nami, sezon grillowy został więc oficjalnie otwarty :) Udało Wam się już coś wrzucić na ruszt? Dziś chciałam zachęcić Was do lekkiego grillowania. Zamiast klasycznej karkówki, kaszanki i kiełbasy, mam dla Was przepisy na pyszny grillowany drób, ryby i warzywa. Dobrze przyrządzone są równie smaczne, a przy tym kolorowe i bardziej fit. Co zrobić, aby dania z grilla były(...)lżejsze? Przede wszystkim zwróćcie uwagę na produkty, które wrzucacie na ruszt. Grillować możemy nie tylko tłuste części wieprzowiny, kiełbasę czy kaszankę. Równie smaczne będzie chudsze mięso, jak kurczak, indyk czy polędwiczki wieprzowe. Mięso przed grillowaniem warto jest zamarynować. Marynata nie tylko dodaje smaku i soczystości, ale tez chroni przed powstaniem rakotwórczych związków w trakcie grillowania. Ja proponuję Wam pyszną, pikantną
Chilli Czosnek i Oliwakażdym można upolować świeże, sezonowe warzywa). Tak naprawdę wystarczy wszystko wrzucić do gara, ugotować, doprawić i gotowe :) Składniki: * 1 główka świeżej młodej kapusty * pasek żeberek wieprzowych * 200 g kiełbasy typu śląska * 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego * sól, pieprz do smaku * pół łyżeczki przyprawy do bigosu (użyłam Skworcu ) * 4 ziarenka ziela angielskiego (użyłam Skworcu ) * 4 liście laurowe (użyłam(...)angielskie, liście laurowe, odrobinę soli i gotować wywar na małym ogniu około 15 minut od momentu zagotowania. W tym czasie drobno poszatkować kapustę. Dodać ją do gotującego się wywaru. Kiełbasę pokroić w kostkę, dodać do kapusty. Całość gotować tak długo, aż kapusta będzie miękka, co jakiś czas mieszając. Na końcu dodać przecier pomidorowy, wsypać przyprawę do bigosu, doprawić solą
Zrób to smaczniejako obiad czy też na lunch do pracy. PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ MAKARONOWĄ Z POKRZYWĄ Składniki na zapiekankę makaronową z pokrzywą: 200g makaronu – ja użyłam fusilli żytniego 100-200g kiełbasy wędzonej 2 łyżki posiekanych liści pokrzywy400g śmietany 12% 1 ząbek czosnku sól pieprz kilka pomidorków koktajlowych lub 2 większe 1 jajko Jak zrobić zapiekankę makaronową z pokrzywą: Makaron gotujemy(...)dente zgodnie z przepisem z opakowania, wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy posiekaną pokrzywę i kiełbasę pokrojoną w kostkę, mieszamy. Śmietanę mieszamy z czosnkiem i przyprawami, z jajkiem, polewamy wszystko. W zapiekance utykamy pomidorki koktajlowe lub ósemki pomidorów dużych. Pieczemy ok 40 min w 200st. Artykuł Zapiekanka makaronowa z pokrzywą pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujeblanszuj 5 minut w lekko osolonej wodzie. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Rozgrzej oliwę. Pokrój pieczarki w plasterki i dymkę w piórka. Usmaż na oliwie na złoty kolor. Wyjmij kiełbasę z flaka i rozdrobnij. Dodaj do grzybów i smaż aż kiełbasa się zrumieni. Dodaj brokuły i pesto, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i smaż przez 2 minuty. Makaron ugotuj
codojedzeniaświadomość tego, że domowa nigdy nie będzie smakować tak dobrze jak wojskowa. I tak, niebywale mnie do cieszy. Składniki: 2 l wody 250 g wędzonych żeberek 2 cienkie kiełbasy 250 g grochu łuskanego (ja użyłam żółtych połówek) 1 cebula 1 duża marchewka 1 korzeń pietruszki mały kawałek selera 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 5 ziaren ziela(...)seler, a także majeranek, gotujemy kolejne 15 minut. Na tym etapie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 10 minut. W międzyczasie obsmażamy na odrobinie oleju pokrojone w plasterki kiełbasy i cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodajemy do zupy, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy. Pod koniec żeberka można pokroić w mniejsze kawałki i także wrzucić do zupy
