kiełbasa - 10546 przepisów (strona:280/704)

Golonka ze słoika - konserwa mięsna 36

razem 60 minut wystarczy. Wtedy można je przechowywać do sześciu miesięcy. Inne domowe wędliny ma blogu Na moim blogu znajdziesz też inne przepisy na pyszne i zdrowe domowe wędliny: Kiełbasa żywiecka bez wędzenia Kiełbasa z piekarnika podsuszana Schab gotowany 20 minut Schab pieczony ze śliwkami Szynka wieprzowa z szynkowara Szynka z indyka z majerankiem Pieczona karkówka (w rękawie) Więcej kulinarnych

Kulinarne przygody Gatity
Co jest lepsze musztarda czy keczup? 36

jednym z najważniejszych czynników, które wpływają na nasze preferencje kulinarne. Musztarda ma ostry, pikantny smak, który dodaje potrawom charakteru. Jej wyrazisty smak doskonale komponuje się z mięsem, zwłaszcza z kiełbasą czy hamburgerem. Z kolei keczup ma słodko-kwaśny smak, który jest bardziej delikatny i łagodniejszy. Jego słodycz sprawia, że jest popularny wśród dzieci i osób, które preferują mniej intensywne smaki(...)tego, jakie składniki są dla nas ważne. Zastosowanie Musztarda i keczup mają różne zastosowania w kuchni. Musztarda jest często używana jako dodatek do kanapek, hot dogów, hamburgerów czy kiełbas. Jej ostry smak doskonale komponuje się z mięsem i dodaje potrawom charakteru. Keczup natomiast jest popularny jako sos do frytek, hamburgerów, kurczaka czy nuggetsów. Jego słodko-kwaśny smak jest lubiany przez

Żyję by jeść
Babka ziemniaczana 39

czubata łyżka majeranku -płaska łyżeczka pieprzu czarnego -płaska łyżeczka mieszanki przypraw ,,18 ziół ojca Mateo''  (opcjonalnie) mieszanka przypraw bardzo aromatyczna -300 g surowy boczek bez skóry -200g kiełbasy wędzonej najlepiej na soli nie peklosoli -200 g wędzonej słoniny bez skóry -1 łyżka smalcu do smażenia  -1 łyżka smalcu do wysmarowania naczynia w którym będziemy piekli  -forma(...)naczynia żaroodpornego o wymiarach  33 cm x 22 cm x 5 cm WYKONANIE Smażymy na smalcu zaczynamy od boczku i słoniny następnie jak się boczek zarumieni delikatnie dodajemy kiełbasę i na koniec cebula w kostkę i czosnek. Odstawiamy na bok. Obieramy ziemniaki i ścieramy na drobno dodajemy jajka , mąkę i wszystkie przyprawy. Mieszamy, aby wszystko się dobrze połączyło. Formę

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
ŻUREK W CHLEBIE NA DOMOWYM ZAKWASIE + FILMIK 41

cebula, marchew, kawałek selera 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie kilka ziarnek pieprzu  2 łyżki naturalnej jarzynki  2 suszone podgrzybki 1-2 ziemniaki  2 śląskie kiełbasy 100 g wędzonego boczku  1 cebula, do podsmażenia  6 białych, parzonych kiełbas  sól, pieprz, majeranek do smaku  6 ugotowanych jajek  PRZYGOTOWANIE :  Przygotowujemy zakwas na żurek

Kulinarne Fantazje Marioli
Polska Kuchnia: Tradycja i Smak 53

jesteśmy razem z rodziną i przyjaciółmi. Bigos Bigos, zwany również “kapustą”, to danie, które idealnie oddaje polską duszę. To bogaty gulasz z kiszonej kapusty, różnych rodzajów mięsa (najczęściej kiełbasy) i grzybów leśnych. Bigos jest duszony w dużym garnku przez wiele godzin, aby smaki mogły się przegryźć. Każda rodzina ma swój własny przepis na bigos, a to danie smakuje jeszcze lepiej(...)prawdziwa uczta dla podniebienia. Żurek Żurek to zupa na bazie zakwasu żytniego, która jest esencją polskiej Wielkanocy. Kremowy, lekko kwaśny smak żurku jest niezwykle charakterystyczny. Podawany z białą kiełbasą, jajkiem i świeżym chlebem, żurek to danie, które rozgrzewa i dodaje energii. Wielkanoc bez żurku? To niemożliwe! Kotlet schabowy Kotlet schabowy, polska odpowiedź na schnitzela, to grubo tłuczony kotlet z panierką

