kiełbasa - 10142 przepisów (strona:279/677)

Kwaśno-słona zupa soljanka 73

pokrojone w kostkę 3 kiszone ogórki drobno posiekane Ćwiartka kapusty drobno poszatkowana 1/2 szklanki pokrojonych oliwek 3 łyżki siekanych kaparów 1/2 szklanki wody z ogórków lub kaparów 1/2 kg kiełbasy 2 ugotowane lub upieczone piersi z kurczaka lub szklanka pokrojonej w kostkę szynki 1 szklanka passaty pomidorowej 1 szklanka wytrawnego wina 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego Papryczka chili(...)Natka pietruszki Natka kopru Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej w garnku łyżkę oleju. Wysyp na niego cebulę. Smaż. Po 3 minutach dodaj marchew, kapustę i selera oraz pokrojoną w półplastry kiełbasę. Wymieszaj i smaż 7 minut. Krok 2 Zalej całość wodą, tak żeby przykryła składniki. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i posiekaną papryczkę chili. Gotuj aż warzywa będą miękkie – około

Niedzielny kucharz
Kiełbasa pieczona w piekarniku z ziemniakami, cukinią i papryką 79

Dzień dobry :-) Dziś kochani pomysł na szybki obiad. Musiałam zużyć kiełbasę, bo kończyła się jej data, więc zapiekłam ją z cukinią, młodymi ziemniaczkami i czerwoną papryką. Ja osobiście za kiełbasą średnio przepadam, taka pieczoną i z grilla czasem zjem ze smakiem. Bardziej fanami są moi Panowie. Zapiekanka wyszła pyszna, a to najważniejsze. Miłego dnia :-) Składniki: 5 - 6  kiełbasek

kruche babeczki
Bangers and mash 89

trendami kulinarnymi. Powstanie tego dania datuje się na okres I Wojny Światowej, kiedy było mniej jedzenia. Wtedy właśnie do popularnych już od dawna, z uwagi na cenę, wśród robotników, kiełbas, zaczęto dodawać więcej niemięsnych składników. Dzięki temu, a konkretnie z uwagi na większą obecność wody, kiełbasy pękały w czasie gotowania, czyli robiły bang :) Stąd nazwa bangers.  W luźnym tłumaczeniu

Kryzysowa Książka Kucharska
HITY na blogu – 5 przepisów idealnych na imprezę i nie tylko 2192

lazanię. Bardzo się cieszę z tego faktu, bo dla mnie jest to przepis nr 1, uwielbiam ją. Niegasnącym zainteresowaniem cieszą się też zapiekane rożki z tortilli oraz naleśniki nadziewane kiełbasą, serem, papryką i pieczarkami. Jeśli któryś z tych przepisów Ci umknął, to serdecznie zachęcam do wypróbowania. Marokańskie chlebki z patelni Lazania z mięsem mielonym i beszamelem Koperty naleśnikowe z kiełbasą

Smaki Na Talerzu
Bigos z cukinii i białej kapusty-pyszne danie jednogarnkowe +FILM 72

serdecznie Zapraszam też na film SKŁADNIKI -około 2 kilogramy cukinii -1 słoiczek  koncentratu pomidorowego dobrej jakości  190g  -2 duże marchewki  -2 średnie cebule -500g kiełbasy -300g białej kapusty -papryka słodka  -zioła prowansalskie  -3 ząbki czosnku -4 łyżki ketchupu  -sól do smaku -trochę oleju Cukinię trzemy na tarce jarzynowej, dajemy do miski(...)dużym garnku na małej ilości oleju podsmażamy poszatkowaną cebulkę, czosnek oraz startą na tarce jarzynowej  lub poszatkowaną marchew.  Gdy wszystko się troszkę podsmaży dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Smażymy Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę, wszystko mieszamy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut.   Następnie do całości dodajemy odciśniętą cukinię, mieszamy, dodajemy koncentrat oraz przyprawy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Wege grill – Z czym to się je? 92

mięsa? Jak najbardziej, jest to możliwe, choć wielu osobom grill kojarzy się przede wszystkim z mięsem. Niestety, po warzywa i różne wegańskie produkty sięga się rzadziej niż po np. kiełbasę. Wege grill może być smaczny i zdrowy. Jakie smakołyki przygotować w czasie wegańskiego grilla w gronie najbliższych? Wegański grill – warzywa, które możesz wykorzystać Powszechnie wiadomo, że warzywa są zdrowe(...)sklepach znajdziemy też wege kiełbaski, które w składzie mają boczniaki, nasiona słonecznika, groch, szpinak i ogrom suszonych warzyw. Brzmi to zdecydowanie lepiej niż w przypadku “standardowej” kiełbasy, która składa się z pokrojonego lub zmielonego mięsa wymieszanego z bułką tartą, przyprawami i wątpliwej jakości substancjami aromatyzującymi… Wegetariańskie (wegańskie) burgery Na rynku z miesiąca na miesiąc pojawia się coraz