Kardamonovyoczekiwałam. Jeśli macie ochotę na tradycyjną fasolkę po bretońsku szczerze polecam! Składniki na fasolkę po bretońsku (6 porcji): 400 g suchej białej fasoli 250 g boczku wędzonego 250 g kiełbasy (podwawelskiej) duża cebula 2 ząbki czosnku puszka krojonych pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego 3 ziela angielskie 2 liście laurowe 2 łyżki majeranku sól pieprz Fasolę zalać zimną wodą 10 centymetrów(...)laurowe. Wsypać łyżeczkę soli i gotować około 1-1.5 godziny. W tym czasie odciąć skórę z boczku i pokroić w mniejszą kosteczkę, a następnie dokładnie wysmażyć. Przełożyć do garnka. Kiełbasę pokroić w plasterki i później ćwiartki. Podsmażyć do zarumienienia i przełożyć do garnka. Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć. Dodać drobno pokrojony czosnek. Całość przerzucić do garnka. Gotować kilka minut
Karola gotujecodziennie, dlatego takie dania jak łazanki z kapustą kiszoną chyba nigdy mi się nie znudzą ;) Składniki: * 1 paczka makaronu łazanki * 500 g kiszonej kapusty (użyłam Orzech ) * 500 g kiełbasy typu śląska * 100 g wędzonego boczku * 1 cebula * odrobina oleju * sól do smaku * pół łyżeczki ostrej papryki (użyłam Skworcu ) * pół łyżeczki majeranku (użyłam Skworcu ) * 2 liście(...)laurowe, zalać wodą i gotować wszystko około pół godziny. W między czasie ugotować makaron łazanki w osolonej wodzie. Odcedzić na sitku. Na patelni rozgrzać olej, Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę, boczek i cebulę, wszystko razem podsmażyć. Następnie na patelnię dodać ugotowaną, odcedzoną kapustę kiszoną, wsypać do smaku sól, paprykę i majeranek, wymieszać i całość smażyć na małym ogniu około
Zrób to smacznieparzenia szynki (lub bulionu, rosołu, itp.) - 200g bulionu wege (od warzyw na sałatkę) - 1 cebula - ok.100-150g wędzonego boczku - 2 ząbki czosnku - majeranek - sól, świeżo mielony pieprz - 3-4 białe kiełbasy - kilka suszonych grzybów, ale nie jest to mus (ostatnio zapomniałam i też było super) lub bulion grzybowy - woda (do uzyskania odpowiedniej gęstości zupy) - jajka ugotowane na twardo (po 1/2-1(...)solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Uzupełniam wrzącą wodą, w miarę gotowania zupa gęstnieje. Wody dodaję tyle, by uzyskać odpowiadającą nam gęstość. Pod koniec dodaję pokrojone na mniejsze kawałki białe kiełbasy, doprawiam też dość obficie roztartym w dłoniach dobrym, aromatycznym majerankiem. Jako, że nie wszyscy u nas jadają żurek z parówkami, tak więc dodaję je każdemu na talerz, razem z ugotowanym
Smaczne ZdroweSKŁADNIKI : 150 g boczku wędzonego 1-2 białe kiełbasy 1 cebula, marchew, pietruszka 2-3 ziemniaki kawałek selera 200 ml zakwasu na żurek 2 l wody 1 łyżka jarzynki naturalnej sól, pieprz do smaku 1 łyżka majeranku 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie 4 ząbki czosnku 3- jajka ugotowane na twardo(...)obr.3-4. Dodajemy teraz ziemniaki i rozdrabniamy 3 s / obr 4. Wlewamy wodę, dodajemy jarzynkę, liść i ziele. Gotujemy 20 minut /100 C/poz.1. Następnie do zupy dodajemy pokrojoną kiełbasę i czosnek. Gotujemy 10 minut 100 C/ obr.1 Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Na koniec wlewamy żurek i zagotowujemy. Zupę podajemy z ugotowanymi jajkami. Smacznego. Żurek tak przygotowany jest
Kulinarne Fantazje MarioliPokazywałam Wam już przepisy na szakszukę klasyczną, taką z boczkiem, kurkami czy fasolą. Przyszedł więc czas na szakszukę z choriso, pikantną kiełbasą która idealnie pasuje do pomidorów i jajek. Zapraszam do tego przepisu i wszystkich pozostałych przepisów na szakszukę. Polecam Wam także przepisy na: – klasyczna szakszuka – szakszuka z boczkiem – szakszuka z dynią – szakszuka z kurkami – szakszuka z fasolą – zielona(...)kmin rzymski, wędzoną paprykę, pieprz cayenne. Wystarczą 2-3 minuty. Przyprawy dodawane poza czosnkiem możesz zastąpić jedną mieszanką przypraw, jaką jest Harrisa. Dodaj do tego pokrojoną w cienkie półplasterki kiełbasę choriso i krótko smaż. Pomidory pokrój w kostkę lub użyj puszki krojonych pomidorów. Jeśli dodajesz pomidory świeże duś je dodatkowe 3-4 minuty na patelni i dodaj około
