kiełbasa - 10142 przepisów (strona:322/677)

Dukaty ziemniaczane z konfiturą cebulową 169

height: 1em;" /> . Składniki : 4- 5 ziemniaków 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej ( kartoflanki ) 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka soku z cytryny sól do smaku termokurczliwa osłonka do kiełbasy ( wąska ) konfitura z cebuli : 2-3 czerwone cebule 1 łyżka octu balsamicznego – porządna 1 łyżka cukru – czubata 1/2 płaskiej łyżeczki chilli ( lub mniej jeśli nie lubicie ostrości ) Ziemniaki, ścieramy(...)drobnych oczkach , wlewamy sok z cytryny , mieszamy i odciskamy nadmiar wody, przez ściereczkę . Do pulpy ziemniaczanej dodajemy jajko , mąkę ( oba rodzaje ) , sól , mieszamy do uzyskania jednolitej masy . Osłonkę do kiełbas ,ciasno , napełniamy masą ziemniaczaną , związujemy . Parzymy w piekarniku , na blaszce wypełnionej wodą do 1/2 wysokości kiełbaski , w temperaturze 100 – 110 C , przez 60 minut , obracając co jakiś czas , żeby

Ogrodnik w podróży
Pizza wiejska 113

smaczna a przepis wart wypróbowania. Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanka mleka 25g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju  Dodatki: kilka plasterków kiełbasy, u mnie Krakowska Sucha od Hańderek 150g ta rtej mozzarelli 1/2 czerwone j cebuli 1 /2 pa pryki zielonej 1 ogórek kiszony 2 pieczarki 4 łyżki kukurydzy konserwowej koncentra(...)cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do środka brzegi.  2. Smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy ziołami, pieprzem i czosnkiem . Wykładamy mozzarellę , kukurydzę konserwową, kiełbasę oraz pokrojone: cebulę, paprykę, ogórka, pieczarki. 3. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15-20 minut, do zarumienienia brzegów

Szefowa kuchni
Leczo albo paprykarz 167

zrobić aby każdy się najadł. Zasmakowało również bardzo mojemu narzeczonemu i od czasu do czasu muszę mu je zrobić. Składniki 4 duże papryki 6  małych cebul 5 mniejszych kiełbas 140g przecieru pomidorowego Cebule obrać, drobno pokroić, wrzucić do garnka na rozgrzany olej. Podsmażyć aż się zeszkli. W międzyczasie pokroić w kostkę paprykę, dodać do cebuli, razem wymieszać i wszystko(...)razem dusić. Na koniec należy pokroić kiełbasę w kostkę, dodać do całości, wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez pół godziny. Dodać koncentrat i pół szklanki wody, doprawić solą, pieprzem i cukrem i gotować na małym ogniu przez kolejne pół godziny, a nawet do godziny aż papryka będzie miękka. Smaczne i proste

Delusional Trine
Solanka. Solianka 196

charakterem. Solanka mięsna, czyli taka jak moja dzisiejsza, powinna zawierać kilka rodzajów mięs. Może to być mięso gotowane, smażone, wędzone więc można użyć mięsa pozostałego z rosołu , resztek wędlin, kiełbas a nawet pieczeni. Użyjcie po prostu tego co macie bo ta zupa ma tyle wersji ile gospodyń i można dość swobodnie zmieniać składniki oraz ich proporcje. Na Wschodzie np. często(...)zamiast kiełbasy dodaje się do solanki parówki a zamiast boczku słoninę. Najważniejsze żeby ta zupa była konkretna , sycąca i rozgrzewająca. Podaje się ją najczęściej z dodatkiem porządnej łyżki kwaśnej śmietaną a także oliwkami i kaparami. Ja uwielbiam ją z dużą ilością świeżego kopru. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Fasolka po bretońsku 108

narzeczony bardzo go lubi, toteż od czasu do czasu gotuje mu taką fasolkę. Czego to się nie robi z miłości ;) Składniki: 250g białej fasoli jaś 2 duże cebule 200g kiełbasy  140g przecieru pomidorowego Fasolę przepłukujemy zimną wodą, następnie zalewamy zimną wodą i zostawiamy do napęcznienia na minimum 3 godziny, ja zostawiam na całą noc. Następnie gotujemy w tej samej(...)dłużej. Należy sprawdzać czy jest odpowiednia ilość wody, a jak trzeba to dolać, bo inaczej wszystko się przypali. Na patelni na smalcu podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, dodać pokrojoną kiełbasę i całość smażyć przez około 15 minut. Dodać do fasoli, poddusić 5 minut, następnie dodać przecier. Doprawić majerankiem, słodką i ostrą papryką, tymiankiem, pieprzem, cukrem i solą. Całość gotować jeszcze

Delusional Trine
Fasolka po bretońsku. 341

Składniki: 800 g fasoli białej z puszki 5 łyżeczek przecieru pomidorowego sól, pieprz, majeranek 1 cebula 200 g kiełbasy podwawelskiej Fasolę przekładamy wraz z zalewą do garnka dolewamy wody około 1 cm ponad poziom fasoli, doprawiamy przyprawami i gotujemy. Cebulę oraz kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Następnie przekładamy do naszej fasoli, dodajemy przecier i dokładnie mieszamy

Moje-pitraszenie
Jajka zapiekane z pomidorkami koktajlowymi 92

pewnością będzie ich przybywać z czasem, bo bardzo mi się taka kompozycja podoba. Mam nadzieję, że i Tobie także! Jajka zapiekane z pomidorkami koktajlowymi Składniki: 2 jajka 2 plasterki kiełbasy żywieckiej 1 ząbek czosnku 150 g pomidorków koktajlowych 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego oregano 2 łyżki startego grana padano 1 garść rukoli sól do smaku Przygotowanie: Naczynie(...)żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Układamy plasterki kiełbasy żywieckiej. Pomidorki dzielimy na pół i rozkładamy, pokrywając dno naczynia żaroodpornego. Na pomidorkach układamy plasterki obranego czosnku. Posypujemy suszonym oregano i solą. Do środka wbijamy dwa jajka. Zapiekamy w temp, 180 st. C, średnio przez 15 minut. Czas zapiekana tak naprawdę zależy od tego czy lubisz bardziej płynne czy scięte żółtko. Podajemy

Moja smaczna kuchnia
Pomidorowa zupa z soczewicą 138

drobiowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego szczypta chili 0,5 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka wędzonej papryki sól pieprz 2-3 łyżki oliwy kilka plasterków chudego wędzonego boczku lub suchej kiełbasy szczypiorek lub natka do dekoracji Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. W głębokim rondlu rozgrzać oliwę i  zeszklić na niej cebulę i czosnek. Dodać pomidory, koncentrat, wlać bulion(...)wyspać opłukaną soczewicę. Gotować na małym ogniu ok 30 minut, aż soczewicą będzie miękka. Zupę doprawić kuminem, pieprzem, papryką i chili, posolić do smaku. Boczek lub kiełbasę zrumienić na niewielkiej ilości oliwy. Zupę podawać ze zrumienionym boczkiem, posypana natką pietruszki lub szczypiorkiem. Smacznego

Obiad gotowy
Piknikowanie ze Spichlerzem Rusieckim 146

tudzież grzyby i trzeba by zadbać o prowiant na wyprawę. Zwykłe kanapki po kilku godzinach leżenia w samochodzie tracą świeżość, więc lepiej zaopatrzyć się w słoik pasztetu, mięsiwa lub kiełbasy. Tak też zrobiłam podczas ostatniej naszej wycieczki. Akurat dostałam paczuszkę z produktami Spichlerz Rusiecki, a w niej znalazły się słoiki z pasztetem, mięsem, smalcem ze skwareczkami, czosnkową kiełbasą słoikową oraz

Obiad gotowy
Zupa ziemniaczana 126

Składniki (4 porcje): 1 l wody Bouquet Garni 0,5 kg ziemniaków 250 g chudej podwędzanej kiełbasy 1 cebula Sposób przygotowania: Do litra wody dodać woreczek z przyprawami. Obrane ziemniaki, pokrojone w kostkę gotować do miękkości w wywarze. Gdy ziemniak zaczną się gotować, wyjąc woreczek. Całość zmiksować. Obrać cebulę. Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę.Podsmażyć na patelni

Menu Zdrowia
Leczo z cukinią i mięsem mielonym 4223

Leczo z cukinią i mięsem mielonym – to pyszna alternatywa dla leczo z kiełbasą :) Może skusicie się i zrobicie je na obiad lub kolację? :) Może zainteresuje Was również przepis na: Leczo z parówkami i pieczarkami lub na Leczo z kabaczkiem i kiełbasą Leczo z cukinią i mięsem mielonym – Składniki: 1 średnia cukinia […] The post Leczo z cukinią

Kulinarne Przeboje
Kwaśnica ( nie mylić z kapuśniakiem) wpisana na listę produktów tradycyjnych MRiRW. 156

mięsa wieprzowego. Z gotowanymi kawałkami mięsa wieprzowego, ziemniaków, kapusty kiszonej, marchewki. A więc bierzemy się za głosowanie własnej kwaśnicy. Ja swoją zupkę zrobiłam na łopatce, dodałam też kawałek kiełbasy, bo nic tak dobrze nie robi kapuście jak smak wędzonki i kminku. Do ugotowanej prawie łopatki, dodałam ziemniaki. Kapustę gotowałam w osobnym garnku, razem z kiełbasą. Później wszystko połączyłam, doprawiłam

Dieta moja pasja
Zapiekanka z chorizo i sadzonym jajkiem 160

Podróży po smakach Hiszpanii ciąg dalszy:). Po raz kolejny użyłam kiełbasy chorizo, która nadaje aromatu całemu daniu. Jajka wbite na wierzch zapiekanki nadają jej nie tylko smaku, ale i uroku oraz oryginalności. 250 g kiełbasy chorizo 200g ryżu  3 jajka 2 czerwone papryki 2 cebule 100g zielonych oliwek 1 puszka kukurydzy 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, oregano, tymianek

Szefowa kuchni
Bigos z kiszonej kapusty 131

rzadki - zagęszczam go zasmażką... A Wy jak przyrządzacie Wasz ulubiony bigos? 2 kg kiszonej kapusty (z marchewką)  kości schabowe lub żeberka (wg uznania) boczek wędzony (ilość wg uznania) kiełbasa (ilość wg uznania)   2 cebule 3 listki laurowe   3-4 ziarna ziela angielskiego 20g grzybów suszonych (u mnie borowiki - Targroch ) koncentrat pomidorowy papryka słodka papryka ostra majeranek, kminek(...)Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz suszone grzyby (*). Całość lekko doprawić solą, pieprzem i papryką. W międzyczasie mięso oddzielić od kości i dorzucić do kapusty. Cebulę z boczkiem oraz kiełbasą podsmażyć na odrobinie oleju, a następnie przełożyć do gotującego się bigosu.  Całość dusić do miękkości i na końcu doprawić koncentratem pomidorowym, majerankiem, kminkiem oraz ew. cukrem, solą i pieprzem

Di gotuje
Gulasz z warzywami i chorizo 134

głodni. Gulasz z warzywami i chorizo Przygotuj rondel, nóż i deskę do krojenia, łopatkę, łyżeczkę, wagę kuchenną, miseczki. Przygotuj składniki: ok. ½ kg łopatki wieprzowej lub mięsa gulaszowego, ok. ¼ pęta kiełbasy chorizo, 1-2 marchewki, 1-2 cukinie, 1-2 cebule, 2-3 łyżeczki łagodnego ketchupu, 2-3 łyżeczki mąki pszennej, sól, pieprz czarny mielony, cukier, trochę przegotowanej wody, trochę tłuszczu(...)mące. Z chorizo zdejmij wierzchnią błonę i pokrój je lub rozerwij na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzej niewielką ilość tłuszczu. Podsmaż na nim chorizo. Gdy lekko się podsmaży, do kiełbasy dodaj mięso. Całość smaż razem, mieszając, do momentu, gdy mięso ładnie się przyrumieni. Następnie na patelnię dodaj cebulę. Kiedy cebula stanie się szklista, na patelnię wlej wodę – tyle, aby mięso

blog.moje-pasje.info