programów telewizyjnych - od razu wiedziałam, że muszę to zrobić! Ciekawe połączenie mięsa z ciastem francuskim, lekko wyczuwalne jabłka, idealnie uzupełnienie i wykończenie musztardą porzeczkową. Lekko zmodyfikowane. Polecam! Składniki: 3 kiełbasy białe (ugotowane), ciasto francuskie, kawałek pora, pół pęczka szczypiorku, 3 łyżki prażonych jabłek, majeranek, sól, pieprz , jajko + 2 łyżki mleka łyżka masła 3 łyżki porzeczek, łyżeczka musztardy, łyżeczka miodu Przygotowanie(...)kroimy drobno, podsmażamy na maśle. Dodajemy rozdrobnioną pozbawioną flaka kiełbasę, prażone jabłka, majeranek, sól pieprz. Chwilę podsmażamy. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek i mieszamy. Płat ciasta francuskiego smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Wykładamy farsz po długości i zawijamy. Zawijamy dobrze boki, smarujemy ponownie jajkiem i mlekiem i lekko nacinamy. Pieczemy ok 20-25 minut w temp. 200 stopni - aż ciasto
Lena GotujeBardzo treściwe, pachnące czosnkiem i papryką. Składniki: 1 kg ziemniaków Pół czerwonej papryki Pół papryki żółtej 3/4 kiełbasy głogowskiej 5 łyżek mąki 3 ząbki czosnku cebula 1 jajko łyżeczka majeranku sól pieprz - po około łyżeczce Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę oraz kiełbasę
Lena GotujeBardzo gęsta, sycąca i rozgrzewająca. Na zimowy obiad - zdecydowanie wskazana! Składniki: 300 g grochu 5 dużych ziemniaków 2 litry rosołu + warzywa z rosołu 1 kiełbasa (np. podwawelska) 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe, sól, pieprz do smaku łyżeczka majeranku Przygotowanie: Groch namaczamy na noc. Warzywa z rosołu (2-3 marchewki, pietruszkę i seler blendujemy). Ziemniaki obieramy(...)rosole wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi - około 30 minut. Gdy groch będzie miękki (ale jeszcze nie do końca rozpadający się), dodajemy ziemniaki i zblendowane warzywa oraz majeranek. Kiełbasę kroimy w kostkę - możemy lekko podsmażyć i dodajemy do zupy. Gotujemy do miękkości ziemniaków (w tym czasie groch będzie już dobrze ugotowany - bardzo miękki, rozpadający się.). Doprawiamy solą i pieprzem
Lena GotujeSkładniki: 500 g ziemniaków, duża czerwona papryka, 2 kiełbasy śląskie, duża cebula, 500 ml bulionu warzywnego, łyżka przecieru pomidorowego, łyżka słodkiej papryki w proszku, łyżczka papryczki chili, łyżeczka majeranku, łyżka masła Przygotowanie: Cebulę kroimy w piórka, kiebasę w plastry, paprykę w paski. Podsmażamy chwilę na maśle. Ziemniaki obieramy i kroimy w talarki. Do bulionu dodajemy papryczki oraz majeranek - zalewamy ziemniaki(...)kiełbasę, cebulę, paprykę. Gotujemy na mały ogniu pod przyktyciem do miękkności ziemniaków
Lena GotujeJajecznica nie tylko na weekendowe śniadanie - narzeczony zrobił dziś taką na obiad! Dzięki papryce jest słodka i bardzo aromatyczna. Składniki: duża czerwona papryka, 4 jajka, kawałek kiełbasy sól, pieprz do smaku. Przygotowanie: Paprykę kroimy w paski, kiełbasę w plastry. Podsmażamy. Dodajemy jajka, szczyptę soli i pieprzu. Smażymy do ścięcia się jajek (wg upodobań mniej lub bardziej
Lena GotujeSzybki bigos z kapusty pekińskiej, kiełbasy, pieczarek i pomidorów to znakomity przepis dla zapracowanych i zabieganych osób, które nie mają czasu na gotowanie, gdyż wykonanie takiego bigosu zajmie nie więcej niż 30 minut. Jest to pożywne danie jednogarnkowe znakomite na obiad, łatwe w przygotowaniu, które nie wymaga większych umiejętności kulinarnych. Podane z pieczywem smakuje wyśmienicie. składniki(...)porcji 1 duża kapusta pekińska 400 g cienkiej kiełbasy 300 g pieczarek 3 cebule 6 pomidorów olej do smażenia 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżeczka majeranku czarny pieprz sól przepis Obraną cebulę kroimy w niewielką kostkę a pieczarki w półplasterki, kapustę pekińską szatkujemy. W garnku z rozgrzanym tłuszczem szklimy pokrojoną cebulę od czasu do czasu mieszając
Smakowite Daniapapryka czerwona 4-5 pomidorów lub puszka całych w przecierze 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 g białej kiełbasy sól pieprz papryka słodka w proszku szczypta chili 2 łyżki oliwy 3 łyżki śmietany 2 łyżeczki mąki Paprykę kroimy , pomidory obieramy ze skórki i również kroimy, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, podlewamy oliwą i gotujemy pod przykryciem przez(...)miksujemy przy pomocy blendera, dodajemy pokrojoną kiełbasę i przyprawy do smaku. Śmietanę mieszamy z mąką i dodajemy do sosu. Gotujemy jeszcze chwilę. Podajemy z knedlikami lub kluskami drożdżowymi na parze
