kiełbasa - 10142 przepisów (strona:284/677)

Po prostu bigos 125

zostawiam przepis. Składniki 3 kg kiszonej dobrej kapusty 2 duże cebule 1 duża marchewka 1 szkl suszonych grzybów 0,5 szkl suszonych, najlepiej wędzonych śliwek 1 pęto dobrej jakości kiełbasy cienkiej 30 dag wędzonego boczku 30 dag szynki wędzonej 2 białe kiełbasy 30 dag żeberek wieprzowych 30 dag karkówki 20 dag surowego boczku 1 ćwiartka z kurczaka 2 skrzydła

Co w garnkach piszczy
Kuchnia na trudne czasy 123

bigos do słoików – Leczo do słoików na zimę Gotujemy gęste i pożywne dania jednogarnkowe: – Błyskawiczna fasolka po bretońsku – Zupa meksykańska z mięsem mielonym – Grochówka z kiełbasą – gulasz z kiełbasą i pieczarkami – Gulasz z żołądków – gulasz z serc – zupa gulaszowa z papryką – Jarskie gołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami – Gołąbki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa grzybowa z warzywami 81

jesienne lub zimowe dni Aromatyczna, smaczna i prosta w wykonaniu. Przygotowana jest z suszonych grzybów oraz warzyw, z dodatkiem niedużej ilości słodkiej śmietanki   Pomysły na zupy: ** Żurek z kiełbasą i wędzonym boczkiem ** Zupa jarzynowa z pulpetami ** Zupa fasolowa z kiełbasą ** Barszcz biały bez zakwasu   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   Składniki na około 2,5 litra zupy: 20 g suszonych

Kulinarny S.O.S.
Makaron ze szpinakiem i ziemniakiem 96

bardzo prostymi, tanimi, sezonowymi i zdrowymi dodatkami: kapustą kiszoną i burakami pieczonymi . PRZEPIS NA MAKARON ZE SZPINAKIEM I ZIEMNIAKIEM Składniki : 500g makaronu 300 – 400g szpinaku mrożonego lub świeżego 300g kiełbasy wędzonej 2 ziemniaki 1 marchewka 50 ml oliwy 1-2 ząbki czosnku sól pieprz gałka muszkatołowa – polecam ścierać całą (właśnie taką) jest bardziej aromatyczna 2 łyżki jogurtu greckiego(...)garnku wrze, wsypujemy ziemniaki i makaron i gotujemy według czasu podanego na opakowaniu. Odcedzamy. Teraz jest czas na przygotowanie omasty. Najpierw na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej. Potem kiełbasę i cebulę kroimy w kosteczkę i przesmażamy na tłuszczu. Następnie marchew obieramy, kroimy w kosteczkę i dodajemy na patelnię. W kolejnym kroku czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do marchewki. Dodajemy

Dorota Smakuje
Grochówka wojskowa 93

wynagrodzi. Jedliśmy kilka razy taką prawdziwą wojskową i ta jest bardzo podobna. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 2 szklanki łuskanego grochu 2 mięsne kostki 1,5 laski kiełbasy 30 dag wędzonego boczku 6 średnich ziemniaków 1 cebula 2-3 ząbki czosnku włoszczyzna 1 łyżka majeranku sól pieprz 4 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka mąki(...)zupy. Dodajemy też majeranek. 4. Na patelni podsmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek. Po usmażeniu przekładamy go do zupy. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w pół plasterki kiełbasę. Dorzucamy do zupy. Z ugotowanej włoszczyzny wybieram marchewki (ja dałam 3) kroję w pół plasterki i dorzucam do zupy.  5. Teraz dodajemy dwie łyżki oleju, cebulę kroimy w kosteczkę

kruche babeczki
Zupa paprykowa z kurczakiem 94

możesz dodatkowo ją wzbogacić większą ilością warzyw (marchewką, selerem, kalafiorem) . Jest bezpieczna dla alergików i osób z nietolerancją pokarmową na nabiał oraz gluten.   Pomysły na zupy: ** Żurek z kiełbasą i wędzonym boczkiem ** Zupa jarzynowa z pulpetami ** Zupa fasolowa z kiełbasą ** Barszcz biały bez zakwasu   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   Składniki na około 2,5 litra zupy: 2 duże papryki

