kiełbasa - 10142 przepisów (strona:306/677)

Placki wiejskie 146

mojej koleżanki. Placki udały się w 100%, są smaczne i sycące w sam raz na szybki obiad. Składniki: Ziemniaki 5 szt. Jajka 4 szt. Ser żółty starty 4 łyżki Kiełbasa 1 pętko Sól i pieprz do smaku Gałka muszkatołowa do smaku Tłuszcz do smażenia Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, następnie obrać i pokroić razem z kiełbasą. Jajka roztrzepać, dodać przyprawy

Tradycyjna Kuchnia
Zupa „Chrzanica” 152

Błyskawiczne i smaczne danie na Wielkanoc. Składniki: Woda 6 szklanek Chrzan tarty 4 łyżki Kiełbasa własnego wyrobu ½ kg Kwaśna śmietana 1 szklanka Mąka pszenna 1 łyżka Sól i pieprz do smaku Sok z cytryny do smaku Jajka 5 szt. Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na połówki. Wodę zagotować z pokrojoną kiełbasą, zalać śmietaną rozmąconą z mąką

Tradycyjna Kuchnia
Ciecierzyca po bretońsku 167

tylko zamiast niej cieciorka. Jak nie jedliście jeszcze to polecam, bo naprawdę pyszna jest :-) Miłego poniedziałku :-) Składniki: 500 g suchej ciecierzycy 1 większa cebula 2 - 3 laski dobrej jakościowo kiełbasy 100 g koncentratu pomidorowego 200 g passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju sól pieprz majeranek 1. Cieciorkę dajemy do wysokiego garnka, zalewamy wodą i odstawiamy na całą(...)przepłukałam ją, zalałam (wody tak do przykrycia cieciorki) wodą i gotowałam do miękkości. 2. W międzyczasie obrałam, pokroiłam w drobną kostkę cebulę, zeszkliłam na oleju, dodałam pokrojoną w kostkę kiełbasę i czosnek przepuszczony przez praskę, podsmażyłam. Jak cieciorka zmiękła dodałam wszystko do niej. Gotowałam kilka minut. 3. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i passatę, mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy

kruche babeczki
Pizza wianuszek 120

wianuszki): Ciasto: 180 g ciepłej wody 20 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 360 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 15 g oliwy Nadzienie: koncentrat pomidorowy Primavika kilka plastrów kiełbasy podsuszanej mozzarella Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Odstawiamy je na około 10 minut, aby zaczęły pracować. Mąkę mieszamy z solą i oliwą, dodajemy nasze drożdże i wyrabiamy(...)trójkąty ustawiamy podstawą do krawędzi naczynia, tworząc jakby promienie słońca. Wokół naczynia smarujemy ciasto cienką warstwą koncentratu, następnie posypujemy go nieco startą mozzarellą, na nią układamy półplasterki na przykład kiełbasy krakowskiej i ponownie posypujemy serem. Naczynie zabieramy i trójkątami z ciasta zawijamy nadzienie do środka, końce chowamy pod spód wieńca. Smarujemy oliwą z ziołami i umieszczamy w piekarniku

MamaOskarka
Kartoflanka mojej babci 151

według przepisu mojej babci. Kartoflanka mojej babci Przygotuj miski, garnek, nóż i deskę do krojenia, patelnię, łopatkę do mieszania. Przygotuj składniki: 4-5 kartofli, ½ pęczka natki pietruszki, 3-4 kiełbasy, np. jarmarczne lub śląskie, 1 małą cebulę, 10-15 dag boczku, 1-1,5 l wody, sól, pieprz. Cebulę obierz z łupinek i pokrój w piórka. Natkę umyj i osusz(...)kostkę. Kartofle przełóż do garnka i dodaj do nich natkę. Całość zalej wodą, lekko posól i zacznij gotować na średnim ogniu. Po mniej więcej 15 minutach do garnka włóż kiełbasę. W czasie gdy zupa będzie się już gotowała, pokrój boczek w niezbyt duże plasterki. Boczek podsmaż na patelni. Gdy wytopi się z niego tłuszcz, na patelnię wrzuć cebulę. Całość smaż

blog.moje-pasje.info
Zielona szakszuka 187

jednak nie jesteście przekonani do tej wersji szakszuki, wypróbujcie te z pomidorami, do których niżej znajdziecie linki Zobacz też: Szakszuka z boczkiem i czerwoną cebulą Szakszuka z papryką i kiełbasą – idealne śniadanie na weekend Smażona kiełbasa z warzywami Przepis na zieloną szakszukę Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 15 minut Składniki 150 g świeżego szpinaku 2 jajka mała cebulka

Kuchnia Bazylii
Placki wiejskie 1240

Kolejny mój przepis na danie z ziemniaków, placuszki wyszły super. Składniki: Ziemniaki 5 szt. Jajka 4 szt. Ser żółty starty 4 łyżki Kiełbasa 1 pętko Sól i pieprz do smaku Gałka muszkatołowa do smaku Tłuszcz do smażenia Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, następnie obrać i pokroić razem z kiełbasą. Jajka roztrzepać, dodać przyprawy oraz starty ser. Dodać do ziemniaków, dobrze

Tradycyjna Kuchnia
Francuskie sakiewki z kindziukiem długo wędzonym 162

francuskiego z kindziukiem od firmy Duda. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 opakowania   kindziuka w plasterkach Wykonanie : Z ciasta francuskiego wycinamy pasy o szerokości plasterka kiełbasy i długości około 13 cm. W górnej części paska układamy plasterek kiełbasy( dowolnej nie koniecznie kindziuk ) i przykrywamy go do połowy końcem ciasta, tak jakby kołderką. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury

Sama słodycz i szczypta chili
Pizza na bogato 201

zakupy w sklep.swoja-maka.pl na hasło: #slodkieokruszki Farsz: 1 żółta papryka 6 większych pieczarek 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 kiszony ogórek kukurydza z puszki kilka kabanosów mały kawałek kiełbasy krakowskiej suszona bazylia Skworcu sól ziołowa Skworcu pieprz czarny mielony Skworcu olej do podsmażenia składników Dodatkowo: starty żółty ser ketchup do posmarowania spodu pizzy Przygotowanie: Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy(...)ząbek czosnku. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w półplasterki lub na mniejsze kawałki (w zależności od wielkości) pieczarki, smażymy. Po czym dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojone kabanosy i kiełbasę krakowską Całość doprawiamy suszoną bazylii (u mnie 2 większe szczypty), solą ziołową i pieprzem. Smażymy chwilę i zdejmujemy z ognia. Gdy nasze ciasto ładnie wyrośnie wykładamy je na wysmarowaną margaryną

Słodkie okruszki
Wiejskie roladki wieprzowe 126

Roladki wieprzowe w tym wydaniu smakują wybornie. Składniki: Kotlet schabowy 4 szt. Kiełbasa wiejska 25 dag Szczypiorek 1 pęczek Sól i pieprz do smaku Cebula biała 1 szt. Świeża bazylia Wykonanie: Kotlety opłukać, osuszyć i rozbić  tłuczkiem z dodatkiem soli i pieprzu. Cebulę obrać, posiekać i zalać wrzątkiem, po czym odsączyć. Kiełbasę zmielić, dodać cebulę i w razie potrzeby

Tradycyjna Kuchnia
Leczo pieczarkowe z klopsikami 190

Któż z nas nie zna lecza,chyba każdy. Wersje tej potrawy bywają różne w zależności od naszych upodobań smakowych. Klasyczne leczo robi się z papryki,kiełbasy i cebuli . Moje leczo jest inne,równie smaczne a przy tym bardzo syte i rozgrzewające. Klopsiki można zastąpić dowolną kiełbasą i wtedy leczo powstanie błyskawicznie.  Garnek od Tarka i Miarka jest bardzo praktyczny