ProstePesto.pl
Najpopularniejsze rodzaje greckich potraw 64

biało przez wulkaniczną glebę. Spróbuj sera chloro, tradycyjnie przygotowywanego na świeżo przez miejscowe kobiety, lub tomatokeftedes czuli „kulki mięsne” zrobione po prostu z ziół, pomidorów i masła. Mykonos — najlepsza kiełbasa i kozi ser Mykonos, położone w samym sercu Cyklad, słynie z życia nocnego, ultramaryny i uroczych białych plaż. Zrób sobie przerwę od spaceru po malowniczym mieście i spróbuj słynnej lokalnej(...)kiełbasy lub kopanisti, miękkiego i pieprznego koziego sera. Ateny to piękne miasto — zwiedzaj i smakuj Kiedy wrócisz z wycieczki po starożytnych ruinach Aten, wybierz się na spacer po jej ulicach i spróbuj pysznego jedzenia ulicznego w mieście. Souvlaki to popularne danie z grillowanej wołowiny, jagnięciny lub wieprzowiny podawane na okrągłej picie z sałatą, pomidorem i cebulą, a następnie zwinięte

codojedzenia
PYZY Z MIĘSEM 60

najczęściej przygotowuję z pozostałym mięsem po rosole. Niestety są pracochłonne, jednak ich smak wynagrodzi wszystko. Są naprawdę bardzo smaczne i syte. Zazwyczaj podaję je oblane przesmażoną cebulką, boczkiem lub kiełbasą. Przyznam, że dawno ich nie robiłam, jednak ich smak tak za mną "chodził", że już musiałam ;) Oczywiście przy okazji przygotowałam ich więcej i nadmiar zamroziłam, będzie na kolejny obiad(...)uformować kulki.  W garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Gotować pyzy około 3-4 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Podawać okraszone przesmażoną cebulką, boczkiem lub kiełbasą

Zrób to smacznie
Drożdżowe batony z kiełbasą, serem i chutneyem 123

Dziś mam dla Was propozycję na ciepłe śniadanie lub kolację. Są to drożdżowe batony z kiełbasą, serem i łagodnym chutneyem. Zazwyczaj chutney jada się na zimno, ale ja postanowiłam ten stereotyp złamać i wykorzystać go na ciepło. Użyłam łagodnego , bo miałam obawy co do ostrości. Batony jadła moja wnusia, więc nie chciałam, aby były za ostre. Wpis powstał przy współpracy(...)więc, dla każdego coś dobrego. Dodatkowo miłym zaskoczeniem dla mnie było zapakowanie słoiczków. Taka paczuszka idealnie nada się na prezent dla wielbicieli takich smaków. Polecam. Drożdżowe batony z kiełbasą, serem i chutneyem

Ewa w kuchni
Forszmak z kociołka 141

karkówki 700 g kiełbasy śląskiej 3 cebule 1 papryka czerwona 2 marchewki  500 g pieczarek 2 puszki groszku 6-7 ogórków kiszonych sól pieprz chili czerwona papryka ziele angielskie listki laurowe oregano majeranek 2 łyżki smalcu 3 łyżki mąki. Składniki na ok 7 litrów forszmaku  Wszystkie składniki kroimy w kostkę .. na dno garnka kładziemy smalec i wkładamy początkowo(...)mięso kiełbasę i cebulę, smażymy na wolnym ognisku.  Dodajemy pieczarki, marchewkę i paprykę, smażymy mieszając w dalszym ciągu. Dodajemy przyprawy i podlewamy wodą. Gotujemy pod przykryciem aż do miękkości mięsa. Pod koniec dodajemy osączony groszek i ogórki . Jeszcze pozostawiamy na ogniu.  Przygotowujemy zasmażkę z 3 łyżek mąki na smalcu lub podprawiamy samą mąką rozmieszaną z wodą

