food jakim jest currywurst. Szczególnie gdy twarzy Ci dwoje głodnych facetów z Polski. Jak powszechnie wiadomo głodny Polak to zły Polak. Czym jest? To grillowana, smażona (rzadziej ugotowana) wieprzowa kiełbasa z sosem pomidorowym (przygotowywanym na bazie koncentratu pomidorowego) , posypana sproszkowanym curry. Podawana tradycyjnie z frytkami lub bułeczką. Czasami możesz znaleźć opcję z sałatką ziemniaczaną. Podobno danie to zostało wymyślone przez(...)sprzedaje się 800 milionów porcji (rocznie).W samym Berlinie sprzedaje się 70 milionów porcji(rocznie) przygotowywanych w przeszło 2000 lokalach. Potrawa różni się w zależności od regionu Niemiec zarówno kiełbasą, ale też przyprawami i składnikami sosu. Najlepszą rekomendacją niech będzie gigantyczna kolejka i porcja wzięta na wynos. Adres: Currywurst 36 Mehringdammstrasse 10961 Berlin Jak dojadę w wersji berlińskiej
U FiolkiAutorski. Testowany przez nas i udoskonalany wielokrotnie. Najlepiej smakuje robiony z papryczek z własnej uprawy. 4. Sos miodowo-musztardowy Jego popularność niezmiennie nas zaskakuje 5. Przepis na domową wędzoną kiełbasę Kto raz zrobił i spróbował własnej kiełbasy przepadł na dobre
Jakugotujesz.plAromatyczne, pełne warzyw danie z jednego garnka. Szczególnie polecam jako gorące danie na rodzinnych przyjęciach. Składniki: pęto dobrej jakości wędzonej kiełbasy, niezbyt tłustej 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 duża marchew 3 łodygi selera naciowego 4 kiszone ogórki 2 małe papryki w różnych kolorach pół woreczka mrożonej fasolki szparagowej, najlepiej w dwóch kolorach 2 puszki krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu(...)łyżki wędzonej papryki w proszku 2 łyżki zwykłej czerwonej papryki w proszku olej do smażenia łyżeczka kminku pieprz, ostra czerwona papryka, przyprawa typu "jarzynka" do smaku posiekana natka pietruszki Kiełbasę pokroić w talarki. Umieścić w dużym garnku, zalać do połowy zimną wodą. Po zagotowaniu gotować kilka minut. Z papryk wyciąć gniazda nasienne i pokroić w grubszą kostkę. Wrzucić do wywaru
Czerwień i błękitwarzyw, szybkie w przygotowaniu. Najczęściej podaję je ze świeżym pieczywem. Idealne na chłodne wieczory i imprezy. Składniki: * 1 średniej wielkości cukinia * 1 czerwona papryka * 1 cebula * 2 marchewki * 2 kiełbasy typy "śląska" * 2-3 listki laurowe * 5-6 ziarenek ziela angielskiego * pół łyżeczki ostrej papryki * sól do smaku * 700 g passaty pomidorowej (użyłam Jamar) * woda * olej Wykonanie: Do garnka(...)wlać odrobinę oleju. Podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę i cebulę pokrojoną w piórka. Następnie do garnka dodać pokrojoną w kostkę marchewkę,paprykę ostrą, sól, ziele angielski i liście laurowe, podlać wodą i gotować, aż marchewka będzie na pół miękka. Kolejno dodać pokrojoną w paski paprykę czerwoną i cukinię pokrojoną na kawałki (cukinia w skórce co zapobiegnie jej rozgotowaniu). Podlać
Zrób to smacznietroszkę inny pomysł na zapiekankę chlebową niż ta, co jest już na blogu. Polecam szczególnie wtedy, gdy mamy nadmiar chleba. Składniki: kilka kromek chleba kiełbasa cebula papryka czerwona pieczarki mleko ser żółty jajka (2-3) + śmietana (2-3 łyżki) sól, pieprz olej Sposób wykonania: 1. Przygotowujemy spód, dno naczynia cieniutko smarujemy olejem. Wykładamy kilka kromek chleba wcześniej delikatnie zanurzonych(...)mleku. Oprószamy pieprzem. 2. Na patelni rumienimy posiekaną cebulkę, dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy, aż odparuje woda. Wykładamy na chleb. Oprószamy solą i pieprzem, 3. Kiełbasę pokrojoną w talarki również rumienimy na patelni, przekładamy na pieczarki. dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę. 4. Pozostałe kromki chleba kroimy w kostkę, lekko nasączamy mlekiem i wykładamy na wierzch zapiekanki. Całość Zalewamy jajkami wymieszanymi
