kiełbasa - 10142 przepisów (strona:276/677)

Makaron z młodą kapustą i kiełbasą salsiccia 68

główki -  ok. 400g młodej kapusty (mniam😘) 1 cebula 1 kieliszek białego wytrawnego wina (tego składnika nie warto pomijać!) oliwa (najlepsza jaką mamy) sól i pieprz do smaku Uwaga : kiełbasę salsiccia można dostać w sklepach z włoskimi artykułami ale w ostateczności można też użyć polskiej białej kiełbasy. Trzeba ją jednak wtedy obficie doprawić koprem włoskim, zwanym też kuminem gdyż

Pasta Po Polsku
pożywna zupa z kolorowej fasoli z kiełbasą... 59

sztuki, liść laurowy 2 sztuki, kostka rosołowa 2 sztuki włoszczyzna 1/2 pęczka, woda 2 litry, ziemniaki 6 sztuk, sól 2 łyżeczki, papryka ostra 1 łyżeczka, czosnek granulowany 2 łyżeczki, kiełbasa śląska 4 sztuki, majeranek 2 łyżki Fasolę białą i czerwoną zalać zimną wodą i moczyć całą noc, przed gotowaniem wodę z moczenia wylać, wsypać fasole do szybkowara, wlać wodę, dodać(...)ostrą, czosnek granulowany i gotować z 10 minut, na koniec wsypać majeranek, przed podaniem kiełbaski pokroić na porcje - zupa z kolorowej fasoli jest bardzo pożywna, smaczna, rozgrzewająca, z dodatkiem kiełbasy idealny syty obiad.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
EXPRESOWE SZASZŁYKI Z BIAŁEJ KIEŁBASY + FILMIK 43

Smaczne i expresowe szaszłyki w przygotowaniu, podane z sosem tzatziki i surówką to pełne danie obiadowe.  SKŁADNIKI :   1 kg białej, surowej kiełbasy  1 jajko 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę natka pietruszki 1/2 część papryki czerwonej sól i pieprz tylko do smaku  SOS :  1 zielony ogórek  400 g jogurtu naturalnego, greckiego  2 ząbki(...)PRZYGOTOWANIE :  Białą kiełbasę wyjmujemy z flaka, dodajemy jajko, pokrojoną cebulę, paprykę, natkę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.  Formujemy owalne szaszłyki, nabijamy na patyk i odkładamy.  Zielonego ogórka ścieramy na tarce jarzynowej, lekko solimy i odkładamy. Jogurt przekładamy do miski, dodajemy wszystkie składniki i wyciśnięty ogórek z nadmiaru płynów. Sos dokładnie mieszamy.  Szaszłyki smażymy na patelni grillowel

Kulinarne Fantazje Marioli
10 potraw, których spróbować będąc w Portugalii 68

kraju. Caldo Verde Najbardziej znana portugalska zupa. Pochodzi z północnej Portugalii, gdzie powszechnie uprawia się kapustę galicyjską. To właśnie z tego rodzaju kapusty, a także m.in. zmiksowanych ziemniaków, plasterków kiełbasy i oliwy z oliwek, przyrządza się caldo verde. Zupę podaje się najczęściej z kromkami chrupiącego chleba kukurydzianego. Feijoada a Transmontana Gulasze, zarówno mięsne jak i rybne, są w Portugalii bardzo(...)dość sycąca, ale bardzo smaczna potrawa. Francesinha Legendarna kanapka z Porto, uznawana za najbardziej rozpoznawalny portugalski fast food. Francesinha to bardzo charakterystyczny olbrzymi tost z dodatkiem różnych rodzajów mięsa (kiełbasa, karkówka, boczek itp.). Całość jest obłożona plastrami sera i oblana sosem pomidorowo-piwnym, a dodatkowo na górze zazwyczaj kładzie się usmażone jajko. Francesinhę zazwyczaj podaje się z frytkami, a najlepiej

ProstePesto.pl
szybkowar- fasola z kiełbasą w pomidorach... 71

Składniki: fasola perłowa 1 kg, woda 2 litry do gotowania, kostka rosołowa 2 sztuki, jałowiec 4 sztuki, ziele angielskie 3 sztuki, liść laurowy 2 sztuki olej rzepakowy 10 łyżek, kiełbasa toruńska 4 sztuki długie, cebula 2 sztuki średnie, czosnek 1/2 główki, przecier pomidorowy 1 kartonik, sól 1 łyżeczka, papryka ostra 1 łyżeczka, majeranek 4 łyżki Fasolę opłukać i zalać wodą(...)zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 40 minut, w szybkowarze wystudzić (gotuję wieczorem na następny dzień do przygotowania) , fasola jest miękka. W garnku na oleju usmażyć drobno pokrojoną kiełbasę obraną z flaka, wsypać drobno pokrojoną cebulę, czosnek z praski wyciśnięty, smażyć do złocistej cebuli. Wlać przecier pomidorowy z kartonika, smażyć mieszając z 3 minuty. Wlać z wywarem ugotowaną fasolę

W Mojej Kuchni Lubię
Boerenkoolstamppot 57

początkowo używane jako pasza albo danie biedoty. To właśnie tak powstało sycące proste danie jednogarnkowe po to, żeby 100 lat później wjechać na salony :) Składniki: - ziemniaki - jarmuż - jakaś kiełbasa Wykonanie: Jarmuż podsmażamy lekko, dolewamy wody i chwilę dusimy. Mieszamy z ugotowanymi ziemniakami. Podajemy z usmażoną kiełbasą

Kryzysowa Książka Kucharska
ZUPA FORSZMAK Z KURCZAKIEM 58

Zupa forszmak z kurczakiem to zupa a'la gulasz. Jest gęsta, pyszna, aromatyczna, sycąca, kolorowa i doskonale rozgrzewa. W oryginalnym przepisie do forszmaku dodaje się kiełbasę, jednak ja postanowiłam zrobić jej lżejszą wersję i zamieniłam kiełbasę na pierś z kurczaka. Zupa jest bardzo łatwa do zrobienia, smakuje wszystkim domownikom. Czasem, kiedy mam ochotę na coś bardziej pikantnego, to do zupy

Zrób to smacznie
NAJWAŻNIEJSZE ZASADY PRZY ROBIENIU ŻURKU WIELKANOCNEGO 58

suszone prawdziwki, które sami zbieramy późnym latem. Wywar do żurku przygotowuję na : wędzonym boczku, nie pomyl się i nie kupuj boczku parzonego, wędzonych żeberkach wieprzowych i białej dobrej jakości kiełbasie.  Co ważne aby kiełbasa nie popękała w trakcie gotowania, nakłuj flak szpilką w kilku miejscach, dzięki czemu odda dużo smaku do zupy, a flak podczas gotowania nie pęknie

SMYKWKUCHNI
Sos chrzanowy z jogurtem 48

moich kwietniowych wyczynów kulinarnych. A dziś dopiero 11 kwietnia. Święta za tydzień, mam jeszcze jakieś 6 dni na to, żeby znowu coś odwalić. Jutro mam w planie upiec białą kiełbasę. Nie będę chyba za bardzo eksperymentować, bo tą kiełbasą mam zamiar uraczyć moje drogiego brata. Ale o czym to dziś? O chrzaaanie. Tak. Tutaj za pierwszym razem też nie było

Kardamonovy
Domowy zakwas na żurek 60

kupić zakwas w sklepie, mozna nawet zrobić żurek z torebki, ale to już nie będzie domowy żurek na zakwasie. Jesteśmy z Piotrem samowystarczalni, gdyż sami pieczemy chleb, robimy białą kiełbasę i inne przetwory, robimy też domowe zakwasy na świąteczne zupy, zakwas na żurek i zakwas na barszcz czerwony. Przepis na zakwas na żurek podawałam pona 9 lat temu w przepisie(...)gotowy w szklanej butelce (nie w plastykowej). Potrzebny jest do ugotowania żurku, Żurek to bardzo pyszna zupa, podawana u nas na wielkanocne śniadanie. Na Wielkanoc dodajemy do żurku białą kiełbasę . i podajemy go w chlebowych miskach. Polecam przygotowanie go w domu, gdyż jest proste i mało kłopotliwe. Gdy zrobimy więcej można przelać do butelki i trzymać w lodówce. Często się

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jajka faszerowane z oliwkami i groszkiem konserwowym 75

wegańska sałatka jarzynowa Kim jest dietetyk – czym się zajmuje, po czym poznać, że ktoś jest dobrym dietetykiem? Babka bezglutenowa – przepis na ciasto bez glutenu Przepis na białą kiełbasę bez mięsa – wegańska biała kiełbasa

Via Gusto
Barszcz białowieski. Zupa Małgorzaty Caprari. 61

oliwy  - 4 szklanki esencjonalnego bulionu warzywnego, grzybowego lub drobiowego (przepis na bulion warzywny poniżej) -1 listek laurowy - 3 ziarna ziela angielskiego - 75 dag ziemniaków - 4 kawałki gotowanej białej kiełbasy - 1 szklanka śmietany - 2 łyżeczki przesianej mąki pszennej - sok z cytryny lub ocet winny - sól, cukier - garść posiekanej zieleniny (natki pietruszki lub/i koperku ) - opcjonalnie ugotowane jajka Barszcz białowieski. Zupa Małgorzaty(...)następnie odcedzić. Cebulę zeszklić na łyżce tłuszczu, zalać gorącym bulionem, dodać listek laurowy i ziele angielskie, zagotować. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy, gotować do miękkości. Kiełbasę obrać z osłonek, wrzucić do gorącej zupy. Dodać przecedzony wywar z buraków, zagotować, skontrolować smak, ewentualnie doprawić. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać 3-4 łyżki zupy, lekko ubić i dodać

Z Kuchni Do Kuchni
Pieczona biała kiełbasa otulona boczkiem 54

st.C. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 40 minut z funkcją góra – dół. Po 40 minutach włączamy termoobieg i jeszcze zapiekamy 5 – 10 minut do zarumienienia się bialej kiełbasy. Tak upieczone kiełbaski podajemy np. z tartym chrzanem albo sosem chrzanowym. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pieczona biała kiełbasa otulona boczkiem pochodzi z serwisu Olcia Gotuje

Olcia gotuje!