Kulinarny S.O.S.
Jak wykorzystać czerstwe pieczywo? 80

takiej zupy najlepsze jest pieczywo razowe. Aby ją przygotować wystarczy zalać pieczywo bulionem i gotować około 15 minut. Następnie doprawić ulubionymi przyprawami. Można dodać również cebulę, czosnek lub kiełbasę. Pieczywo można również wykorzystać do zagęszczania zup i sosów. Pysznym rozwiązaniem na wykorzystanie czerstwego chleba jest zapiekanka. Na dno żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem wykładamy chleb, ulubione składniki: pieczarki, paprykę, mięso, podsmażone(...)warzywa czy kiełbasę. Na to wylewamy mieszankę jajek, śmietany i ulubionych ziół i przypraw. Na sam wierzch sypiemy starty, żółty ser. Całość zapiekamy przez około 20 minut w piekarniku. Jest wiele sposobów na wykorzystanie czerstwego chleba. W można znaleźć wiele propozycji oraz przepisów na wykorzystanie wczorajszego chleba czy bułki. Dlatego zanim pieczywo wyląduje w koszu warto się zastanowić

ProstePesto.pl
Kapustnica 91

wersję, to wtedy oczywiście kapustę płuczemy przed gotowaniem.  Składniki: ok. 0,5 kg kiszonej kapusty  ok. 300 g wędzonych żeberek lub wędzonego surowego boczku  pętko dobrej kiełbasy  1 ząbek czosnku  1 cebula kilka suszonych grzybów 6-8 szt. suszonych wędzonych śliwek  kilka ziaren ziela angielskiego  2-3 liście laurowe  2 łyżeczki papryki(...)kwaśnej :) Kapusty nie płuczemy, siekamy i wrzucamy do się wywaru. Gotujemy przez ok. 40 minut.  Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy posiekaną cebulę razem z pokrojoną w krążki kiełbasą. Pod koniec dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku. Przekładamy do gotującej się kapusty.  Do garnka z zupą dodajemy grzyby i suszone śliwki. Gotujemy ok. 30-40 minut.  Doprawiamy pieprzem, wędzoną

bistro mama
Domowa ćwikła z chrzanem 81

wyobrażam sobie Wielkanocy bez białej kiełbasy, żurku i oczywiście domowej ćwikły z chrzanem Bez ćwikły z chrzanem biała kiełbasa czy szynka już nie smakują tak wyjątkowo. Jest ona chyba najzdrowszym sosem do mięsa. Chrzan ze względu na swoje właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze wzmacnia nasz system odpornościowy oraz pomaga w trawieniu, co jest dość istotne w czasie Świąt. Buraki natomiast oprócz

UgotujmyTo.pl
Domowy Bigos 91

sekretny składnik, który uczyni Wasz domowy bigos wyjątkowym i smacznym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRZEPIS NA DOMOWY BIGOS Składniki: 1 kapusta biała średniej wielkości 2 kg kapusty kiszonej 1 kg kiełbasy wiejskiej 50 dag żeberek 3 cebule 10 ziarenek ziele angielskiego 5 liści laurowych 2 garście suszonych grzybów garść suszonych śliwek 1 słoiczek koncentratu pomidorowego przyprawy dol smaku: sól, pieprz, papryka(...)zalać wodą. Doprawić solą, pieprzem oraz papryką. Wsypać śliwki, suszone grzyby, liście laurowe oraz ziele angielskie i gotować około 3 godziny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pokroić w kostkę cebulę oraz kiełbasę i podsmażyć na odrobinie masła. Dorzucić do garnka z kapustą i gotować kolejne 2 godziny na małym ogniu. Na sam koniec dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Przepiski.pl
Bigos z cukinii. 131

