kiełbasa - 10142 przepisów (strona:275/677)

Fasolka po Bretońsku wg przepisu mojej mamy 32

smaczną fasolkę po bretońsku którą od lat robię a przepis jest bardzo prosty!    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 400 g fasoli typu ” Jaś” 250 g kiełbasy 250 g boczku wędzonego 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka suszonych pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki suszonego majeranku 4 ziela angielskie 2 łyżki suszonego majeranku liść laurowy(...)angielskie i gotować aż zmięknie przez około 1,5 h. Boczek pokroić w większą kostkę, podsmażyć aż się zrumieni i dodać do fasoli. Potem tak samo kroimy w kostkę kiełbasę wraz z pokrojoną cebulą i również rumienimy. Na koniec dodajemy starty czosnek. Tak podsmażone przykładamy do garnka z fasolą i gotujemy razem jeszcze 15 minut. Na koniec dodajemy koncentrat wraz

Olcia gotuje!
LECZO Z CUKINIĄ 43

podaję z pieczywem. Jego przygotowanie jest naprawdę bardzo szybkie i proste, a smakuje rewelacyjnie.  Leczo z cukinią - składniki: * 4 czerwone papryki * 3-4 cukinie * 500 g dobrej jakości kiełbasy typu wiejska, śląska * 1 większa cebula * 3 ząbki czosnku * około 600-700 ml passaty pomidorowej * do smaku sól, pieprz czarny mielony, papryka ostra mielona, papryka słodka mielona, oregano suszone, majeranek(...)suszony (użyłam przypraw  Skworcu ) * olej do smażenia Wykonanie: Do garnka wlać odrobinę oleju. Dodać obraną, pokrojoną w piórka cebulę, podsmażyć. Kolejno dodać pokrojoną w półplasterki kiełbasę, wszystko razem podsmażać około 4-5 minut. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do garnka, wszystko razem wymieszać. Czerwoną paprykę oczyścić, pokroić w kostkę. Dodać ją do garnka, całość razem podsmażać około 5 minut

Zrób to smacznie
Zupa ziemniaczana z grzybami i wędzonym boczkiem 52

smaku 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki Śmietanę kremówkę możesz zastąpić kwaśną, gęstą śmietaną 18% lub 12%. Zamiast świeżych grzybów leśnych możesz użyć mrożonych, a boczek zastąpić pikantną kiełbasą np. chorizo.  Zupa ziemniaczana przepis Oto przepis krok po kroku na zupę ziemniaczaną z grzybami i wędzonym boczkiem Krok 1. W garnku na zupę podsmażyć na rumiano boczek, dodać pora(...)przepisów na domowe zupy , które mogą Ci się spodobać: Zupa z młodej botwinki i buraków Przepis na pomidorową Zupa krem z cukinii z ziemniakami Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą Zupa ogórkowa: najlepszy przepis na rosole Barszcz czerwony z ziemniakami Zupa z soczewicy Zupa krem z soczewicy czerwonej Rosół z indyka Zupa z dyni z mlekiem kokosowym Miłego gotowania! Zupa

Moja Książka Kucharska
Makaron z kurkami w sosie śmietanowym 62

Jest to jeden z moich ulubionych, łatwych przepisów ze względu na niesamowity smak kurek. Jeśli chcesz dodać lub ulepszyć ten makaron z kurkami , oto kilka składników, które możesz dodać: kiełbasa chorizo lub boczek filet z kurczaka olej truflowy do skropienia gotowej potrawy cukinia szpinak, jarmuż Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania makaronu z kurkami: około 180-200 g makaronu(...)pesto Tagliatelle z kurczakiem i cukinią w sosie curry Tortellini z brokułami w sosie curry Spaghetti Napoli Sałatka z makaronem z zupek chińskich Łazanki z kapustą kiszoną i kiełbasą Mam nadzieję, że przepis na makaron z kurkami w sosie śmietanowym spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :) Makaron z kurkami

Moja Książka Kucharska
Prażone z kurczakiem 56

Prażone to potrawa regionalna pochodząca z kuchni małopolskiej, dokładniej z rejonu powiatu chrzanowskiego. Tradycyjnie przygotowywane są z boczkiem i kiełbasą, gotowane w kociołku umieszczonym nad ogniskiem. Nie ukrywam że tak ugotowane prażonki smakują najlepiej, przeniknięte posmakiem dymu z ogniska i jedzone na świeżym powietrzu. Alternatywnym i o wiele łatwiejszym sposobem jest przygotowanie prażonek zwyczajnie w garnku na palniku kuchenki. Chcąc(...)przygotować ten posiłek dla całej rodziny, także dla mojej rocznej córki, tradycyjny boczek i kiełbasę zastąpiłam kurczakiem. Przyznam że wyszło przepysznie. Jedynym istotnym warunkiem jest użycie mięsa z podudzi kurczaka, które jest tłustsze i po ugotowaniu będzie mięciutkie i rozpadające się w buzi dziecka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Prażonki z mięsem z podudzi kurczaka 5 z 1 głos Autor: Martyna