Gotowanie jest łatweprosty bigos, na który Was dziś zapraszam. Składniki (porcja dla 2 osób): 3 patisony 4 ziemniaki 1 cebula 1 papryka 3 łyżki przecieru pomidorowego pętko kiełbasy (u mnie podwawelska) sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie olej do smażenia Obrane ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy do momentu aż cebula się zeszkli, wtedy dodajemy(...)pokrojoną w kostkę paprykę, a po niej patisony (ja je przed krojeniem pozbawiłam nasion) na koniec dorzucamy kiełbasę i dusimy całość, aż patisony będą miękkie. Wtedy doprawiamy, dodajemy przecier pomidorowy i jeszcze chwilkę dusimy. #MyVictorinox
Cynamonowe szczęściejakości wędlinę, nadającą charakter daniu. Zróbcie polecam Wam! SKŁADNIKI: - 1/2 opakowania makaronu włoskiego ( u mnie kolanka) - 1 kulka mozzarelli - 1/2 opakowania sera feta - 1/2 szklanki oliwek zielonych - 20 plastrów kiełbasy żywieckiej marki Henryk Kania Maestro - około 1/2 listków oberwanych z bazylii w donniczce - 1 czerwona papryka słodka - 1 zielony ogórek - oliwa z oliwek - sól, pieprz - czerwona cebula krążki Makaron ugotuj(...)według instrukcji na opakowaniu. Ser feta, paprykę i ogórka kroimy w drobną kostkę. Kiełbasę żywiecką pokrojoną w plastry podsmaż na oliwie. Cebulę i mozzarellę kroimy w plastry. W/w składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę obsypujemy obficie bazylią. Wpis powstał we współpracy z marką Henryk Kania Maestro
SMYKWKUCHNIoliwą z oliwek i czosnkiem 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki Skworcu szczypta pieprzu ziołowego Skworcu czarny mielony pieprz do smaku Skworcu sól himalajska (drobna) do smaku około 400 g kiełbasy – u mnie podwawelska 1/2 szklanki wody (wolimy rzadszą wersję, można dać mniej lub pominąć) opcjonalnie czubata łyżeczka przecieru pomidorowego olej do podsmażenia składników – u mnie rzepakowy(...)minut, po czym dodajemy pokrojoną cukinię (ja swoją obrałam, ale jeśli macie młodą nie musicie tego robić). Dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Na osobnej patelni podsmażamy pokrojoną kiełbasę. Dorzucamy ją do reszty składników. Wszystko dusimy, aż cukinia będzie miękka. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Po wyłączeniu palnika zostawiamy leczo pod przykryciem jeszcze z 5-10 minut, aby smaki „dobrze
Słodkie okruszkioleju szczypta soli Wszystkie składniki ciasta połączyć ze sobą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Farsz 1 kg pieczarek ( u mnie mrożone podgrzybki) 1/2 kg cebuli 20 dkg kiełbasy żółty ser keczup przyprawy olej Podsmażyć na oleju kiełbasę, dodać cebulę poddusić. Jak cebula zmięknie dodać grzybki, keczup i przyprawy. Na blaszkę posmarowaną olejem wyłożyć ciasto i podpiec przez
Pieguskowa Kuchniawypełniony był tymi specyficznymi zapachami, które pamiętam ze swojego rodzinnego domu. Leczo (moja wersja): 1 cukinia lub kabaczek, 2 cebule, 4 papryki, 30 dag pieczarek, 4 pomidory, podwójne pęto kiełbasy lub kawałek boczku (albo jedno i drugie), sól, pieprz, ewentualnie koncentrat pomidorowy. Cukinię i cebulę obrać i pokroić w kostkę, paprykę i pieczarki pokroić wedle upodobania. Podsmażyć cebulkę i kiełbasę
Pieguskowa Kuchniajestem zwolenniczką wszelakich zapiekanek i potraw jednogarnkowych, więc zapraszam:). ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA 1 kg średniej wielkości ziemniaków 30 dag obgotowanych grzybów leśnych lub świeżych pieczarek 30 dag cienkiej kiełbasy (użyłam śląskiej) 2 duże cebule 375 ml słodkiej śmietanki 30% 30 dag żółtego sera sól, pieprz natka pietruszki, szczypiorek Ziemniaki obrać, pokroić na plastry i wrzucić na 5 minut do wrzącej wody(...)krótko pogotować na parze (ja wolę gotowane na parze). Cebulę, kiełbasę i grzyby pokroić i podsmażyć na patelni, doprawiając solą i pieprzem. Dodać śmietankę, zieleninę i krótko poddusić, aż zgęstnieje. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i poukładać dość gęsto warstwę przestudzonych ziemniaków. Posolić i popieprzyć. Zalać ziemniaki przygotowanym sosem, wyłożyć starty na grubych oczkach ser (odrobinę odłożyć) i poukładać kolejną warstwę
Pieguskowa Kuchniakotlety mielone, schabowe lub piersi z kurczaka, faszerowane czy też nie. W zależności na jaką kapustę mamy ochotę taką podaję, samą z koprem lub z dodatkiem boczku, kiełbasy. Dziś lekka wersja, kapusta i koper:) Młodą kapustę przygotowuję na kilka sposobów: - kapusta zasmażana na maśle, - kapusta z boczkiem i cebulką, - kapusta z tartą marchewką, - kapusta z kiełbasą i passatą pomidorową
Zasmakuj Kuchnipewnie już wiecie dużo zupek u mnie się gotuje...no i jest kolejna.. biała kiełbasa kilka łyżek płatków owsianych lub jęczmiennych ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany sól,pieprz, listek, ziele domowa vegeta Białą kiełbasę zalać wodą ,dodać przyprawy. Chwilę pogotować ,dodać pokrojone ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Gotować przez około 15- 20 minut
Moje domowe kucharzenie