Gotowanie jest łatwe
Letni zielony bigos z młodej kapusty 100

racji, że wychodzi coraz pyszniejszy dzielę się nim z Wami też tutaj. Warto sobie go gdzieś zapisać i korzystać systematycznie ;) Składniki: pół główki młodej kapusty ok. 3 średnie śląskie kiełbasy (300g) cebula 3 łyżki oleju 1/2 szklanki rosołu/bulionu 1-2 listki laurowe kminek pieprz i sól 3 łyżeczki mąki świeży koperek ugotowane ziemniaki lub pieczywo Kapustę szatkujemy (tniemy(...)wąskie paski) i wrzucamy do miski. Cebulę kroimy w kostkę  i wrzucamy do dużego garnka z rozgrzanymi 2 łyżkami oleju. Kroimy kiełbasę w ćwiarki o średniej grubości 3-4 mm. Wrzucamy do garnka z cebulą i podsmażamy kilka chwil. Następnie do garnka dodajemy kapustę, bulion, sól, pieprz, listek laurowy i dużo kminku. Mieszamy dokładnie i przykrywamy pokrywką. Tak gotujemy

W kuchni bez szafek
Sałatka z awokado i mango z cieciorką 68

jako o czymś, co można wykorzystać jedynie w koktajlach: mango lassi lub deserach, ale polecam je łączyć również w wytrawnych potrawach: Smażoną wątróbkę z mango i pomidorkami , Szaszłyki z kiełbasy i mango. Kiełbasa curry , albo z innymi owocami Sałatka z owocami Jednym z moich ulubionych przepisów z mango jest sałatka z Sałatka z awokado i mango z cieciorką na liściach

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gołąbki z chorizo 62

Czas gotowania / Cook time: 1 hr Czas całkowity / Total time: 1 hr 30 mins Drukuj / Print Składniki / Ingredients: Na gołąbki 14 liści kapusty savoy 400 g kiełbasy chorizo bez skóry 200 g ryżu arborio (ja użyłam arborio, choc lepiej zeby był normalny, ale nie zauważyłam, że mi brakło, a już mi sie leciec(...)łyżki ziół prowansalskich 2 łyżeczki przecisniętego czosnku 1 łyżka papryki wędzonej w proszku Sposób wykonania / Instructions: Ryż ugotować al dente. W dużej misce połączyć wystudzony ryż z kiełbasą obraną ze skóry, pokrojoną na mniejsze kawałki. Dodać zioła, czosnek, wędzoną paprykę i puree z pomidorów. Dobrze wymieszać. Z kapusty oddzielić największe liście, ściąć głąba. Liście wrzucić do wrzątku

Spice things up
Grillowane kofty z białej kiełbasy podane z grillowanymi pieczarkami nadzianymi kaszą jaglaną. 51

Sezon grillowy w pełni więc dziś iście soczysta propozycja właśnie na grilla. To co, zapraszam!  Składniki na kofty; 4 surowe białe kiełbasy 1 kromka czerstwego ciemnego chleba 1 jajko 1 mała cebula 1 łyżka musztardy  sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka posiekanej kolendry   Składniki na grillowane pieczarki; 10 dużych pieczarek 3 łyżki kaszy jaglanej 1/4 papryki czerwonej(...)łyżki startego żółtego sera sól, pieprz do smaku odrobina czosnku granulowanego przyprawa do grilla   Przygotowanie; Kiełbasę wyciągamy z osłonek, dodajemy namoczony i odciśnięty chleb, posiekaną cebulę, jajko, musztardę i wyrabiamy ręką na gładką masę. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy jeszcze do smaku. Na końcu wrzucamy kolendrę. Mieszamy. Wkładamy do lodówki aby masa się lekko ścięła.  Przygotowujemy patyki

Radość kipiąca uśmiechem.
Młoda kapusta z papryką i pomidorami 52

POMIDORAMI I PAPRYKĄ Młoda kapusta z pomidorami i papryką – składniki - główka młodej kapusty (około 1,5 kg) - 1 duża czerwona papryka - 3 duże czerwone pomidory - 0,5 kg kiełbasy śląskiej lub podobnej (albo jakiegoś mięsa) - 150 g koncentratu pomidorowego - pęczek koperku - 5 łyżek oleju - 200 m wody - przyprawy: pieprz, sól, odrobina cukru, spora łyżka słodkiej mielonej papryki, opcjonalnie kminek jeśli(...)Główkę kapusty myjemy, kroimy na ćwiartki i cienko szatkujemy. Wrzucamy do dużego garnka, podlewamy wodą i olejem i dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem. W międzyczasie kroimy w kostkę kiełbasę (lub mięso) i dodajemy do duszącej się kapusty. Paprykę również kroimy w kostkę i także dodajemy do garnka. Koperek siekamy drobno i dodajemy do reszty składników w garnku. Pomidory sparzamy

Marder&Marder Manufacture