kiełbasa - 10142 przepisów (strona:292/677)

Pizza XXL – domowa pizza 135

świeżych drożdży szczypta suszonej bazylii (można pominąć) Dodatki (można zmienić na ulubione): kawałek serka (najlepiej mozzarella, ja dziś nie miałam) 4 pieczarki 1 ogórek kiszony 1 cebula kawałek kiełbasy passata pomidorowa lub ketchup do wysmarowania spodu pizzy Będziemy potrzebować jeszcze: dużą blachę z piekarnika, papier do pieczenia i odrobinę oleju Przygotowanie: Do ciepłej wody wkruszamy świeże drożdże, dodajemy cukier(...)wyrośnięte ciasto, układamy na papierze i naciskając dłonią formujemy kształt pizzy. Spód smarujemy sosem pomidorowym lub passatą czy ketchupem. Następnie posypujemy częścią startego sera, wykładamy pieczarki z cebulą, plasterki kiełbasy i ogórka. I posypujemy resztą sera. Całość można dodatkowo oprószyć szczyptą suszonej bazylii. Tak przygotowaną pizze wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 8-12 minut. Pizze

Słodkie okruszki
Zupa pomidorowa z ciecierzycą i chorizo 67

family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 1 łyżki oleju 200 g kiełbasy chorizo 2 ząbki czosnku 1 cebula 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kminku 2 marchewki 1 i 1/2 litr wywary drobiowego albo warzywnego 5 ziemniaków(...)pieprz do smaku Kiełbaskę chorizo pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Marchewkę obrać i pokroić w kosteczkę.  W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, wrzucić kiełbasę. Smażyć ok 5 minut, aż wytopi się tłuszcz, kiełbaskę wyjąć za pomocą łyżki na talerz. Do garnka wrzucić cebulę, podsmażyć 5 minut, dodać czosnek - smażyć kolejną minutę. Dodać oba rodzaje

Smaczny zeszyt
Młoda kapusta na żeberkach 106

Młoda kapusta na żeberkach 1 główka młodej kapusty 1 kg żeberek trzy listki laurowe kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego 1 cebula 3 marchewki 3 łyżki przecieru pomidorowego kawałek kiełbasy albo boczku (można pominąć) pęczek koperku sól, pieprz do smaku Żeberka pokroić na kawałki i podsmażyć na oleju. Przełożyć do większego garnka, zalać litrem wody, wrzucić listki laurowe, ziarna ziela(...)marchewkę i cebulę. Gotować 30 minut. Trzeba nadzorować ilość płynu – jeżeli woda się wygotuje dolać szklankę lub pół.   Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy, pokrojone w drobną kostkę kiełbasę lub boczek, sól i pieprz. Gotować jeszcze 15 minut, na końcu doprawić jeżeli jest taka potrzeba, dodać posiekany koperek

Smaczny zeszyt
Leczo z zielonych pomidorów , pyszne odkrycie 75

porcja do słoików na zimę Będzie pyszna odmiana od corocznych powtórek . Smak leczo jest podobny do tradycyjnego ale nieco bardziej wyrazisty i lekko superancko kwaskowaty , niebiański Można dodać pokrojoną kiełbasę lub mięso , wtedy danie będzie pełne składniki ; 10 zielonych pomidorów ( niedojrzałych lub lekko zapalonych ) 4-5 zielonych niedojrzałych papryk 5 ząbków czosnku 3 cebule 2 łyżki cukru 1 łyżeczka mielonej(...)smaku .Dusimy na mniejszym ogniu , do momentu aż składniki będą miękkie ale jeszcze się nie rozpadną na ciapkę Serwujemy na gorąco , doskonałe z chrupiącą grzanką . Jeśli dodacie podsmażona kiełbasę , będzie to już pełny obiad Smacznego!   Artykuł Leczo z zielonych pomidorów , pyszne odkrycie pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Zalewajka 130

zupa. Zalewajka. Pamiętam jak babcia nalewała ją dziadkowi i nam. I zawsze była kromka chleba. woda 2 litry 3 ziemniaki żur własny kiszony 1 szklanka boczek wędzony 100, kiełbasa 300 gram, plaster słoniny na skwarki cebula czosnek 1-2 ząbki liście laurowe 2 sztuki ziele angielskie kilka sól, pieprz do smaku śmietana Ziemniaki obrać pokroić w kostkę, dodać przyprawy(...)zgotować do miękkości 15 minut. W międzyczasie wysmażyć pokrojone w kostkę kiełbasę, cebulę, boczek i słoninę. Dodać do gotujących się ziemniaków. Miękkie ziemniaki zalać żurem, doprawić śmietaną

