kiełbasa - 10142 przepisów (strona:297/677)

Zupa grochowa z ziemniakami i kiełbasą 144

zupę na obiad. Dlatego i ja lubię gotować różne zupy. Moje dzieci również chętnie je jedzą ;-) Składniki: 200 g suchego grochu - u mnie połówki 1 cebula 1 długa laska kiełbasy 4-5 ziemniaków 1 marchewka 2 litry bulionu / rosołu / wody sól, pieprz majeranek kminek siekana natka pietruszki liść laurowy ziele angielskie Sposób przygotowania: 1. Dzień wcześniej groch wypłukać pod bieżącą(...)ziemniaki i znów jeszcze chwilkę podsmażyć. Wlać gorący rosół / bulion / wodę. Dodać ugotowany groch (wraz z pozostałą wodą z gotowania). 4. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w kostkę kiełbasę i zrumienić, a następnie dodać ją do gotującej się zupy. Chwilkę całość pogotować, doprawić pieprzem, solą i majerankiem. Smacznego!!! Inspiracja: Kwestia smaku

Kuchnia domowa Ani
Domowa pizza na orkiszowym spodzie 160

szkl mąki orkiszowej 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 łyżki oliwy 1/2 szkl ciepłej wody dodatki: 1/3 czerwonej papryki kawałek zielonego ogórka 50 g kiełbasy żywieckiej w plastrach 100 g żółtego sera tartego 2 łyżki sosu pomidorowego (ketchupu) sól, pieprz, oliwa blaszka 30x30 cm lub duża okrągła Przygotowanie: Do miski wkładamy składniki na zaczyn, dokładnie mieszamy(...)pieczenia lekko smarujemy oliwą i wykładamy na nią wyrośnięte ciasto oraz rozkładamy je w formie, wyrównując. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy dość grubo startym serem. Na serze układamy kiełbasę, ogórek, paprykę. Posypujemy solą, pieprzem do smaku. Wierzch pizzy posypujemy resztą sera i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Do rozgrzanego piekarnika wstawiamy pizzę i pieczemy przez 30 minut

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Ślonski łobiod: rolada, kluski, modro kapusta. Zrozumiesz, gdy spróbujesz [PRZEPIS] 126

tworzy ona skończone dzieło kuchni regionalnej. Tego po prostu trzeba spróbować, aby poczuć kulinarnego ducha śląska. Przepis na ślonski łobiod Składniki: Rolada: duże plastry wołowiny (najlepiej z udźca), musztarda, kiełbasa śląska, plastry boczku, ogórek kiszony, cebula, sól, pieprz. Modro kapusta: główka kapusty czerwonej, dwie duże cebule, olej, ocet, cukier, sól, pieprz, łyżka mąki. Kluski śląskie: kilogram ugotowanych i ostudzonych ziemniaków(...)Zrób tak: weź plastry wołowiny z udźca, rozbiją ją cienko, posyp solą i pieprzem, posmaruj zwykłą musztardą. Na skraju rozłóż pokrojone w słupki ogórki kiszone i boczek oraz pokrojoną kiełbasę. Posyp odrobiną cebuli. Dodatków musi być tyle, aby mięso dało się szczelnie zwinąć. Gdy już to zrobisz, obwiąż rolady sznurkiem, aby nie rozwinęły się podczas gotowania. Obsmaż je na gorącym

Kulinarna Polska
Zapiekanka ziemniaczana z szynką w sosie beszamelowym 253

sycący obiad dla całej rodziny. Jest wyjątkowo smaczna, powinna więc zasmakować nawet największym niejadkom. Jej składniki można też swobodnie modyfikować, np. zamiast pora dodać cebulę, a szynkę wymienić na kiełbasę albo boczek. [embed]https://youtu.be/Io5eU_8PtY4[/embed] Składniki na zapiekanka ziemniaczaną z szynką w sosie beszamelowym: 7-8 średnich ziemniaków średnia marchew por około 300 g szynki 300 g pieczarek(...)align="aligncenter" width="685"] Zapiekanka ziemniaczana z szynką w sosie beszamelowym[/caption] Zobacz inne przepisy na zapiekanki ziemniaczane: Zapiekanka Ziemniaczana Z Grzybami Prosta Zapiekanka Ziemniaczana Zapiekanka Ziemniaczana Z Białą Kiełbasą Zapiekanka Z Puree Ziemniaczanym I Mięsem Mielonym Zapiekanka Ziemniaczana Z Rybą Szybka Zapiekanka Ziemniaczana Z Porem I Boczkiem Zapiekanka Ziemniaczana Z Pieczarkami [caption id="attachment_8067" align="aligncenter" width

