sekretny składnik, który uczyni Wasz domowy bigos wyjątkowym i smacznym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRZEPIS NA DOMOWY BIGOS Składniki: 1 kapusta biała średniej wielkości 2 kg kapusty kiszonej 1 kg kiełbasy wiejskiej 50 dag żeberek 3 cebule 10 ziarenek ziele angielskiego 5 liści laurowych 2 garście suszonych grzybów garść suszonych śliwek 1 słoiczek koncentratu pomidorowego przyprawy dol smaku: sól, pieprz, papryka(...)zalać wodą. Doprawić solą, pieprzem oraz papryką. Wsypać śliwki, suszone grzyby, liście laurowe oraz ziele angielskie i gotować około 3 godziny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pokroić w kostkę cebulę oraz kiełbasę i podsmażyć na odrobinie masła. Dorzucić do garnka z kapustą i gotować kolejne 2 godziny na małym ogniu. Na sam koniec dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Przepiski.plŚwietnie nadaje się do wekowania. SKŁADNIKI: 2 WIĘKSZE CUKINIE 1 CEBULA MAŁY PĘCZEK KOPERKU 3 DUŻE POMIDORY 2 MARCHEWKI 2 KOLOROWE PAPRYKI KILKA PIECZAREK 4 ZĄBKI CZOSNKU OPCJONALNIE KAWAŁEK KIEŁBASY PIEPRZ I SOL DO SMAKU ŁYŻECZKA SŁODKIEJ PAPRYKI ŁYŻECZKA WĘDZONEJ PAPRYKI 3- 4 ZIARNA ZIELA ANGIELSKIEGO LISTEK LAUROWY ŁYŻKA ZIÓŁ PROWANSALSKICH 2 ŁYŻKI KONCENTRATU POMIDOROWEGO OLEJ DO SMAŻENIA ZAPRASZAM RÓWNIEŻ(...)ORAZ KONCENTRAT POMIDOROWY. CAŁOSĆ DOBRZE WYMIESZAĆ, PONOWNIE PRZYKRYĆ POKRYWKĄ I DUSIĆ NASTĘPNE 15 MINUT, CO JAKIS CZAS MIESZAJĄC. NA SAM KONIEC DO BIGOSU DODAĆ POSIEKANY KOPEREK I EWENTUALNIE PODSMAŻONĄ KIEŁBASĘ. BIGOS MOŻNA WŁOŻYĆ DO WYPARZONYCH SŁOIKÓW I WEKOWAĆ W GARNKU Z GORACĄ WODĄ PREZ 20 MINUT. SMACZNEGO
Pani M - kuchnia smakowitasię północ🙈) Koniecznie muszę zrobić zapas do słoików, bo cukinii sporo jeszcze na grządce. Składniki na pyszne leczo: 3 czerwone papryki 1 kg cukinii młodej ze skórką 900g kiełbasy (np. Schabówka) 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju Kujawskiego 3 ziarna 2 liście laurowe 1 puszka pomidorów 100g przecieru pomidorowego 1½ l. wody 2 łyżeczki cukru Sól, pieprz(...)smaku Sposób przygotowania: Na oleju podsmażamy pokrojoną w półplasterki kiełbasę, dorzucamy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy się wszystko ładnie przyrumieni, zalewamy wodą, dorzucamy liście laurowe, a gdy zacznie się gotować wrzucamy paprykę pokrojoną w kostkę, a następnie cukinię pokrojoną wzdłuż na cztery części i pokrojoną w plastry. Gdy całość się zagotuje, dodajemy pomidory zmiksowane z przecierem pomidorowym
Kuchnia w czekoladziecukinii ( a w tym roku mi się to udało ) to zamykam leczo w słoikach, aby w zimie móc w pełni cieszyć się jego smakiem. Do tego lecza nie dodaję kiełbasy, ani boczku. Daję same warzywa. Później jeśli mamy ochotę podsmażam mięso, czy kiełbasę , dodaję zawartość słoika i obiad gotowy. Jeśli nie mam ochoty na mięso, dodaję ryż, lub makaron
Kuchnia z widokiem na ogródbiałej kapusty 150 ml wrzątku 90 g koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę siekamy, smażymy na rozgrzanym maśle razem z pokrojoną kiełbasą. Kapustę grubo kroimy, dodajemy do podsmażonej kiełbasy, podlewamy gorącą wodą, dusimy pod przykryciem do jej miękkości. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Do słoiczka wsypujemy mąkę, dolewamy wodę, zakręcamy i energicznie potrząsamy. Resztki
R'n'G Kitchenzarówno w dniu przygotowania jak i kolejnego dnia, odgrzana w piekarniku lub na patelni. Naprawdę smaczna. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zapiekanka ryżowa Składniki 0,5 kg ryżu 30 dag kiełbasy 2 piersi z kurczaka 4 średnie cebule lub 2 duże pęczek natki pietruszki 30 dag sera żółtego (startego ) 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka papryki słodkiej sól 1 torebka łagodnego curry(...)się rozpadać ale nie przejmujemy się tym). Ryż ugotować w dużej ilości lekko posolonej wody, do czasu aż będzie prawie miękki (będzie jeszcze zapiekany). Podczas gdy ryż się gotuje kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na kilku łyżkach oleju rzepakowego, jak będzie rumiana przełożyć do większego garnka lub miski. Ugotowany ryż odcedzić i gorący przełożyć do garnka, wszystkie składniki delikatnie