AZgotuj!
Fasolka po bretońsku 111

być sucha u mnie średniej wielkości. Trzeba zacząć od namoczenia fasoli 1 dzień wcześniej, to ważny element. Składniki 500 g fasoli Jaś 300 g boczku surowego wędzonego 400 g kiełbasy myśliwskiej 1 duża cebula 1/2 główki czosnku pomidory w puszce krojone 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ziarna ziela angielskiego 2-3 liście laurowe, łyżka majeranku, sól, pieprz słodka papryka wędzona(...)wodą i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą ,tyle aby zakryła fasolkę. Dodajemy sól do smaku, ziele, liście i gotujemy na małym ogniu do miękkości fasoli. Boczek pokroić w kostkę, kiełbasę również. Cebulę i czosnek posiekać. Boczek wrzucić na patelnię zrumienić. Jeżeli za mało tłuszczu się wytopi dodać olej. Włożyć kiełbaskę ,zrumienić . Następnie cebulę oraz czosnek wymieszać, podsmażyć. Przekładamy wszystko

gotuj ze mną
Grochówka 82

grochu moczonym przez noc, na połówkach żółtego szybko się rozgotowującego itd. Większość lubi jej różne wersje.  Składniki: 300 g wędzonych żeberek 2 litry wody 300 g wędzonej kiełbasy śląskiej 300 g żółtego łuskanego grochu 5 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 1 por (biała część) 1 ząbek czosnku 3 łyżki smalcu z kaczki 1 szalotka(...)ziemniaki były miękkie ( część może zacząć się rozpadać ). Rozgrzałem na patelni kaczy smalec. Wrzuciłem na nią pokrojoną w kostkę cebulę i szalotkę pokrojoną w piórka. Dodałem pokrojoną w plasterki kiełbasę. Podsmażyłem. Całość wraz z tłuszczem dodałem do zupy. Na tej samej patelni zrobiłem zasmażkę (na jednej łyżce smalcu kaczego i jednej czubatej łyżeczce mąki rozprowadzonej zupą ). Zasmażkę wlałem do zupy

R'n'G Kitchen
PANCZKRAUT I GULASZ Z INDYKA + FILMIK 93

PANCZKRAUT :  1 kg ziemniaków  0.5 kg kiszonej kapusty  liść laurowy, ziela, pieprz, jarzynka 1 śląska kiełbasa sól, pieprz do smaku(...)dusimy z przyprawami do miękkości. Na koniec dodajemy pokrojoną cebulę i chwilkę jeszcze dusimy.  Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy. Na patelni podpiekamy pokrojoną kiełbasę i łącznie z wyciśniętą kapustą dodajemy do ziemniaków, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie ubijamy tłuczkiem.  Ciepłe ziemniaki nakładamy na talerz i podajemy z gulaszem

Kulinarne Fantazje Marioli
Lekkostrawne leczo (krem) z cukinii i pieczonej papryki 83

papryki w proszku garść żółtej fasolki szparagowej 2 marchewki kilka różyczek kalafiora kawałeczek selera 3 cebule ok.6 łyżek oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku chuda, wędzona swojska kiełbasa (ile chcecie) natka pietruszki groszek ptysiowy u mnie  BRZEŚĆ Najpierw rozgrzej piekarnik do 190 stopni, paprykę umyj, przekrój na pół, pozbaw gniazd nasiennych i poukładaj na papierze do pieczenia(...)odstaw na bok. Cebulę przekrój na pół i pokrój w plasterki, a te podduś w dużym garnku o grubym dnie, na oliwie z oliwek z pokrojoną, pozbawioną skóry kiełbasą. Dodaj czosnek pokrojony w plasterki. Do całości dodaj paprykę, fasolkę szparagową, marchewkę pokrojoną w kawałki, kawałeczki selera, cukinię,kalafior. Zalej szklanka wody , dosmacz solą i papryką. Duś pod przykryciem do miękkości

Z Kuchni Do Kuchni
Kapuśniak z kapusty włoskiej z chorizo 147

liść laurowy 3 kulki ziela angielskiego sól sproszkowana słodka papryka suszony tymianek WYKONANIE: Warzywa obrać, opłukać. Marchew, pietruszkę i selera pokroić w cienkie plasterki, ziemniaki i kapustę w kostkę. Kiełbasę chorizo pokroić w cienkie plasterki. W rondlu rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić marchew, pietruszkę, selera i kiełbasę. Smażyć na małym ogniu przez kilka minut. Dodać ziemniaki i kapustę, liść laurowy

