kiełbasa - 10142 przepisów (strona:273/677)

Węgierskie leczo oryginał znad Dunaju 44

Potrawka z krojonej białej papryki z dodatkiem słoniny, cebuli, pomidorów, kiełbasy oraz mielonej słodkiej papryki. WĘGIERSKIE LECZO SKŁADNIKI 5-7 sztuk białej, podłużnej papryki; 50 gramów wędzonej słoniny (najlepiej z mangalicy); 4 pomidory; mała słodka, czerwona papryka; 1 mała, ostra papryka; duża cebula; 150 gramów kiełbasy (np. dobra parówkowa lub typu podwawelskiej, czy śląskiej); słodka, mielona... Artykuł Węgierskie leczo oryginał

Kuchnia Tomka
Węgierskie leczo oryginał znad Dunaju 57

Potrawka z krojonej białej papryki z dodatkiem słoniny, cebuli, pomidorów, kiełbasy oraz mielonej słodkiej papryki. WĘGIERSKIE LECZO SKŁADNIKI 5-7 sztuk białej, podłużnej papryki; 50 gramów wędzonej słoniny (najlepiej z mangalicy); 4 pomidory; mała słodka, czerwona papryka; 1 mała, ostra papryka; duża cebula; 150 gramów kiełbasy (np. dobra parówkowa lub typu podwawelskiej, czy śląskiej); słodka, mielona... Artykuł Węgierskie leczo oryginał

Kuchnia Tomka
Zupa z porem chorizo i ciecierzycą 44

Zupa na bulionie z dodatkiem przesmażonego z kminem rzymskim pora oraz z ciecierzycą i chrupiącymi plastrami smażonej kiełbasy chorizo. ZUPA Z POREM SKŁADNIKI 100 gramów pikantnej kiełbasy chorizo; 2 naprawdę duże pory; 250 ml passaty pomidorowej; 240 gramów ciecierzycy z puszki; 1 litr domowego bulionu warzywnego; 100 gramów świeżego szpinaku „baby”; 2 ząbki czosnku; łyżeczka... Artykuł Zupa z porem chorizo

Kuchnia Tomka
Zupa fasolowa z warzywami na wędzonce 41

Zupa fasolowa na boczku wędzonym z dodatkiem białej fasolki, kiełbasy i ziemniaków. ZUPA FASOLOWA Z WARZYWAMI SKŁADNIKI 500 gramów suchej, drobnej białej fasolki; 500 gramowy kawałek surowego, wędzonego boczku; duża jarzyna, jak do rosołu z kapustą włoską oraz porem; 200 gramów kiełbasy śląskiej; 3 duże ziemniaki; 4 liście laurowe; 6 ziaren ziela angielskiego; 1 łyżeczka... Artykuł Zupa fasolowa z warzywami

Kuchnia Tomka
Lasagne z grzybami i kiełbasą 36

mielonym oraz sosem z prawdziwków a następnie zapiekane. LASAGNE Z GRZYBAMI SKŁADNIKI opakowanie makaronu do lasagne; domowy sos grzybowy z prawdziwków; 500 gramów włoskiej salsicci albo naszej białej, surowej kiełbasy; Twoja ulubiona przyprawa do mięsa; 250 gramów mozzarelli; 2-3 czerwone papryczki chilli; sól, pieprz; przepis na lasagne z grzybami... Artykuł Lasagne z grzybami i kiełbasą pochodzi z serwisu Kuchnia

Kuchnia Tomka
Chlebowa kwaśnica 33

czerstwego chleba 1 mała cebula 4 ząbki czosnku 150 g kapusty kiszonej 250 ml soku z kapusty kiszonej 200 g wędzonego boczku 200 g kiełbasy śląskiej 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka soli wędzonej pieprz       Przygotowanie:         Chleb kroimy w kostkę, zalewamy zimną wodą (1,5 litra), dodajemy, kapustę, posiekaną cebulę i czosnek, gotujemy(...)minut od zawrzenia. Studzimy, miksujemy na gładko. Boczek i kiełbasę, kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy razem z przyprawami, gotujemy przez kwadrans. Wlewamy sok, zagotowujemy, doprawiamy pieprzem

R'n'G Kitchen
PIECZARKOWA Z PULETAMI Z BIAŁEJ KIEŁBASY I KUSKUSEM PERŁOWYM 53

Taka zwykła zupa pieczarkowa nie jest moją ulubioną. Postanowiłam więc podkręcić jej smak i trochę odczarować nudną klasykę 😉 Wzbogaciłam ją o małe pulpety zrobione z białej, domowej kiełbasy i moją ulubioną kaszę kuskus perłowy. Wyszła gęsta i pożywna 😍 Z mnóstwem aromatu i smaku.  Pychota!  Składniki: 400 g pieczarek  2  marchewki 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego(...)kawałek pora 1 cebula liść laurowy ziele angielskie masło klarowane/olej śmietana 18% pieprz sól natka pietruszki do posypania 100 g kuskusu perłowego Wykonanie: Kiełbasę wyciskamy z osłonki. Robimy z niej małe pulpeciki, które wrzucamy na osolony wrzątek. Dodajemy obrane i pokrojone warzywa oraz ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy na małym ogniu około 20 25 minut. W tym czasie rozgrzewamy

