kiełbasa - 10142 przepisów (strona:300/677)

ŁAZANKI Z BOCZKIEM WĘDZONYM, WIEJSKĄ KIEŁBASĄ I MŁODĄ KAPUSTĄ 105

mała młoda kapusta, lub połowa zwykłej białej ·        350 g makaronu typu ŁAZANKA ·        350 g kiełbasy wiejskiej, dobrej jakości ·        150-200 g boczku wędzonego ·        1 duża cebula ·        2 łyżki sosu sojowego(...)gotować, aż kapusta zmięknie. Nadmiar wody odcedzić. Cebulę, kiełbaskę i boczek pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło na małym ogniu, wrzucić cebulę i lekko zrumienić. Dodać kiełbasę i boczek. Całość dobrze przesmażyć. Po tym czasie całość przełożyć do kapusty. Makaron ugotować al dente, odcedzić z dodatkiem soli,  zahartować zimną wodą, odcedzić i przełożyć do pozostałych składników. Doprawić

Calzonella.com
Kiełbaski w sosie curry 92

pomysł na szybkie danie prosto z Australii. Ja osobiście lubię je spożywać jako niskowęglowodanowe śniadanie, ale sprawdzi się również o innych porach dnia i z różnymi dodatkami. 500 g Kiełbasy ((dobrej jakościowo)) 200 ml Wody lub bulionu 2 łyżki Ketchupu Curry ((lub więcej jeśli używasz wody zamiast bulionu)) 1 Cebula 200 g Fasolki szparagowej lub groszku zielonego ((mrożonego)) 1 łyżka(...)zimnej)) Kiełbaski pokrój nieduże kawałki o długości 3-4 cm. Podsmaż na odrobinie masła klarowanego, aż nabiorą koloru. Przełóż je na talerz. Na tłuszczu który się wytopił z kiełbasy podsmaż pokrojoną w piórka cebulę oraz fasolkę lub groszek przez kilka minut, aż się zeszklą. Dodaj przyprawę curry, ketchup, bulion lub wodę i wszystko razem wymieszaj. Wymieszaj mąkę z tapioki

Oslov.
Pizza po domowemu 142

Pizza po domowemu 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 keczup pikantny (ok. 300 gram) 2 łyżeczki śmietany 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 4 parówki 1 kiełbasa 1 cebula 1 kuleczka sera mozzarella szczypiorek pieprz, sól Ciasto rozłożyć na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Keczup połączyć ze śmietaną i koncentratem pomidorowym. Wyłożyć na ciasto. Parówkę i kiełbasę pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę poszatkować

Gotuję Testuję
Zapiekanka domowa z makaronem 166

domowa z makaronem 1 cebula 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 słoik przekąski gotowej pasty warzywnej (dowolny smak) 1 makaron kokardki (ok. 200 gram) 2 pomidory pieprz, sól 1 kiełbasa (dowolna) natka pietruszki Na patelni podsmażyć poszatkowaną cebulę. Gdy już będzie lekko podsmażona, dodać pokrojony w kostkę filet z kurczaka. Podsmażać. Kiełbasę pokroić w kostkę i wsypać na patelnię. Dodać

Gotuję Testuję
BIGOS STAROPOLSKI Z WINEM 138

staropolski z winem. NAJLEPSZY PRZEPIS na bigos tradycyjny. Tradycyjny, najlepszy domowy bigos z kiszonej i słodkiej kapusty, z mięsem wieprzowym, wołowym i drobiowym, suszonymi grzybami i śliwkami. Wędzony boczek, kiełbasa i szynka, fantastyczne zioła, czerwone wino...cudowna eksplozja smaków! Najlepszy, mówię Wam…zapisujcie przepis, innego bigosu już nie zrobicie. Tak Wiem, mega pracochłonny ;) Bigos staropolski z kiszonej kapusty(...)kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzuczarnego utłuczonego w moździerzu 6 jagód jałowca 1/3 łyżeczki kminku całego 1 kg różnych gatunków mięsa (wieprzowina, wołowina, drób i dziczyzna) 200g wędzonej kiełbasy 200g wędzonej szynki 200g wędzonego boczku cukier sól * do bigosu możemy dodać 2 łyżki powideł śliwkowych lub śliwki wędzone i doprawić go miodem zamiast cukru Przepis na bigos staropolski z winem

