mała młoda kapusta, lub połowa zwykłej białej · 350 g makaronu typu ŁAZANKA · 350 g kiełbasy wiejskiej, dobrej jakości · 150-200 g boczku wędzonego · 1 duża cebula · 2 łyżki sosu sojowego(...)gotować, aż kapusta zmięknie. Nadmiar wody odcedzić. Cebulę, kiełbaskę i boczek pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło na małym ogniu, wrzucić cebulę i lekko zrumienić. Dodać kiełbasę i boczek. Całość dobrze przesmażyć. Po tym czasie całość przełożyć do kapusty. Makaron ugotować al dente, odcedzić z dodatkiem soli, zahartować zimną wodą, odcedzić i przełożyć do pozostałych składników. Doprawić
Calzonella.compomysł na szybkie danie prosto z Australii. Ja osobiście lubię je spożywać jako niskowęglowodanowe śniadanie, ale sprawdzi się również o innych porach dnia i z różnymi dodatkami. 500 g Kiełbasy ((dobrej jakościowo)) 200 ml Wody lub bulionu 2 łyżki Ketchupu Curry ((lub więcej jeśli używasz wody zamiast bulionu)) 1 Cebula 200 g Fasolki szparagowej lub groszku zielonego ((mrożonego)) 1 łyżka(...)zimnej)) Kiełbaski pokrój nieduże kawałki o długości 3-4 cm. Podsmaż na odrobinie masła klarowanego, aż nabiorą koloru. Przełóż je na talerz. Na tłuszczu który się wytopił z kiełbasy podsmaż pokrojoną w piórka cebulę oraz fasolkę lub groszek przez kilka minut, aż się zeszklą. Dodaj przyprawę curry, ketchup, bulion lub wodę i wszystko razem wymieszaj. Wymieszaj mąkę z tapioki
Oslov.Pizza po domowemu 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 keczup pikantny (ok. 300 gram) 2 łyżeczki śmietany 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 4 parówki 1 kiełbasa 1 cebula 1 kuleczka sera mozzarella szczypiorek pieprz, sól Ciasto rozłożyć na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Keczup połączyć ze śmietaną i koncentratem pomidorowym. Wyłożyć na ciasto. Parówkę i kiełbasę pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę poszatkować
Gotuję Testujędomowa z makaronem 1 cebula 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 słoik przekąski gotowej pasty warzywnej (dowolny smak) 1 makaron kokardki (ok. 200 gram) 2 pomidory pieprz, sól 1 kiełbasa (dowolna) natka pietruszki Na patelni podsmażyć poszatkowaną cebulę. Gdy już będzie lekko podsmażona, dodać pokrojony w kostkę filet z kurczaka. Podsmażać. Kiełbasę pokroić w kostkę i wsypać na patelnię. Dodać
Gotuję Testujęstaropolski z winem. NAJLEPSZY PRZEPIS na bigos tradycyjny. Tradycyjny, najlepszy domowy bigos z kiszonej i słodkiej kapusty, z mięsem wieprzowym, wołowym i drobiowym, suszonymi grzybami i śliwkami. Wędzony boczek, kiełbasa i szynka, fantastyczne zioła, czerwone wino...cudowna eksplozja smaków! Najlepszy, mówię Wam…zapisujcie przepis, innego bigosu już nie zrobicie. Tak Wiem, mega pracochłonny ;) Bigos staropolski z kiszonej kapusty(...)kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzuczarnego utłuczonego w moździerzu 6 jagód jałowca 1/3 łyżeczki kminku całego 1 kg różnych gatunków mięsa (wieprzowina, wołowina, drób i dziczyzna) 200g wędzonej kiełbasy 200g wędzonej szynki 200g wędzonego boczku cukier sól * do bigosu możemy dodać 2 łyżki powideł śliwkowych lub śliwki wędzone i doprawić go miodem zamiast cukru Przepis na bigos staropolski z winem
Moja Książka Kucharskaostatnio pytanie w pracy, jakie tradycyjne zupy lubicie. Pojawiły się więc pomidorowa, ogórkowa czy krupnik. I Kasia nagle przypomniała sobie o zalewajce,doskonałej zupie którą robiła jej mama z kiełbasą. Moja zalewajka zamiast kiełbasy ma pyszny boczek, choć zostawiam Wam tu dowolność. Zajrzyj także do innych moich przepisów na zupy: – zupa kurkowa – pyszna zupa cebulowa z grzanką
nietylkopasta.plZupę tą zrobiłam z pozostałości jakie mi zostały po zrobieniu kiełbasy drobiowej. Patrz tu http://kuchniapokolen.pl/pyszna-kielbasa-drobiowa/ Jeśli nie robicie takiej kiełbasy to wcale nie przeszkadza żeby zrobić taką pomidorówkę. Nie każdy musi mieć w zupie ” furę ” mięsa. Ja pamiętam jak były gorsze czasy moja mama zawsze gotowała zupy na korpusach i wcale nie były gorsze w smaku
Kuchnia Pokoleńpróbowaliście łódzkiej zalewajki to koniecznie musicie ją ugotować! Polecam! Na inne potrawy polskiej kuchni regionalnej zapraszam Was do Mopsika i Mirabelki . Zalewajka łódzka Składniki: 1 większa laska kiełbasy zwyczajnej 1 mała cebula 2 marchewki kawałek korzenia pietruszki 0,5 kg ziemniaków 1-2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1 listek laurowy 2 suszone grzyby barszcz biały/zakwas(...)500ml) sól, pieprz Jak przygotować łódzką zalewajkę? Do garnka włożyć kiełbasę i zalać około 1 lirem wody. Dodać cebulę, pietruszkę, obrany czosnek, listek laurowy, suszone grzyby, majeranek oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę. Zupę zagotować i gotować na niewielkim ogniu do czasu aż warzywa będą miękkie. Gdy warzywa będą ugotowane stopniowo dolewać zakwas, mieszać i próbować