ProstePesto.pl
Barszcz chrzanowy 40

barszcz chrzanowy może być przechowywany w lodówce do 3-4 dni. Czy do barszczu chrzanowego można dodać mięso? Tak, do barszczu można dodać różnego rodzaju mięsa, na przykład gotowaną kiełbasę lub kawałki gotowanego mięsa, co czyni go bardziej sycącym daniem. Jak można złagodzić smak chrzanu w barszczu? Aby złagodzić smak chrzanu, można dodać więcej śmietany lub mleka, co sprawi(...)innych przepisów na Wielkanoc, które mogą Ci się spodobać: Jajka faszerowane wędzoną makrelą Jajka faszerowane chrzanem i rzodkiewką Jajka faszerowane pieczarkami i chrzanowym serkiem – przepis na Wielkanoc Doskonała biała kiełbasa w sosie chrzanowym na Wielkanoc Polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowym Cielęcina ze szparagami i sosem holenderskim Sałatka z selera konserwowego i ananasa Odkryj idealną sałatkę na Wielkanoc: sałatka z jajek

Moja Książka Kucharska
ROLADY WIEPRZOWE ( ZRAZY ) 37

Bardzo smaczne rolady z siekanym farszem. Łatwe w przygotowaniu i smaczne, polecam przepis.  SKŁADNIKI :  1 i 1/2 kg mięsa od szynki ( wysoka część ) 2 kiełbasy zwyczajne 4 ogórki konserwowe  300 g boczku wędzonego  2 cebule  sól, pieprz do smaku  2 łyżeczki musztardy sarepskiej  słodka papryka w proszku  2 liście laurowe 2 ziarnka(...)PRZYGOTOWANIE :  Mięso tniemy na kotlety i rozbijamy tłuczkiem. Kiełbasę, boczek, cebulę i ogórki miksujemy na małe kawałki. Wszystko przekładamy do miski i dodajemy musztardę, sól, pieprz, musztardę i magii. Wszystko mieszamy.  Na kotleta nakładamy porcję farszu i zwijamy roladę. Spinamy wykałaczkami. Obtaczamy w mące i podsmażamy je z każdej strony na odrobinie oleju. Następnie należy je trochę przypiec

Kulinarne Fantazje Marioli
Jajka w cieście francuskim 72

Jajka w cieście francuskim. Na Wielkanoc nie może zabraknąć jajek gotowanych. Polecam też zrobić np. Jajka po polsku faszerowane lub Koreczki z jajek przepiórczych z białą kiełbasą. lub szynkę zawijaną z jajkiem . Te wielkanocne jajka na twardo w nowej, świątecznej odsłonie, przygotowane są podobnie jak biała kiełbasa w cieście francuskim. Te wytrawne ciasteczka z ciasta francuskiego z jajkiem są doprawione

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasta alla Zozzona – Rzymski Klasyk 50

okazją dla smakoszy na całym świecie, aby doświadczyć mieszanki najlepszych rzymskich smaków w jednym daniu. Mój przepis na Pasta alla Zozzona: Składniki: – Rigatoni 350 gramów – Włoskiej łagodnej kiełbasy wieprzowej ze 150 gramów – Guanciale z 200 gramów – Żółtka jaj z cztery – Pecorino Romano + dodatkowo do posypania – Parmigiano Reggiano – Puszka pomidorów San Marzano – Oliwa(...)łyżek Przygotowanie: 1. Zagotuj wodę w dużym garnku i obficie posól. 2. Gotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. 3. Na patelni podsmaż pokrojone w kostkę guanciale i pokruszoną kiełbasę przez około 15 minut, często mieszając. 4. Dodaj pomidory i gotuj pod przykryciem przez kolejne 5 minut. Jeśli patelnia jest zbyt sucha, dodaj trochę wody z gotującego się makaronu

RafalCook
Tych polskich potraw cudzoziemcy nie chcą tknąć. Dla nich obrzydliwe, a my się zajadamy 39