Walijskie Pichcenie
Zupa fasolowa Jokai prosto z Węgier 44

Zupa fasolowa na golonce wędzonej z dodatkiem warzyw korzeniowych oraz kiełbasy paprykowanej. ZUPA FASOLOWA JOKAI SKŁADNIKI golonko wędzone o wadze do 1,5 kilograma; 300 gramów drobnej, suszonej fasolki; 150 gramów węgierskiej kiełbasy paprykowanej; 1 duża cebula; 1 ząbek czosnku; 2 marchewki; 2-3 pietruszki; kawałek selera; liście laurowe, ziele angielskie; smalec wieprzowy (najlepiej z mangalicy); mielona... Artykuł Zupa fasolowa

Kuchnia Tomka
Ryż zapiekany z kurczakiem i warzywami 73

Ryż przekładany gotowanym kurczakiem, kiełbasą, startymi warzywami i serem a następnie zapiekany. RYŻ ZAPIEKANY Z KURCZAKIEM SKŁADNIKI 300 gramów ryżu basmati; 200 gramów ugotowanego kurczaka; 200 gramów dowolnej kiełbasy (najlepsza parówkowa paprykowana); pół litra bulionu drobiowego; kawałek żółtej papryki; pół czerwonej papryki; 3-4 rzodkiewki; dymka; liście szczawiu lub inne; parmezan; sól, pieprz; przepis na ryż... Artykuł Ryż zapiekany

Kuchnia Tomka
Soczewica po kastylijsku z warzywami 30

Soczewica gotowana z mocno paprykowaną kiełbasą chorizo i warzywami. SOCZEWICA PO KASTYLIJSKU SKŁADNIKI 250 gramów zielonej lub brązowej soczewicy; mała zielona papryka (45 gramów); mała czerwona papryka (45 gramów); świeża papryczka chilli; 1-2 ziemniaki; 1 nieduża marchewka; 1 mała cebula; 120 gramów miękkiej, mocno paprykowanej kiełbasy chorizo; 2 surowe paprykowane kiełbaski lub kawałek wędzonki (według... Artykuł Soczewica po kastylijsku

Kuchnia Tomka
Zupa fasolowa na żeberkach wędzonych 44

Pyszna zupa fasolowa przygotowana na żeberku wędzonym oraz paprykowanej kiełbasie węgierskiej. ZUPA FASOLOWA NA ŻEBERKACH SKŁADNIKI 500 gramów drobnej, białej suchej fasolki; 400 gramów surowych, wędzonych żeberek wieprzowych; 250 gramów surowej, mocno paprykowanej kiełbasy wieprzowej; puszka pomidorów; 2 łyżeczki suszonego cząbru; 1 łyżka mielonej, słodkiej papryki; 3 łyżki oliwy extra vergine; 3 łyżki czerwonego octu... Artykuł Zupa fasolowa na żeberkach

Kuchnia Tomka
Fasolowa zupa na słoninie wędzonej 45

Zupa na bazie bulionu przyrządzona ze świeżej fasolki, kiełbasy oraz startych warzyw z dodatkiem puree. FASOLOWA ZUPA NA SŁONINIE WĘDZONEJ SKŁADNIKI dwie garści świeżej fasoli plaster słoniny wędzonej 200 gramów kiełbasy 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego cukinia marchewka cebula 1-2 ziemniaki czosnek papryka mielona słodka sól, pieprz przepis na fasolową zupę na słoninie wędzonej Artykuł Fasolowa zupa

Kuchnia Tomka
Jesienna zupa z grzybami dynią zagęszczana 42

Jesienna zupa z dodatkiem świeżych grzybów cienkiej kiełbasy, kurczaka i startych warzyw. JESIENNA ZUPA Z GRZYBAMI SKŁADNIKI 4 duże skrzydełka z kurczaka; jarzyna, jak do rosołu; 300 gramów świeżych grzybów; 1 mała laska kiełbasy śląskiej; 2 cienkie kiełbaski surowe (typ białej); 50 gramów słoniny wędzonej; max 1 kilogram dyni (najlepiej odmiany muscat); 2-3 ziemniaki; 1... Artykuł Jesienna zupa

Kuchnia Tomka
Fasolka po bretońsku przepis prawdziwy 45

Biała fasolka gotowana z dodatkiem boczku i kiełbasy z pomidorami na koniec zaklepana zasmażką. FASOLKA PO BRETOŃSKU SKŁADNIKI 500 gramów suchej białej fasolki; 400 gramów kiełbasy np. podwawelskiej; 200 gramów surowego, wędzonego boczku; 50 gramów słoniny wędzonej; duża cebula; mała puszka koncentratu pomidorowego; 1 kopiata łyżeczka mielonej, słodkiej papryki; 1 łyżka suszonego majeranku; masło; mąka... Artykuł Fasolka po bretońsku przepis

Kuchnia Tomka
Zapiekanka z dorszem bacalhau 38

Zapiekanka z dorsza gotowanego oraz z puree ziemniaczanego, kiełbasy chorizo i liści szpinaku. ZAPIEKANKA Z DORSZEM SKŁADNIKI 600 gramów rozmrożonego, bądź wymoczonego bacalhau; 1 litr mleka; 1 kilogram mączystych ziemniaków; 500 gramów świeżych liści szpinaku; 100 gramów paprykowanej kiełbasy (węgierska lub chorizo); masło; gałka muszkatołowa; sól, pieprz; przepis na zapiekankę z dorszem bacalhau Artykuł Zapiekanka z dorszem bacalhau pochodzi

Kuchnia Tomka