Kuchenne zapiski Edyty
Tortilla z jajecznicą i warzywami 186

Oryginalny pomysł na bardzo sycące danie: jajecznica z dodatkami zawinięta w tortillę. Składniki: (na 4 porcje) 4 placki tortilli, 5 jajek, 500 g cebuli, kiełbasa ok 150 g, 4 liście sałaty, 100 g mixu sałat, mały pomidor, pół czerwonej papryki, pół ogórka zielonego, 2 ogórki małosolne, pęczek szczypiorku, sól, pieprz Przygotowanie: Szczypiorek siekamy. Pomidora kroimy w pół plastry, paprykę oraz(...)ogórki kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Podsmażamy wraz z pokrojoną również w małą kostkę kiełbasę do zarumienienia się. Następnie wbijamy jajka, dodajemy szczypiorek, szczyptę soli oraz pieprzu. Smażymy do ścięcia się jajek. Na placku tortilli układamy po liściu sałaty, mix sałat, warzywa oraz jajecznicę. Zwijamy tortillę - najpierw od dołu, a następnie boki. Całość podpiekamy w nagrzanym grillu

Lena Gotuje
Gulasz mięsny z cukinią 91

language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Uwielbiamy tradycyjne dania, szczególnie takie, które można lekko podrasować wg własnego uznania. Składniki: 400 g łopatki wieprzowej 2 pętka kiełbasy ze świniobicia 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki 500 ml bulionu wołowego 150 ml soku z kiszonych ogórków 1/2 średniej cukinii 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 2 łyżki(...)pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Mięso kroimy w kostkę, kiełbasę na pół talarki. Smażymy na rozgrzanym oleju, wrzucamy posiekaną cebulę, szklimy , dorzucamy posiekany czosnek. Chwilę podsmażamy, by wydobyć zeń aromat. Oprószamy mąką, dokładnie łączymy, zalewamy bulionem. Dusimy na średnim ogniu przez

R'n'G Kitchen
Keto cukinia w boczku (Paleo, LowCarb) 170

lądują na ruszcie, to tutaj łatwo o rutynę. W gorące dni nikomu nie chce się spędzać czasu na przygotowaniu potraw grillowych. Stawiamy wtedy na szybkie rozwiązania. Kawałek karkówki oraz kiełbasa i obiad właściwie gotowy. I nie ma w tym nic złego, oczywiście pod warunkiem, że zbilansujemy to odpowiednią ilością warzyw. No i zadbamy o dobrą jakość zakupionych produktów(...)jest to wcale takie proste… Uwaga na skład kiełbasy! Potrafią się tam znaleźć bardzo dziwne rzeczy na hydrolizacie białka sojowego zaczynając a na skrobi kończąc… I pamiętajmy, że grill to nie tylko mięsa. Większość warzyw także świetnie nadaje się do grillowania. Keto cukinia w boczku – idealna na grilla Urozmaicenie grillowego menu Grill oferuje tyle innych możliwości

Modern Cave Girl
Żurek na wędzonce 105

lodówce. Ten żurek powstał właśnie z takich składników.  Skromna ilość składników a jak pysznie! Składniki: * 50 dkg kości wędzonych albo żeberek * 0,5 l zakwasu żytniego * 1 laska kiełbasy np. podwawelskiej * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * 1/2 łyżeczki tartego chrzanu * 1/2 szklanki śmietanki 30% * jajka ugotowane na twardo * majeranek, sól, pieprz * 2 liście laurowe  * 5 ziarenek ziela angielskiego(...)Kości ugotowałam w 1,5 l wody z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Ugotowane wyciągnęłam z wywaru. Kiełbasę pokroiłam w plasterki i usmażyłam na patelni razem z cebulą pokrojoną w piórka. Dodałam do wywaru z kości.  Wlałam zakwas i wymieszałam.. Dodałam posiekany w plasterki czosnek, chrzan. Chwilę jeszcze wszystko gotowałam.  Wyłączyłam ogień i wlałam śmietankę. Dodałam

Pieprzyć z Fantazją
Ekspresowa fasolka po bretońsku 117

cebulą i czosnkiem. Jest to super proste danie ... a jakie pyszne ! Składniki: 2 puszki fasoli białej (2 x 400g) ok. 150 g boczku parzonego wędzonego ok. 350 g dobrej kiełbasy (2 szt.) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku puszka krojonych pomidorów bez skórki 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 szt ziela angielskiego 2 liście laurowe sól, pieprz majeranek ostra papryka dodatkowo(...)suszony cząber - idealny dodatek do fasolki Przygotowanie: Na patelni smażymy pokrojony boczek, kiełbasę i cebulę - pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekany czosnek. Do garnka wrzucamy fasolę z puszki - zalewamy wrzątkiem (600-700 ml ... zależy jak gęste lubicie to danie). Do fasoli dodajemy zawartość z patelni oraz liście laurowe i ziele ang. Pomidory z puszki blendujemy razem z koncentratem - wrzucamy

Alutka-Gotuje