kiełbasa - 10142 przepisów (strona:277/677)

ZUPA FORSZMAK Z KURCZAKIEM 56

Zupa forszmak z kurczakiem to zupa a'la gulasz. Jest gęsta, pyszna, aromatyczna, sycąca, kolorowa i doskonale rozgrzewa. W oryginalnym przepisie do forszmaku dodaje się kiełbasę, jednak ja postanowiłam zrobić jej lżejszą wersję i zamieniłam kiełbasę na pierś z kurczaka. Zupa jest bardzo łatwa do zrobienia, smakuje wszystkim domownikom. Czasem, kiedy mam ochotę na coś bardziej pikantnego, to do zupy

Zrób to smacznie
NAJWAŻNIEJSZE ZASADY PRZY ROBIENIU ŻURKU WIELKANOCNEGO 53

suszone prawdziwki, które sami zbieramy późnym latem. Wywar do żurku przygotowuję na : wędzonym boczku, nie pomyl się i nie kupuj boczku parzonego, wędzonych żeberkach wieprzowych i białej dobrej jakości kiełbasie.  Co ważne aby kiełbasa nie popękała w trakcie gotowania, nakłuj flak szpilką w kilku miejscach, dzięki czemu odda dużo smaku do zupy, a flak podczas gotowania nie pęknie

SMYKWKUCHNI
Sos chrzanowy z jogurtem 42

moich kwietniowych wyczynów kulinarnych. A dziś dopiero 11 kwietnia. Święta za tydzień, mam jeszcze jakieś 6 dni na to, żeby znowu coś odwalić. Jutro mam w planie upiec białą kiełbasę. Nie będę chyba za bardzo eksperymentować, bo tą kiełbasą mam zamiar uraczyć moje drogiego brata. Ale o czym to dziś? O chrzaaanie. Tak. Tutaj za pierwszym razem też nie było

Kardamonovy
Domowy zakwas na żurek 55

kupić zakwas w sklepie, mozna nawet zrobić żurek z torebki, ale to już nie będzie domowy żurek na zakwasie. Jesteśmy z Piotrem samowystarczalni, gdyż sami pieczemy chleb, robimy białą kiełbasę i inne przetwory, robimy też domowe zakwasy na świąteczne zupy, zakwas na żurek i zakwas na barszcz czerwony. Przepis na zakwas na żurek podawałam pona 9 lat temu w przepisie(...)gotowy w szklanej butelce (nie w plastykowej). Potrzebny jest do ugotowania żurku, Żurek to bardzo pyszna zupa, podawana u nas na wielkanocne śniadanie. Na Wielkanoc dodajemy do żurku białą kiełbasę . i podajemy go w chlebowych miskach. Polecam przygotowanie go w domu, gdyż jest proste i mało kłopotliwe. Gdy zrobimy więcej można przelać do butelki i trzymać w lodówce. Często się

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jajka faszerowane z oliwkami i groszkiem konserwowym 68

wegańska sałatka jarzynowa Kim jest dietetyk – czym się zajmuje, po czym poznać, że ktoś jest dobrym dietetykiem? Babka bezglutenowa – przepis na ciasto bez glutenu Przepis na białą kiełbasę bez mięsa – wegańska biała kiełbasa

Via Gusto
Barszcz białowieski. Zupa Małgorzaty Caprari. 58

oliwy  - 4 szklanki esencjonalnego bulionu warzywnego, grzybowego lub drobiowego (przepis na bulion warzywny poniżej) -1 listek laurowy - 3 ziarna ziela angielskiego - 75 dag ziemniaków - 4 kawałki gotowanej białej kiełbasy - 1 szklanka śmietany - 2 łyżeczki przesianej mąki pszennej - sok z cytryny lub ocet winny - sól, cukier - garść posiekanej zieleniny (natki pietruszki lub/i koperku ) - opcjonalnie ugotowane jajka Barszcz białowieski. Zupa Małgorzaty(...)następnie odcedzić. Cebulę zeszklić na łyżce tłuszczu, zalać gorącym bulionem, dodać listek laurowy i ziele angielskie, zagotować. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy, gotować do miękkości. Kiełbasę obrać z osłonek, wrzucić do gorącej zupy. Dodać przecedzony wywar z buraków, zagotować, skontrolować smak, ewentualnie doprawić. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać 3-4 łyżki zupy, lekko ubić i dodać

Z Kuchni Do Kuchni
Pieczona biała kiełbasa otulona boczkiem 47

st.C. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 40 minut z funkcją góra – dół. Po 40 minutach włączamy termoobieg i jeszcze zapiekamy 5 – 10 minut do zarumienienia się bialej kiełbasy. Tak upieczone kiełbaski podajemy np. z tartym chrzanem albo sosem chrzanowym. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pieczona biała kiełbasa otulona boczkiem pochodzi z serwisu Olcia Gotuje

Olcia gotuje!
Babka ponczowa z białą czekoladą i migdałami 34

Sałatka jarzynowa z szynką konserwową i niesamowitym sosem sałatkowym>>> Śledzie po kaszubsku>>> Barszcz biały>>> Żur staropolski na wiejskiej kiełbasie>>> Śledzie w śmietanie>>> Biała kiełbasa w polskim sosie>>> Pyszna sałatka śledziowa>>> Babka ponczowa z białą czekoladą składniki: 3 szklanki przesianej

Moja Książka Kucharska
Smarowidło 79

Konserwa powstała przypadkiem, a mianowicie robiłem kiełbasę smarowną tłustą i po nadzianiu jelit nadziewarką zawsze około 300 g zostaje farszu w lejku i końcówce nadziewarki. Ten farsz dodatkowo przyprawiłem cebulą suszoną zapakowałem do puszki można też w słoik i poddałem sterylizacji w szybkowarze. Wyszło fajnie, polecam.    SUROWIEC I ROZDRABNIANIE NA MASZYNCE 8 Do puszek słoików rozdrabnianie proponuję(...)dać troszkę drobniejsze niż zastosowałem w kiełbasie. Więc zalecam jak niżej zapisałem. -boczek 50%  fi 10 mm  -podgardle wieprzowe (przerośnięte) 50% fi 8 mm  PRZYPRAWY  -pieprz czarny 4 g/kg  -peklosól 18g/kg  -pieprz ziołowy białowieski 3 g/kg  -gorczyca biała ziarno 5g /kg -czosnek wyciśnięty przez praskę 5g/kg  -chilli jalapeno grys 2g/kg  -ziele

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Sos musztardowy 45

musztardowy przygotowany na zimno to świetny dodatek do potraw Wielkanocnych, np. jajek na twardo, pieczeni ze schabu, białej kiełbasy, wędlin.. Sos musztardowy przygotowany na zimno to zaledwie kilka podstawowych składników i chwila przygotowań. Sos musztardowy podany na zimno to idealny dodatek do jajek ugotowanych na twardo, wędlin, kiełbas, przekąsek z ciasta francuskiego. Mój sos musztardowy na bazie majonezu

Zasmakuj Kuchni
Zapiekanka makaronowa ze słodką kapustą – zapiekanka łazankowa 38

właśnie je przypomina. Prosty i szybki obiad. Można przygotować go także z różnymi dodatkami. Do faszu kapuścianego można z powodzeniem dodać suszone grzyby, w wersji mięsnej – boczek lub kiełbasę. Taka zapiekanka wymaga dobrego przyprawienia. Z pomocą przyjdzie mielony kminek, czarny pieprz oraz sól. Szczypta majeranku też mile widziana. To jak? Wpisane w tygodniowe menu? Składniki 2/3 opakowania makaronu łazanek(...)główki słodkiej kapusty 80 g masła 1 duża cebula opcjonalnie – boczek, kiełbasa lub suszone grzyby sól himalajska, pieprz czarny, kimek mielony (wg uznania)   Wykonanie Kapustę kroimy na mniejsze części, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Makaron gotujemy al dente z dodatkiem soli. Po ugotowaniu przecedzamy, przelewamy wodą i przekładamy do garnka. Ugotowaną kapustę odcedzamy z wody

Raj dla Podniebienia
Tagliatelle Carbone Bolognese 45

mojej przydługiej wypowiedzi i jakże nudnej, życzę Ci smacznego z Tagliatelle Carbone Bolognese. Przede wszystkim musimy przygotować składniki Makaron Tagliatelle Mielona wołowina 300 gram Mielona wieprzowina 300 gram Włoska kiełbasa 200 gram Cebula 1-2 sztuki pokrojona drobno w kostkę Seler naciowy 3-5 sztuk pokrojonych w kostkę Marchewka 1-2 sztuki pokrojona w kostkę Czosnkek 3-5 ząbków drobno(...)czwarte wrzuć na patelnię mięso wołowe i podobnie, podsmaż je przez chwilę i łyżką z dziurami przełóż na durszlak. Pamiętaj o łyku wina ❗ Po piąte pokrojoną w talarki kiełbasę wrzuć na patelnię i obsmaż z każdej strony i oczywiście łyżką z dziurami przełóż na durszlak. Po szóste wrzuć na patelnię czosnek, chwilę smaż i dodaj pastę pomidorową. Dobrze wymieszaj

RafalCook