e-PrzepisyKulinarne
Biała kiełbasa w sosie chrzanowym wg Marioli 95

tylko spojrzeliśmy na to danie, stwierdziliśmy że chcemy je dnia następnego. Mariolu, przecudnie wyszło <3 Składniki 2 pętka białej kiełbasy 1 litr bulionu warzywnego 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka chrzanu 1 łyżka musztardy 2 łyżki śmietany 30% 1 łyżka mąki 100 ml zimnej wody sól, pieprz Przygotowanie Bulion warzywny gotujemy z liśćmi laurowymi, zielem angielskim(...)Dodajemy chrzan i musztardę, zagęszczamy mąką rozrobioną w zimnej wodzie. Zagotowujemy i zabielamy śmietaną. Kiełbasę gotujemy w 80°C przez 30 min. Kroimy na kawałki. Dodajemy do sosu, gotujemy jeszcze przez kilka minut. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami i ogórkiem kiszonym

R'n'G Kitchen
Fasolka po bretońsku 90

czas podać ją na rodzinny obiad. Przygotowanie : 2 godziny Składniki: – 400 g suchej fasoli typu Jaś – 600 ml bulionu z kurczaka lub z warzyw – 30 dag kiełbasy lekko wędzonej – 10 dag boczku – 1 cebula – 2-3 listki laurowe – 3 łyżki przecieru pomidorowego – sól, pieprz, ostra papryka Przygotowanie : 1. Fasolka po bretońsku wymaga(...)gotowania na nagrzaną patelnię wrzuć pokrojony w niewielką kostkę boczek i wytop tłuszcz przez około 10 minut. Jeśli tłuszczu jest zbyt dużo odlej większość i dołóż na patelnię pokrojoną kiełbasę oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Wszystko podsmaż a następnie dodaj do ugotowanej fasolki. 3. Do fasolki dodaj przecier pomidorowy, a następnie dopraw całość solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Gotujcie jeszcze

nietylkopasta.pl
Zapiekanka makaronowa z pomidorkami 145

dodatkami. Zapiekanka jest tania i prosta w przygotowaniu a do tego pięknie wygląda i super smakuje. Polecam Składniki: 2 szkl ugotowanego makaronu (ja miałam krajankę) 100 g chudej kiełbasy 125 g mozzarelli pół żółtej papryki 150 g mrożonego groszku 2 jajka 1/4 szkl mleka 10 pomidorków koktajlowych 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, ziół prowansalskich i czosnku suszonego łyżeczka oleju do wysmarowania(...)formy oraz: forma na tartę o śred. 26 cm Przygotowanie: Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy na pół, odkładamy na później. Makaron przekładamy do miski. Kiełbasę i paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do makaronu. Dokładamy mrożony groszek i mieszamy. Mozzarellę odsączamy z zalewy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Połowę sera dodajemy do makaronu. Przyprawiamy i mieszamy. Formę wysmarowujemy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Łatwe zapiekanki i szybki sos z bazylią 155

około 2 łyżek masła 1 duży ząbek czosnku ser mozzarella wiórki (polecam Wam użyć większej ilości, ja dziś nie miałam) około 300 g pieczarek 1 cebula 12 plasterków ulubionej kiełbasy – u mnie dziś czernichowska wędzona pieprz i sól do smaku ketchup – u mnie łagodny Tarsmak Na sos: 2 ząbki czosnku 3 łyżki majonezu – użyłam Tarsmak 3 łyżki(...)półplasterki (używam samych kapeluszy). Cebulę drobno kroimy. Pieczarki i cebulę podsmażamy na maśle doprawiając czarnym pieprzem i odrobiną soli. Układamy na każdej połówce bagietki. Następnie układamy po 3 plasterki kiełbasy i całość posypujemy mozzarellą wiórki (warto dodać jej o wiele więcej). Tak przygotowane zapiekanki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (u mnie grzanie góra-dół, z termoobiegiem). Zapiekanki obserwujemy

Słodkie okruszki
Kasza gryczana zapiekana ze skwarkami i fetą 206

mięsożerców 😊 W wykonaniu łatwe i doskonale smakuje z kiszonym ogórkiem.  Składniki: 3 szklanki ugotowanej na sypko kaszy gryczanej 200 g sera feta 250 g boczku wędzonego lub kiełbasy śląskiej 2 duże cebule 3-4 cm parmezanu 100 ml śmietany 30% sól, pieprz, odrobina czosnku granulowanego olej lub smalec Boczek lub kiełbasę pokroić w niewielką kostkę i podsmażyć na łyżce

Ze smakiem bez glutenu
Gulasz wołowy z chorizo z wolnowaru 116

wystarczyło mięso podgrzać, ugotować kaszę i można było zajadać. Polecam! składniki 3-4 porcje ok 600 g wołowiny (u mnie łopatka) 3 małe cebule pokrojone w półplasterki 100 g kiełbasy chorizo ostrego, pokrojone w półplasterki 2 - 3 łyżeczki papryki wędzonej słodko kwaśnej ( można dać wędzoną słodką) 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżka mąki 1 łyżka kminku 1 łyżka pasty pomidorowej(...)wymieszać. Dodać gorącą wodę, pastę pomidorową i paprykową, podsmażoną cebulę, zagotować, zeskrobując z dna patelni wszystkie smaki. Przełożyć do misy wolnowaru. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Dołożyć do mięsa razem z tłuszczem który puściła. Wolnowar ustawić na program low (80 - 90 st. C) i gotować przez 10 godzin. Gulasz podawać np z ziemniakami lub kaszą albo

Stare Gary
Bigos domowy 143

kilogram kapusty słodkiej 75 dag kapusty kiszonek 3-5 dag suszonych grzybów 4 cebule 2 łyżki smalcu 25 dag wołowiny 25 dag wieprzowiny 15 dag wędzonego boczku 25 dag kiełbasy 10 dag suszonych śliwek 3 jabłka winne 2 liście laurowe 10 ziarenek pieprzu 5 ziarenek ziela angielskiego szklanka czerwonego wina wytrawnego (można pominąć) Śliwki suszone i grzyby oddzielnie namaczamy(...)będą ugotowane to należy je połączyć i dodać starte na tarce o grubych oczkach jabłka i dokładnie wymieszać. Jeszcze chwile pogotować. Na koniec dodać wino i pokrojoną w plasterki kiełbasę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ostatnio gotowałam bez rozdzielania i również bigos wyszedł bardzo dobry

Mam apetyt na ...
ZUPA ZIEMNIACZANA 168

łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego ok. 2 l wody lub bulionu ząbek czosnku sól, pieprz,  3 ziela angielskie i pieprz ziarnisty, 2 listki laurowe mała laseczka kiełbasy majeranek, ewentualnie rozmaryn WYKONANIE: Marchew, seler i pietruszkę ścieramy na tarce na dużych oczkach. Ziemniaki kroimy w kostkę i dobrze płuczemy. Cebulę i pora kroimy na pół. Wszystkie warzywa razem z czosnkiem(...)ilości masła i oleju ok 5- 10 minut, mieszamy żeby ich nie przypalić.  Następnie zalewamy wodą lub bulionem, wrzucamy ziele, pieprz i listek laurowy. Gotujemy do miękkości warzyw. Kiełbasę kroimy w kostkę, podsmażamy i dodajemy do zupy. Przyprawiamy majerankiem, śmietanę mieszamy z dwoma łyżkami gorącej zupy. Wlewamy i gotujemy jeszcze ok 15 minut. Część ziemniaków ma się rozgotować, zupa

Pani na deser
Ziemniaki z cebulą i kiełbasą 99

czasu do czasu lubimy takie obiady, szczególnie jak mamy do tego „swojskie” zsiadłe mleko. Prosto, smacznie i szybko. Składniki 500 g ziemniaków 200 g kiełbasy polskiej surowej 2 cebule 100 g słoniny 1 łyżka smalcu 1/2 łyżeczki soli czosnkowej 1 łyżeczka lubczyku sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki obieramy, kroimy w „łódki”, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kiełbasę kroimy w talarki, cebule w piórka

R'n'G Kitchen
Najlepsze sycące kanapki – top 10 przepisów 244

koperku pół czerwonej cebuli drobno posiekanej sok wyciśnięty z całej limonki 2 łyżki jogurtu naturalnego łyżeczka musztardy świeżo zmielony pieprz pieczywo masło Pełny przepis tutaj. Kanapka ze smażoną białą kiełbasą i szpinakiem Nie trzeba czekać do Wielkanocy, żeby cieszyć się smakiem białej kiełbasy. Można wyjąć ją z osłonki, doprawić i podsmażyć, żeby była chudsza i smaczniejsza. Ze szpinakiem i czosnkiem

Ugotowane pozamiatane