Moja Książka Kucharska
Zalewajka 92

ostatnio pytanie w pracy, jakie tradycyjne zupy lubicie. Pojawiły się więc pomidorowa, ogórkowa czy krupnik. I Kasia nagle przypomniała sobie o zalewajce,doskonałej zupie którą robiła jej mama z kiełbasą. Moja zalewajka zamiast kiełbasy ma pyszny boczek, choć zostawiam Wam tu dowolność. Zajrzyj także do innych moich przepisów na zupy: – zupa kurkowa – pyszna zupa cebulowa z grzanką

nietylkopasta.pl
Ekspresowa zupa pomidorowa, resztkach :) 117

Zupę tą zrobiłam z pozostałości jakie mi zostały po zrobieniu kiełbasy drobiowej. Patrz tu http://kuchniapokolen.pl/pyszna-kielbasa-drobiowa/ Jeśli nie robicie takiej kiełbasy to wcale nie przeszkadza żeby zrobić taką pomidorówkę. Nie każdy musi mieć w zupie ” furę ” mięsa. Ja pamiętam jak były gorsze czasy moja mama zawsze gotowała zupy na korpusach i wcale nie były gorsze w smaku

Kuchnia Pokoleń
Zalewajka łódzka 156

próbowaliście łódzkiej zalewajki to koniecznie musicie ją ugotować! Polecam! Na inne potrawy polskiej kuchni regionalnej zapraszam Was do Mopsika i Mirabelki .  Zalewajka łódzka Składniki:  1 większa laska kiełbasy zwyczajnej 1 mała cebula 2 marchewki kawałek korzenia pietruszki 0,5 kg ziemniaków 1-2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1 listek laurowy 2 suszone grzyby barszcz biały/zakwas(...)500ml) sól, pieprz Jak przygotować łódzką zalewajkę?  Do garnka włożyć kiełbasę i zalać około 1 lirem wody. Dodać cebulę, pietruszkę, obrany czosnek, listek laurowy, suszone grzyby, majeranek oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę. Zupę zagotować i gotować na niewielkim ogniu do czasu aż warzywa będą miękkie.  Gdy warzywa będą ugotowane stopniowo dolewać zakwas, mieszać i próbować

Codzienne Gotowanie
Pizza góralska 141

cebula dymka 1 ząbek czosnku 1/3 puszki pomidorów krojonych 1 łyżka oregano 2 łyżki oliwy sól pieprz Pozostałe składniki: 10 sztuk oscypka (180g) 120g wędzonego sera koziego 100g kiełbasy krakowskiej 1 czerwona cebula 1 łyżeczka ziół prowansalskich 5 łyżek żurawiny domowej Wykonanie: 1. Ciasto: Drożdże pokruszyć, dodać cukier, 2 łyżki ciepłej wody, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać(...)dodać pomidory z puszki, oregano i całość gotować na małym ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. 3. Wędzony ser zetrzeć na tarce, kiełbasę pokroić w plasterki, a cebulę obrać i pokroić w plasterki. 4. Ciasto wysmarować sosem pomidorowym, posypać ziołami, wędzonym serem, ułożyć wędlinę, cebulę, oscypka i żurawinę. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Szalona Kuchnia Eweliny
Suflet warzywny ze szpinakiem po polsku 144

wykonaniu to już druga wersja i na pewno nie ostatnia.  Polecam. 1/3 opakowania rozdrobnionego mrożonego szpinaku 3 jajka 1 szklanka mleka ½ łyżki mąki 3 ząbki czosnku 60 g kiełbasy polskiej długo dojrzewającej Marchewka z groszkiem ( opakowanie kartonik 228 g po odcieku ) Sól 2 plasterki sera typu gouda Odrobina oleju Wykonanie: Mleko wlewamy do garnka, niewielką ilość odlewamy do rozprowadzenia(...)mąki. Podgrzewamy i wlewamy mleko z mąką. Chwilę gotujemy. Następnie dodajemy szpinak. Mieszamy aż się rozmrozi. Zdejmujemy z ognia. Wkładamy odsączone warzywa, drobno pokrojoną kiełbasę i przepuszczony przez praskę czosnek. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka umieszczamy w masie warzywnej. Białka ubijamy na sztywno i również dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy. Całość doprawiamy solą. Naczynia do zapiekania smarujemy olejem. Wlewamy masę

Smaki Ewy
Danie jednogarnkowe po Żarsku 84

ziemniaków 2 fioletowe marchewki 200 g słoniny 6 dużych cebul 2 cebule czerwone 4 ząbki czosnku 2 duże pomidory malinowe 2 pieczone udka z kurczaka 500 g kiełbasy żarskiej 150 g boczniaków 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200 ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki zielenina (natka, szczypior) sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki i marchewki obieramy(...)czosnek siekamy, dodajemy do ziemniaków i dusimy pod przykryciem do jej miękkości (około 15 min). Pomidory sparzamy, usuwamy skórę, kroimy w kostkę, dodajemy do dania. Mięso oddzielamy od kości. Kiełbasę kroimy na 3- 4 cm kawałki, które kroimy wzdłuż na pół. Dodajemy do całości z koncentratem pomidorowym, przyprawami, pokrojonymi w paski boczniakami, podlewamy bulionem, dusimy pod przykryciem przez około

R'n'G Kitchen
Jesienne leczo z dynią piżmową 106

odpowiada. Jesienią kiedy często na naszym stole gości leczo postanowiłam zamienić cukinie na złoty kolor dyni. Połączenie smaków idealne, teraz Wasza kolej na wypróbowanie!. Składniki : - 70 dag  kiełbasy głogowskiej wędzonej - 3 średnie cebule - 3 papryki, zielona - żółta - czerwona - 1 dynia piżmowa - 3 duże pomidory - olej rzepakowy - sól - pieprz - majeranek 1. Dynie kroimy na ćwiartki i ściągamy wierzchnią skórę obieraczką(...)oraz pomidory kroimy w kostkę, z pomidora wycinamy zieloną twardą część.  2. W dużym rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy kolejno w odstępach czasowych: cebulę i obsmażamy na złoto, kiełbasę i smażymy kilka minut razem, następnie dokładamy paprykę i tu podlewamy już wodą. Chwilę razem dusimy, łączymy z dynią, przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem, a pod sam koniec gotowania dokładamy

Apetyczna babeczka
Szybka fasolka po bretońsku 142

albo studenckie.  Dużo mięcha, duża porcja. Dobre do odgrzania, schowania w słoikach :) Przepis ze strony  KwestiaSma ku Składniki 2 puszki fasolki w zalewie 250 g boczku 300g kiełbasy (ok. 1,5 laski)  1 duża cebula 2 ząbki czosnku 500 ml passaty przyprawy : 3 ziela angielskie, liść laurowy, 2 łyżki suszonego majeranku, sól, pieprz Zagotować fasolkę razem(...)Odciąć skórę z boczku, resztę pokroić w kosteczkę. Włożyć na patelnię i co chwilę mieszając dokładnie obsmażyć, przełożyć do garnka z fasolką. Na wytopionym tłuszczu obsmażyć pokrojoną w polplasterki kiełbasę, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć jeszcze przez ok. 5 minut. Pod koniec dodać starty czosnek. Przełożyć do garnka z fasolką i gotować przez ok. 5 minut na większym

W kuchni bez szafek
Kopytka z pieczoną dynią i kiełbasą 107

Sezon dyniowy w Krainie trwa w najlepsze 😜 Tym razem zapraszam na kopytka podane z ulubioną kiełbasą oraz pieczoną dynią. I być może, na pierwszy rzut przepis sprawia wrażenie dosyć pracochłonnego, to nic bardziej mylnego- w trakcie przygotowywania kopytek, dynia i kiełbasa 'robią się' w piekarniku więc jedyną 'trudnością' są... kopytka (choć dla mnie to ogromna przyjemność) 😊  3-4 porcje

Kraina Miodem Płynąca