serdecznie po przepis na zapiekane cukinie z farszem. Jest to idealne danie na ciepłe letnie dni. Niewiele pracy a super efekt. Składniki: 1 mała cukinia 60 g mozzarelli 1 kiełbasa zwyczajna pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Cukinię myjemy i osuszamy. Przecinamy na pół i wyjmujemy środek łyżką(...)uszkodzić skórki. Wyciągnięty miąższ cukinii drobno kroimy i wkładamy do miseczki. Kiełbasę i mozzarellę kroimy w drobna kostkę i dokładamy do cukinii. Dodajemy kaszę jaglaną i przyprawy, mieszamy. Cukinie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Farszem wypełniamy cukinie i wstawiamy je do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy na ciepło
słodkie i nie tylko historie kulinarnemnie mogłoby jej wcale tu nie być ;) Polecam!!! Składniki: 2 papryki czerwone 2 papryki żółte 2 papryki zielone 4 pomidory bez skórki 2 cebule 1 średnia cukinia 1/2 kg kiełbasy podsuszonej 1 łyżeczka przyprawy węgierskiej 1 łyżeczka ziela angielskiego 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 l przecieru pomidorowego sól do smaku i pieprz czarny mielony Sposób przygotowania: Rozgrzać(...)gorącą patelnię. Jak cebula się zeszkli to dodać pokrojoną w plasterki kiełbaskę. 5 minut podsmażyć i przełożyć do garnka. Na tej samej patelni ( nie płukać po cebuli i kiełbasie ) kładziemy umyte pokrojone w kostkę papryki , podsmażamy i wrzucamy do garnka. Na koniec wlać przecier pomidorowy i gotować pod przykryciem, wsypać przyprawę węgierską , sól, ziele angielskie. Po ok. 10 minutach dodać
Różne smaki w kuchniobiad lub ciepłą kolację, którego głównym składnikiem jest bób. Najczęściej jadamy bób z masłem i solą, ale dzisiaj będzie na bogato ;-) składniki: 500 g bobu 1 cebula 200 g kiełbasy (dałam podwawelską) 100 g wędzonego boczku sól, pieprz pęczek zielonego koperku wykonanie: Umyty bób wrzucam do wrzącej, osolonej wody i gotuję do miękkości. W tym czasie na niewielkiej ilości oleju(...)podsmażam pokrojony boczek i kiełbasę, a gdy się zrumienią dodaję pokrojoną w piórka cebulę. Ugotowany bób odlewam i wrzucam na patelnię, doprawiam całość solą i pieprzem, posypuję posiekanym koperkiem. Smacznego
babka w formieSKŁADNIKI: 2 cebule 3 papryki 6-8 pomidorów 3-4 małe cukinie 2 laski kiełbasy (u mnie toruńska) olej przyprawa do leczo sól pieprz WYKONANIE: Do garnka wlać olej podsmażyć cebule pokrojoną w kostkę, dodać kiełbasę(też w kostkę)i chwile razem dusić po czym dodać cukinie i paprykę (w kostkę). Jak wszystko zmięknie dodać pomidory. Można dodać odrobinę koncentratu
Dziś Ja gotujePodczas tegorocznego wyjazdu do brata i bratowej udało nam się zrobić domowe wyroby. Była kiełbasa, karczek, szynka i boczek - same pyszności. Mieliśmy okazję jeść także domową pasztetową i kaszankę. Oczywiście większość robił brat bo jest bardziej doświadczony niż ja i mąż. Ale jak to mówią praktyka czyni mistrza, więc sami będziemy próbować domowej produkcji. Tym czasem zapraszam po przepis(...)wiejską kiełbasę. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnidzięki pasteryzacji możemy przygotować leczo do słoików na zimę, z cukinii, papryki i pomidorów również zimą. Podaję Wam mój sprawdzony przepis. Zimą wystarczy podsmażyć na patelni cebulę z kiełbasą lub boczkiem, wyjąć leczo ze słoika, wymieszać, zagotować i jeść z apetytem! Składniki na 4 słoiki: 1-2 czerwone papryki 1 duża cukinia 8 dojrzałych pomidorów 2 cebule 2 łyżki oleju(...)kostkę, oraz 1-2 papryki pokrojone w paski, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką, dusimy maksymalnie 10 minut. Z solą nie przesadzajmy bo potem jak wymieszamy leczo z kiełbasą lub boczkiem to może być za słone. Gotowe leczo przekładamy do czystych i suchych słoików. Szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy. Ja pasteryzuję słoiki w piekarniku w 120 stopniach 30 minut. Gotowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJednak wyśmienita, bo młode warzywa, koperek i młode ziemniaczki smakują wyjątkowo. Zupę przygotowałam na wywarze z wędzonki, a część pokrojonego boczku wylądowała w zupie. Możesz dodać pokrojoną, dobrej jakości kiełbasę i potraktować zupę jako syte danie jednogarnkowe lub pominąć mięsne dodatki i przygotować znakomita wersję wegeteriańską. Polecam jest pyszna! Składniki: 1/2 młodej kapusty - około 1 kg 2 marchewki mała pietruszka(...)międzyczasie pokroić kapustę w paski i dodać do gotującej zupy. Dodać wszystkie przyprawy oprócz koperku i gotować około 20 minut, aż warzywa zmiękną. Pod koniec dodać pokrojony boczek lub kiełbasę podawać obficie posypaną posiekanym koperkiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Mięso kroimy w kostkę i przyprawiamy, cebulę tak samo w kostkę. Wersja 1: 4.Cebulkę podsmażamy na maśle, dorzucamy mięso i dusimy 10 min. (chyba, że dacie kiełbasę drobiową, wtedy pomijamy ten element) 5. Kapustę przecedzamy i dodajemy do cebuli i mięsa