ProstePesto.pl
Gotowanie bobu 143

Bób smakuje podany na ciepło i zimno. Możesz polać go pysznym sosem przygotowanym z masła, czosnku oraz świeżo posiekanego koperku lub natki. Bób smakuje z makaronem z dodatkiem posiekanej kiełbasy lub boczku z cebulką (albo porem). Podasz go jako składnik sałatki lub dodatek do obiadu. Bób smakuje także w zupach. Pamiętaj, aby go nie rozgotować. Najlepszy gdy jest lekko twardy(...)zatrzymać proces gotowania. Łupinka lekko się zmarszczy. Bób gotowany w wodzie podawaj jako samodzielne danie/przekąskę. Możesz podać go także z dodatkiem masła i czosnku bądź z makaronem i kiełbasą (lub boczkiem) z cebulką/porem. Danie z bobu posyp wtedy świeżymi ziołami, np. koperkiem lub natką. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Bigos z młodej kapusty 43

widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} 1 łyżka smalcu 2 pętka ulubionej kiełbasy 300 g karkówki wieprzowej 250 g wędzonego boczku 1 mała główka młodej kapusty 2 duże pomidory Sól, pieprz         Przygotowanie:     Normal 0 21 false false(...)0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Boczek, karkówkę i kiełbasę kroimy w kostkę, przysmażamy na rozgrzanym smalcu lekko oprószając solą i pieprzem. Na papierowym ręczniku osączamy z nadmiaru tłuszczu. Przekładamy do wysokiego garnka dodając poszatkowaną kapustę. Dolewamy zimną wodę

R'n'G Kitchen
Vademecum grillowania 62

Lokalny Rolnik podpowiada, co grillować i jak, by było smacznie i zdrowo. Większość z nas nie wyobraża sobie ciepłego popołudnia w weekend bez grillowania. Latem chętnie częstujemy gości chrupiącą kiełbasą czy soczystymi szaszłykami. O czym jednak warto pamiętać, planując przyjęcie w ogrodzie, podczas którego główną rolę będą grały przysmaki z grilla? Vademecum grillowania – Unikaj kontaktu dymu z potrawami Największy(...)wywietrzniki, które sprzyjają cyrkulacji powietrza. Polecamy na grilla: Niemiecka sałatka ziemniaczana na grilla Vademecum grillowania – Wybieraj mięso z zaufanego źródła Karkówka w marynacie, kaszanka z cebulą, tradycyjna kiełbasa – mięso z grilla smakuje jeszcze lepiej, gdy jest najwyższej jakości. Czyli wyprodukowane bez udziału sztucznych ulepszaczy, konserwantów, o małej zawartości tłuszczu, pochodzące z masarni, które dbają o dobrostan zwierząt. Chcesz mieć

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makaron ze szparagami i boczkiem w sosie curry 52

Makaron z sosem truskawkowym>>> Tagliatelle z kurczakiem i cukinią w sosie curry>>> Tortellini z brokułami w sosie curry>>> Makaron z kiełbasą i cebulą>>> Łazanki z kapustą kiszoną i kiełbasą>>> Spaghetti napoli-klasyczny przepis>>> Kurczak smażony z warzywami i makaronem

Moja Książka Kucharska
Zapiekanka makaronowa ze słodką kapustą – zapiekanka łazankowa 39

właśnie je przypomina. Prosty i szybki obiad. Można przygotować go także z różnymi dodatkami. Do faszu kapuścianego można z powodzeniem dodać suszone grzyby, w wersji mięsnej – boczek lub kiełbasę. Taka zapiekanka wymaga dobrego przyprawienia. Z pomocą przyjdzie mielony kminek, czarny pieprz oraz sól. Szczypta majeranku też mile widziana. To jak? Wpisane w tygodniowe menu? Składniki 2/3 opakowania makaronu łazanek(...)główki słodkiej kapusty 80 g masła 1 duża cebula opcjonalnie – boczek, kiełbasa lub suszone grzyby sól himalajska, pieprz czarny, kimek mielony (wg uznania)   Wykonanie Kapustę kroimy na mniejsze części, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Makaron gotujemy al dente z dodatkiem soli. Po ugotowaniu przecedzamy, przelewamy wodą i przekładamy do garnka. Ugotowaną kapustę odcedzamy z wody

