sobie pięknie leżało i dojrzewało. Nie lubię jak mi coś za długo leżakuje. Chcąc pozbyć się „problemu” postanowiłam zrobić leczo z chorizo. Wyszło fajnie. Ta kiełbasa ma dość specyficzny smak i zdecydowanie czuć w go w tej potrawie. Jeżeli Wam to nie przeszkadza, zróbcie koniecznie. Poza tym trwa sezon na paprykę, więc sami rozumiecie. Smaczniejsza i tańsza(...)czosnku, pokrojoną w półplasterki cukinię i pokrojone w paski papryki, smażymy wszystko razem na wolnym ogniu około 5 minut. Dosypujemy do tego mieloną paprykę, smażymy wszystko paręnaście sekund. Do kiełbasy wrzucamy pomidory, oregano i liść laurowy, mieszamy i gotujemy bez pokrywki około 20 minut, od czasu do czasu mieszamy, żeby sos z pomidorów porządnie się wysmażył. Pod koniec gotowania doprawiamy
Kardamonovykoniecznie zajrzyjcie do sklepu Pieczone&Wędzone (do końca 2020 r. dostawa za darmo, więc warto zamówić coś na święta lub sylwestra). Bogata oferta: kiełbasy, pieczyste, wędzonki, wyroby i wędliny z dziczyzny, wyroby i wędliny z wieprzowiny, wyroby garmażeryjne i inne. I co najważniejsze: wolne od GMO, gluteny i alergenów, dziczyzna z polskich lasów, świnki(...)certyfikowanej hodowli bez antybiotyków, same naturalne dodatki, wędzone naturalnym dymem Warto spróbować! P.s. Ja w sklepie Pieczone&Wędzone zamówiłam szynkę, boczek, kiełbasę i pasztetową. I muszę Wam powiedzieć, że wszystko jest przepyszne. A wracając do przepisu na drożdżowe ślimaczki z szynką… Spójrzcie jak je łatwo przygotować Składniki: Na ciasto: 500 g mąki pszennej + do podsypania 30 g świeżych
Słodkie okruszkichłodne dni. Polecam! Składniki: 1 główka białej kapusty 1,5 kg kapusty kiszonej 1 kg wołowiny 1 kg wieprzowiny (użyłam karkówki) 300g boczku wędzonego 3 kiełbasy 2 cebule 100g suszonych grzybów ok 300g pieczarek 10 suszonych śliwek 1 szklanka bulionu 2 szklanki wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki musztardy (najlepiej ostrej) przyprawy: sól, pieprz(...)wody i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na około 15 minut, żeby zmiękły *** *** Boczek kroimy w kosteczkę, wrzucamy na patelnię i wysmażamy tłuszcz. Dodajemy pokrojoną wkostkę cebulę oraz kiełbasę i smażymy przez chwilę *** *** Na patelnię dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i całość smażymy, aż grzyby zbrązowieją *** *** Całość przekładamy na talerz, a na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy
Blog z Apetytemwojskową z ziemniaczkami ;-) Składniki: 1 szklanka łuskanego grochu (połówki) 1 cebula 2 marchewki 4-5 niedużych ziemniaków liść laurowy ziele angielskie 1/3 łyżeczki kminku 2 laski ulubionej kiełbasy sól, pieprz suszony majeranek Sposób wykonania: 1. Dzień wcześniej zalać groch wodą i odstawić na noc. 2. Następnego dnia dorzucić listek laurowy, ziele angielskie i gotować do miękkości. W razie(...)pokrojone w kostkę ziemniaki i jeszcze chwilę całość dusić. Warzywa z patelni wrzucić do gotującej się zupy. Dodać też kminek. Gotować, aż warzywa będą miękkie. 4. W międzyczasie kiełbasę dowolnie pokroić, podsmażyć na patelni, a potem dorzucić do zupy. Chwilkę gotować. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie suszonym majerankiem. Smacznego
Kuchnia domowa AniDodaj do koszyka Książka Zapach Świąt 45,00 zł Dodaj do koszyka DOMOWA SZYNKA Z SZYNKOWARU Zobacz też te przepisy: – domowa biała kiełbasa – swojska wędzona kiełbasa – domowy baleron Przygotowanie: 30 minut przygotowanie marynaty, 5 dni marynowanie, 90 minut parzenie, 24h chłodzenie Składniki: – 1,2-1,4 kg szynki (waga kawałka powinna być dopasowana