Kuchnia domowa AniDanie z kuchni hiszpańskiej Składniki główka sałaty 2 gałązki selera naciowego 2 cebule 2 jajka 50 g szynki 3 filety anchois 100 g kiełbasy wiejskiej sos winegret sól pieprz majonez Przygotowanie Sałatę dokładnie umyłem , dokładnie osączyłem, porwałem palcami na drobne kawałki. Gałązki selera oczyściłem, pokroiłem na nieduże kawałki. Cebule obrałem , pokroiłem w krążki. Wszystkie składniki wymieszałem(...)niewielką ilością sosu winegret, ułożyłem dekoracyjnie na półmisku. Szynkę pokroiłem w drobną kostkę, anchois podzieliłem na cząstki , kiełbasę obrałem ze skórki, posiekałem ( można zmielić ). Wszystkie składniki wymieszałem , ułożyłem na sałacie. Jajka ugotowane na twardo pokroiłem na ósemki. Ułożyłem na sałatce. Całość doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Skropiłem sosem winegret. Podałem z majonezem
R'n'G Kitchenpomidorowym są delikatne i lekkie a z dodatkiem cukinii i chorizo smakują w ogóle wyśmienicie. Składniki (na 2 porcje): 3-4 pomidory malinowe 1 cebula 200 gram kiełbasy chorizo 1 biała papryka 1 mała cukinia 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz, papryka słodka i papryka wędzona, kumin(...)oliwie z oliwek smażę cebulę oraz kiełbasę chorizo do zarumienienia. Dodaję posiekaną drobno paprykę oraz cukinię. Smażę produkty kilka minut. Pomidory obieram ze skórki, niedbale siekam i dodaję do pozostałych składników. Duszę całość kilka chwil. Wbijam jaja i gotuję w sosie pomidorowym do ścięcia białek, około 2-3 minuty. Ściągam z ognia i podaję od razu. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaKorzystając z sezonowych okazji, nie może zabraknąć na talerzu jajecznicy z kurkami i ziołami.. Jadacie? :) Składniki ( dla 3 osób): 6 jajek średnia cebula 30 dag kurek kawałek ulubionej kiełbasy szczypiorek łyżeczka ziół prowansalskich świeżo zmielony pieprz + sól 2 łyżki masła Przygotowanie: Kurki oczyszczamy i suszymy. Masło rozgrzewamy na patelni. Wrzucamy na nie kurki i obsmażamy(...)minut. Siekamy cebulę, solimy i dodajemy do grzybów. Razem z pokrojoną kiełbasą smażymy chwilę do zarumienienia. Rozbijamy jajka. Ścinamy jajecznicę i posypujemy ją posiekanym szczypiorkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Najlepiej smakuje z Rodziną
ChilliJemyWami kochani , dopóki są świeże warzywa.Bigos jest lekkostrawny i świetny na teraźniejszą porę.Polecam. 4 duże kalarepki 1 mała główka młodej kapusty 30 dag.bobu świeżego 2 pętli kiełbasy lepszej jakości 2 duże cebule czerwona i biała 30 dag.malych pomidorków koktajlowych przecier pomidorowy słoiczek 2 chili papryczki 2 marchewki białą część pora Olej Liść laurowy Majeranek Papryka słodka sypka(...)Papryka czerwona sypka ostra Pieprz ************************************* Kapustę słodką drobno posiekać , zalać 1 szklanki.wody ,posolić ,dodać listek laurowy i gotować na małym ogniu.Dolożyć pokrojoną w plasterki marchewkę ,por ,cebulę, kiełbasę,posiekaną chilli , bób i pokrojone wpół pomidorki koktajlowe.Wymieszac , przyprawić.Wlać olej , przecier pomidorowy i jeszcze raz wymieszać ,dusić na małym ogniu. Na koniec wsypać majeranek i jeszcze raz przyprawić.Podajemy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSoczysty nadziewany kiełbasą schab z piekarnika, to doskonała propozycja na obiad i nie tylko. Schab płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy. Następnie długim nożem robimy dziurę wzdłuż schabu i nadziewamy kiełbasę. Potem solimy mięso (1 kg/ 1 łyżeczka) gdy mięso się "spoci" dodajemy kolejne przyprawy... Przyprawione mięso przekładamy do naczynia, w którym układamy na dnie pokrojoną cebulę, czosnek