Raj dla Podniebienia
Zapiekanka Pepperoni – włoskie smaki w kilka chwil 128

Zapiekanka Pepperoni z makaronem, mięsem mielonym, sosem pomidorowym i dodatkiem suchej kiełbasy pepperoni oraz ostrych papryczek to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jest bardzo smaczna i sycąca, świetnie sprawdzi się na obiad (albo nawet dwa) dla całej rodziny. Jak przygotować Zapiekankę Pepperoni? Wystarczy ugotować na półtwardo makaron, a w międzyczasie na patelni podsmażyć resztę składników, zalać passatą pomidorową i dusić kilka(...)porcji): 500 g makaronu fusilli (świderki) 500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowe, ale wieprzowe czy drobiowe też może być) 700 g passaty pomidorowej 2/3 szklanki wody 80 g kiełbasy pepperoni 2 ząbki czosnku 3 czerwone papryczki płaska łyżeczka cukru bazylia, pieprz czarny, pieprz czosnkowy, oregano, papryka ostra, sól 250 g sera żółtego kilka oliwek   Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej

e-PrzepisyKulinarne
Przepisy na letnie sałatki do grilla 75

sobą pierwsze grillowanie w ogrodzie. Słoneczna pogoda i ciepłe wieczory zachęcają bowiem do imprezowania na świeżym powietrzu. Tegoroczne menu warto uzupełnić o dodatki, które świetnie pasują zarówno do kiełbasy czy mięsa z rusztu, ale także ryb i serów. Oto proste i sprawdzone przepisy na letnie sałatki. SAŁATKA GRECKA Składniki: sałata lodowa czarne oliwki czerwona cebula pomidory czerwona papryka zielony ogórek(...)organizuje wtedy imprezy na świeżym powietrzu, podczas których raczymy nasze podniebienia przysmakami z rusztu. Warto jednak uzupełnić nasze menu o letnie sałatki do grilla, które idealnie pasują zarówno do kiełbas, jak i różnych mięs. Są proste do zrobienia, dlatego bez problemu poradzi sobie z nimi nawet początkujący w kuchni facet. Artykuł Przepisy na letnie sałatki do grilla pochodzi z serwisu

Menmagazine
Młoda kapusta po gospodarsku 45

pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej Odrobina papryki ostrej mielonej sól i mielony pieprz do smaku 1 łyżka siekanej natki pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Młoda kapusta po gospodarsku – wykonanie: Kiełbasę kroimy w półplasterki. Boczek kroimy w niedużą kostkę o boku 0,5 cm. Cebulę kroimy w piórka. Z kapusty usuwamy głąb i kroimy ją na 4 części. Liscie szatkujemy(...)kostkę o boku 2 cm. Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki o grubości 2-3 mm Na patelnie wlewamy olej. Na rozgrzany olej wrzucamy kiełbasę i boczek. Podpiekamy do zarumienienia. Następnie dorzucamy cebulkę i ziemniaczki. Delikatnie solimy i pieczemy, aż ziemniaczki i cebula się podpieką i zrumienieją. Przy tym co jakiś czas mieszamy. Przygotowumemy garnek. Wlewamy bulion i gotujemy kapustę około

Olcia gotuje!
Soczysty schab z grilla: 5 marynat, dzięki którym mięso będzie rozpływać się w ustach 79

nadchodzące w pełni lato - to wszystko zachęca do przyrządzania pysznych potraw na świeżym powietrzu, które następnie wylądują w naszych żołądkach.    Jakie mięso sprawdzi się na grillu Popularna kiełbasa nadal jest w modzie, jednak Polacy szukają coraz częściej   alternatyw . Na grillu pojawia się drób w różnorodnych odsłonach, szaszłyki oraz inne, nierzadko wegetariańskie potrawy. Patrząc na nasze obecne(...)upodobania, należy stwierdzić, że ta różnorodność jest podyktowana   ciągle postępującą modą na innowacje w kuchni. Niemniej jednak, tradycyjny grill nie może obejść się bez kiełbasy. Ta z reguły jest zrobiona z wieprzowiny. Wychodząc z takiego założenia, możemy się zastanowić i trochę   poeksperymentować z różnymi rodzajami mięsa . Jednym z bardziej szlachetnych mięs, jakie możemy zjeść z grilla, jest

Obiad gotowy