Polecam #krakus #smacznieiszybko Składniki: 6-7 sporych ziemniaków 400 g obranej dyni 300 ml koncentratu bulionu drobiowego Krakus + 700 ml wody 1 spora cebula 1 ząbek czosnku 10 dag kiełbasy lisieckiej 1 łyżka oleju 1 płaska łyżeczka majeranku pół łyżeczki curry pieprz, sól Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Dynię również kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy koncentrat(...)czosnek i kroimy je drobno. Na patelnię wlewamy olej i na rozgrzanym przesmażamy cebulę razem z czosnkiem. Dodajemy do wywaru i gotujemy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Kiełbasę kroimy w plasterki i rumienimy ją na patelni. Zupę doprawiamy majerankiem, curry oraz solą i pieprzem do smaku. Zdejmujemy garnek z gazu i blendujemy zupę na krem. Rozlewamy
słodkie i nie tylko historie kulinarnefasolkę po bretońsku, to i taka zupa przypadnie Wam do gustu. Składniki: wywar na skrzydełkach lub udku 1 marchewka 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 1 laska kiełbasy zwyczajnej ziele angielskie liść laurowy słodka mielona papryka ostra mielona papryka koncentrat pomidorowy majeranek 1 puszka czerwonej lub białej fasoli sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Do gotującego się wywaru dodać(...)marchew, pietruszkę i selera naciowego pokrojone w plasterki. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, posiekaną cebulę, słodką i ostrą paprykę i gotować, aż warzywa zmiękną. 2. W międzyczasie kiełbasę pokroić w plasterki, obsmażyć na oleju i przełożyć do zupy wraz z koncentratem pomidorowym (3-4 łyżki). Na patelni zrobić zasmażkę (u mnie 1/5 szklanki oleju i 1 czubata łyżka mąki), dodać
Kuchnia domowa Anichciałam wam zaproponować niezwykle aromatyczny i rozgrzewający chłopski garnek z kapustą. Danie to jest proste, niedrogie i bardzo sycące. Składniki: 1/2 kapusty białej (małej) ok 0,8 kg kiełbasy np. podwawelskiej ok 150 g boczku (opcjonalnie) 2 papryki czerwone 1 duża cebula 6-7 ziemniaków 2-3 listki laurowe, 3 ziela angielskie sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, tymianek Przygotowanie(...)Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę, następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, dodajemy do mięsa. Podsmażamy, aż wszystko się ładnie zrumieni, a następnie przekładamy do większego garnka. Kapustę kroimy w piórka, ziemniaki w kostkę - dodajemy do pozostałych składników. Zalewamy wodą (ok 2 szklanki i na tym etapie możemy dodać przyprawy do wody) Dodajemy liście laurowe
Kuchnia Pełna Pasjidodatki. Osobiście uwielbiam dania jednogarnkowe, a fasolka po bretońsku to świetna sycąca i rozgrzewająca propozycja na jesienne i zimowe popołudnia. Składniki (4 porcje) -400 g białej fasoli -200 g kiełbasy -200 g boczku wędzonego -puszka pomidorów krojonych -100ml passaty pomidorowej -cebula -1-2 ząbki czonsku -ziele angielskie -listek laurowy -majeranek -sól i pieprz -1 łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie Fasolę(...)oleju. Przesmażyć boczek. Jeżeli używamy boczku bardziej tłustego można przesmażyć go na suchej patelni. Usmażony boczek przełożyć do gotującej się fasoli. Na tej samej patelni usmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę, także przełożyć do garnka. Na końcu zeszklić drobno posiekaną cebulę z czosnkiem. Cebulę z czosnkiem dodać do garnka wraz z passatą pomidrową i pomidorami z puszki. Dorpawić majerankiem i pieprzem