na patelnię, dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy ok godziny co jakiś czas dolewając wody. Wersja(...)Mięso podsmażamy (chyba, że dacie kiełbasę drobiową, wtedy pomijamy ten element) i wrzucamy wszystko do garnka z kapustą, dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy 20 min podlewając wodą w razie potrzeby. Wartość odżywcza: 773 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzupolecam spróbować takiego zestawienia składników. Przepis na ciasto znajdziecie w poprzednim wpisie – ciasto na włoską pizzę . Życzę smacznego. Składniki Śmietana 18% (200 g) 3 jajka 1 brokuł 1 kiełbasa suszona 2 plastry szynki drobiowej wędzonej Ser żółty Przygotowanie Przepis na ciasto: ciasto na włoską pizzę . Jajka gotujemy na twardo (od momentu zagotowania 8 minut), po wystudzeniu obieramy i kroimy(...)plastry. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej i lekko pocukrowanej wodzie aż będzie miękki. Pamiętajcie, aby go nie rozgotować. Kiełbasę i szynkę kroimy w kosteczkę. Ser żółty trzemy na tarce, na grubych oczkach. Ciasto na pizze smarujemy śmietaną, która posłuży za sos. Następnie układamy równomiernie wszystkie składniki, które na koniec posypujemy startym, żółtym serem. Pizzę wkładamy do piekarnika
Programista w kuchnipierwsze w tym roku, ale na pewno nie ostatnie :) Składniki: 3 papryki czerwone 2 papryki żółte 2 papryki zielone 1 nie duża cukinia 4 pomidory 2 cebule 500 g. kiełbasy śląskiej 1/2 szklanki przecieru pomidorowego z kartonika sól, pieprz, papryka słodka trochę oleju do smażenia Wykonanie: Cebulę pokroić w dużą kostkę i podsmażyć na oleju, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę
Agusiowe smakołykinią przepadamy, chociaż nie za często ją gotuję.Zupę gotowałam w szybkowarze który polecam, połowa czasu gotowania potraw, a smak, zapach, wszystko pozostaje w zamkniętym garnku :) 4 małe pętka kiełbasy alla swojska 100 g wędzonego boczku 6 ziemniaków małych 1,5 szklanki grochu drobnego 2 marchewki pęczek włoszczyzny ( pietruszka,seler,por,lubczyk) kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu Cykoria(...)łyżki ziół prowansalskich sól pieprz lub domowa vegeta do smaku około 2,5 l wody Groch myjemy i odsączamy na sicie, następnie przekładamy do garnka. Kiełbasę i boczek kroimy w grubszą kostkę, dodajemy do grochu, następnie zalewamy połową wody,dodajemy, ziele angielskie, pieprz i zioła prowansalskie.Szczelnie zamykamy garnek i gotujemy na małym ogniu na 1 poziomie około 20 minut.Ziemniaki, marchew
Sama słodycz i szczypta chilibłyskawicznej, korzystając z fasolki w puszce. Składniki: na dwie osoby puszka fasoli białej lub czerwonej puszka pomidorów 100 g koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek 100 g chudej kiełbasy majeranek i tymianek Przygotowanie: na oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę dodać fasolę, pomidory i koncentrat i przyprawy - dusić pod przykryciem ok 15 min na talerzu można podsypać również
Gotowanie z pasjąpora jutro. Teraz za to na szybko, bo i tak zrobiliśmy dzisiaj śniadanie. Nawet zdjęcia dzisiaj z poczciwego telefonu :) Składniki : 2 jaja 1 nieduża cebula kawałek suchej kiełbasy 2 łyżki groszku zielonego masło do smażenia Przygotowanie : cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżeczce masła kiełbasę również pokroić w kostkę i dodać do cebulki, chwilkę razem smażyć dodać
Gotowanie z pasjąprzygotowanie tego śniadaniowego dania jest warty swojej ceny i smaku ;) Także polecam moją, nieco spolszczoną wersję angielskiego śniadanka. SKŁADNIKI: (1 PORCJA) · 1 swojska kiełbasa (lub dwie małe cienkie kiełbaski dobrej jakości) · puszka słodkiej fasolki w sosie pomidorowym · pomidorki koktajlowe (lub zwykłe, duże(...)soczyste pomidory) · 2 jajka sadzone z wolnego wybiegu · 2 tosty PRZYGOTOWANIE: Kiełbasę usmażyć dobrze na patelni lub grillu. Fasolkę przełożyć do rondelka i podgrzać ok. 5 minut. Pomidorki koktajlowe przeciąć na pół i przyrumienić na patelni bez tłuszczu. Na koniec usmażyć jajka, pozostawiając żółtko w postaci płynnej oraz
Calzonella.comCzasami przychodzą takie dni, że ma się ochotę na tradycyjną potrawę. Tym razem zagościła na naszym stole fasolka po bretońsku. Składniki: - 500g fasolki "Piękny Jaś" - 300g boczku wędzonego - 350g kiełbasy - 1 duża czerwona cebula - 800 ml przecieru pomidorowego - 3 ząbki czosnku - liść laurowy - 4 ziela angielskie - sól, pieprz - 2 łyżki suszonego majeranku Sposób przygotowania: Fasolę zalewamy zimna wodą (cała(...)gotujemy do miękkości przez około 1,5 godziny. Boczek topimy. Na powstałym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek a następnie pokrojoną w kostkę kiełbasę. Dodajemy wszystkie składniki do garnka z fasolą, zalewamy przecierem pomidorowym i gotujemy przez kolejne 20 minut. Doprawiamy majerankiem i pieprzem. Uważajmy na sól gdyż boczek wędzony
Pan i Pani Smith w kuchni