marzenie. I przede wszystkim szybka. Oczywiście możecie dorzucić do niej to na co macie ochotę, np. kukurydzę czy pieczarki. Składniki: ugotowane ziemniaki (najlepiej młode) 1 cebula 1 mała kiełbasa ser mozzarella sol, pieprz, słodka papryka Na patelnię wlewamy odrobinę oleju. Wrzucamy posiekaną w piórka cebulę i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki ziemniaki. Przyprawiamy solą, pieprzem
My simple kitchenduża marchewka 1 duża pietruszka spory kawałek selera spory kawałek pora 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 3 ziemniaki 1 duże lub dwa małe żeberka 1 kawałek kiełbasy 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 plastry boczku sól, pieprz, majeranek, przyprawa do zup Groch przesypać do garnka i wlać 1,5 szklanki wody. Gotować aż groch będzie miękki i nabierze(...)warzywa i mięso zmiękną. Następnie wyjąć żeberka a do bulionu dodać ugotowany groch. Zmniejszyć gaz na najmniejszy płomień i nadal gotować. Żeberka obrać z mięsa, i pokroić w kostkę. Kiełbasę także pokroić w kostkę i dodać razem z mięsem do zupy. Boczek drobno pokroić i usmażyć, aż wytopi się cały tłuszcz. Wówczas dodać posiekaną cebulę z czosnkiem i smażyć
My simple kitchenwięc polecam przygotować go wieczorem. Jest znacznie delikatniejszy w smaku niż taki tradycyjny bigos i idealnie pasuje na wiosenny obiad :) Składniki: 1 główka młodej kapusty 3 plasterki boczku 3 kiełbasy śląskie 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, cukier, vegeta pęczek koperku Kapustę posiekać i gotować aż będzie miękka. Odcedzić. Boczek pokroić w kostkę i wytopić(...)patelni. Dodać posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zrumieni dołożyć pokrojoną w kostkę lub talarki kiełbasę. Wszystko razem przesmażyć przez parę minut i dodać do odcedzonej kapusty. Dodać koncentrat pomidorowy i gotować bigos na małym ogniu aż woda znacznie odparuje. Przyprawić według uznania solą, pieprzem, cukrem i ewentualnie vegetą. Na sam koniec dodać posiekany świeży koperek
My simple kitchenziemniaki robiłem ostatnio, a o kaszy trochę zapomniałem :) A jak już robiłem, to głównie kuskus i jaglaną, a są tez inne ciekawe rodzaje :) Dziś kasza jęczmienna perłowa z białą kiełbasą :) Jednym z pierwszych przepisów na blogu, jest właśnie biała kiełbasa i często jest wyszukiwana na nim, także postanowiłem zrobić inną wersje, z innymi trochę kiełbaskami :) i z troszkę ładniejszymi zdjęciami
Parowar Facetanią zrobić. Przyznaję, że wyszło jedno z lepszy dań jakie do tej pory jadłam z czerwoną soczewicą. Składniki: 150 g czerwonej soczewicy spora marchew cebula 150 g dobrej kiełbasy ok 90 g koncentratu pomidorowego 400 ml bulionu (drobiowego) olej słodka i ostra papryka majeranek, cząber sól, pieprz Przygotowanie Na patelni podsmażamy cebulę i kiełbasę pokrojone w kostkę. Następnie przesypujemy
e-PrzepisyKulinarneskładniki umieszczamy w rondelu i miksujemy blenderem. Następnie, gotujemy, cały czas mieszając, aż sos stanie się gęściejszy. składniki na wierzch pizzy: 200 – 250 g sera mozzarella 100 g kiełbasy 10 czarnych oliwek bez pestek 5 pomidorków koktajlowych suszone oregano wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. C. Blachę natłuszczamy oliwą, wykładamy na nią ciasto i formujemy okrągły placek. Na wierzchu(...)rozsmarowujemy sos, układamy porwaną na kawałki mozzarellę, pokrojoną w plastry kiełbasę, oliwki przekrojone wzdłuż, pomidorki pokrojone w ćwiartki i posypujemy oregano. Pieczemy przez
Domowy Smak JedzeniaŚwietny pomysł na niebanalne śniadanie Fajna alternatywa dla zwykłego omletu czy jajecznicy. Pięknie wygląda, a smakuje jeszcze lepiej! Składniki: 1 zielona papryka 1 jajko 1 łyżka mąki 1/2 kiełbasy zwyczajnej lub kilka plastrów wędliny papryka, 1/2 pomidora 2 pieczarki sól i pieprz Przygotowanie: Paprykę kroimy plastry o grubości 0.5 – 1 cm. Będą stanowić obręcze do naszych omletów. Kiełbasę
Za drzwiami kuchniosób Czas przygotowania: 5 minut Składniki: Pomidorki krojone bez skóry w zalewie z oliwą i czosnkiem (ok. 400g) Puszka fasolki czerwonej Kidney 100g sera typu Ementalski 150g kiełbasy drobiowej wysokiej jakości 1/3 pęczka szczypiorku 1/2 pęczka pietruszki 1/2 pęczka koperku 1,5 łyżki śmietany 18% tł Pieprz, sól himalajska Przygotowanie: 1/ Ser i kiełbasę kroimy w kostkę - przekładamy do miski
Kuchnia PROzdrowotnaOstatnio pokazywałam jak zrobić zwykłą białą kiełbasę na święta, dzisiaj proponuje jej odmianę czyli kiełbasę wzbogaconą o dodatek papryki wędzonej, dzięki czemu otrzymałam wędlinę paprykową. Idealnie nadaje się na świąteczną kolacje, do sałatki jarzynowej czy np na grilla. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikŚwięta bez domowej białej kiełbasy nie istnieją. Domowa, bez konserwantów, wg zasady wiem co jem, taka na której można ugotować pyszny żurek to najlepszy element świątecznego śniadania. A wspólne robieni kiełbasy to rodzinna więź, to ważny element przygotowań, bo tak smakuje Wielkanoc. Przepis znalazłam u Margarytki . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikgarnka wlej 1,5 litra wody i żurek z butelki, wrzuć 3 listki laurowe, 3 ziela angielskiego i surową białą kiełbasę. Gotuj na małym ogniu około 15-20 minut od czasu do czasu mieszając. W osobnym garnku ugotuj jaja na twardo. Cebulę i wędzony boczek pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oliwie, a następnie dodaj do zupy. Całość gotuj przez(...)koniec dodaj wyciśnięty czosnek, łyżeczkę chrzanu, szczypta soli, pieprz i łyżkę majeranku. Na koniec zabiel zupę słodką śmietaną 30 %. Ugotowane jajka pokrój wzdłuż na pół, a ugotowaną białą kiełbasę pokrój w plastry i wrzuć do garnka z zupą. Jajka ułóż w naczyniu do zupy i zalej zupą. SMACZNEGO
Kredowe Menukapusty będzie idealnym daniem. Spora porcja mięsa, podduszona kapusta, zalane przecierem pomidorowym. Rozgrzewające i pyszne… chyba zdrowieje. Składniki: - 1,5 główki młodej kapusty; - 35 dag żeberek; - 2 pętka kiełbasy; - 2 średnie cebule; - 1 duża marchewka; - 1 średnia pietruszka; - pół szklanki przecieru pomidorowego; - sól, czarny pieprz, ziołowy pieprz, 4 listki laurowe, 6 kulek ziela angielskiego; - olej; - koperek; Wykonanie: Żeberka pokroić(...)żeberkami i cebulą. Gotować wszystko pod przykryciem około 45 minut. W tym czasie poszatkować kapustę, marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do garnka. Kiełbasę pokroić w półplasterki, przesmażyć na oleju. Dodać do garnka z przyprawami. Wszystko gotować około 20 minut. Gdy kapusta zmięknie dodać przecier i gotować jeszcze 10 minut. Posiekać koperek, dodać, zamieszać
dom-agi.plkaloryczny, ale takiego bigosu to już nie jestem w stanie znieść Składniki (ok 6 porcji): 1 kg kapusty kiszonej 250 g pieczarek duża marchew (180 g) 300 g suchej kiełbasy 200 g przecieru pomidorowego olej rzepakowy liść laurowy majeranek, cząber, papryka słodka i ostra sól, pieprz Przygotowanie Kapustę płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie z kilkoma liścikami(...)laurowymi do miękkości. Następnie kapustę odcedzamy i przekładamy do garnka. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy do kapusty, podlewamy 3/4 szklanki wody i dusimy na wolnym ogniu. Pieczarki kroimy w plasterki, podsmażamy i dodajemy do kapusty razem ze startą na grubej tarce marchewką. Warzywa dusimy kilka minut, następnie dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu
e-PrzepisyKulinarnehumoru i rozgrzanie w ten jesienny dzień. Fasolka według domowego przepisu, odpowiednio aromatyczna, nie tłusta, jednym słowem idealna;) Serdecznie zapraszam do wypróbowania;) Składniki: 500 gram fasolki Jasiek 700 gram kiełbasy 4 duże cebule 200 gram przecieru pomidorowego 3 pomidory 2 łyżeczki tymianku pieprz wegeta domowa 4 liście laurowe 5 ziarenka ziela angielskiego szczypta ostrej papryki szczypta cukru odrobina oliwy(...)zimną wodą i moczymy ją dobę. Po tym czasie odlewamy wodę i wlewamy nową, delikatnie solimy, dodajemy wegetę i gotujemy około 45 minut. W między czasie kroimy w kostkę kiełbasę a cebulę w piórka, razem podsmażamy na odrobinie oliwy. Gdy będzie gotowe, dodajemy do gotującej się fasolki. Pomidory sparzamy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do całości. Następnie doprawiamy pieprzem
Krakowskie smaki Anipomidory. Ktoś może powiedzieć, że to dziwne, niesmaczne, lecz każda kuchnia jest inna i każdy ma swoje przyzwyczajenia. Składniki: 2 główki młodej kapusty Pęczek świeżego koperku 20 dag cienkiej kiełbasy Dodatkowo do smaku sól, pieprz, majeranek , 2 listki laurowe Tym razem dałam też puszkę krojonych pomidorów 1 – 2 łyżki do zagęszczenia Sposób wykonania. Główki kapusty umyć i odkroić wierzchnie liście(...)następnie poszatkować. Do 1/3 wysokości garnka wlać wodę, dodać pokrojoną kapustę i przyprawy. Pokroić kiełbasę w kostkę i dodać gdy kapusta już trochę opadnie. Pokroić także drobno koperek i dodać. Całość gotować od 30 do 60 minut, w zależności od tego jak bardzo młoda jest kapustka. Pod koniec gotowania dodałam krojone pomidory z puszki, a następnie
Na słodko lub wytrawnie