kiełbasa - 10142 przepisów (strona:318/677)

Kanapeczki z bagietki 187

Składniki: 1 bagietka 1 opakowanie serka kanapkowego, u mnie czosnkowy 2 ogórki marynowane 1 laska dobrej kiełbasy garść oliwek Przygotowanie: Bagietkę pokroić na kromeczki, ogórka i kiełbasę pokroić w plasterki, … Czytaj dalej Kanapeczki z bagietki

czarrna od kuchni
SAŁATKA " CO MI PANIE DASZ " 127

Sałatka wymyślona na poczekaniu z resztek z obiadu .Polecam jeśli Wam zostanie biała kiełbasa na drugi dzień i wczorajsze np.ugotowane ziemniaki ,wystarczy troszkę fantazji i gotowe.Smacznego!. Biała kiełbaska Sałata Pomidory cherry  Kukurydza Ugotowane ziemniaki plasterki Natka pietruszki Sos beszamel ************************** Sałatę opłukać i osuszyć.Kiełbasę pokroić w plasterki.Kukurudzę odcedzić.Pomidory pokroić na pół.Natkę posiekać.Wszystkie składniki ze sobą

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zupa fasolowa 123

Dziś przepis na zupę fasolową, pachnąca wędzonką i majerankiem.  Do tego zupa jest sycącą, rozgrzewająca i bardzo pyszna. Składniki: 300 g drobnej fasoli 300 g kiełbasy 250 g boczku 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1/2 pęczka pietruszki 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego olej do smażenia majeranek sól, pieprz Wykonanie: Fasolę(...)minut, aż fasola będzie prawie miękka.   W tym czasie obrać warzywa, pokroić w kostkę, dodać do fasoli i gotować do miękkości warzyw. Na patelni na odrobinie oleju podsmażyć kiełbasę z cebulą, na koniec dodać czosnek, chwilę razem podsmażyć,  przełożyć do garnka, dodać również pokrojony w kostkę  boczek i majeranek. Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku

magiczna kuchnia Kasi
Sałatka ziemniaczana z majonezem 126

powstała naprawdę przepyszna sałatka z ziemniakami. Sałatka ziemniaczana z majonezem / 1 porcja Składniki: 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach  1 ugotowana marchewka  1 ugotowana pietruszka  50 g kiełbasy toruńskiej 3 łyżki konserwowego groszku 2 łyżki konserwowej kukurydzy  1 ogórek kiszony 1 łyżeczka majonezu  sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Do miski przekładamy groszek i kukurydzę(...)puszki. Wszystkie warzywa obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Dodajemy do kukurydzy z groszkiem. Kiełbasę obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę i wrzucamy do warzyw. Doprawiamy do smaku. Mieszamy z majonezem. Odstawiamy do lodówki, aby smaki "przegryzły się

Moja smaczna kuchnia
Dieta rozdzielna na Wielkanoc... 205

świątecznych otrzymuje kawałek jajka, kiełbaski i chlebka to proponuje aby zminimalizować ilość chleba do symbolicznego okruszka. Śniadanie Podczas śniadania dominują głównie potrawy białkowe: jajka w przeróżnej postaci wędliny: biała kiełbasa, biały boczek, szynka, normalna kiełbaska, baleron... śledzie sałatki inne dodatki: chrzan, ćwikła, ogórek kiszony, papryka, ...  żurek Zasada 1 - Zero pieczywa Proponuje zrezygnować z pieczywa. Ja tak robię(...)oleju z cebulką i rodzynkami - dziś znowu jest bez rodzynek, jak wersja pierwotna, którą pamiętam ze stołu mojej babci.     Jadałem również żurek gdzie poza jajkiem i białą kiełbasą były dodatki warzywne - tu też patrzymy co dodajemy, by czasem nie wylądowało coś węglowodanowego jak ziemniaki. Oczywiście żurek jemy bez chleba. Żurek jest przygotowywany na zakwasie żytnim więc jest odrobinę

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Bigos w prawdziwie świątecznej wersji 138

woda smalec ok. 3,5 kg różnych mies: 0,5 kg żeberek 2-3 kości wieprzowe 700 g mięsa wieprzowego (np. mięso od szynki, łopatka, karczek) 0,5 kg kiełbasy, najlepiej wiejskiej wędzonej, mogą być różne gatunki 0,5 kg boczku wędzonego 0,5 kg boczku surowego 700 g wołowiny Grzyby namaczamy w zimnej wodzie. Kapustę kiszoną zalewamy wodą, czekamy(...)Następnie na rozgrzanym smalcu, po kolei, podsmażamy mięsa zanim trafią do gotującej się kapusty. Na pierwszy ogień idą kości i żeberka. Następnie wołowina. Boczek surowy. Mięso wieprzowe. Boczek wędzony. Kiełbasa. Wszystko odbywa się na tej samej patelni. Oczywiście nakładając następny gatunek mięsa do podsmażenia dokładamy i rozgrzewamy także następną partię smalcu. Wołowinę, wieprzowinę oraz żeberka lekko solimy i pieprzymy

Pichceniomania
Wielkanocny żurek bez glutenu i laktozy 179

jakimkolwiek innym wywarze.  Składniki: 1 litr zakwasu bezglutenowego na mące z quinoy i mące gryczanej (przepis tu ) 700 ml rosołu z kaczki 200 g wędzonego boczku 2 białe kiełbasy z dzika (mogą być zwykłe) 1 cebula 1 łyżka smalcu 3 ząbki czosnku majeranek starty chrzan pieprz  sól jajka na twardo plasterki ugotowanej marchewki  szczypiorek Wykonanie: Cebulę kroimy(...)kosteczkę i podsmażamy na smalcu. Boczek i kiełbasę kroimy w plasterki i razem z cebulką wrzucamy do rosołu i zagotowujemy go, gotujemy około 5 minut.   Wlewamy rozmieszany zakwas, mieszamy, aż do momentu ponownego zagotowania.  Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dużą ilością majeranku, chrzanem (według uznania, ja lubię sporo, ale tak żeby nie zdominował smaku żurku), świeżo zmielonym

Quinoa Raz!
20 przepisów na Wielkanoc 679

Szynka nadziana pastą jajeczną  – prosto i smacznie :) 6.        Różowe jajka – gotowane jajka marynowane w zakwasie buraczanym OBIAD 7. Biała kiełbasa zapiekana z kapustą kiszoną i podsmażoną cebulą 8.         Biała kiełbasa zapiekana z cebulką i papryką w piwnej zalewie 9.        Pieczeń rzymska

Ugotować
BIAŁA KIEŁBASA ZAPIEKANA W SOSIE CHRZANOWYM + FILMIK 149

Biała kiełbasa zapiekana z cebulą i sosem chrzanowym to świetny pomysł na ciepłe, danie wielkanocne. Kiełbaska z takimi dodatkami jest bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu. Polecam(...)SKŁADNIKI :  1 kg białej, surowej kiełbasy 0,5 kg cebuli 1 mała czerwona papryka 1 marchewka 3 łyżki oleju

Kulinarne Fantazje Marioli
Łazanki z kapustą kiszoną i kiełbasą 175

osób. Potrzebne są : - makaron typu łazanki ( ja użyłam ) 440 g - opakowanie - 0,5 kapusty kiszonej ( jeśli kapusta jest bardzo kwaśna to przelać ja wodą ) - średnia cebula - 30 dag kiełbasy podwawelskiej - sól i pieprz - oliwa Ugotować makaron w osolonej wodzie . Kapustę pokroić drobno. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i wrzucić pokrojoną kapustę. Podsmażyć ok. 5 minut. Następnie zalać 2 szkl(...)wody i dusić ok. 2o minut. W międzyczasie kroimy cebulę i kiełbasę w kosteczkę . Na oddzielnej patelni podsmażamy je i wrzucamy do kapusty. Pod koniec duszenia zwiększyć  gaz , żeby woda odparowała z kapusty .Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dokładamy wcześniej ugotowany makaron . Chwilę podgrzewamy z makaronem i podajemy gorący . Do udekorowania można użyć natki pietruszki . Smacznego

Różne smaki w kuchni
Barszcz biały z pulpetami z białej kiełbasy, boczkiem i jajkiem 116

Barszcz biały na bogato:). Może być wersją wielkanocną, bo prezentuje się naprawdę ładnie. Jest treściwy, ciężki i kaloryczny, ale za to jaki pyszny. 500g białe kiełbasy surowej 150g boczku wędzonego 300-400ml zakwasu 2 marchewki  2 cebule 3 łodygi selera naciowego 1 pietruszka 1 por 3 ziemniaki 3 łyżeczki chrzanu 5 jajek pęczek natki pietruszki sól, pieprz, papryka(...)słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, majeranek 1. Do garnka wlewamy 2 litry wody, zagotowujemy. W międzyczasie białą kiełbasę wyciągamy z flaka, formujemy małe pulpeciki. Wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy przez około 20 minut. Wyciągamy na talerz.  2. Do wody wrzucamy pokrojone warzywa pokrojone na części. Gotujemy do miękkości przez około 45 minut, po czym dodajemy zakwas, chrzan i przyprawy

Szefowa kuchni
ŻUREK WIELKANOCNY Z ZAPIEKANYM JAJKIEM I RZEŻUCHĄ! PYSZNIE! 159

prostu musi być lekko kwaśny i dość wyrazisty w smaku. Dobrze aby wywar na jakim go przygotujemy był wywarem np. na wędzonych żeberkach, boczku bądź dobrej jakości białej kiełbasy. Istotne jest to jakich przypraw użyjemy, ja zawsze sięgam po liść laurowy, majeranek, ziele angielskie i ziarna pieprzu, wybieram sprawdzoną markę Kotanyi. Na żurku obowiązkowo musi być kleks dobrej śmietany. Jajka(...)ŻUREK - 250 ml zakwasu domowego na żurek możesz użyć gotowego z butelki, wtedy zwiększ jego ilość do 350ml - 3 litry wody - 10 plastrów surowego wędzonego boczku (ewentualnie biała kiełbasa, bądź kilka wędzonych żeberek) - 3 ząbki czosnku - 5 listków laurowych Kotanyi - 4-6 ziaren pieprzu czarnego Kotanyi - 2 łyżki majeranku Kotanyi - sól do smaku - śmietana do podania Ponadto

SMYKWKUCHNI
Żur wielkanocny dla dzieci 171

marchewka 1/3 korzenia pietruszki mały kawałek selera mała cebulka 1 i 1/2 litra wody 2-3 łyżki jogurtu naturalnego jajka przepiórcze lub żółtko z jaja kurzego pętko dobrej drobiowej kiełbasy obranej ze skórki (najlepiej z indyka) sól, pieprz do smaku Pierś z kurczaka dobrze myjemy. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy obrane i pokrojone warzywa korzeniowe i mięso. Cebulę opiekamy(...)dolewamy zakwas na żur. Gotujemy parę minut. Przyprawiamy sola i pieprzem - można również dodać czosnek do smaku o ile nasze dzieci go preferują. Żur podajemy z jajkiem i kiełbasą lub pokrojoną drobno piersią kurczaka. Dla smaku jeśli dziecku można - dodajemy odrobinę śmietanki.   Smacznego!!! Artykuł Żur wielkanocny dla dzieci pochodzi z serwisu Sierotka maRysia w kuchni

sierotka maRysia w kuchni
ROLADA Z MIĘSA MIELONEGO Z KIEŁBASĄ 225

bądź wołowo wieprzowego) ok 40-50 dag mięsa mielonego z indyka bądź kurczaka 3 łyżki mielonego szpinaku 2 jajka 2 bułki 2 średnie cebule 5 ząbków czosnku laska wiejskiej kiełbasy sól,pieprz oliwa Bułki namoczyć w letniej wodzie. Zmielić mięso wieprzowe razem z cebulą ( ok 1 1/2 cebuli). Dodać jedno jajko,trzy ząbki czosnku oraz 3/4 odciśniętej bułki. Całość doprawić(...)ząbki czosnku,1/2 bułki oraz jedno jajko - przyprawić solą,pieprzem i wymieszać. Rozłożyć w kształcie prostokąta równą warstwę mięsa wieprzowego na nim rozprowadzić mięso drobiowe,na brzegu położyć laskę kiełbasy. Całość delikatnie zwinąć w rulon i posmarować oliwą. Zawinąć w folię aluminiową i piec ok 1 - 1,5 godziny 1 180 st.C. Po upieczeniu roladę pokroić w plastry. Roladę można

Niespełnione zdolności kulinarne
BARSZCZ BIAŁY NA KIEŁBASIE Z MAKARONEM 141

Prosty przepis na biały barszcz bez chrzanu , który najlepiej smakuje z makaronem. 1 kiełbasa czosnkowa 3 łyżki octu Duży kubek śmietany 18% Pęczek natki pietruszki Liście laurowe Ziele angielskie Porcja włoszczyzny Sól Pieprz Makaron ************************************* Do garnka wlewamy ok.1.5-2 litry wody,solimy .Dodajemy kiełbasę i oczyszczone ,starte warzywa,ziele angielskie i liść laurowy oraz pieprz.Wszystko gotujemy z 15 minut.Dodakemy makaron

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki