kiełbasa - 10142 przepisów (strona:308/677)

Ciecierzyca po bretońsku 87

Kolejny raz postanowiliśmy urozmaicić nasze menu. Proste i szybkie danie, a jakie smaczne! Koniecznie musicie skosztować. Składniki 2 puszki ciecierzycy 200 g boczku wędzonego 2 pętka kiełbasy śląskiej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 1 szklanka bulionu warzywnego pieprz cayenne majeranek sól, pieprz Przygotowanie Boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w półplasterki i razem z posiekaną cebulą

R'n'G Kitchen
Piątek: Gołąbki z dorszem 114

sałaty rzymskiej (jeśli do kupienia będzie tylko mała, gołąbki robimy z dwóch, a nawet z trzech liści) 4 łyżki parmezanu Puszka całych pomidorów 3 łyżki przecieru pomidorowego 10 cm kiełbasy chorizo Pół pęczka świeżej kolendry lub pietruszki lub koperku 4 łyżki oleju Sól Pieprz Ziemniaki Pół kilo ziemniaków 2 ząbki czosnku 2 łyżki siekanego tymianku lub 1,5 łyżki suszonego(...)gotowania na parze. Gotujemy 10 minut. Krok 4 Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem . Krok 5 Chorizo kroimy na plastry i kładziemy na suchą patelnię. Podgrzewamy, aż kiełbasa lekko się przypiecze. Krok 6 Wyciągamy dorsza z zalewy. Na blacie kuchennym lub desce rozkładamy liść sałaty. Kładziemy na nim kawałek ryby, a na nim kilka plasterków chorizo i zawijamy

Niedzielny kucharz
Sałatka z selerem i ananasem 212

Składniki 1 słoik selera konserwowego 8 łyżek kukurydzy konserwowej 80 g kiełbasy szynkowej 4 krążki ananasa z puszki 4 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Sposób Seler, ananasa oraz kukurydzę odsączyć z zalewy. Seler pokroić drobniej, ananasa pokroić w kosteczkę. W miseczce wymieszać seler, kukurydzę oraz ananasa, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę szynkową, wszystko razem wymieszać. Dodać majonez, przyprawić

Kuchenne aromaty
Chowder kukurydziany 133

laurowy 1 ziarenko ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka  pasty Vegemite lub Marmite *** szczypta gałki muszkatołowej sól, mielony czarny pieprz i pieprz cayenne do smaku opcjonalnie około 150 g kiełbasy chorizio *** Vegemite i  Marmite to pasty zrobione z wyciągu z drożdży z warzywami i przyprawami, stosowane podobnie jak Maggi. Zawierają witaminy z grupy(...)dodać do chowderu. Doprawić do smaku pastą Vegemite lub Marmite i gotować 2 minuty w temperaturze 80ºC, z prędkością 2.  Chowder kukurydziany świetnie smakuje z cienkimi plasterkami kiełbasy chorizio.  Chowder kukurydziany #s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important; } #s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Roladki Wieprzowe z Pyszną Kiełbasą Hańderek 87

SKŁADNIKI: 8 plastrów schabu 2 ogórki konserwowe (pokrojone w ćwiartki) 1 cebula (pokrojona w ósemki) kiełbasa firmy HAŃDEREK "Ze Wsi  Buczkowice " (krojona w ćwiartki) sól pieprz musztarda 2 łyżki masła WYKONANIE: 1. Schab rozbić tłuczkiem. 2. Posypać solą i pieprzem. 3. Na każdym plastrze schabu rozsmarować około pół łyżeczki musztardy 4. Ułożyć cebulę, ogórka oraz kiełbasę firmy Hańderek

Dziś Ja gotuje
Cygańskie Danie - Chłopski Garnek 95

SKŁADNIKI: 1 średnia kapusta 4 ziemniaki 2 cebule 2 marchewki 4 laski kiełbasy dymionej z Dymnej Chaty firmy HAŃDEREK 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz 6 łyżek wody WYKONANIE: 1. Kapustę zetrzeć na tarce. 2. Ziemniaki i kiełbasę pokroić w talarki. 3. Cebulę i marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach. 4. Całość przełożyć do garnka dodać pietruszkę,sól,pieprz

Dziś Ja gotuje
Jajeczno-makaronowe muffinki 111

smaczne muffiny z resztek makaronu jaki został z obiadu. Do tego kilka dodatków i mamy super muffiny. Świetne na ciepłą kolację. Składniki: 1 szkl ugotowanego makaronu 50 g kiełbasy chudej 3 jajka 2 łyżki oleju pół łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu ziołowego Przygotowanie: Makaron przekładamy do 6 silikonowych foremek. Kiełbasę kroimy drobno i posypujemy nią makaron. Jajka wybijamy do miseczki

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Spatzle – lane kluseczki z chorizo 105

było dobre… Najfajniejsze dania wychodzą gdy nie mam pomysłu na obiad Znacie Spatzle ? To lane kluseczki. Ja bardzo lubię te od Hilcona . Składniki: 1 opakowanie Spatzle 100 g kiełbasy chorizo 1/2 słoika pomidorów suszonych w zalewie z ziołami 1 pomidor świeży 1/2 papryki słodkiej szpiczastej 1 garść pietruszki 3 łyżki oleju z pomidorów suszonych 2 łyżki oliwy z oliwek(...)parmezan Kluski lane ugotowałam w osolonej wodzie. Na patelnię wlałam oliwę, dodałam pokrojoną w plastry kiełbasę chorizo. Dodałam pokrojone drobno suszone pomidory, paprykę szpiczastą w plastry, pomidora sparzonego, bez skórki i bez gniazda nasiennego. Wszystko usmażyłam, dodałam kluseczki, posypałam wiórkami parmezanu. Zamieszałam i podałam rodzinie. Pyszne. Pokażę Wam jeszcze moją ukochaną, przecudną patelnię. Zobaczyłam ją kiedyś na targach z akcesoriami

MojaQchnia.pl
Najlepszy bigos 134

SKŁADNIKI Kapusta kiszona 1,5 kg Kapusta biała główka ok. 2,0 kg Żeberka mięsne 1,2 kg Boczek wędzony 0,25 kg Kiełbasa podwawelska 0,5 kg Łopatka wieprzowa 0,6 kg Grzyby suszone 40 g Śliwki suszone bez pestek 150 g Cebula 2 szt. Przyprawy: sól, pieprz mielony, papryka czerwona słodka, ziele angielskie, liść laurowy, ewentualnie przyprawa typu(...)białej Po ścięciu kapusty na szatkownicy (ok 1,8 kg) podlewamy niewielką ilością wody i 150 ml wywaru z grzybów. Po zagotowaniu kapusty dodajemy pokrojone grzyby, pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek oraz przyprawy jak do kapusty kiszonej. Gotujemy do aldente. Przygotowanie żeberek Pokrojone żeberka obsmażamy na oleju na patelni, przekładamy do garnka, podlewamy wodą i dusimy do miękkości

Moje Kuchenne Rewelacje
Najlepsze przekąski na Imprezę! 1743

Imprezie, nie tylko na Sylwestra, zapraszam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szpinak zawijany w cieście filo Kulki z łososia Kiełbaski w cieście drożdżowym Paszteciki z chorizo Muffinki z porem i kiełbasą  Bułeczki ze szczypiorkiem Drożdżowe pierożki z kiełbasą Calzone Caprese Frytki z batatów Spring rolls Spring rolls z mięsem mielonym Klopsiki z cukinii  Bułki z pieczarkami Tarte Flambee Tarte Flabee

Delusional Trine
Bigos tradycyjny 156

smaczniejszy będzie. Spokojnie możecie przygotować większą ilość i zamrozić część. Będzie dobrym rozwiązaniem jako ciepłe danie np. na Sylwestra. Składniki: 500 g mięsa wieprzowego pokrojonego w kostkę 200 g kiełbasy wiejskiej pokrojonej w kostkę 200 boczku wędzonego pokrojonego w kostkę 1 cebula, drobno pokrojona 2 łyżki oleju roślinnego 3 szklanki wody 30 g suszonych grzybów 2 łyżki powideł śliwkowych(...)kiszoną kapustę (jeśli jest kwaśna należy ją wcześniej wypłukać na sitku), wlewamy szklankę wody, mieszamy i gotujemy ok. 45 minut. Mniej więcej w połowie gotowania dodać obsmażone mięso i kiełbasę. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy. 3. Mąkę podsmażyć na suchej patelni, gdy zacznie brązowieć dodać łyżkę masła i mieszać aż masło się rozpuści. Trzymając patelnię na ogniu dodać stopniowo kilka

Życie ze smakiem
Zapiekana brukselka z ziemniakami i kiełbasą 125

ząbek czosnku 200 ml śmietany 18 % 4 łyżki Ramy do smażenia 1 gałązka tymianku ( może być suszony ) 100 g mini marchewek 50 g startego parmezanu 400 g ulubionej kiełbasy ( śląska np., ja użyłem aromatycznej droższej, ale pełnej przypraw )       Przygotowanie Brukselkę obrałem z wierzchnich liści. Naciąłem na krzyż od strony głąba. Gotowałem 5 min w osolonym wrzątku. Odcedziłem(...)przelałem zimna wodą. Brukselkę przeciąłem na pół, wyciąłem głąb. Cebulę pokroiłem w kostkę, zeszkliłem na patelni. Dodałem pokrojoną na pół plastry kiełbasę, chwilę smażyłem, dodałem następnie posiekany czosnek, tymianek i ziemniaki pokrojone w grube kawałki oraz mini marchewki, pokrojone na pół. Smażyłem ok. 5 minut. Zalałem ziemniaki śmietaną wymieszaną z przyprawami, dodałem brukselkę, dokładnie wymieszałem. Ziemniaki z brukselką przełożyłem

R'n'G Kitchen
Prosty przepis na bigos 706

bigos, bez zbędnych dodatków. Jest dokładnie taki, jak kiedyś robiła moja babcia. źródło: pixabay.com Składniki:  Kilogram kiszonej kapusty  Kilogram mięsa wieprzowego (najlepiej łopatka)  Dwa pętka kiełbasy wiejskiej   Mały przecier pomidorowy  Pieprz mielony Sól Przygotowanie: Do garnka wlewamy pół litra wody, wrzucamy kilogram kapusty kiszonej, dodajemy sól. Gotujemy kiszoną kapustę przez półtorej godziny, musi być(...)miękka. Pamiętamy od przemieszaniu kapusty od czasu do czasu.  W międzyczasie kroimy łopatkę i kiełbasę w kostkę, podsmażamy na patelce, a później prużymy w garnku, aż do ugotowania. Jak kapusta będzie miękka, wtedy dodajemy przecier pomidorowy i mięso. Całość mieszamy, próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego

Jak u mamy
10 prezentów kulinarnych pod choinkę 143

wykonano go ze szkła. Pięknie prezentują się w nim słodycze. Na pojemniku można wykonać grawerowany i spersonalizowany napis.  Cena: 79 zł Gdzie kupić?  www.crazyshop.pl Gilotyna do kiełbasy Gilotyna do kiełbasy to świetny gadżet kuchenny i ciekawy prezent na tegoroczną gwiazdkę. Wyposażona jest w znakomite ostrze, które łatwo i przyjemnie pokroi wędliny, sery oraz warzywa. Gilotyna będzie super wyglądać

My Chcemy Jeść
Grochówka wiejska. 826

przyrządzona na wędzonce z dodatkiem grzybków smakuje wyśmienicie. Chyba nikt nie oprze się jej smakowi i zapachowi ! Składniki : 2 szklanki grochu łuskanego kawałek mięsa wędzonego ( boczek, żeberka ) kawałek kiełbasy lub 2 parówki 1 korzeń pietruszki 2 marchewki 4 kapelusze suszonych grzybów 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu czarnego szczypta majeranku szczypta cząbru pieprz czarny mielony sól(...)koniec dodaj mąkę , wymieszaj dokładnie i smaż jeszcze chwilę. Dodaj zasmażkę do zupy, wymieszaj i gotuj jeszcze chwilkę. Na końcu dodaj podsmażoną na patelni w niewielkiej ilości tłuszczu kiełbasę pokrojoną w kostkę lub pół plasterki ( półksiężyce ). D opraw do smaku solą , pieprzem i przyprawami, wymieszaj. Podawaj gorącą.    D o grochówki możesz też dodać pod koniec ugotowaną kostkę ziemniaczaną

Przepisy i porady kulinarne