mnie rewelacyjne. Fasolkę uwielbiam, resztę warzywa także, połączone w jednym garnku z aromatyczną kiełbaską, pycha. U mnie było na obiad i na kolację bo nie mogłam się oprzeć. 2 kiełbasy zwyczajne 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta 30 dkg fasolki szparagowej żółtej 1 cukinia mała 1 cebula 1 ząbek czosnku sól, pieprz 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki(...)wolnym ogniu gotuję 10 minut. Papryki kroję na paski, i dodaję do garnka i gotuję kolejne pięć minut. Na końcu dodaję pokrojoną cukinię, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, tymianek, majeranek. Kiełbasę kroję na kawałki, przesmażam na osobnej patelni. Dodaję do lecza i gotuję jeszcze pięć minut, nie dłużej bo cukinia ma być aldente. Podaję z natką pietruszki
wesoła kuchnialeczo ZAWSZE robi bez cukinii. Zrobiłam i ja. I pewnie Ty także. Przepis jest prosty, nie ma w nim żadnych kombinacji i zbędnych składników. Składniki: 500 g ulubionej kiełbasy 2 duże czerwone papryki 2 cukinie 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 100 ml wody 1 liść laurowy 1 łyżka oregano lub tymianku 1 łyżeczka mielonej słodkiej(...)papryki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 5 porcji) Kiełbasę kroimy w plasterki lub półplasterki i obsmażamy na złoty kolor. Pod koniec smażenia wsypujemy mieloną paprykę, mieszamy i smażymy minutę. Następnie dodajemy do nich pokrojone w dużą kostkę cukinie i papryki, a także pokrojone w drobna kostkę cebulę, rozdrobnione ząbki czosnku i liść laurowy. Mieszamy i smażymy na wolnym ogniu
KardamonovyKolejna wersja bigosu. Ciągle odkrywamy. Składniki: 1 mała główka białej kapusty 500 g karkówki wieprzowej 400 g boczku wędzonego 1 pętko kiełbasy 180 g koncentratu pomidorowego 2 cebule 1 łyżka smalcu 2 szalotki 1 łyżeczka cukru 5 suszonych kapeluszy prawdziwków (borowików) 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Marynata: 100 ml oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka(...)ładnie się zeszkliła. Przygotowałem garnek na kapustę. Wlałem trochę wody na dno (ok.2 szklanki) wrzuciłem do niego kapustę, dodałem zawartość patelni odsączając tłuszcz. Upieczoną karkówkę pokroiłem na kawałki, a kiełbasę w plasterki. Również dodałem do kapusty. Zagotowałem. Dodałem do kapusty koncentrat pomidorowy, pokrojone namoczone wcześniej prawdziwki ( wraz z wodą z moczenia ), sól, pieprz, ziele, listki laurowe, cukier. Gotowałem, aż kapusta
R'n'G Kitchenpomieszania kilku przepisów, użycia tego co było w lodówce i spiżarce wyszła bardzo smaczna sałatka z kiełbasą. Sprawdzi się jako przekąska, kolacja, drugie śniadanie do pracy czy dodatek do dań z grilla. Polecam, nam bardzo przypadła do gustu :) Składniki: 3 kiełbaski drobiowe (typu śląskie) 1 czerwona papryka 4-5 ogórków konserwowych 0,5 puszki kukurydzy 0,5 czerwonej cebuli pęczek(...)szczypiorku pęczek koperku sos: majonez, keczup, musztarda Kiełbaski podgotować, ostudzić i pokroić w sporą kostkę. Paprykę oczyścić i razem z ogórkami pokroić w kostkę, dodać do kiełbasy. Kukurydzę odsączyć z zalewy, wrzucić do miski. Cebulę obrać, pokroić w drobniutką kostkę, dodać do sałatki, Szczypiorek i koperek umyć, osuszyć, posiekać i dodać do miski. Na koniec zmieszać majonez, keczup oraz
Simply Foodczym należy je delikatnie wymieszać. Rada: do lecza możesz dodać też łyżkę bałkańskiej pasty ajwar. Spróbujcie też: Takie powinno być. Przepis na oryginalne węgierskie leczo Sezonowe leczo z kiełbasą. Król letniego stołu [PRZEPIS] Leczo wegetariańskie z ciecierzycą. Co najmniej tak samo dobre, a dużo zdrowsze! [PRZEPIS] Artykuł Leczo z mięsem mielonym. Pyszna odmiana dla wersji z kiełbasą. PRZEPIS pochodzi
Kulinarna PolskaProsta i smaczna zapiekanka makaronowa z kozim serem, botwinką, kiełbasą. Pożywne i tanie danie jednogarnkowego, do którego możemy dodać różne produkty, które chcemy wykończyć i czekają na to w lodówce (okrawki wędlin, serów, warzyw). Do zapiekanki użyjcie ulubionego makaronu – ja użyłam kokardek i czekoladowych świderków, które też zostały mi z dnia poprzedniego. To przepis na małą foremkę żaroodporną(...)szkl ugotowanego makaronu 1 szkl jogurtu naturalnego lub kefiru 2 jajka 3 łyżki startego sera żółtego botwinka z 3 niedużych buraczków 1 marchewka 1 pomidor 100-150g kiełbasy wędzonej 1 ząbek czosnku 1 łyżka majeranku 50 g sera koziego Jak zrobić zapiekankę makaronową z kozim serem: Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce lub kroimy w plasterki. Botwinkę myjemy
Dorota Smakujetrawienie. Ilość porcji: 8 - 10 Czas przygotowania: 60 minut + czas moczenia fasoli Składniki na fasolkę po bretońsku: 500 g fasoli (u mnie Jaś karłowy) 400 g dobrej cienkiej wędzonej kiełbasy 300 g boczku wędzonego 2 marchewki mały korzeń selera korzeń pietruszki duży ziemniak 2 cebule 4 ząbki czosnku 4 dojrzałe pomidory lub 300 ml passaty pomidorowej 2 łyżki majeranku łyżeczka(...)wytopienia się z niego odrobiny tłuszczu. Sam boczek dodać do fasoli, a na tłuszczu podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek i wrzucić do fasoli. Następnie podsmażyć pokrojoną w półplasterki kiełbasę i również dodać do fasoli. Jeśli chcemy dodać do fasoli pomidory to najpierw, należy je sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić. Do fasoli ze świeżymi pomidorami można dodać koncentrat
Gotuj w domuzarówno nazwa, jak i składniki brzmią bardzo swojsko, The Polish Boy powstała w Cleveland w Ohio i do dziś można jej posmakować w wielu placówkach gastronomicznych. Grillowana lub smażona kiełbasa w bułce do hot-dogów, w towarzystwie sosu barbecue, frytek i surówki colesław podbiła podniebienia (i serca prawdopodobnie też ;)) wielu mieszkańców, a restaurator Michael Symon, wspominał o niej w programie(...)Best Thing I Ever Ate" na kanale Food Network. Składniki (2 porcje) -2 duże bułki do hot dogów (ewentualnie półbagietki, paluchy czy podobne podłóżne pszenne pieczywo) -2 kawałki kiełbasy (po ok 100-150 g każdy) -1 szkl. surówki colesław -2 ziemniaki -sos barbeque -olej do głębokiego smażenia + 1 łyżka oleju Przygotowanie Ziemniaki obrać, pokroić na frytki. Na patelni z grubym
Zielona Kuchniałyżeczki cukru 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju 1/4 czerwonej papryki wędzone udko z kurczaka – u mnie tzw. „Kęski piwne” Duda opcjonalnie kilka plasterków kiełbasy np. żywieckiej lub innej ulubionej (można pominąć, mój mąż dodał ) 6-7 pieczarek gęsty ketchup lub sos pomidorowy do wysmarowania spodu pizzy mozzarella wiórki lub starty żółty ser szczypta bazylii(...)pizzy smarujemy niewielką gęstym ketchupem lub sosem pomidorowym. Następnie całość obsypujemy cienką warstwą sera i układamy nasze składniki (w dowolniej kolejności): kawałki wędzonego kurczaka (grubsze a la plastry), plasterki kiełbasy (można pominąć), plasterki pieczarek, pokrojoną czerwoną paprykę. Na wierzch gruba warstwa startego sera. Całość warto też po wierzchu posypać szczyptą bazylii. Tak przygotowaną pizze wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy
Słodkie okruszkiżeberkach dostaje dodatkowego smaczku. Ja już nawet nie przygotowuje do niego ciężkiej zasmażki, jest idealny i bez niej. Spróbujcie Składniki: pasek wędzonych żeberek 20 dag wędzonego boczku pętko cienkiej kiełbasy 1 główka kapusty młodej 2 marchewki pęczek koperku 1 cebulka sól, pieprz 2 liście laurowe 4 ziela ang Wykonanie: Do garnka wlewamy ok 3 litry wody, wrzucamy pokrojone na mniejsze(...)kawałki żeberka, dodajemy pokrojoną marchewkę,w rzucamy przyprawy. Gotujemy ok 20 minut. W tym czasie boczek oraz kiełbasę kroimy w kostkę, przesmażamy, dodajemy posiekaną cebule, szklimy. Kapustę szatkujemy, dodajemy do garnka z wywarem i żeberkami, dokładamy przesmażony boczek z kiełbaską. Dodajemy również posiekany koperek. Gotujemy wszystko razem jeszcze ok 30-40 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Z Majeczką w kuchnigrillu lub w opiekaczu. Składniki: - margaryna Smakowita - 8 kromek chleba tostowego - 8 liści sałaty - 2 plasterki pastrami - 4 plasterki sera żółtego (u mnie gouda) - 1/2 pomidora - 1/2 ogórka zielonego - kiełbasa wiejska Przygotowanie: Każdą kromkę chleba smarujemy margaryną Smakowita, na czterech kładziemy po jednym liściu sałaty na to kolejno 1/2 plasterka pastrami, plasterek sera, pomidor, ogórek zielony, pokrojona kiełbasa i ponownie
Kulinarne życieteż jest doskonałym i bardzo powszechnie lubianym daniem na codzienny obiad, imprezę czy do kolacji. -- Skład: kapusta kiszona 2 kg, wieprzowina 1/2 kg, wołowina 1/2 kg, kiełbasa śląska 1/2 kg, wędzonka 1/2 kg, grzyby suszone 1 szklanka, liść laurowy 6 szt., ziele angielskie 6 szt., śliwki suszone 1 szklanka lub dżem/powidła śliwkowe 1 słoiczek(...)czasu do czasu.. Gdy kapusta się gotuje podsmażamy wcześniej pokrojone w kostkę 3-4 cm mięso. -- Jak mięso się smaży na średnim ogniu, do kapusty dokładamy pokrojoną kiełbasę i wędzonkę. Jak również jednocześnie dodajemy do garnka z kapustą przyprawy i liść z zielem. Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą żeby ładnie zmiękły, pamiętamy o przemieszaniu zarówno mięsa
chleba naszegociekawi efektów? Zapraszam to pysznej, letniej i grillowej, kolorowej uczty! Składniki (8 paczuszek): 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 6 pieczarek 1 cebula mała cukinia pomidorki koktajlowe 1 laska kiełbasy 3 ziemniaki łyżka oleju Przyprawy: sól pieprz słodka papryka opcjonalnie- zioła (oregano, bazylia, tymianek) Wykonanie: Warzywa dokładnie umyć, wydrążyć nasiona z papryk, oczyścić lub obrać pieczarki, obrać cebulę i ziemniaki(...)Wszystko pokroić w średniej wielkości kawałki. Kiełbasę pokroić w grube plastry. Następnie dodać olej i przyprawy i razem wymieszać. Odstawić na pół godziny. Przygotować w między czasie 8 kwadratów z folii aluminiowej oraz rozgrzać grilla. Nakładać leczo na folię i zawijać. Grillować na maksymalnej mocy około pół godziny, po tym czasie zmniejszyć moc i grillować jeszcze kolejne 20-30 minut
Tradycyjna Kuchniagulaszy i innych forszmaków pasuje ogórek kiszony, to czemu miałby nie pasować do fasolki po bretońsku? Moi drodzy, informuję - pasuje. Składniki: 500 g fasoli Jaś 2 długie ulubione kiełbasy 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 250 ml passaty pomidorowej 2-3 ogórki kiszone 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 2 duże liście laurowe 3 ziela(...)miękkości pod przykryciem (w wodzie, w której się moczyła) razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Jeżeli wody jest za mało, spokojnie można dolać jej więcej. W międzyczasie kiełbasę kroimy w półplasterki, cebulę w kostkę, jedno i drugie obsmażamy na patelni do zrumienienia, pod koniec dodajemy rozdrobnione ząbki czosnku. Zawartość patelni przekładamy do ugotowanej fasoli. Do całości dodajemy passatę, majeranek
Kardamonovy