nietylkopasta.plczasu do czasu mieszając. Dodajemy wodę, koncentrat bulionu, przyprawy: listek, ziele, cząber, przyprawę warzywną, pieprz i gotujemy około 20 minut. W tym czasie na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy kiełbasę i boczek. Resztę ziemniaków kroimy w kostkę i dodajemy z kiełbasą do zupy. Na koniec dodajemy koperek i śmietanę migdałową i gotujemy jeszcze ze 2 minuty. Można podać z prażoną
Cytryna&Co.podajemy obydwie zupy. Z reguły są one zależne od regionów, w których są serwowane. Zupa może być czysta i tylko z dodatkiem ziemniaków, albo z pokrojonymi warzywami i białą kiełbasą lub z ugotowanym i pokrojonym na ćwiartki jajkiem. Na naszym wielkanocnym stole zawsze musiał pojawić się biały barszcz. Ja dalej kultywuję tę rodzinną tradycję i co roku gotuję tę pyszną(...)zupę. Koniecznie musi ona być przygotowany na domowym zakwasie, a jego smak powinna wzbogacać własnoręcznie zrobiona biała kiełbasa. Na blogu znajdziecie przepisy na: Żurek na domowym zakwasie Zakwas na żur na mące razowej pszennej Zakwas na żurek Zakwas na czerwony barszcz Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek Zakwas na biały barszcz Czas przygotowania: 15 minut + czas oczekiwania, czyli
Kulinarne przygody Gatitywiórki z obierek marchewki, posypać posiekanym szczypiorkiem. Całość polać 2-3 łyżkami sosu. Następnie jedna z grup zrobiła coś co bardzo mi się spodobało, czyli wykorzystali resztki białej kiełbasy i innych wędlin, żeby je ukryć w chlebowym cieście. Powstały z tego pyszne bułeczki. Kolejna grupa przygotowała. Poświąteczne jedzenie w cieście chlebowym składniki (na 20 porcji) ciasto: 400 g letniej wody(...)drożdży 1 łyżeczki cukru 700-750 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczki soli dodatki czyli to co ci zostanie ze swiątecznego stołu. pasztet plasterki szynki biała kiełbasa jajka ugotowane na twardo garść rukoli sos: sos tatarski, jeśli został po świętach lub 4 łyżki chrzanu 100 g kwaśnej śmietany Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę, sól i wymieszać
Kuchnia na wzgórzupopicia np. soków Hortex albo kompotu. Jajka podajemy ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Obok jajek, na świątecznym stole nie powinno zabraknąć smakowitych, domowych pasztetów , tradycyjnej sałatki jarzynowej , a także białej kiełbasy, oraz puszystej babki wielkanocnej. Absolutna rewelacja! Zobaczcie łatwy i pyszny przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku jajek faszerowanych ćwikłą na śniadanie. Korzystajcie z niego(...)łyżeczki musztardy sól i pieprz do smaku dużo posiekanego szczypiorku ok. 10 pomidorków koktajlowych dodatki do śniadania: świeże, chrupiące pieczywo wędlina, pasztety tradycyjna sałatka jarzynowa biała kiełbasa soki np. Hortex kompoty Pyszny pomysł na wspólne śniadanie: faszerowane jajka na zielonej sałacie z pomidorkami. Oto wypróbowany, łatwy przepis na jajka faszerowane ćwikłą : Krok 1. Jajka ugotować na twardo, czysto obrać, przekroić
Moja Książka KucharskaSkładniki: fasola jaś 50 dag, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 3 sztuki, soda oczyszczona 1 łyżeczka, kiełbasa śląska 4 sztuki, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 5 sztuk, olej rzepakowy 1/2 szklanki, przyprawa do gulaszu Appetita 1 opakowanie, papryka chilli mielone Appetita 1 łyżeczka, cukier 2 łyżki, ocet 10% 1 łyżeczka, sok pomidorowy 1/2 litra, majeranek 2 łyżki Fasolę moczyć(...)zasyczeniu pary gotować 40 minut - polecam gotować fasolę osobno w szybkowarze, fasola jest szybciej ugotowana i bardziej aromatyczna. Na oleju w garnku usmażyć pokrojoną i obraną z flaka kiełbasę, dodać pokrojoną cebulę, czosnek, wsypać przyprawę do gulaszu, paprykę chilli i podsmażać z 5 minut mieszając. Wlać ugotowaną fasolę, dodać sok pomidorowy, cukier, ocet, majeranek, krótko zagotować, fasola najlepiej smakuje
W Mojej Kuchni Lubię