Świetnie nadaje się do wekowania. SKŁADNIKI: 2 WIĘKSZE CUKINIE 1 CEBULA MAŁY PĘCZEK KOPERKU 3 DUŻE POMIDORY 2 MARCHEWKI 2 KOLOROWE PAPRYKI KILKA PIECZAREK 4 ZĄBKI CZOSNKU OPCJONALNIE KAWAŁEK KIEŁBASY PIEPRZ I SOL DO SMAKU ŁYŻECZKA SŁODKIEJ PAPRYKI ŁYŻECZKA WĘDZONEJ PAPRYKI 3- 4 ZIARNA ZIELA ANGIELSKIEGO LISTEK LAUROWY ŁYŻKA ZIÓŁ PROWANSALSKICH 2 ŁYŻKI KONCENTRATU POMIDOROWEGO OLEJ DO SMAŻENIA ZAPRASZAM RÓWNIEŻ(...)ORAZ KONCENTRAT POMIDOROWY. CAŁOSĆ DOBRZE WYMIESZAĆ, PONOWNIE PRZYKRYĆ POKRYWKĄ I DUSIĆ NASTĘPNE 15 MINUT, CO JAKIS CZAS MIESZAJĄC. NA SAM KONIEC DO BIGOSU DODAĆ POSIEKANY KOPEREK I EWENTUALNIE PODSMAŻONĄ KIEŁBASĘ. BIGOS MOŻNA WŁOŻYĆ DO WYPARZONYCH SŁOIKÓW I WEKOWAĆ W GARNKU Z GORACĄ WODĄ PREZ 20 MINUT. SMACZNEGO

Pani M - kuchnia smakowita
Leczo 110

się północ🙈) Koniecznie muszę zrobić zapas do słoików, bo cukinii sporo jeszcze na grządce.  Składniki na pyszne leczo: 3 czerwone papryki 1 kg cukinii młodej ze skórką 900g kiełbasy (np. Schabówka) 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju Kujawskiego 3 ziarna 2 liście laurowe 1 puszka pomidorów 100g przecieru pomidorowego 1½ l. wody 2 łyżeczki cukru Sól, pieprz(...)smaku Sposób przygotowania: Na oleju podsmażamy pokrojoną w półplasterki kiełbasę, dorzucamy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy się wszystko ładnie przyrumieni, zalewamy wodą, dorzucamy liście laurowe, a gdy zacznie się gotować wrzucamy paprykę pokrojoną w kostkę, a następnie cukinię pokrojoną wzdłuż na cztery części i pokrojoną w plastry. Gdy całość się zagotuje, dodajemy pomidory zmiksowane z przecierem pomidorowym

Kuchnia w czekoladzie
Leczo na zimę w słoikach. Domowe przetwory. 125

cukinii ( a w tym roku mi się to udało ) to zamykam leczo w słoikach, aby w zimie móc w pełni cieszyć się jego smakiem. Do tego lecza nie dodaję kiełbasy, ani boczku. Daję same warzywa. Później jeśli mamy ochotę podsmażam mięso, czy kiełbasę , dodaję zawartość słoika i obiad gotowy. Jeśli nie mam ochoty na mięso, dodaję ryż, lub makaron

Kuchnia z widokiem na ogród
Kapusta z kiełbasą 102

białej kapusty  150 ml wrzątku 90 g koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę siekamy, smażymy na rozgrzanym maśle razem z pokrojoną kiełbasą. Kapustę grubo kroimy, dodajemy do podsmażonej kiełbasy, podlewamy gorącą wodą, dusimy pod przykryciem do jej miękkości. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Do słoiczka wsypujemy mąkę, dolewamy wodę, zakręcamy i energicznie potrząsamy. Resztki

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania