PANCZKRAUT : 1 kg ziemniaków 0.5 kg kiszonej kapusty liść laurowy, ziela, pieprz, jarzynka 1 śląska kiełbasa sól, pieprz do smaku(...)dusimy z przyprawami do miękkości. Na koniec dodajemy pokrojoną cebulę i chwilkę jeszcze dusimy. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy. Na patelni podpiekamy pokrojoną kiełbasę i łącznie z wyciśniętą kapustą dodajemy do ziemniaków, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie ubijamy tłuczkiem. Ciepłe ziemniaki nakładamy na talerz i podajemy z gulaszem
Kulinarne Fantazje Mariolipapryki w proszku garść żółtej fasolki szparagowej 2 marchewki kilka różyczek kalafiora kawałeczek selera 3 cebule ok.6 łyżek oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku chuda, wędzona swojska kiełbasa (ile chcecie) natka pietruszki groszek ptysiowy u mnie BRZEŚĆ Najpierw rozgrzej piekarnik do 190 stopni, paprykę umyj, przekrój na pół, pozbaw gniazd nasiennych i poukładaj na papierze do pieczenia(...)odstaw na bok. Cebulę przekrój na pół i pokrój w plasterki, a te podduś w dużym garnku o grubym dnie, na oliwie z oliwek z pokrojoną, pozbawioną skóry kiełbasą. Dodaj czosnek pokrojony w plasterki. Do całości dodaj paprykę, fasolkę szparagową, marchewkę pokrojoną w kawałki, kawałeczki selera, cukinię,kalafior. Zalej szklanka wody , dosmacz solą i papryką. Duś pod przykryciem do miękkości
Z Kuchni Do Kuchniliść laurowy 3 kulki ziela angielskiego sól sproszkowana słodka papryka suszony tymianek WYKONANIE: Warzywa obrać, opłukać. Marchew, pietruszkę i selera pokroić w cienkie plasterki, ziemniaki i kapustę w kostkę. Kiełbasę chorizo pokroić w cienkie plasterki. W rondlu rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić marchew, pietruszkę, selera i kiełbasę. Smażyć na małym ogniu przez kilka minut. Dodać ziemniaki i kapustę, liść laurowy
Kuchenne zapiski EdytyOryginalny pomysł na bardzo sycące danie: jajecznica z dodatkami zawinięta w tortillę. Składniki: (na 4 porcje) 4 placki tortilli, 5 jajek, 500 g cebuli, kiełbasa ok 150 g, 4 liście sałaty, 100 g mixu sałat, mały pomidor, pół czerwonej papryki, pół ogórka zielonego, 2 ogórki małosolne, pęczek szczypiorku, sól, pieprz Przygotowanie: Szczypiorek siekamy. Pomidora kroimy w pół plastry, paprykę oraz(...)ogórki kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Podsmażamy wraz z pokrojoną również w małą kostkę kiełbasę do zarumienienia się. Następnie wbijamy jajka, dodajemy szczypiorek, szczyptę soli oraz pieprzu. Smażymy do ścięcia się jajek. Na placku tortilli układamy po liściu sałaty, mix sałat, warzywa oraz jajecznicę. Zwijamy tortillę - najpierw od dołu, a następnie boki. Całość podpiekamy w nagrzanym grillu
Lena Gotujelanguage:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Uwielbiamy tradycyjne dania, szczególnie takie, które można lekko podrasować wg własnego uznania. Składniki: 400 g łopatki wieprzowej 2 pętka kiełbasy ze świniobicia 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki 500 ml bulionu wołowego 150 ml soku z kiszonych ogórków 1/2 średniej cukinii 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 2 łyżki(...)pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Mięso kroimy w kostkę, kiełbasę na pół talarki. Smażymy na rozgrzanym oleju, wrzucamy posiekaną cebulę, szklimy , dorzucamy posiekany czosnek. Chwilę podsmażamy, by wydobyć zeń aromat. Oprószamy mąką, dokładnie łączymy, zalewamy bulionem. Dusimy na średnim ogniu przez
R'n'G Kitchenlądują na ruszcie, to tutaj łatwo o rutynę. W gorące dni nikomu nie chce się spędzać czasu na przygotowaniu potraw grillowych. Stawiamy wtedy na szybkie rozwiązania. Kawałek karkówki oraz kiełbasa i obiad właściwie gotowy. I nie ma w tym nic złego, oczywiście pod warunkiem, że zbilansujemy to odpowiednią ilością warzyw. No i zadbamy o dobrą jakość zakupionych produktów(...)jest to wcale takie proste… Uwaga na skład kiełbasy! Potrafią się tam znaleźć bardzo dziwne rzeczy na hydrolizacie białka sojowego zaczynając a na skrobi kończąc… I pamiętajmy, że grill to nie tylko mięsa. Większość warzyw także świetnie nadaje się do grillowania. Keto cukinia w boczku – idealna na grilla Urozmaicenie grillowego menu Grill oferuje tyle innych możliwości
Modern Cave Girllodówce. Ten żurek powstał właśnie z takich składników. Skromna ilość składników a jak pysznie! Składniki: * 50 dkg kości wędzonych albo żeberek * 0,5 l zakwasu żytniego * 1 laska kiełbasy np. podwawelskiej * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * 1/2 łyżeczki tartego chrzanu * 1/2 szklanki śmietanki 30% * jajka ugotowane na twardo * majeranek, sól, pieprz * 2 liście laurowe * 5 ziarenek ziela angielskiego(...)Kości ugotowałam w 1,5 l wody z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Ugotowane wyciągnęłam z wywaru. Kiełbasę pokroiłam w plasterki i usmażyłam na patelni razem z cebulą pokrojoną w piórka. Dodałam do wywaru z kości. Wlałam zakwas i wymieszałam.. Dodałam posiekany w plasterki czosnek, chrzan. Chwilę jeszcze wszystko gotowałam. Wyłączyłam ogień i wlałam śmietankę. Dodałam
Pieprzyć z Fantazjącebulą i czosnkiem. Jest to super proste danie ... a jakie pyszne ! Składniki: 2 puszki fasoli białej (2 x 400g) ok. 150 g boczku parzonego wędzonego ok. 350 g dobrej kiełbasy (2 szt.) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku puszka krojonych pomidorów bez skórki 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 szt ziela angielskiego 2 liście laurowe sól, pieprz majeranek ostra papryka dodatkowo(...)suszony cząber - idealny dodatek do fasolki Przygotowanie: Na patelni smażymy pokrojony boczek, kiełbasę i cebulę - pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekany czosnek. Do garnka wrzucamy fasolę z puszki - zalewamy wrzątkiem (600-700 ml ... zależy jak gęste lubicie to danie). Do fasoli dodajemy zawartość z patelni oraz liście laurowe i ziele ang. Pomidory z puszki blendujemy razem z koncentratem - wrzucamy
Alutka-Gotujemożna również osadzać w temperaturze pokojowej 2 h. Gdy osadzamy w lodówce, przed parzeniem wyciągnąć z lodówki i powiesić w temperaturze pokojowej na około godzinę do wyrównania temperatury. Kiełbasy umieścić w garnku i zalać zimną wodą, ustawić na palniku na największej mocy. Gdy woda osiągnie temperaturę 75-80 0 C (lekko będzie "pyrkać") zmniejszyć moc palnika i parzyć(...)wyrób w środku osiągnie 72 0 C, ciągle utrzymując podaną stałą temperaturę wody 75-80 0 C. Po tym czasie kiełbasy wyciągnąć z garnka i studzić w zimnej wodzie 10-15 min, następnie przełożyć do lodówki na minimum 12 h. Smacznego
Kocham..lubię..gotuję..zupy. Przepisy na 40 najchętniej zjadanych zup w naszym domu: Rosół z kury i domowa bulionetka. Rosół wołowy z makaronem Zupa pomidorowa z mięsem mielonym Zupa ogórkowa Grochówka z kiełbasą i boczkiem Flaki wołowe najlepsze Żołądki drobiowe ( flaczki drobiowe) Zupa szparagowa ekspresowa Barszcz wigilijny z uszkami. Barszcz ukraiński Zupa gulaszowa z papryką Zupa pieczarkowa z mięsem mielonym . Zupa ziemniaczana(...)kluseczkami Zupa z białych warzyw. Zupa krem z białych warzyw Kapuśniak na ogonach wieprzowych K apuśniak z młodej kapusty kiszonej Zupa krem z cukinii Żurek z klopsikami z białej kiełbasy Domowy żurek na zakwasie Krupnik na żeberkach (zupa z kaszy) Grzybowa z grzankami Zupa brokułowa z grzankami i chili Zupa meksykańska z mięsem mielonym Zupa cygańska Zupa krem z zielonego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŻurek na wędzonce Żurek na wędzonce Składniki: 2 litry wody 500 ml zakwasu na żurek sól, pieprz do smaku 3 ząbki czosnku liście laurowe ziele angielskie majeranek cebula 4 kiełbasy śląskie 100 g boczku wędzonego włoszczyzna 4 jajka 4 duże ziemniaki Żurek na wędzonce Wykonanie: Wodę wlać do garnka. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz oczyszczoną włoszczyznę, liście laurowe(...)ziele angielskie. Kiełbasę pokroić w talarki i dodać gotujących się ziemniaków. pokroić w talarki i dodać gotujących się ziemniaków. W tym czasie pokroić boczek w drobną kostkę i podsmażyć razem z cebulą. Następnie dodajemy zakwas i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i dodajemy do gotowego żurku. Artykuł Żurek
Pomysłowa kuchniaDzisiaj propozycja dla miłośników zup serowych - przygotowana na bazie bulionu z dodatkiem cebuli, czosnku i kiełbasy chorizo. Zupka najlepiej smakuje w towarzystwie zieleniny (pietruszki) i chrupiących dodatków (grzanki). Składniki na 3-4 porcje: 300 g serka topionego śmietankowego 2 kostki bulionowe warzywne 1 duża cebula 2 ząbki czosnku ok. 100g kiełbasy chorizo 1 łyżka masła biały pieprz dodatkowo: ostra papryka
Alutka-GotujeDawno nie było na blogu przepisu z mięsem, a tym bardziej z chorizo. Z tego, co sprawdziłam, ostatnio jadłam tę hiszpańską kiełbasę w 2014 roku. Ale naszła mnie ochota, więc przygotowałam pyszne aromatyczne, lekko pikantne leczo z sezonowych warzyw i właśnie chorizo. Wyszło wyjątkowo dobre, więc chętnie dzielę się z Wami przepisem : ) ok 150 g pikantnego chorizo dobrej jakości łyżka(...)spora szczypta pieprzu łyżeczka wędzonej mielonej papryki (łagodnej lub ostrej wg uznania) Chorizo kroimy w plasterki i podsmażamy w garnku bez dodatku tłuszczu. Tłuszcz wytopi się z mięsa. Podsmażoną kiełbasę przekładamy na talerzyk, a do garnka dodajemy łyżkę oleju. Szklimy pokrojoną w piórka cebulę, doprawiając ją solą pieprzem i wędzoną papryką. Następnie dodajemy umyte i pokrojone warzywa. Podsmażamy, aż zmiękną
Mienta blogPrzepis na mielone kotlety można bardzo łatwo zmodyfikować. Mielone uwielbiamy, więc zawsze staram się je urozmaicić. Kotlety świetnie smakują, kiedy do mięsa dodam surową salsiccia. Salsiccia to rodzaj włoskiej kiełbasy. Salsiccia nadaje fajny smak potrawom. Mielone kotlety są aromatyczne, puszyste i smaczne. Przepis na mielone kotlety jest łatwy. Kotlety świetnie smakują z sosem serowym i brokułami. Przepis na mielone kotlety(...)żółtka 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka grillowej przyprawy do wieprzowiny 150 g mozzarella – kuleczki tłuszcz do smażenia Obierz cebulę i zmiksuj ze śmietanką. Wyjmij kiełbasę z flaka i rozgnieć widelcem. Dodaj mielone mięso przyprawy i wymieszaj farsz. Uformuj 16 kotletów. Do każdego kotleta wciśnij kulkę mozzarella. Smaż kotlety na złoty kolor, po obu stronach. Podaj
codojedzeniaCześć! Bigos można robić na wiele sposobów. Ten zrobiłam z suszonymi grzybami. Pycha! Składniki: * 1 kg kapusty kiszonej * 60 dkg łopatki bądź szynki * 2 laski kiełbasy np. podwawelskiej czy toruńskiej ok. 40-50 dkg * 10 dkg suszonych grzybów leśnych * 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego * majeranek *3 liście laurowe * 5 ziarenek ziela angielskiego * sól, pieprz * 1 cebula(...)było ok. 1litra Gotowałam kapustę do miękkości pod przykryciem. W czasie gdy gotowała się kapusta rozdrobiłam mięso i przełożyłam je do garnka z gotującą się kapustą. Kiełbasę pokroiłam w kostkę i przesmażyłam na suchej patelni. Dodałam do kapusty. Gotowałam wszystko pod przykryciem, w miarę potrzeby podlewałam odrobiną wody. Dodałam 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego i 1 kopiastą
Pieprzyć z Fantazją