Codzienne Gotowaniecebula dymka 1 ząbek czosnku 1/3 puszki pomidorów krojonych 1 łyżka oregano 2 łyżki oliwy sól pieprz Pozostałe składniki: 10 sztuk oscypka (180g) 120g wędzonego sera koziego 100g kiełbasy krakowskiej 1 czerwona cebula 1 łyżeczka ziół prowansalskich 5 łyżek żurawiny domowej Wykonanie: 1. Ciasto: Drożdże pokruszyć, dodać cukier, 2 łyżki ciepłej wody, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać(...)dodać pomidory z puszki, oregano i całość gotować na małym ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. 3. Wędzony ser zetrzeć na tarce, kiełbasę pokroić w plasterki, a cebulę obrać i pokroić w plasterki. 4. Ciasto wysmarować sosem pomidorowym, posypać ziołami, wędzonym serem, ułożyć wędlinę, cebulę, oscypka i żurawinę. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Szalona Kuchnia Ewelinywykonaniu to już druga wersja i na pewno nie ostatnia. Polecam. 1/3 opakowania rozdrobnionego mrożonego szpinaku 3 jajka 1 szklanka mleka ½ łyżki mąki 3 ząbki czosnku 60 g kiełbasy polskiej długo dojrzewającej Marchewka z groszkiem ( opakowanie kartonik 228 g po odcieku ) Sól 2 plasterki sera typu gouda Odrobina oleju Wykonanie: Mleko wlewamy do garnka, niewielką ilość odlewamy do rozprowadzenia(...)mąki. Podgrzewamy i wlewamy mleko z mąką. Chwilę gotujemy. Następnie dodajemy szpinak. Mieszamy aż się rozmrozi. Zdejmujemy z ognia. Wkładamy odsączone warzywa, drobno pokrojoną kiełbasę i przepuszczony przez praskę czosnek. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka umieszczamy w masie warzywnej. Białka ubijamy na sztywno i również dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy. Całość doprawiamy solą. Naczynia do zapiekania smarujemy olejem. Wlewamy masę
Smaki Ewyziemniaków 2 fioletowe marchewki 200 g słoniny 6 dużych cebul 2 cebule czerwone 4 ząbki czosnku 2 duże pomidory malinowe 2 pieczone udka z kurczaka 500 g kiełbasy żarskiej 150 g boczniaków 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200 ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki zielenina (natka, szczypior) sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki i marchewki obieramy(...)czosnek siekamy, dodajemy do ziemniaków i dusimy pod przykryciem do jej miękkości (około 15 min). Pomidory sparzamy, usuwamy skórę, kroimy w kostkę, dodajemy do dania. Mięso oddzielamy od kości. Kiełbasę kroimy na 3- 4 cm kawałki, które kroimy wzdłuż na pół. Dodajemy do całości z koncentratem pomidorowym, przyprawami, pokrojonymi w paski boczniakami, podlewamy bulionem, dusimy pod przykryciem przez około
R'n'G Kitchenodpowiada. Jesienią kiedy często na naszym stole gości leczo postanowiłam zamienić cukinie na złoty kolor dyni. Połączenie smaków idealne, teraz Wasza kolej na wypróbowanie!. Składniki : - 70 dag kiełbasy głogowskiej wędzonej - 3 średnie cebule - 3 papryki, zielona - żółta - czerwona - 1 dynia piżmowa - 3 duże pomidory - olej rzepakowy - sól - pieprz - majeranek 1. Dynie kroimy na ćwiartki i ściągamy wierzchnią skórę obieraczką(...)oraz pomidory kroimy w kostkę, z pomidora wycinamy zieloną twardą część. 2. W dużym rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy kolejno w odstępach czasowych: cebulę i obsmażamy na złoto, kiełbasę i smażymy kilka minut razem, następnie dokładamy paprykę i tu podlewamy już wodą. Chwilę razem dusimy, łączymy z dynią, przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem, a pod sam koniec gotowania dokładamy
Apetyczna babeczkaalbo studenckie. Dużo mięcha, duża porcja. Dobre do odgrzania, schowania w słoikach :) Przepis ze strony KwestiaSma ku Składniki 2 puszki fasolki w zalewie 250 g boczku 300g kiełbasy (ok. 1,5 laski) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 500 ml passaty przyprawy : 3 ziela angielskie, liść laurowy, 2 łyżki suszonego majeranku, sól, pieprz Zagotować fasolkę razem(...)Odciąć skórę z boczku, resztę pokroić w kosteczkę. Włożyć na patelnię i co chwilę mieszając dokładnie obsmażyć, przełożyć do garnka z fasolką. Na wytopionym tłuszczu obsmażyć pokrojoną w polplasterki kiełbasę, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć jeszcze przez ok. 5 minut. Pod koniec dodać starty czosnek. Przełożyć do garnka z fasolką i gotować przez ok. 5 minut na większym
W kuchni bez szafekSezon dyniowy w Krainie trwa w najlepsze 😜 Tym razem zapraszam na kopytka podane z ulubioną kiełbasą oraz pieczoną dynią. I być może, na pierwszy rzut przepis sprawia wrażenie dosyć pracochłonnego, to nic bardziej mylnego- w trakcie przygotowywania kopytek, dynia i kiełbasa 'robią się' w piekarniku więc jedyną 'trudnością' są... kopytka (choć dla mnie to ogromna przyjemność) 😊 3-4 porcje
Kraina Miodem Płynąca