Polska kuchnia jest uważana na całym świecie za jedną ze smaczniejszych. Zwłaszcza pierogi, kiełbasy czy schabowy z ziemniakami i kapustą wzbudzają uznanie wśród cudzoziemców. Są jednak również takie potrawy, które obcokrajowcy omijają szerokim łukiem i dziwią się, jak można coś takiego jeść. Flaczki i inne dania z podrobów Zupa przygotowana z żołądków wołowych to danie, które zazwyczaj budzi obrzydzenie wśród(...)Również wątróbka czy płucka zwyczajnie ich brzydzą i raczej nie skuszą się na takie specjały. Może „flaczki” z mięsa drobiowego byłyby bardziej znośne? Przepis znajdziesz tutaj . Kaszanka Czyli „krwista kiełbasa” to również danie, które omijają szerokim łukiem. Krew i kasza to zestawienie, które na samą myśl budzi niesmak. Jak w ogóle można było wpaść na pomysł czegoś takiego? Makaron

e-PrzepisyKulinarne
Cannelloni z mięsem 90

więcej. Przygotowanie tego dania może wydawać się skomplikowane, ale z moim prostym przepisem z łatwością poradzisz sobie w kuchni. Składniki: 400 g mięsa mielonego, mieszanego 2 białe surowe kiełbasy 2 żółtka oliwa z oliwek 1 cebula, posiekana gałka muszkatołowa 50 g tartego sera typu parmezan Sos pomidorowy puszka krojonych pomidorów 3 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku kilka listów(...)czosnek. Dodaj pomidory z puszki i podgrzewaj około 10 minut. Do gotowego sosu włóż posiekaną bazylię i wymieszaj. Cebulę podsmaż na oliwie, dodaj mielone mięso oraz mięso z białej kiełbasy. Podsmażaj do zrumienienia. Gotowe wystudź dodaj żółtka, parmezan oraz gałkę muszkatołową. Dopraw solą, pieprzem według uznania i wymieszaj. Na dnie naczynia do zapiekania rozsmaruj cienką warstwę sosu pomidorowego. Rurki cannelloni

gotuj ze mną
Deska wędlin na Walentynki od Bacówka + kod rabatowy 54

powstają w Rajbrocie – niewielkiej wsi położonej w Małopolsce, w Gminie Lipnica Murowana. W ich ofercie znajdują się produkty tradycyjne (wpisane na listę produktów tradycyjnych dla województwa małopolskiego) jak kiełbasa swoja, kiełbasiana z Rajbrotu, szynka szołdra; również produkty ze znakiem Jakość Tradycja – kabanosy z dziczyzny, kiełbasa krakowska w słoiku. Mam dla was 10% kod rabatowy DOROTASMAKUJE na zakupy

Dorota Smakuje
Kotlety mielone z mozzarellą / Meat patties with mozzarella cheese 49

niezaprzeczalnym atutem jest bardzo łatwe i szybkie przygotowanie. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Kotlety mielone z mozzarellą (4 porcje) Składniki: 500 g mięsa mielonego 200 g kiełbasy, drobno posiekanej 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól i pieprz 150 g pieczarek pokrojonych w plasterki 2 łyżki masła klarowanego(...)pomidor, pokrojony w plastry 125 g mozzarelli, pokrojonej w plasterki lub startej Przygotowanie: Wymieszaj mięso mielone z kiełbasą, jajkiem i bułką tartą. Dopraw papryką, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi do smaku i ponownie wymieszaj. Uformuj z masy 4 płaskie placki ( 12 cm średnicy) i wyłóż je na blaszkę do pieczenia. Rozgrzej masło na patelni, dodaj pieczarki, delikatnie posól i podsmaż

karmelowy
Koszmary kulinarne z PRL-U. Tego dzisiaj nie włożylibyśmy do ust 41

całkiem normalne i nawet modne. Zapytałam czytelników, co u nich po latach wywołuje grozę. Przypominacie sobie poniższe potrawy? Niektórym wydają się okropne, ale inni do tej pory je lubią. Kiełbasa z nutrii Hodowla nutrii była bardzo popularna, zwłaszcza w latach 80., a Polska była jednym z największych producentów skór tych zwierząt. Ponieważ mięso szkoda było zmarnować, zwłaszcza, że podobno jest(...)zdrowe, chude i smaczne, kiełbasa z nutrii nie była niczym szokującym. Móżdżek z jajkiem Dzisiaj brzmi to bardzo egzotycznie, ale lata temu była to dość popularna potrawa. Móżdżek należało ugotować i podsmażyć na patelni z jajkami – ot taka odmiana jajecznicy. Zupy owocowe Czyli makaron zalany kompotem, serwowane często na szkolnych stołówkach. Do dziś wiele osób wspomina to jako traumę

e-PrzepisyKulinarne

Proponowane wyszukiwania