nietylkopasta.plGęsta zupa z soczewicy, sycąca i zdrowa, spokojnie może zastąpić cały obiad. Mesz ją zrobić w wersji wegetariańskiej lub dodać trochę chorizo lub kiełbasy. Czas: 40 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 duże Według legendy, św. Piotr Słupnik (facet faktycznie przesiedział na słupie całe życie) żywił się wyłącznie soczewicą. Jeśli jadł taką, jak my ostatnio, to naprawdę więcej(...)bardzo sycące, choć lekkie. Doskonale smakuje z dodatkiem ciemnego, żytniego chleba. Możesz ją zrobić w wersji wegetariańskiej, odpuszczając sobie dodatek chorizo. Jeśli lubisz wędliny, zamiast chorizo możesz dodać np. kiełbasę jałowcową, myśliwską, lub dobry boczek. Spróbuj inne przepisy z soczewicą: Zupa krem z soczewicy i kalafiora Toskańska zupa z soczewicą i fasolą Masur dal według Nigeli Lawson Super prosta iracka
Niedzielny kucharzrodzaju uroczystościach. Zapraszam do wypróbowania przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1 średnia cebula olej rzepakowy do smażenia ok. 600 g łopatki wieprzowej ok. 300 g kiełbasy podwawelskiej 3-4 szklanki wody 30 g suszonych grzybów leśnych 2 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 5 czubatych łyżeczek powideł śliwkowych(...)Odcedzamy i kroimy ją. Przekładamy do do garnka z mięsem. Dolewamy 1-2 szklanki wody i gotujemy przez kolejne 20 minut pod przykryciem, na małym płomieniu. Po tym czasie kiełbasę kroimy w półplasterki. Podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Następnie przekładamy do garnka z bigosem. Mieszamy. Gotujemy kolejne 40-60 minut (do czasu aż kapusta będzie miękka. Czasami gotujemy
Olcia gotuje!czosnku 1/2 łyżeczki mielonego kminku Pozostałe składniki: 1/4 główki białej kapusty 200 g surowego boczku 1 cebula 1 łyżka mąki 2 łyżki posiekanego koperku 10 plasterków kiełbasy żywieckiej 100 g startego żółtego sera (gouda) Przygotowanie: Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy drożdże, cukier, szczyptę soli. Dodajemy oliwę, stopniowo dodajemy ciepłą(...)koniec mieszamy z mąką, chwilę smażymy, łączymy z posiekanym koperkiem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną kapustę wykładamy na ciasto, układamy wędlinę (u mnie kiełbasa żywiecka). Całość zapiekamy 20 minut w temp. 180°C. 2 minuty przed końcem pieczenia posypujemy pizzę żółtym serem. Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior
R'n'G Kitchenmnie! Jak jej nie wziąć skoro tak na mnie patrzy i prosi. Przygarnąłem! Składniki: 2 pętka surowej białej kiełbasy 5oo ml wody 2 liście laurowe 100 g pieczarek 1 łyżka chrzanu 1 łyżka musztardy imbirowej 1 łyżka mąki Sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style(...)margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Przygarnięte kiełbasy gotujemy w wodzie (500 ml) z dodatkiem liści laurowych. Wyjmujemy i kroimy w „talarki”. Wywar przecedzamy przez drobne sito, dodajemy chrzan i musztardę oraz pokrojone pieczarki. Zagotowujemy. Mąkę mieszamy
R'n'G Kitchenoraz kopytka w pysznym, mięsnym sosie . Polecamy też pyszną tradycyjną zalewajkę! Zupa fasolowa jak z wojskowego kotła Składniki: fasola Jaś: 200 g żeberka wędzone: ok. 0,5 kg swojska kiełbasa wędzona: 300 g ziemniaki: 2 – 3 szt. włoszczyzna jak do rosołu czosnek: 2 ząbki czarny pieprz kulki: 1 łyżeczka liść laurowy: 2 szt. majeranek: 1 łyżka sól i pieprz(...)drugiego garnka wkładamy żeberka, dodajemy włoszczyznę, liście laurowe oraz pieprz, zalewamy wodą i gotujemy, aż żeberka będą miękkie. Wówczas dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, czosnek, fasolę oraz pokrojoną kiełbasę i lekko solimy. Kiedy ugotują się ziemniaki, dodajemy roztarty majeranek. Na koniec doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Zupa fasolowa jest najlepsza następnego lub kolejnego dnia po przygotowaniu. Wtedy wszystkie smaki