Zielona Kuchniabiałym. Zupa jest wyjątkowo pyszna i tania w przygotowaniu. Poniżej przedstawiam wersję tej zupy przygotowywaną w moim rodzinnym domu. Składniki: 5 większych ziemniaków garść suszonych grzybów 2 laski wędzonej kiełbasy marchew większa cebula około 0,5 l barszczu białego w butelce (oczywiście najlepszy domowej roboty, w ostateczności kupiony bądź rozrobiony z torebki) 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe, 4 ziarna(...)której się moczyły. Gotujemy około 25-30 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie stopniowo dodajemy barszcz (do smaku, jeśli lubimy kwaśne zupy dodajemy więcej niż sugeruję w przepisie). Kiełbasę kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy. Całość podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu i dodajemy do zupy. Zalewajkę przyprawiamy do smaku (lubię z dużą ilością majeranku). Na koniec wlewamy zahartowaną śmietanę. zalewajka
e-PrzepisyKulinarneTimes New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Kiedy mamy już dość kupnych wędlin z przyjemnością sięgamy po domowe przetwory. Wcześniej już przygotowywałam kiełbasę słoikową a tym razem jest to mięsiwo. Od kiełbasy różni się nieco przyprawami ale też wielkością kawałków mięsa w składzie. Smaczne, aromatyczne mięsko otoczone pyszną galaretką. Składniki: U mnie
W garach u Gosipięknym mieście na zachodzie kraju….i takie tam… Przepis to istne „czyszczenie lodówki”…wyszło lepiej niż mogliśmy sobie to wyobrazić, więc dzielimy się przepisem ;) Składniki 1 cebula 2 pętka kiełbasy śląskiej 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 200 g fasolki szparagowej 1/2 krojonych pomidorów z puszki wraz z zalewą 100 ml mleka kokosowego 1 łyżka przyprawy 5 smaków 1/2 łyżeczki(...)papryki zielonej natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Pokrojoną w piórka cebulę, szklimy na rozgrzanej oliwie, dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę, pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę szparagową, posiekany czosnek i smażymy na niewielkim ogniu przez kilka minut. Dodajemy pomidory, wraz z zalewą, mleko kokosowe, przyprawę, cynamon i pieprz. Dusimy pod przykryciem
R'n'G Kitchendomową, to moja rodzina uwielbia. Puchate ciasto w środku a na zewnątrz cudownie chrupiące. Ale to nie wszystko. Ważne są również dodatki jakich użyjemy a u mnie tym razem Kiełbasa Krakowska Sucha z Łukowa . Bo jak ktoś kiedyś powiedział „Tylko jedząc doskonałe potrawy, jesteś w stanie takie przygotować” Składniki: 500g mąki pszennej tortowej 1 szklanka ciepłego mleka Pół szklanki(...)wody 25gram drożdży świeżych 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka ziół do pizzy lub prowansalskie Dodatki : Kiełbasa Krakowska sucha z Łukowa Pieczarki, czerwona cebula, papryczka chili, pomidorki rzymskie, ser mozarella Sosy: domowy czosnkowy na bazie jogurtu greckiego oraz domowy ketchup z cukinii Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
W garach u GosiPyszne jednogarnkowe, sycące danie nie tylko dla tytułowych drwali :) Uwielbiam takie kolorowe, jesienne połączenia. Składniki: ½ kg ziemniaków 25 dag kiełbasy ½ kg kiszonej kapusty 1 biała cebula 1 jabłko kminek do smaku sól i pieprz do smaku papryka słodka mielona do smaku olej do smażenia 2 marchewki Wykonanie: Ziemniaki, marchewkę ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w grubą kostkę. Cebulę(...)jabłko obrać i pokroić w kostkę a kiełbasę w plasterki. Połączyć wszystkie składniki, po czym podsmażyć na oleju. Dodać kapustę, przyprawić do smaku i dusić około 20 minut. Naczynie posmarować tłuszczem, wyłożyć przygotowaną potrawę, oprószyć mieloną papryką. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni, włożyć potrawę i zapiec przez 20 minut. Podawać na ciepło z pieczywem
Tradycyjna Kuchniawłaśnie wysyp grzybów. Gotowe danie możecie zamrozić na zimę lub pasteryzować w słoikach. Jest mega pyszne. Proporcje są mniej więcej takie: 1 miska grzybów już pokrojonych 1/2 miski dobrej kiełbasy pokrojonej w półplasterki 1/2 miski czerwonej papryki pokrojonej w dużą kostkę 1/2 miski pokrojonej w piórka cebuli pęczek natki pietruszki sól, pieprz, majeranek, czosnek Olej do smażenia Cebule(...)podsmażyć na patelni, dodać grzyby i smażyć 15 minut, przyprawiając. Paprykę oraz kiełbasę podsmażyć osobno i wrzucić do grzybów. Całość dusić około 10 minut, pod koniec dodać natkę pietruszki
Jadło i czytadłowieczory coraz dłuższe. Eh.. No ale nic. Postanowiłam, że zrobię leczo takie, jakie robi moja mama :) A o to przepis : Składniki: 1 duża cukinia 2 papryki 2 kiełbasy 2 cebule 2 ząbki czosnku 0,5 kg pieczarek 1 kartonik passaty pomidorowej oliwa z oliwek przyprawy: Ostra papryka, słodka papryka, sól, pieprz, Do dużego garnka wlewam oliwę(...)oliwek, dodaję pokrojoną w kosteczkę cebulę i kiełbasę.Smażę co chwilę mieszając przez około 5min. Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę i jeszcze chwilę smażę. Wrzucam pokrojoną w kostkę paprykę, cukinię i doprawiam solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką w proszku. Następnie dodaję passatę pomidorową i gotuję przez około 15 -20 min pod uchyloną pokrywą, co jakiś czas
Domowa Kuchnia u Mamytartej 1 łyżka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka przyprawy do mięsa 1 łyżeczka majeranku FARSZ : 4 ogórki kiszone musztarda sarepska 2 kiełbasy śląskie 20 dkg wędzonego boczku 1 cebula mąka do obtoczenia zrazików olej do smażenia(...)PRZYGOTOWANIE : Do mięsa mielonego dodajemy jaka, startą cebulę i czosnek, wszystkie przyprawy, bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie wyrabiamy. Boczek, ogórki, kiełbasę i cebulę kroimy w paski. Z mięsa formujemy średniej wielkości placki, smarujemy je z musztardą, nakładamy farsz i zlepiamy zraza. Obtaczamy go w mące i układamy na desce. Na rozgrzanym oleju podpiekamy z każdej
Kulinarne Fantazje Mariolipyszne gołąbki. Na pewno będą Wam smakowały. Zapraszam po przepis : Składniki : 1 duża główka kapusty 1 kg ryżu 2,5 l wody 1 kg mięsa mielonego 1 kg kiełbasy 1 duża cebula majeranek pieprz czarny (mielony) sól 1/2 szklanki oleju Sposób wykonania : K apustę parzymy około 10 minut w gotującej wodzie, najlepiej pojedyncze liście wtedy szybko(...)wlewamy wodę , wsypujemy ryż i gotujemy, aż będzie miękki, około 20 minut. Mięso mielone smażymy na patelni z dodatkiem połowy naszego oleju. Następnie wsypujemy je do ugotowanego wcześniej ryżu. Kiełbasę kroimy na desce w drobną kostkę i smażymy resztą naszego oleju na patelni. Gdy już nam się zarumieni także wsypujemy do ryżu. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoty
Przepisy i porady kulinarnekolorowo. Dodajmy do tego intensywny aromat oraz smak i super i fantastyczne danie na poprawę nastroju gotowe :) SKŁADNIKI: 500 g mielonej karkówki wieprzowej 200 g chorizo lub aromatycznej kiełbasy 1 cebula 2 - 3 papryki 1 świeża papryczka chilli (można dać więcej) 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 puszka pomidorów 500 ml bulionu, najlepiej wołowego 2 ząbki czosnku(...)Mięso marynujemy w przeciśniętym czosnku, kuminie, papryce wędzonej,pieprzu, soli i oleju. Papryczkę chilli drobno siekamy i mieszamy z mięsem. Odstawiamy na ok. ok. 1 godzinę. Chorizo lub kiełbasę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na zimną patelnię lub woka o grubym dnie. Podgrzewamy delikatnie, aby wytopić tłuszcz. Cebulę kroimy w pióra, dajemy do kiełbaski wraz z mięsem
Kuchnia od dwojgaciasta francuskiego z bardzo smakowitym nadzieniem. Taka tarta będzie idealna na obiad lub kolację. Składniki: 280 g gotowego ciasta francuskiego 100 g pora 50 g żółtego sera 50 g kiełbasy z indyka 0,5 dużej czerwonej papryki 4 pomidorki koktajlowe żółte 100 ml słodkiej śmietanki 12% 2 jajka 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki ziół(...)wyjmujemy z opakowania i wylepiamy nim blaszkę. Warzywa myjemy i osuszamy. Pora kroimy w cienkie plasterki, paprykę w kostkę a pomidorki przekrajamy na pół. Ser i kiełbasę kroimy w małą kostkę. Mieszamy wszystkie pokrojone składniki i wykładamy je na tartę. Łączymy razem śmietankę, jajka i przyprawy i polewamy tym sosem tartę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika
słodkie i nie tylko historie kulinarne