chleba naszegopołączeniu z papryką i pomidorami oraz jajkiem w formie zapiekanki. Lekki, pożywany i zdrowy obiad był gotowy w kilka minut. Do mojej zapiekanki dodałam również kawałek dobrej swojskiej kiełbasy, którą udało nam się kupić od zaufanego masarza. Jeśli nie jecie mięsa, po prostu omińcie ten składnik. Spróbujcie bo na prawdę warto! Składniki: 1 duży bakłażan 1 cebula 1 żółta(...)wrzucamy bakłażana i paprykę i gotujemy wszystko razem około 3 minut. Następnie wrzucamy pomidory i dusimy całość jeszcze około 10 minut. Dodajemy sól, pieprz oraz suszoną bazylię. Mieszamy. Dodajemy kiełbasę. Masę przekładamy do patelni, w której można zapiekać lub do naczynia żaroodpornego i robimy małe wgłębienia. Wbijamy w nie jajka i pieczemy w piekarniku jeszcze około 10 minut w temperaturze
Życie ze smakiempyzy będą się rozwalać. Składniki : Ciasto ziemniaki surowe - 4 duże szt ziemniaki ugotowane - 2 kg (po obraniu) kasza manna - 1 szkl mąka ziemniaczana -1 szkl Farsz kiełbasa cienka - 3 pętka Dodatkowo cebula - 2 szt tłuszcz do smażenia wegeta Przygotowanie: Farsz: Kiełbasę przemielić w maszynce do mięsa. Cebulę obrać, pokroić w kostkę , posypać wegetą, przesmażyć na tłuszczu. Ciasto
Kuchnia Danusiprogramów telewizyjnych - od razu wiedziałam, że muszę to zrobić! Ciekawe połączenie mięsa z ciastem francuskim, lekko wyczuwalne jabłka, idealnie uzupełnienie i wykończenie musztardą porzeczkową. Lekko zmodyfikowane. Polecam! Składniki: 3 kiełbasy białe (ugotowane), ciasto francuskie, kawałek pora, pół pęczka szczypiorku, 3 łyżki prażonych jabłek, majeranek, sól, pieprz , jajko + 2 łyżki mleka łyżka masła 3 łyżki porzeczek, łyżeczka musztardy, łyżeczka miodu Przygotowanie(...)kroimy drobno, podsmażamy na maśle. Dodajemy rozdrobnioną pozbawioną flaka kiełbasę, prażone jabłka, majeranek, sól pieprz. Chwilę podsmażamy. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek i mieszamy. Płat ciasta francuskiego smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Wykładamy farsz po długości i zawijamy. Zawijamy dobrze boki, smarujemy ponownie jajkiem i mlekiem i lekko nacinamy. Pieczemy ok 20-25 minut w temp. 200 stopni - aż ciasto
Lena GotujeBardzo treściwe, pachnące czosnkiem i papryką. Składniki: 1 kg ziemniaków Pół czerwonej papryki Pół papryki żółtej 3/4 kiełbasy głogowskiej 5 łyżek mąki 3 ząbki czosnku cebula 1 jajko łyżeczka majeranku sól pieprz - po około łyżeczce Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę oraz kiełbasę
Lena GotujeBardzo gęsta, sycąca i rozgrzewająca. Na zimowy obiad - zdecydowanie wskazana! Składniki: 300 g grochu 5 dużych ziemniaków 2 litry rosołu + warzywa z rosołu 1 kiełbasa (np. podwawelska) 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe, sól, pieprz do smaku łyżeczka majeranku Przygotowanie: Groch namaczamy na noc. Warzywa z rosołu (2-3 marchewki, pietruszkę i seler blendujemy). Ziemniaki obieramy(...)rosole wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi - około 30 minut. Gdy groch będzie miękki (ale jeszcze nie do końca rozpadający się), dodajemy ziemniaki i zblendowane warzywa oraz majeranek. Kiełbasę kroimy w kostkę - możemy lekko podsmażyć i dodajemy do zupy. Gotujemy do miękkości ziemniaków (w tym czasie groch będzie już dobrze ugotowany - bardzo miękki, rozpadający się.). Doprawiamy solą i pieprzem
Lena Gotuje