 58

obiad, ale też na kolację. Większość dań tego typu doskonale smakują ze sosem czosnkowym domowej roboty, który przygotowałam  tutaj   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250g makaronu świderki 200g kiełbasy lub innej wędliny, którą mamy w lodówce 300g pieczarek 2 cebule 200ml śmietanki 18% 2 jajka 100g startego żółtego sera 2 łyżki masła+ do wysmarowania formy sól, pieprz dowolne zioła(...)ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić. 2. Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na dwóch łyżkach masła. Dusić do momentu odparowania wody, doprawić obficie pieprzem i posolić. 3. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Kiedy wędlina się trochę zrumieni, dodać obraną i pokrojoną w piórka cebulę. Smażyć, aż cebula się zeszkli. Doprawić solą i pieprzem. 4. Zawartość

Danka Pichci
"Wędliny domowe" Stanisław Klimaj, Henryk Rajchelt 114

Wędliny domowe" to książka dla miłośników domowej produkcji wędlin i tych, którzy chcieliby robić wędliny w domu. Znajdziemy tutaj mnóstwo porad jak wyczarować samemu wspaniałe szynki, rolady czy kiełbasy i przekonują, że nie jest to wcale takie trudne. Jak wiemy domowe jest na pewno dużo zdrowsze niż sklepowe, więc ja jestem jak najbardziej za takim rozwiązaniem.  Zacznę od tego(...)oraz czego będziemy potrzebowali do wyroby wędlin. Następnie poczytamy o peklowaniu, sznurowaniu, wędzeniu, parzeniu i o tym jak przechowywać gotowe wyroby. Potem przejdziemy do wyrobów. Znajdziemy tutaj przepisy na kiełbasy takie jak: śląska, zagrodowa, wołowo-drobiowa, jałowcowa, krakowska i wiele innych. Kolejne są wędliny wędzone. Tutaj mamy szynki, karkówkę, schab, boczek, kurczaka, żeberka. Jest naprawdę w czym wybierać. Następnie mamy

kruche babeczki
Fasolka po bretońsku 350

bardziej zupa 🍲 Potrzebne będą : 400g suchej drobnej fasoli (można użyć jaką się lubi, a w ostateczności jeśli się spieszy to można użyć konserwowej ale to dość kosztowna sprawa) 3 kiełbasy śląskie wędzony boczek (nie wiem ile dokładnie miałam ale ok 40-50 dkg 2-3 cebule 2-3 ząbki czosnku 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Przyprawy : Majeranek papryka słodka papryka(...)ostra papryka wędzona sól, pieprz kminek mielony Fasolę zalewamy wodą, moczymy najlepiej całą noc. Boczek i kiełbasę kroimy w większą kostkę, przesmazamy, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, gdy się zeszkli dodajemy przyprawy i czosnek przecisniety przez praskę, fasolę zlewamy, przepłukujemy, wsypujemy do garnka, zalewamy wodą tak aby wszystko zakryć. Gdy fasola będzie miękka dodajemy koncentrat, ewentualnie możemy jeszcze trochę doprawić

Pelusiowa Kuchnia
Zupa fasolowa 111

Zupa fasolowa SKŁADNIKI: - 1 l bulionu warzywnego - 500 g białej fasoli - 1 marchewka - 1 ząbek czosnku - 2 małe słodkie papryki - 1 suszona papryczka piri piri - 2 cebule - 1 laska kiełbasy zwyczajnej - 10 dag boczku - 2 łyżki jogurtu greckiego - przyprawy (majeranek, kminek, bazylia, pieprz ziarnisty, sól, gałka muszkatołowa). Fasolę przed przygotowaniem zupy, moczymy w wodzie (przynajmniej kilka godzin, najlepiej przez całą(...)wrzucamy do bulionu, dodajemy papryczkę piri piri, pieprz ziarnisty i zaczynamy gotowanie. W tym czasie powoli kroimy drobno pozostałe składniki i dorzucamy do gotującej się zupy (marchewka, słodka papryka). Kiełbasę, boczek i cebulę najpierw smażymy na patelni, a potem wrzucamy do garnka. Doprawiamy dużą ilością majeranku i niewielką ilością gałki muszkatołowa i kminku. Solimy do smaku. Kiedy fasola będzie już

Związek na patelni