Kuchnia Na Wypasietuszowska – kuchnia podkarpacka Składniki: 3 duże ziemniaki 2 litry wody garść suszonych grzybów zakwas na barszcz kwaśny biały (mąka żytnia i czosnek) ½ szklanki śmietany 2 liście laurowe sól, pieprz kiełbasa lub boczek Aby przygotować zakwas na barszcz należy do naczynia do kiszenia lub litrowego słoika wsypać kilka łyżek mąki żytniej i dolać 2 szklanki ciepłej wody. Po wymieszaniu dodajemy(...)Następnie dodajemy 2 szklanki zakwasu na barszcz i doprowadzamy do wrzenia. Zalewajkę zaprawiamy śmietaną pilnując, żeby się nie zważyła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Okraszamy usmażonymi skwarkami z kiełbasy albo boczku. Zalewajka tuszowska – kuchnia podkarpacka Więcej podkarpackich zup znajdziecie w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA a tam między innymi przepisy na: Zalewajka ogórkowa z Brzostka Zalewajka ogórkowa
Trzeci talerzwymaga żadnych wyjątkowych umiejętności kulinarnych. Doskonała zupa na jesienno - zimowe chłody. składniki: 1/2 kg łuskanego grochu 2 litry wody 1/2 kg ziemniaków 500 g wędzonej kiełbasy 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 1 duży liść laurowy 6 kulek ziela angielskiego 1 czubata łyżka majeranku sól, pieprz wykonanie: Groch płuczę na sitku i zalewam zimną wodą, dodaję(...)kroję w kostkę, po 20 minutach dodaję ziemniaki do gotującego się grochu. Cebulę drobno siekam i podsmażam na niewielkiej ilości oleju, zeszkloną wrzucam do garnka z grochem i ziemniakami. Kiełbasę kroję w półplasterki, podsmażam i również dodaję do zupy. Całość doprawiam solą, pieprzem i majerankiem, gotuję około 30 minut. Po tym czasie zupa grochowa jest gotowa do jedzenia, jednak najlepiej
babka w formieragu, ser mozzarella, płatki parmezanu Parma szynka parmeńska, ser mozzarella, rukola i płatki parmezanu Quatro stiagoni szpinak, ser gorgonzola, szynka, ser mozzarella, pieczarki, kiełbasa, sos pomidorowy Salmone affumicato łosoś wędzony, szpinak, świeża śmietana Funghi e salsica sos pomidorowy, ser mozzarella, kiełbasa, pieczarki Promocja trwa w godzinach 16 - 22 Koniecznie wymagana jest rezerwacja
Niezły Młynekprosta,kolorowa. Szybki i smaczny pomysł na obiad. Składniki: 250 g makaronu(świderki lub muszelki) 200 g kiełbasy 1 cebula 1 cukinia p ól papryki czerwonej pół papryki zielonej 1 papryczka chili 1 puszka rozdrobnionych lub całych pomidorów 3 ząbki czosnku 200 ml śmietany 1 jajko sól,pieprz(...)żółty ser Makaron gotujemy,odsączamy.Kiełbasę kroimy w plasterki lub kostkę,podsmażamy.Dodajemy cebulę i cukinię pokrojone w półplasterki,następnie papryki pokrojone w kostkę i pomidory z puszki.Doprawiamy solą i pieprzem,mieszamy z makaronem,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Śmietanę miksujemy z jajkiem,polewamy makaron z warzywami. Posypujemy startym żółtym serem Zapiekamy ok.20 minut
Przepisy mojej mamymoją mamą od wielu lat. Ciasto nie wychodzi grube i jest delikatne . Pizzę można zrobić z czym tylko chcemy ,dodajemy to co lubimy. Nasza ulubiona to pizza z kiełbasą,cebulą,papryką ,pomidorem i sos czosnkowy 🍕🥰 Pyszna jest też z tuńczykiem,cebulą,papryką i kukurydzą. I ser oczywiście 😉 Przepis na dużą blaszkę. Składniki: 40 g drożdzy 2 szklanki mąki(...)Wszystkie składniki wrzucamy do miski i zagniatamy ciasto. Równo rozkładamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce i zostawiamy do wyrośnięcia na ok.30 minut. W tym czasie przygotowujemy dodatki,podsmażamy mięso,kiełbasę i kroimy warzywa. Spód zawsze smaruję sosem pomidorowym i oprószam ziołami prowansalskimi lub suszonym oregano i bazylią. Nakładamy dodatki wedle uznania i pieczemy ok.15-20 minut w 180 st.C. Smacznego
Przepisy mojej mamy