To co lubię - gotuję i polecamwarzywne danie, które możemy gotować przez cały rok, jednak w sezonie letnim smakuje najbardziej. Zapraszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Leczo Składniki 1 duża cebula cukrowa 30-40 dag ulubionej kiełbasy 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka zielona 1 średnia cukinia 1 bakłażan 2 pomidory (sparzone i obrane ze skórki) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 6 łyżek oleju sól pieprz(...)Instrukcje Wszystkie warzywa bardzo dokładnie myjemy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę cukrową, po kilku minutach dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i chwilę dusimy. Następnie dodajemy papryki pokrojone w kostkę (staramy się aby kostka była podobnej wielkości). Po około 10 minutach dodajemy pokrojoną cukinię i po kolejnych 10 minutach pokrojony bakłażan i pomidory pokrojone na kawałki (rozpadną się
To co lubię - gotuję i polecaminnych inspiracji na wykorzystanie tortilli, to polecam Wam np. krokiety z tortilli . Składniki: 1 tortilla 2 liście sałaty 2 łyżeczki pesto z bazylii Hotz około 5 cienkich plasterków kiełbasy krakowskiej suchej (lub innej ulubionej) Przygotowanie: Tortille smarujemy naszym bazyliowym pesto. Na środku układamy jeden pod drugim plasterki kiełbasy krakowskiej, a po bokach liście sałaty (można je porwać wcześniej
Słodkie okruszkiGdzie kupić prawdziwe wędliny? Wędliny towarzyszyć mogą wszystkim posiłkom. Jako parówki śniadaniowe, kiełbasa w zupie czy też zapiekana, na kanapkach na kolację… Jednak chociaż sięgamy po nie chętnie, to wielokrotnie rozczarowuje nas smak, zapach czy nawet struktura kiełbasy. Wydaje się, jakby było w nich coraz […] Artykuł Gdzie kupić prawdziwe wędliny? pochodzi z serwisu Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchnizostały odrzucone dla tych mniej wartościowych na pewno narodziła się zaraz po tym kiedy wymyślono hierarchię społeczną. Zgodnie z przysłowiem: Co wolno wojewodzie, to nie tobie smrodzie. Dlatego też kiełbasa pasztetowa była w czasie późnego PRL takim symbolem. Substytutem kiełbasy, na który mógł sobie pozwolić przedstawiciel tego podgatunku nazywanego "równi". Potem ten system upadł. Niektórzy z "równych" stali się
Kryzysowa Książka Kucharskaprzywiozłam kilka sztuk i postanowiłam wykorzystać je inaczej niż zwykle. W omlecie smakowały wybornie ;-) Składniki: 2 jajka 3-4 łyżki mleka sól, pieprz 1 plasterek czerwonej papryki 3 plasterki kiełbasy żywieckiej połowa małego oscypka Sposób wykonania: 1. Jajka wbić do kubeczka, dodać mleko, sól i pieprz, wymieszać dokładnie. 2. Patelnię posmarować odrobiną masła, wrzucić pokrojone w kosteczkę kiełbasę żywiecką
Kuchnia domowa Anitaką na styl „wojskowy”? A tak na szybko chcecie przepis, który dorównuje tej grochówie? Wbijajcie i korzystajcie. Smacznie i domowo, przede wszystkim szybko. Walory smakowe, niezapomniane. Składniki: 3 pętka kiełbasy ze świniobicia 250 g boczku wędzonego sudtuiroler speck 2marchewki 1 pietruszka 500 g ziemniaków 250 g czerwonej soczewicy 2 ząbki czosnku 1,5 litra wrzątku 1 łyżka majeranku sól, pieprz(...)font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Marchewki i pietruszkę ścieramy na tarce do jarzyn. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę. Podobnie ziemniaki, choć w nieco większą. Czosnek siekamy. Całość zalewamy wrzątkiem, dodajemy majeranek. Gotujemy do miękkości soczewicy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Normal 0 21 false false false
R'n'G Kitchendobrym składem. Przyznam, że mieszkając w Wielkiej Brytanii bardzo rzadko kupuję jakąkolwiek wędlinę w polskich sklepach, ponieważ po 2 dniach jest zwyczajnie "śliska". Jeśli moja rodzina ma jeść starą kiełbasę, albo ma ona wylądować w koszu na śmieci to wolę sama upiec kawałek dobrego mięsa lub przygotować domową wędlinę w szynkowarze. Jeśli tak jak ja zwracacie uwagę na skład wędlin(...)tłuszcz: 4,2 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 3,2g; węglowodany: 2g w tym cukry:< 0,5 g; białko: 27 g; sól: 3,1 g. * kiełbasa palcówka Produkt wieprzowy, surowy, suszony Składniki: mięso wieprzowe(153 g wykorzystano do wytworzenia 100 g produktu) sól, czosnek suszony, cukier, gorczyca , pieprz czarny, majeranek, ziele angielskie, kultury
Zrób to smacznieodzwierciedlają moje i pozwoliłam sobie opublikować jej słowo na nie…dzielę. SŁOWO NA NIE/DZIELĘ OGRANI NIE PRZEGRANI Prawie 30 lat wolnej Polski politycy przesuwali nam na chlebku kiełbasę, wyborczą. Aż ktoś w końcu pozwolił ją zjeść, plasterek po plasterku 500+. Za jakiś czas nie będzie ani kiełbasy, ani Wyborczej. Ograno nas w jarmarczne trzy kubki. Czy ktoś
codojedzenia