Kolorowa kuchnia Elki
Zielona soczewica z chorizo, w sosie pomidorowym... 116

cebule, pokrojone na cienkie półplasterki 3-4 duże zabki czosnku, drobniutko posiekane, przeciśnięte przez praske, lub starte na tarce 500g opakowanie passaty 400g puszka siekanych pomidorów 200-250g kiełbasy chorizo, pokrojonej na plasterki, lub półplasterki 1 łyżeczka wędzonej papryki (oryginalnie ostra, u mnie - słodka) szczypta, mniejsza lub większa, chilli w proszku sól i pieprz, do smaku Opłukaną soczewicę zalej(...)dolewaj po odrobinie w razie potrzeby. Sos: w sporym garnku o grubym dnie rozgrzej olej, podsmaż na złoto czosnek i cebulę, następnie dorzuć pokrojoną kiełbasę chorizo. Smaż przez 5 minut, po czym zdejmij z kuchenki i dosyp 1 łyżeczkę mielonej papryki. Zamieszaj, wlej passatę, siekane pomidory i odrobinę wody - tyle, by wypłukać puszkę

Lejdi of the house
CIECIORKA PO BRETOŃSKU 132

Pyszne, szybkie i rozgrzewające danie - cieciorka zamiast fasoli to doskonały pomysł. SKŁADNIKI 1 puszka cieciorki, 1 cebula, 250 g cienkiej kiełbasy, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 3 ziarna pieprzu czarnego, ½ łyżeczki słodkiej papryki, ½ łyżeczki majeranku, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 płaska łyżka mąki pszennej, 2 łyżki oleju WYKONANIE Cieciorkę płuczemy, osączamy na sitku. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy(...)oleju, dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę lub plastry, podsmażamy, dodajemy do cieciorki, zalewamy wodą. Dodajemy przyprawy, gotujemy 8 minut, dodajemy koncentrat, zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody, chwilę gotujemy

słodki bratek
Zupa fasolowa (fasolówka) 118

przkeazywana z pokolenia na pokolenie. A mimo wszystko każdy robi ją inaczej. Jakie są Wasze sposoby?  Składniki (6 porcji) -250 g fasoli -250 g wędzonego boczku -250 g kiełbasy wędzonej -2 marchewki -1 korzeń pietruszki -1 mały kawałek selera -1 cebula -1 ząbek czosnku -3 ziemniaki -ziele angielskie -1 listek laurowy -1 łyżka majeranku -2 łyżki oleju rzepakowego -sól(...)litrów).Gotować około 15 minut. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać pokrojony w drobną kostkę boczek i kiełbasę. przesmażyć chwilę. Całość dodać do zupy. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy. Całość gotować jeszcze około pół godziny. Kilka minut przed końcem gotowania doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Podawać gorącą

Zielona Kuchnia
Zupa pomyślności.Zupa z soczewicy 105

soczewica. Soczewica nie zawiera glutenu, obniża cholesterol. Włosi w okolicach Rzym i w górę, spożywają ją rzadko, za to na Sycylii jest jedzona minimum raz w tygodniu! Składniki biała kiełbasa lub parówki cielęce soczewica czerwona lub jaką lubisz marchewka oliwa z oliwek ziemniaki natka pietruszki czosnek sól pieprz do smaku Soczewicę w ilości Tobie potrzebnej wypłucz na sitku kilka razy(...)całkowicie zmięknie. Międzyczasie dodaj marchewkę startą na dużych oczkach. Dosmacz solą, pieprzem ,przeciśnij czosnek przez praskę. Dodaj białą kiełbaskę pokrojoną na małe kawałki, pozbawioną skóry. Jeśli nie lubisz białej kiełbasy, dodaj parówki cielęce, ważne by było w nich mięso, a nie inne dziwne rzeczy. Pokrojone w kosteczkę ziemniaki ugotuj osobno. Gdy soczewica będzie gotowa, dodaj na końcu ziemniaki, dopraw wedle

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania